Vilken lekmatta är bäst? Här är bästa lekmattorna 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En lekmatta är ett spännande sätt att dekorera ett barnrum eller en lekhörna. Med mattan på plats blir rummet både mysigt att titta på och får ett bekvämt underlag att leka på. Dessutom har många lekmattor en kul och festlig design, eller en pedagogisk funktion med bokstäver eller siffror. Här kollar vi in de bästa lekmattorna just nu!

Glad bebis ligger på lekmatta och tittar framåt

Vilken lekmatta är bäst i test?

Bland pusselmattorna gillar vi BabyDans simpla variant. Det är en lagom tjock, riktigt trevlig matta som går att göra mycket kul med.

Ett smart alternativ är den här lekmattan med förvaring. Den har snörning som du kan dra åt, för att samla in och förvara alla leksaker på. Smidig och smart lösning som gör det snabbt att städa och plocka fram prylarna igen!

Om du vill ha en simpel, prisvärd matta med till exempel städer och bilvägar rekommenderar vi att du kollar in Cloudberry Castles utbud. Fina mattor till bra priser!

Om du vill ha en lekmatta som även är en vackert designad inredningsdetalj måste du kolla in Elodie Details lekmattor!

Du kanske även vill se tips på roliga lektält för barn, eller fina väggdekorer att göra fint med!

Lekmattor standard – En bra lekmatta behöver inte kosta skjortan!

Här är några av de lite billigare lekmattorna för dig som vill ha en bra plats för barnen att leka på, utan att betala mer än nödvändigt. De finns i ett antal olika festliga teman! Se vilket som passar ert barn.

Lekmatta med stad och bilväg

En klassisk typ av lekmatta är den med staden eller den lilla byn och bilvägen. Här kan barnen leka med bilar och utveckla sin uppfattning av vad som ingår i ett samhälle.

Lekmatta med förvaring

Lekmatta med Förvaring

Kolla priset hos:

Den här lekmattan är ett utmärkt sätt att ge barnen en mjuk och säker plats att leka på. Den är rund, har en diameter på 140 cm, och tillverkad i ett mjukt bomullsmaterial.

Det som skiljer denna modell från andra lekmattor, är möjligheten att använda den som en smart förvaringspåse. Du viker helt enkelt ihop den, med leksakerna kvar inuti, och drar åt resårbandet. Det underlättar enormt när du snabbt vill kunna få undan leksakerna och frigöra plats på golvet.

Lekmattan är också riktigt mjuk, så den är perfekt att ligga och krypa på. Den ger barnen en komfortabel plats att leka på, och dess runda form gör att den är särskilt lämplig för små barn som gärna rullar runt och busar. Mattan är tillgänglig i flera olika motiv:

  • Sött panda-mönster
  • Blått sick-sack-mönster
  • Vita trianglar
  • Lekfull bilbana

Sammantaget är denna lekmatta för barn en kul variant, med unik funktion. Den är mjuk, säker och lätt att förvara, och den ger barnen en perfekt plats att leka på.


Cloudberry Castle Lekmatta

Cloudberry Castle lekmatta med motiv på en stad produktbild.

Bäst pris hos:

Cloudberry Castle har en hel kollektion med en mängd olika motiv som alla kretsar kring bilvägar och fordon. Alla dessa lekmattor har gemensamt att de är:

  • Billiga
  • Lätta att rengöra
  • Ligger stadigt med anti-halk
  • Kan rullas ihop och förvaras smidigt
  • Stora och mäter 200 x 120 centimeter

Förutom den klassiska stadsmiljön har de lekmattor med teman som bondgården, racerbanan eller vägarbete. Otroligt fina och prisvärd lekmattor. Om ditt barn älskar bilar och fordon kommer ni garanterat att få ut mycket nöje av dessa mattor!

AK Sports Lekmatta med bykvarter

Lekmatta med en stor by i motiv.

Bäst pris hos:

En annan stor lekmatta med bilvägar och en hel by på bilden, är den här varianten från AK Sports. Det är en otroligt sött dekorerad matta med många vägar och byggnader att utforska.

Mattan är hela 140 x 200 centimeter, vilket rymmer flera glada bilförare och andra bybor som vill vara med i leken. Här kan barnen leka fantasifulla lekar med poliser och tjuvar, turister och reseledare, skolbarn och ambulanser – bara fantasin sätter gränser!

Mattan är tillverkad i nylon och är väldigt lätt. Den är enkel att hålla ren och lätt att förvara. Det är kort och gott en fin, bekväm och rolig matta som inbjuder till många timmars lek! Perfekt för dig som har en stor yta i barnrummet eller annan lekhörna.

Lekmattor med söta färger och design

Här är ett par fina lekmattor med bedårande design, färger och mönster.

Elodie Details lekmattor

Blå rund lekmatta med ansikte i mitten.

Se pris hos:

Svenska varumärket Elodie Details designar många väldigt vackra produkter för barnfamiljer. Deras lekmattor följer samma eleganta stil som deras övriga kollektion. Alla de här mattorna är tillverkade i Oeko-Tex certifierat bomull och har en stoppning av polyester.

De har en diameter på 120 centimeter och är en mjuk och underbar plats för det lilla barnet att leka och utforska sin omvärld. Vi är mycket förtjusta i den avskalade och eleganta designen som gör sig väl både inne i barnrummet och i en lekhörna i vardagsrummet.


Lekmattor med sporttema

Här är ett par oerhört charmiga lekmattor med gröna fält som för tankarna till fotboll. Är barnet sportintresserat? Köp en fotbollslekmatta!

Barnmatta Fotbollsplan

Lekmatta grön i form av en fotbollsplan med flaggor på sidorna.

Bäst pris hos:

Här har vi en mjuk och härlig lekmatta som ser ut som en fotbollsplan! Här kan barnen låtsas att de spelar fotboll och skapa sina egna matcher mellan gosedjur och leksaksfigurer, eller varför inte göra ett spel med någon liten boll?

Mattan är tillverkad i polyamid och mäter 133 x 175 cm. Den är vattenavvisande och lätt att hålla ren. Under mattan finns ett gummimönster som gör att den inte glider omkring. Ovantill har den ett tätt vävd mönster med mycket kort lugg.

Lekmattan är perfekt för lek och bus, men inte tjock och dämpande. Därför passar den bäst för barn som är stora nog att röra sig själva obehindrat. Längs långsidorna finns olika flaggor, vilket kan vara kul och väcka barnets intresse för olika länder och liknande.

Vi tycker denna matta är snygg och med sportintresserade barn är den fantastisk att ha inne på golvet i barnets rum.

ABC Italia matta fotbollsplan

Barnrum med lekmatta som ser ut som en fotbollsplan.

Slut i lager

Ännu en matta med fotbollstema, denna gång från ABC Italia. Den är gjord i nylon och är lätt att sköta om. Lekmattan kan tvättas i maskin i 30 grader så det är lätt att hålla den ren.

Denna lilla fotbollsplan är 190 x 133 centimeter och ser bedårande ut på barnrumsgolvet. Den är mycket lik Multi Lekmatta Stad i utförande. Det är samma tillverkare och det som skiljer är själva motivet i designen.

Har du en liten fotbollstok hemma är detta ett klockrent val!


Pusselmattor för barn – Lekmatta och pussel i ett

Här kommer några roliga lekmattor i form av pusselmattor som du eller barnet själv kan pussla ihop.

BabyDan Lekmatta Pussel

Pusselmatta grön färg staplad på hög.

Bäst pris hos:

Den här lekmattan kommer som en enfärgad och väldigt praktisk pusselmatta i 9 bitar. När du lagt ihop bitarna har du en total lekyta på 90 x 90 centimeter. Tjockleken på 1,4 centimeter gör dem precis lagom mjuka för barnens lek på golvet. BabyDans lekmatta går att köpa i flera olika färger och de är väldigt snygga i sin enkelhet.

Lekmattorna är tillverkade i ett skonsamt skummaterial och är fria från giftiga kemikalier såsom PVC, ftalater, formaldehyd och formamid. De är avlastande och ger en lagom dämpning för barnlek även under långa stunder.  

Om du vill bygga ut en större del av golvet med pusselmattor går det givetvis att köpa flera och då kan du även kombinera olika färger och göra snygga mönster i lekrummet.

Vi är mycket förtjusta i Baby Dans enkla, men mycket effektiva och bekväma pusselmattor för barn. Ett riktigt bra köp om du vill hålla det stilrent och enkelt!


86-Bitars pusselmatta med alfabet och siffror

Två högar med pusselmattor med bokstäver staplade.

Bäst pris hos:

För lite större barn som kan börja känna igen bokstäver och siffror är detta paket otroligt uppskattat. Det innehåller 36 rutor med tillhörande bokstäver och siffror som kan pusslas in och ut. Totalt med alla detaljer är det 86 olika delar. Det är en kul utmaning för barn att känna igen bokstäver och sätta ihop dem på rätt plats.

Varje ruta är 31,5 x 31,5 centimeter och är tillverkad i mjuk dämpande EVA-skumplast. Det är enkelt att rengöra mattorna och de kan förvaras på relativt liten yta. Dessutom väger de väldigt lite så de är enkla att flytta omkring.

Mattan består av många olika färger och det går dessutom att bygga stora kuber och hus med de olika bitarna. Det är väldigt kreativt stimulerande och roligt för barnen att prova sig fram, med så många pusselbitar och former.

Barn bygger med pusselmattor.

Vill ni ha ett gediget paket som kan fylla ut en stor yta där hemma så är detta paket helt klart en favorit. Rekommendation till dig som har gott om utrymme där hemma!


Stoy Pusselmatta

Pusselmatta med olika färger utlagt på golvet.

Bäst pris hos:

Stoy är ett svenskt märke som gör fina produkter till barn. De gör allt ifrån cyklar till dockvagnar och lekmattor. De använder ofta avskalad design med vackra matta färger. Det hittar vi hos dessa fina pusselmattor.

Mattorna köps i ett paket om 9 bitar där varje del är 30 x 30 centimeter. De är godkända och CE-märkta och tillverkas i ett skonsamt skumgummi-material. Bekväma att sitta på och lätta att rengöra.

Varje paket kommer i en uppsättning med flera olika färger och du kan välja mellan ett antal olika färguppsättningar. Självklart kan du köpa flera paket och bygga ut och designa lekrummet efter eget tycke och smak.

Vi gillar stilen på dessa och de är ett bra alternativ om du vill ha lite olika färger och skapa en gullig lekhörna till barnet med hjälp av pussel så är det här ett bra val.


Lekmatta med Frost

Lekmatta med Anna och Elsa från filmen frost 2

Bäst pris hos:

Den här lekmattan består av ett pussel med karaktärerna Elsa och Anna från Frost 2! Otroligt älskade karaktärer från en underbar filmserie.

Pusselmattan består av 9 bitar där varje del mäter 31,5 x 31,5 centimeter. De är tillverkade i ett lagom mjukt gummimaterial och är både vackra att titta på och bekväma att ha som underlag för lek.

Om ditt barn älskar Frost-serien är denna lekmatta ett givet val!


Lekmatta Pyjamashjältarna PJ Masks

Lekmatta med bild på tv serien Pyjamashjältarna

Produkten har tyvärr utgått

En annan vanlig barnfavorit är Pyjamashjältarna. Den här lekmattan består av 9 bitar och bildar alla de härliga figurerna ur serien: Gecko, Kattpojken och Ugglis.

Om ditt barn brukar titta på Pyjamashjältarna är det stor chans att den här lekmattan blir en succé! Otroligt billig matta dessutom som vi verkligen rekommenderar om du vill ha ett kul tillägg till barnrummet.

Lekmattor premium – Lyxigare lite speciella barnmattor

Här samlar vi våra favoriter bland de allra finaste lekmattorna som du kan köpa i olika butiker online.

Jellycat tiger eller isbjörn – Lekmatta med djurtema

Tia Tiger lekmatta

Lekmatta Jellycat Tia Tiger ligger på golvet

Säljs tyvärr inte längre

Det brittiska varumärket Jellycat gör fantastiskt söta och omtyckta mjukdjur och andra produkter för barn. Deras design sticker ut och varje skapelse de gör är helt unik. Det är sött, gosigt och alldeles underbart.

Tia Tiger är den söta men skräckinjagande tigern som förvandlar lekhörnan till ett djungeläventyr. Tänk att få ligga och gosa med en tiger samtidigt som du läser en bok eller pysslar om dina leksaker. Den här tiger-lekmattan är mjuk och mysig i ett lent och fint fuskpäls-material. Huvudet är vadderat och kan användas som stöd när barnet ligger och vilar.

Undersidan av tigern är utformad för att hållas på plats med ett greppsäkert material. Som pricken över i:et har tigern naturligtvis en lång och härlig svans att leka med. Måtten på lekmattan är ungefär 85 cm x 64 cm.

Tigern är tillverkad till 98% av polyester och 2% av polyuretan. Den uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna för leksaker. Tigern är dock inte rekommenderad för de allra minsta då den kan fälla lite hår och du vill undvika att barnen får det i munnen.

Vi älskar Tia Tiger och Jellycats design och om du vill ha lite djungeltema i barnrummet är den här lekmattan verkligen perfekt!

Perry Isbjörn lekmatta

Isbjörn i form av en lekmatta från Jellycat

Säljs tyvärr inte längre

Perry Isbjörn är en annan ursöt lekmatta från Jellycat. Nu tänker vi oss istället bort till Arktis och det iskalla havet däromkring. De här lekmattorna är precis lika fluffiga och goa som tigermattan.

Även denna matta har ett anti-halkmaterial undertill för att den ska ligga stadigt på sin plats. Huvudet är stoppad och har en söt liten svart nos och öron som sticker ut.

Vi rekommenderar verkligen båda dessa mattor. De är säkra för barn, oerhört mysiga och söta att titta på. Om du vill inreda barnrummet med något originellt är dessa några lekmattor du verkligen vill spana in!


KIDKII Lekmattor

Rosa lekmatta formad som blomma av märket KIDKII

Bäst pris hos:

De danska tillverkarna KIDKII är kända för sina fina och mycket skonsamma produkter för barn. De har ett öga för söt design, samtidigt som de är väldigt medvetna om både miljö och barnsäkerhet. De är även kända för sina bollhav. Kolla in våra rekommendationer för bollhav till hemmet om du är intresserad!

Den här lekmattan är en väldigt tjock, mjuk och bekväm skapelse. Klädseln är tillverkad i ett oerhört lent och fint sammetstyg. Inuti är mattan fylld med skum som gör den precis lagom mjuk att båda sitta, ligga eller leka på. Den mäter ungefär 87 cm både på längden och bredden och har formen av en blomma.

Som många andra av deras produkter är den fylld med ett naturligt skum som är helt giftfritt och både skonsamt för miljö och människa. KIDKII:s mattor är testade och säkra även för spädbarn och är hygieniska och fria från olämpliga kemikalier.

Det går att ta av klädseln från lekmattan och tvätta den i maskin i 30 grader. Mattan kan användas på i stort sett alla underlag och är ett perfekt komplement till ett barnrum eller en lekhörna. Den kan användas både som lekmatta, för att träna kullerbyttor eller för korta vilostunder.

Två barn leker med KIDII lekmatta

Vi fullkomligt älskar KIDKII:s produkter och kan verkligen rekommendera deras lekmattor! De har flera olika modeller, kolla vilken du gillar bäst!


Frågor och svar om lekmattor

Här svarar vi på några vanliga frågor som konsumenter brukar ha om lekmattor för barn.

Vad är en lekmatta?

En lekmatta är en speciellt designad matta som är till för barnens lek. Barn leker ofta på knäna och kan behöva ett lite dämpande underlag under långa lekpass. Ofta är lekmattor dekorerade för att stimulera lek och lärande.

Lekmattor kommer i många olika modeller, former och färger. Vanliga teman är bilvägar och städer, bokstäver och siffror eller teman från kända barnfilmer och sagor. Ofta är mattorna ganska tjocka och det finns en hel del olika sorter i olika material. I den här artikeln delar vi upp de bästa lekmattorna i tre kategorier:

Kolla in våra favoriter och se om någon av dessa lekmattor passar dig!

Passar lekmatta för bebis?

Vissa lekmattor passar jättebra för bebisar, medan andra inte är rekommenderade att använda för de allra minsta. Några alternativ som är säkra för spädbarn är till exempel:

Vilken lekmatta är bäst?

Det finns otroligt många sorters lekmattor och det är svårt att ge ett tips som passar alla smaker. Men här är några förslag på de bästa lekmattorna:

Vad är skillnaden på en lekmatta och ett babygym?

Ibland används orden synonymt. Men ett babygym är vanligtvis en plats för mindre barn som ännu inte lärt sig att gå. De kan ligga på rygg i babygymmet och leka med hängande leksaker ovanför sig. Ibland läggs ett babygym ovanpå en lekmatta för att göra underlaget bekvämare.

En lekmatta är istället bara själva mattdelen. Lekmattor kan se ut på många olika sätt. Allt ifrån hopvikbara mattor, till tjocka madrassliknande mattor, pusselmattor eller klassiska mattor med trafik eller tågräls-motiv. Lekmattorna kan vara både tänkta till spädbarn, såväl som för äldre barn. Det är en plats för lekande och lärande som både inspirerar till lek och gör det mjukare och mer inbjudande att leka på golvet.

En annan vanlig produkt som används under samma ålder som babygym och lekmattor är babysittern. Skillnaden där är att barnet sitter fast och kan till exempel gunga eller vagga och bli underhållen av leksaker och melodier i själva stolen.

Glöm inte att kolla vilka kampanjer och erbjudanden vi har här på Familjemys just nu!