Vad behövs när barnet börjar förskoleklass? Tips inför första skolstarten!

Barn börjar skolan

Skolstarten är en stor omställning för många sexåringar. Den innebär att man plötsligt måste lämna den trygga förskoleavdelningen där man känner personalen och de andra barnen, för att börja i en förskoleklass där både pedagogerna, många av barnen, lokalerna och rutinerna är nya och främmande.

De allra flesta förskolor ordnar så att de blivande skolbarnen får träffa sina nya lärare och besöka skolan redan under vårterminen. Föräldrar och barn brukar också få information från både förskolepersonalen och de blivande lärarna.

När det väl är dags att börja förskoleklass efter sommarlovet kan det vara nog så spännande, trots information, föräldramöten och besök på skolan. Som förälder kan man naturligtvis också oroa sig över en massa saker.

Allt från om barnet kan tillräckligt mycket till om hen kommer att ha någon att leka med på rasterna. För att skolstarten ska bli så smidig som möjligt är det viktigt att förbereda barnet och sig själv i god tid. Här kommer några saker att tänka på inför den första skolstarten.

Tips! Just nu kan du prova matematik-appen Zcooly helt gratis året ut! Ett riktigt bra erbjudande att testa en av de mest populära apparna för skolbarn!

Hur kan man bäst förbereda barnet mentalt på omställningen?

Om sexåringen har äldre syskon kan man som förälder sätta sig ner och prata med barnen under okomplicerade former.

Låt det yngre barnet ställa frågor och uppmuntra det äldre syskonet till att berätta om hur det är att gå i skolan, vad som sker i klassrummet och hur man ska göra när man behöver hjälp av läraren eller vill berätta något för klassen.

Finns det inga äldre syskon kan grannar, kompisar eller kusiner vara till hjälp. Det finns också ett stort utbud av pedagogiska barnböcker att läsa. Gå till biblioteket i och be personalen om tips på bra böcker att läsa tillsammans med barnet innan skolstarten.

Vad behöver barnet ha med sig till skolan?

Barn med stor skolryggsäck

Precis som på förskolan förväntas det att barn som börjar förskoleklass har med sig extrakläder till skolan. Lokaler och rutiner kan se lite olika ut men det vanligaste är att varje barn har en egen hylla eller låda där extrakläderna ska förvaras.

Skicka med ett komplett ombyte och se till att uppdatera kläderna beroende på årstid och väder. Det bör alltid finnas minst ett par extra strumpor och kalsonger eller trosor då fötter har en tendens att bli blöta även inomhus, och det inte alltid är lätt att hinna till toaletten i tid när man är upptagen mitt i en spännande lek med kompisar.

En ryggsäck behöver alla skolbarn. Det finns hur många gulliga och häftiga skolväskor som helst men faktum är att en ryggsäck i första hand ska vara praktisk och bekväm.

Storleken ska passa barnet och det får gärna finnas ett stort fack som rymmer läxböcker och idrottskläder, samt ett eller ett par mindre fack där man kan förvara cykelnyckel och andra mindre saker som man inte vill tappa bort. Ryggsäcken ska också ha en rejäl ögla som gör den enkel att hänga upp på barnets egen klädkrok eller hylla.

Precis som på förskolan ska barnet ha kläder efter väder. På rasterna är barnen som regel utomhus, och speciellt under det första skolåret, när barnen inte är vana vid att sitta stilla längre stunder, förekommer mycket utomhuslek.

Se till att barnet är rustat med skor och ytterkläder som passar årstiden. Tänk på att kläderna ska vara lätta att ta på och av, och att de ska tåla att torkas i torkskåp eller skotork. Både utekläder, innekläder och skor ska vara namnmärkta. Detta kan enkelt göras med en vattenfast penna eller namnlappar som man smidigt beställer på nätet.

Vad behöver barnet kunna inför skolstarten?

Många föräldrar har hört skräckhistorier av sina egna föräldrar om hur barn som inte kunde läsa eller knyta sina egna skor lagom till skolstarten fick stå i skamvrån.

Dessa berättelser är inget att oroa sig över och absolut inget man ska föra vidare till den redan nervösa sexåringen. Det finns dock några saker som det är bra att barnet har tränat på innan hen börjar förskoleklass.

Ta av och på ytterkläder och skor själv, samt att hänga upp kläderna och ställa ihop skorna snyggt när man kommer in.

Träna hemma på att knäppa knappar och dra upp besvärliga dragkedjor. Köp skor med kardborre i stället för snören.

Även om barnet kan knyta skorna själv är det smidigt med kardborre när man har bråttom för att hinna med kompisarna ut. Se regelbundet över att klädernas upphängningsöglor är hela.

Torka sig och tvätta händerna på toaletten. Självklart får de barn som behöver hjälp av skolans pedagoger, men att ha börjat träna i förväg är bra.

Ta undan tallrik, glas och bestick efter sig när man ätit. Det är också bra att träna på att ta mat själv, att använda kniv och gaffel och att dela maten i lagom stora bitar. Även här hjälper skolpersonalen naturligtvis till, men ibland är det många barn som behöver hjälp och i matsalen har man ofta inte ro att vänta på sin tur då uteleken på lunchrasten lockar.

Plocka undan efter sig när man har lekt eller pysslat. I förskoleklass förväntas barnen städa ihop och snygga till på sin egen plats när det är dags för rast eller att gå hem för dagen.

Duscha, torka och klä sig själv efter idrotten eller badet. Det kan vara bra att skicka med barnet en tvål som både kan användas till håret och kroppen. Har barnet långt hår är det bra att träna hemma på att torka och borsta det. Kom ihåg att namnmärka handdukar, idrottskläder, badkläder och schampoflaska.

Skolämnen kommer barnet få lära sig i skolan. Det är förstås alltid bra att lästräna när ni kan hemma, både högläsning och låta barnet träna själv. Det finns även fina appar som hjälper barn med matten och andra skolämnen. Vi har bland annat testat Albert, Zcooly och Jaramba.

Kommer barnet ha någon att leka med?

Barn spelar boll på en skolgård

Ofta börjar barnet i förskoleklass tillsammans med barn från den egna förskoleavdelningen, vilket är en stor trygghet för barnet under den första tiden. Sexåringar är dock riktiga experter på att snabbt skaffa nya lekkamrater, och förskoleklassens pedagoger är i sin tur experter på att hjälpa barnen i klassen att lära känna varandra.

Det händer såklart ibland att det nyblivna skolbarnet kommer hem och berättar att hen inte har haft någon att leka med på rasterna under dagen, och som förälder skär det naturligtvis i hjärtat när man får höra något sådant.

I första hand bör man prata med sitt barn om att många barn i klassen säkert känner sig blyga och rädda för att ta kontakt i början av terminen. Uppmuntra barnet till att gå fram till en klasskamrat som står för sig själv och fråga om denne vill leka, och att bjuda in fler klasskamrater när man till exempel är ett gäng som ska leka kurragömma.

Om barnet inte vågar ta kontakt eller inte själv blir inbjuden till att delta i lekar bör man som förälder prata med förskoleklassens pedagoger och berätta hur barnet upplever situationen. I de allra flesta fall ordnar det sig snabbt.


Här hittar du fler artiklar på temat skola!