Vilka kläder behöver barn på våren? 2024 guide till vårkläder för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När våren gör sitt intåg kan det behövas lite nya klädesplagg som lämpar sig för årstiden. I den här guiden kommer vi gå igenom olika typer av vårkläder som ser till att barnen är varma och torra hela vägen fram till sommaren!

Två barn springer i vattenpöl i skogen, vårväder med gummistövlar

En titt på utbudet av vårplagg för barn

Olika vårplagg för barn mot solig vårbakgrund

En sak som särskiljer våren från andra årstider är den stora variation av väder som präglar denna period. En dagen kan det kännas som om sommaren kommit, medan dagen efter bjuder på temperaturer ned mot nollan.

Att ha kläder för alla dessa tillfällen är därför viktigt. I guiden nedan lyfter vi olika typer av kläder som passar för vårens väderförhållanden. Vi jämför fördelar och nackdelar med de olika plaggen och lyfter när de passar som bäst att använda.

Skalkläder

PO.P WEATHER PRO® Stormy skaljacka vattentät gul

På bilden syns vår favorit just nu, Polarn O. Pyrets Stormy skaljacka.

Se fler tipsskalkläder, eller kolla in dessa skaloveraller för de yngre barnen.

Något som blivit allt mer populärt de senare åren och som är lite av ett måste i Sveriges blåsiga och blöta klimat är så kallade skalkläder. I grunden är detta kläder som inte har som största syfte att värma, utan snarare har andra uppgifter.

Skalkläder används för att stå emot vind och vatten bättre. Ofta är de helt vindtäta och vattentäta. Som sagt är de dock utan värme eller fodring och därmed ganska tunna.

Denna typ av ytterkläder finns som både överdel och underdel. Du kan alltså ha en skaljacka eller skalbyxor. För de lite mindre barnen finns dessutom skaloveraller som täcker hela kroppen.

Fördelen med dessa plagg är att de ger ett gott skydd mot både vind och regn, utan att bli allt för varma. Det är ganska vanligt under våren med väder som är blött och blåsigt, samtidigt som temperaturen är relativt hög. Barn som är aktiva utomhus och rör på sig mycket blir då lätt för varma i mer fodrade kläder.

Skalkläder används med fördel, med någon typ av värmande plagg under, eftersom de i sig själva inte har någon fodring. En fleecetröja i kombination med en skaljacka klarar till exempel av de allra flesta väder som våren innebär.

Nackdelen med skalkläder är att de ibland kan bli lite stela att ha på sig. Det vattentäta materialet innebär att de inte alltid är de mest flexibla. Men jämfört med en tjock jacka eller en fodrad overall är ändå skalkläder enligt oss ett smidigt alternativ.


Regnställ

Didriksons Waterman Regnset

På bilden syns ett prisvärt och bra regnställ som heter Didriksons Waterman.

Se fler tipsregnställ, eller skaffa ett fodrat regnställ för de kallare dagarna. För de små barnen är det populärt att använda en regnoverall.

Ett annat tips är att investera i ett bra regnställ till ditt barn. Även detta är ett plagg som skyddar mot vatten och många gånger även mot vind. Man kan därför fråga sig vad som egentligen är skillnaden mellan ett regnställ och skalkläder.

Sanningen är att dessa två begrepp ibland överlappar varandra. Generellt sätt är dock ett regnställ lite tjockare och erbjuder ännu bättre vattentäta egenskaper än skalkläder. På det stora hela vinner ofta regnställ när det kommer till vattentäthet, medan skalkläder är bättre på att stå emot vind.

Nackdelen med ett regnställ är att vissa modeller lätt blir lite instängda och varma. Dessutom är det lite tjockare och inte riktigt lika smidiga att leka i som till exempel en skaljacka.

När det regnar ordentligt är ett bra regnställ dock ett svårslaget alternativ. Få saker kommer att hålla ditt barn så torrt som en regnjacka och regnbyxor av hög kvalitet.

Vi skulle rekommendera skalkläder i första hand till lättare regn eller när det har regnat och är blött utomhus och ditt barn vill ut och leka. Ett regnställ är det bättre valet i riktigt blöta förhållanden när regnet fullkomligt öser ner från himlen och du vill se till att ditt barn är torrt.


 Regnvantar

Didriksons Pileglove Fodrad Galonvante

Ett populärt alternativ är Didriksons regnvantar.

Se fler tipsbra regnvantar!

Vanliga vantar kan fungera bra under vintern, när det är kallt ute. Men när våren kommer med sitt blötare väder suger många modeller åt sig en hel del vatten. Det här kan faktiskt göra att de kyler ned händerna mer än de värmer upp dem.

Något som kan vara helt perfekt då är ett par regnvantar eller helt vattentäta vantar. Här finns det lite olika typer av modeller att välja bland.

Bland annat finns det fodrade regnvantar som är helt vattentäta. De fungerar att använda även under vintern och ger en bra värme samtidigt som de håller händerna torra.

Fördelen med dessa är såklart att de kan användas under hela året. Nackdelen är att de kan bli lite varma och obekväma under vårens varmare dagar. Dessutom är denna typ av regnvante ofta ett lite dyrare alternativ.

Du kan också välja en ofodrad regnvante. Den är tillverkad i ett helt vattentätt material och har ofta ett långt skaft som kan dras en bra bit upp på armen för att ge ätt ännu bättre skydd den vägen.

En ofodrad regnvante har såklart fördelen att den inte blir allt för varm när vårsolen tittar fram. På lite kallare dagar kan den kombineras med en tunnare vante under som kan ge en del värme. Nackdelen är att den för det mesta inte kan användas under vintern.


Fleecejacka

Polarn O. Pyret Vindfleecejacka grön

En klassisk favorit är Polarn O. Pyrets vindfleecejacka.

Se fler tips på många fina fleecejackor för barn!

Något som är ett perfekt plagg att investera i till ditt barn är en fleecejacka eller fleecetröja. Det här är en produkt som ditt barn med fördel kommer kunna använda under stora delar av året och som även passar perfekt under våren.

En fleecetröja är tillverkad av fleece, ofta från polyester. Ett plus med detta material är att det många gånger är återvunnet. Det här är alltså ofta ett bra plagg för dig som vill tänka till lite kring miljön och göra ett mer hållbart val.

Fleecetröjan och fleecejackans huvudsakliga uppgift är att ge värme. En tröja helt i fleece, eller en jacka fodrad med fleece kommer att se till att ditt barn har det varmt och skönt, även i lite kallare förhållanden.

En vanlig fleecetröja kombineras med fördel ihop med en skaljacka eller en regnjacka. Det här är en uppsättning som ger både hög värme och står emot vatten och vind bra och därmed klarar av de allra flesta väder. En tröja eller jacka i fleece är också perfekt under vinterjackan för de allra kallaste dagarna på vintern.

Nackdelen med fleece är att det ibland kan kännas lite instängt och inte alltid andas så bra. Dessutom måste det ofta kombineras med andra plagg eftersom det sällan står emot vind eller vatten speciellt effektivt i sig självt.

Det finns dock speciella fleecejackor och overaller som är tänkta att användas helt utan något utanpå. De är då behandlade och impregnerade för att effektivt kunna stå emot både vind och vatten. Det här kan vara ett bra val för dig som letar efter ett mer mjuk och följsamt plagg som ändå klarar av fukt och vind, till ditt barn.


Sneakers

Nike Revolution 6 barnsneakers

En populär och lätt barnsneaker är Nike Revolution 6, finns båda för småbarn och ungdomar.

Se tips på fler barnsneakers.

Kläder till våren för ditt barn handlar såklart inte bara om vad som är praktiskt och funktionellt. För många är det också viktigt att kunna klä sig med stil, efter att ha tvingats bära ganska stora plagg  under vintern. Ett par snygga sneakers kan vara det perfekta sättet att lyfta outfiten till nästa nivå.

Att välja ett par sneakers till ditt barn under våren, istället för ett par kängor eller fodrade stövlar, till exempel, har sina fördelar. Framför allt är det ett snyggare alternativ. Allt fler barn lägger större vikt vid just skorna när det tänker på mode och stil.

Dessutom är ett par sneakers mycket bekväma. För alla barn som är aktiva, tycker om att springa runt på rasterna, eller ska promenera till och från skolan är det viktigt att skorna sitter bra och är sköna. Ett par stora stövlar eller kängor är ofta tunga och inte gjorda för att springa i.

Nackdelen är såklart att de inte står emot vädret lika bra. Det kan vara svårt att hitta ett par sneakers som är helt vattentäta och det är oftast inte heller den allra varmaste skon. Att ha alternativ i garderoben för de kallare och blötare dagarna är därför en bra idé.

Ett annat minus är att ett par sneakers generellt sätt inte håller lika länge som exempelvis ett par kängor. Utsidan slits och smutsas ned och om ditt barn till exempel spelar fotboll på rasterna finns risken att det går hål på skorna.

Kort sagt är ett par sneakers ett bra val för dig som vill köpa ett par snygga och bekväma skor till ditt barn. Det kan dock vara bra att komplettera med ett par mer rejäla skor till våren för att stå emot lite tuffare väder.


Gummistövlar

Viking Footwear Jolly Gummistövel

De här snygga stövlarna hittar du hos Viking Footwear.

Se våra tips på fina gummistövlar för barn, eller lite varmare fodrade gummistövlar.

Något som i stort sett är ett måste till ditt barn under våren är ett par gummistövlar. Om ni vill undvika att bli instängda inomhus så fort det börjar regna är ett par bra stövlar nåt som behövs.

Det ska oerhört mycket till för att ditt barn ska bli blött om fötterna med ett par stövlar på sig. De är för det mesta helt vattentäta och kommer inte släppa igenom minsta droppe, även om ditt barn står mitt i vattnet.

En stor fördel med just stövlar jämfört med andra vattentäta skor är enkelheten. Speciellt i skolan där rasterna är ganska korta är det skönt att slippa krångla med snören och annat i regnigt väder. Det är bara att kliva i stövlarna och sedan ge sig ut för att leka.

Det höga skaftet är såklart ett annat plus. Det gör att vattnet inte kommer ta sig in via vristerna, även om det handlar om djupa vattenpölar.

Nackdelen med gummistövlar är enligt oss i första hand komfort. De glappar ofta lite i hälen och ibland kan det leda till skavsår. Att springa mycket eller gå långa sträckor i ett par stövlar är därför inte optimalt.

Något annat som får nämnas som ett minus är att stövlarna ger ett dåligt skydd mot kyla. Under den kallare delen av våren, vinter eller hösten, kan du använda ett par rejäla fodrare stövlar.

Om du använder ofodrade stövlar, kan det vara klokt att du också investerar i ett par riktigt tjocka strumpor, eller raggsockor.


En tunn mössa / trikåmössa

Lindex trikåmössa

Det brukar ofta finns fina trikåmössor hos Lindex.

När våren kommer blir vintermössan ofta för varm. Då är det smart att skaffa en lite tunnare mössa till ditt barn som ger lagom mycket värme. Men att hitta en bra, tunn mössa är inte alltid det lättaste.

Tunnare vårmössor är inte den produkt som det finns allra störst utbud av på marknaden. Ett tips kan vara att titta i olika sportaffärer. Modeller anpassade för till exempel löpning är ofta lite tunnare för att man inte ska bli överhettad när man springer.

Nackdelen med dessa modeller är att de ofta sitter ganska tight över öronen och det är inte alla som uppskattar denna passform. I så fall kan det vara smart att kika på en vanlig vintermössa, som är av en tunnare modell. Även om dessa kan vara lite svåra att hitta i butiker fram på våren, brukare det finnas ett helt okej utbud online.

Mössan ska gärna vara bekväm att ha på sig och inte klia. Om du hittar en modell som har goda egenskaper och är gjord av material som andas är det ett plus. Det gör att ditt barn inte blir lika instängt och varmt i sin mössa.

Till sist kan det också vara bra att inte lägga undan den tjocka vintermössan allt för tidigt. Våren är lite lurig och rätt som det är kommer en dag med riktigt kalla temperaturer när vårmössan inte riktigt räcker till.


Solglasögon

Julbo Romy Spectron 3

Vi gillar de snygga och funktionella solglasögonen från Julbo.

Se fler tipssolglasögon för barn!

Slutligen vill vi också rekommendera att investera i ett par solglasögon till ditt barn under våren. Detta av många bra anledningar.

Till att börja med är solen under våren ofta stark. Speciellt om det ligger kvar en del snö som den kan reflekteras i kan det vara direkt jobbigt för barnen att vara utomhus. Solen blänker och bländar och ett par bra solglasögon gör helt enkelt att det blir lättare att se.

Dessutom tycker de flesta barn att det är häftigt och coolt med ett par snygga brillor. De bidrar till en snygg stil och kommer med fördel kunna användas under hela våren, men också sedan under sommaren.

Kort sagt är ett par solglasögon både praktiska och snygga. De kan användas i stort sett under alla årstider och är en accessoar som många barn uppskattar och tycker är häftig.


Att välja rätt kläder inför våren

Vi lever i en tid där vi till viss del måste tänka över vad vi köper, innan vi handlar. Nu mer än någonsin är det viktigt att se till att de kläder vi köper fyller ett syfte och verkligen är användbara. Här kommer några tips kring hur du kan tänka när du ska köpa vårkläder till ditt barn.

Kläder som passar nästan hela året runt

Ett råd kan vara att i första hand välja kläder som går att använda under stora delar av året. Exempel på ett sådant plagg är fleecejackan. Den går lika bra att använda under kallare vårdagar, som på svalare sommarkvällar. Vill du ha något som värmer extra under jackan på vinterns kyligaste dagar är den perfekt även där.

Att köpa kläder som ditt barn kommer att kunna använda mycket, är ett smart val sett till hållbarhet och klimat. Då behöver du inte köpa riktigt lika många plagg för olika årstider.

Kvalitet

Ett annat tips är att köpa kläder som håller hög kvalitet. Detta av flera olika anledningar.

Till att börja med minskar det den totala produktionen som krävs. Du behöver helt enkelt inte köpa kläder lika ofta när du väljer plagg som håller många säsonger.

En annan anledning till att kvalitet trumfar lågprisvaror är att själva produktionen av dessa varor ofta är mer skonsam. Du har större chans att hitta kläder som är framtagna på ett hållbart sätt om du är villig att titta bland de produkter som inte i bara är producerade för att vara så billiga som möjligt.

Tänk också på att ett något dyrare plagg som håller högre kvalitet, kan vara en bra investering ekonomiskt. Eftersom dessa ytterkläder kan användas längre är det ganska stor chans att du faktiskt över tid kommer lägga mindre pengar på kläder, än om du skulle satsa på det allra billigaste hela tiden.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du fått med dig några bra tips om hud du kan klä ditt barn under våren.


Här hittar du massor av inspiration till barnkläder!