Att se till att barnet är tryggt när man åker bil är såklart något alla föräldrar eftersträvar. Trafiken är en av de absolut största faror vi som människor möter i vår vardag och den mest olycksdrabbade miljön i vårt samhälle.
De bilar vi idag färdas i är inte heller anpassade efter våra barn, utan efter vuxna kroppar. På grund av detta är olika typer av bilstolar en nödvändighet för att våra barn dels ska kunna sitta bekvämt, men framför allt färdas säkert och skyddas vid olyckor.
Innehåll
Många olika typer av bilstolar
När det kommer till bilstolar finns det en mängd olika varianter att välja bland. Men det är inte bara att ta den du tycker passar bäst, eller är smidigast. Olika varianter är anpassade får olika åldrar och att se till att ditt barn sitter i rätt bilstol är oerhört viktigt.
Fel sorts bilstol kommer nämligen att göra att ditt barn inte får det skydd som behövs om olyckan skulle vara framme. Nedan följer därför en guide, så att du som förälder kan välja den bilstol som är anpassad efter just ditt barn.
Babyskydd
- Ålder: Nyfödd till ca 15 månader
- Vikt: ca 0 – 13 kg
- Längd: ca 40 – 75 cm
- Kolla specifikationerna för babyskyddet du köpt
Se våra tips på babyskydd!
När du ska färdas i bilen med ett barn som befinner sig någonstans mellan nyfött och 9 månader till ett år, är ett babyskydd det rätta valet. Detta är en stol som monteras bak och fram i bilen och ser ut lite som en korg där ditt barn tar plats i en halvliggande position.
Detta är en av de första sakerna du bör skaffa innan barnet är fött, för att ni ska kunna ta er hem från BB på ett säkert sätt. Ofta säljs babyskydd i olika paket med barnvagn och andra användbara babyprylar.
Detta skydd monteras ganska enkelt med hjälp av ett trepunktsbälte, eller ISOFIX i bilen. Skyddet har inmonterat ett eget bälte som ser till att barnet sitter fast och är säkert och bilens trepunktsbälte används således bara till att fästa själva babyskyddet i bilen.
Viktigt att tänka på är att se till att byta från babyskydd till en större bilbarnstol i tid. En av de viktigaste funktionerna med ett babyskydd är att genom den halvliggande positionen se till att barnet får det stöd för huvudet det behöver.
Musklerna i nacken på små barn är nämligen under det första året inte fullt utvecklade och barnet har svårt att hålla uppe sitt eget huvud. När barnet utvecklat denna förmåga tillräckligt kan det därför vara dags att byta.
På de allra flesta modeller finns också rekommendationer och maxgränser för både vikt och längd. Att se till att barnet inte överskrider dessa är en förutsättning för att det ska kunna ha en säker resa. Om barnet till exempel är för långt för babyskyddet finns risken att huvudet sticker ut över kanten och konsekvenserna vid en krock kan bli förödande.
En annan viktig sak att tänka på är att montera babyskyddet på rätt sätt. Det kan med fördel monteras i passagerarsätet fram, där du som förälder kan hålla koll på ditt barn under hela resan. Det är dock då oerhört viktigt att se till att airbagen är urkopplad.
Lutningen på babyskyddet är som sagt viktigt för att barnet ska få allt det stöd det behöver för att hålla uppe huvudet. En vinkel på cirka 45 grader kan vara att rekommendera. Ett alltför upprätt skydd kommer att göra att barnets huvud tippar framåt.
Bakåtvänd bilbarnstol
- Ålder: 6 månader – 5 år
- Vikt: ca 9 – 25 kg
- Längd: ca 60 – 125 cm
- Specifikationer varierar mellan olika stolar
Kolla in våra favoriter bland bakåtvända bilbarnstolar!
Steget efter babyskydd är en bakåtvänd bilbarnstol. Denna bör som sagt introduceras när barnet fått tillräckligt starka muskler i nacken för att utan bekymmer kunna sitta upp utan speciellt stöd för huvudet. Detta är vanligen när barnet är ca 1 år, ibland lite tidigare.
Den bakåtvända bilbarnstolen bör användas tills barnet är 4 eller 5 år. Det är dock viktigt att även här ha koll på att barnet inte överskrider de maxgränser för vikt och längd som finns angivna på stolen. Ibland finns inga rekommendationer för längd angivna, men om merparten av barnets huvud sticker upp över kanten på stolen är det läge att byta.
Värt att ha med sig är dock att huvud och hals i denna ålder fortfarande är väldigt känsliga. Detta gör att just en bakåtvänd stol ger ett långt mycket bättre skydd vid olyckor. Istället för att huvudet kastas fram och tillbaka vid en eventuell olycka, tar stolen emot barnets huvud och kropp direkt. Detta minskar risken för allvarliga skador och är en av de stora anledningarna till varför Transportstyrelsen rekommenderar en bakåtvänd stol.
Även här används bilens trepunktsbälte eller ISOFIX, endast för att montera fast själva stolen i bilen. Barnet självt hålls fast av stolens eget bälte. Att detta bälte sitter bra på barnet är såklart viktigt. Därför kan du som förälder prova att dra lite i bältet.
Om det släpper mer än ca 3 cm från barnets kropp, eller om du enkelt kan få in mer än två fingrar mellan bältet och barnet, kan det vara bra att spänna lite hårdare. Att ha koll på att airbagen är urkopplad om stolen monteras i framsätet är även här oerhört viktigt.
Monteringen av bakåtvända bilstolar innebär också för det mesta att ett stödben ska fästas från stolens bakre del, ned mot golvet. Att montera en bakåtvänd bilbarnstol kan därför vara krångligt, men att vara noggrann så att du är säker på att allt blir rätt är väldigt viktigt för barnets säkerhet. Att ta hjälp med detta från en bekant som gjort det tidigare, eller att fråga i butiken där du köpt barnstolen om du kan få hjälp med den första monteringen kan därför vara bra tips.
Framåtvänd bilbarnstol
- Ålder: 6 månader – 5 år
- Vikt: ca 9 – 25 kg
- Längd: ca 60 – 125 cm
- Specifikationer varierar mellan olika stolar
Det finns såklart också modeller på bilbarnstolar som är framåtvända. Viktigt att poängtera är dock att en bakåtvänd stol är det allra bästa och det som ger barnet störst skydd. Men i vissa fall kan det vara svårt att resa med en bakåtvänd stol.
Har du till exempel ett barn som väldigt lätt blir åksjukt kan det vara en omöjlighet att låta barnet färdas baklänges. Monteringen av en framåtvänd stol är ofta också lite smidigare, vilket kan underlätta om stolen ofta ska flyttas mellan olika bilar.
Det finns dock andra åtgärder du kan vidta för att se till att barnet färdas säker. En viktig sak är att se till att stolen är godkänd enligt EU:s stadgar. Det finns speciella märkningar som du om du vill kan läsa på mer om hos NTF.
Det enklaste är dock att besöka en butik med kunnig personal och helt enkelt fråga om stolen du tänkt köpa är Europagodkänd. Personalen bör också kunna hjälpa dig med att både prova ut och ställa in stolen så att ditt barn sitter så säkert som möjligt.
En sak att ha med sig är att ju yngre barnet är, desto viktigare är det att det sitter bakåtvänt. Ju äldre barnet blir, desto starkare blir det i de muskler som håller uppe huvudet. Att gå direkt till en framåtvänd barnstol från babyskyddet är därför farligare än att byta när barnet är 3-4 år, även om det rekommenderas att barnet färdas baklänges upp till fyra års ålder.
Vändbara bilbarnstolar
Det finns även en hel del bilbarnstolar som är vändbara. Det är givetvis väldigt praktiskt, i synnerhet om du inte på förhand vet om ditt barn klarar av att åka bakåtvänt utan att bli åksjuk eller illamående.
Den allmänna rekommendationen är att låta barnet sitta bakåtvänt till 4-5 års ålder. Med en vändbar stol kan du ändra riktning efter detta, vilket i bästa fall ger stolen ökad livslängd, och dig mer valuta för pengarna.
Bältesstol
- Ålder: ca 4 – 12 år
- Vikt: ca 15 – 36 kg
- Längd: ca 100 – 150 cm
Se våra tips på bältesstolar!
När barnet blivit för stort för en bilbarnstol är det dags att gå vidare till en bältesstol. Den stora skillnaden på dessa två är att en bältesstol använder sig av bilens eget trepunktsbälte för att säkra barnet. Stolen har alltså inget eget, internt bälte.
Det primära syftet med bältesstolen är att se till att bilens bälte sitter på rätt sätt. Dagens bilar är som sagt i ganska stor utsträckning anpassade efter vuxna personer och stora kroppar. Ett kort barn utan bältesstol kommer därför att få ett bälte som passerar över halsen, vilket såklart är farligt vid en krock.
Den upphöjda stolen hjälper också den nedre delen av barnets bälte att flyttas från magen och andra mjuka delar, ned mot höfterna. Allt detta är oerhört viktigt för att se till att barnet är säkert vid en eventuell olycka. Men det är också nödvändigt för att barnet ska kunna sitta bekvämt i bilen, utan att bältet skaver på kroppen.
Transportstyrelsen är tydliga med att det är förbjudet för ett barn kortare än 135 cm att åka i en bil utan speciella skyddsanordningar. Hos barn för stora för bilbarnstol, har du då att välja mellan bältesstol och bälteskudde.
Skillnaden mellan dessa två är att bältesstolen också ger ett skydd på sidorna som hindrar att barnet kastas från sida till sida i kurvorna. Detta kommer att göra att bältet sitter säkrare, även om bilen kränger. Detta gör också att det oftast är bekvämare för barnet att sitta i en bältesstol än på en bälteskudde.
Bälteskudde
- Ålder: ca 4 – 12 år
- Vikt: ca 15 – 36 kg
- Längd: ca 100 – 150 cm
Här hittar du några av de bästa bälteskuddarna just nu!
Detta är ett alternativ till bältesstolen. En bälteskudde är helt enkelt en liten kudde av plast och klädd dyna, som barnet sitter på för att komma upp högre på sätet, så att bältet sitter rätt. Att antingen använda sig av bältesstol eller bälteskudde tills barnet är 135 cm långt är lag i Sverige.
Nackdelen med denna är att barnet inte har speciellt mycket stöd i sidled. Detta kan tyvärr göra att bältet glider omkring på kroppen vid kurvor och skarpa svängar. Resan blir därför lite mindre bekväm för barnet. Vid olyckor har man dock inte märkt någon större skillnad på säkerheten.
Den stora fördelen med denna typ av bilstol är såklart mobiliteten. Bälteskudden är enkel att ta med sig och det är inga problem att förvara den i skolan eller på dagis om en bil lämnar och en annan hämtar. Det är såklart också ett billigare alternativ än bältesstolen.
För dig som vill åt stabiliteten men som ibland känner att en bältesstol blir alltför otymplig kan det vara bra att investera i en modell som är både bältesstol och bälteskudde. Många modeller av bältesstolar har nämligen ett löstagbart ryggstöd som gör att stolen snabbt kan omvandlas till en bälteskudde.
Vilka olika sätt finns att montera bilstolar?
Olika bilstolar monteras på olika sätt. Att veta hur du ska gå tillväga när det kommer till monteringen är viktigt för att ditt barn ska sitta säkert i bilen. Här kommer därför en liten genomgång på vilka sätt du kan montera din bilstol.
Trepunktsbälte
Att använda trepunktsbältet för att fästa bilbarnstolar och babyskydd är ett av de vanligaste sätten att montera stolen i bilen. Viktigt att tänka på här är att dra bältet rätt och genom de hål som det ska dras igenom. Annars finns risken att stolen inte sitter fast ordentligt.
Om du känner dig osäker är det bäst att läsa instruktionerna en extra gång. Du kan också fråga i den butik där du köpt stolen. En annan sak som är viktigt att tänka på är att se till att bältet inte är tvinnat eller snett någonstans.
ISOFIX
ISOFIX är ett system som gör att du slipper krångla med trepunktsbälte när du ska fästa stolen. ISOFIX finns inbyggt i de flesta nyare bilmodeller och om anordningen finns i just din bil står i bilens handbok. De flesta bilbarnstolar är också kompatibla med ISOFIX, men det kan också vara bra att kontrollera en extra gång.
Själva monteringen är väldigt enkel, du sätter bilbarnstolen på sätet och trycker till. Det ska höras ett klick och då sitter stolen, eller babyskyddet fast. För babyskydd och bilbarnstolar som monteras bak och fram krävs också för det mesta att man fäller ut ett stödben för att ge stolen ytterligare stöd.
Viktigt att tänka på är att stödbenet ska vara vinklat rakt ner eller svagt vinklat framåt. Är det vinklat bakåt sitter inte stolen fast ordentligt. Stödbenet ska också stå tätt mot golvet och ofta finns det en markering eller symbol som går från röd till grön när rätt tryck uppnås.
Det finns också bälteskuddar och bältesstolar med ISOFIX. I dessa fall använder du dig fortfarande av bilens trepunktsbälte för att sätta fast barnet, men ISOFIX hjälper till att hålla stolen stilla på sätet.
Vad är det som gäller för krockkudde med barn i bilen?
En sak som är viktig att tänka på är att se till att krockkudden är inaktiverad på alla platser där du monterat bilstolen. Oftast finns det krockkudde i båda framsätena och om du inte själv inaktiverat dessa bör du räkna med att de är aktiverade.
Det kan finnas undantag i vissa bilar, där krockkudden får användas oavsett ålder. Det gäller vissa nyare bilare. Detta bör du säkerställa genom att titta i instruktionsbok eller fråga tillverkaren av bilen. Dock får bakåtvända bilbarnstolar aldrig sitta vid en aktiverad krockkudde.
Precis som de flesta detaljerna i bilen är krockkudden anpassad för vuxna och vid en krock riskerar därför ett barn att kraftigt skadas eller kvävas av kudden. Ett bakåtvänt babyskydd eller en bakåtvänd bilbarnstol kommer också att skjutas iväg med stor kraft.
När det kommer till att koppla ur krockkudden är det olika saker som gäller för olika bilar. Vissa modeller har en nyckel som gör att du enkelt på egen hand kan aktivera och inaktivera systemet.
Andra modeller kräver att du tar dig till en verkstad som där kan inaktivera krockkudden. I vissa bilar går inte krockkudden alls att inaktivera och i dessa fall får du helt enkelt se till att barnen sitter på en plats utan krockkudde.
Viktigt att tänka på är att barn under 140 centimeter aldrig får sitta på en plats som har krockkudde. Oavsett om barnet sitter i en bilstol eller inte, krävs att barnet når denna längd för att det ska vara säkert. När det kommer till sidokrockkuddar utgör de ingen fara och kan därför vara aktiverade, även på platser där du har barn, med eller utan bilstol.
Informationen om krockkuddar är hämtad från NTF.
Sätt säkerheten främst
Om du ska köpa ny bilstol bör du alltid sätta säkerheten i första rummet. Om du kan, välj en bakvänd bilbarnstol när barnet blir lite större och se till att alltid följa de regler som ges av trafikverket.
Se också till att ditt barn aldrig överskrider maxvikt eller maxlängd på den modell ni använder och kolla hellre en gång extra än att chansa. När allt kommer omkring är det ändå ditt barns säkerhet det handlar om.
Här kan du läsa fler tips inom området barnsäkerhet!