Vad är Prime för dryck? Allt om den trendiga sportdrycken

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om Prime, men inte riktigt förstått vad det är för dryck – eller varför den är så populär? Här får du lära dig mer om drycken som är väldigt trendig bland barn och ungdomar!

Bild på tre flaskor av Prime Hydration dryck

Vad är Prime?

Prime Logo

Prime är ett varumärke för sport- och energidrycker, eller så kallade funktionsdrycker som bland annat kan öka energin, prestationerna och bidra till kroppens återhämtning.

Logan Paul och KSI är två influencers, YouTube-profiler och kampsportare som står bakom märket och dryckerna. Deras lyckade karriärer och genomslagskraft har bidragit till att Prime fått så mycket uppmärksamhet.

Var kan man köpa Prime?

Det går att beställa hem Prime från flera butiker på nätet. Det kan även finnas i diverse lokala godis- och tobaksaffärer som valt att beställa in drycken.

Prime Drycker många olika sorter

Här kan du beställa Prime på nätet:


Vilka olika sorters Prime finns det?

Den första Prime-drycken som kom var Prime Hydration, som lanserades 2022. Efter det har även Prime Energy kommit. Båda är funktionsdrycker som är avsedda att öka prestation i samband med träning.

Prime Energy

Prime Energy

Kolla priset hos:

Prime Energy är en sockerfri och helt vegansk energidryck. Varje burk innehåller 300 mg elektrolyter, som är tänkta att öka prestationen vid träning. En burk innehåller också 200 mg koffein, även det ett ämne som kan förbättra träningsresultat och dessutom bidra till att man känner sig piggare.

Prime Energy är en dryck som är framtagen för att ge kroppen en riktig boost. Den innehåller naturliga ingredienser och de har kombinerats på ett sätt så att nya och moderna smaker skapats. Slutresultatet är en funktionell energidryck som inte bara smakar gott utan också ger kroppen ett tillskott av energi.

Prime Energy finns i smakerna:

 • Ice Pop
 • Strawberry Watermelon
 • Blue Raspberry
 • Tropical Punch
 • Orange Mango
 • Lemon Lime

Prime Hydration

Prime Hydration

Kolla priset hos:

Prime Hydration är en dryck som tagits fram för att fungera som vätskeersättning, och samtidigt ge kroppen bra förutsättningar för att återhämta sig.

Med naturliga ingredienser och 10% kokosvatten har en välsmakande dryck skapats, som bland annat innehåller elektrolyter, B-vitaminer och antioxidanter. Prime Hydration innehåller också BCAA för muskelåterhämtningens skull. Drycken är helt fri från tillsatt socker.

De smaker som finns på Prime Hydration är:

 • Lemonade
 • Strawberry Watermelon
 • Meta Moon
 • Ice Pop
 • Blue Raspberry
 • Tropical Punch
 • Lemon Lime
 • Grape
 • Orange

Varför är Prime så populärt?

Logan Paul och KSI som skapat och marknadsfört drycken är extremt stora online. De är inte bara YouTube-profiler och influencers, utan också populära kampsportare / boxare.

Matcher som de deltar i blir omskrivna över hela världen, och många miljoner människor följer dem på sociala medier. De har utnyttjat sin genomslagskraft och lyckats skapa en trend, som snabbt spridits bland barn och ungdomar.

Att Prime blivit så populärt beror till stor del på att dryckerna förknippas med just Logan Paul och KSI. Att de framstår som förebilder och några som barn och ungdomar skulle vilja likna gör att drycken också blir lockande.

Förutom just dessa influencers, har många andra YouTubers, och andra inflytelserika personer som barn följer, pratat om och testat drycken i sina videos. Prime har haft en väldigt slagkraftig marknadsföring i de kanaler där många unga tittar, vilket gjort att drycken blivit lite av en viral succé.

Att Prime är sport- och energidrycker bidrar till att Prime ännu starkare kopplas samman med Logan Paul och KSI, och deras lyckade sportprestationer, karriärer och kändisskap.

Ytterligare en faktor är att tillgången inte varit lika stor som efterfrågan, så det blir som en sorts statussymbol att lyckas få tag på en burk med Prime.

Är Prime farligt att dricka för barn?

I många affärer finns det en åldersgräns på 15 år, för att kunna köpa energidrycker, men det är något som affärerna själv bestämmer om de vill ha. Och det finns ingen åldersgräns för att dricka energidryck.

Anledningen är att det går bra för barn att dricka energidryck i måttlig mängd.  Prime skriver själva på sina burkar med energidryck att den inte rekommenderas för personer under 18 år. Men hur är det då egentligen? Är Prime farligt för barn?

Anledningen till att drycken alls är något att fundera över är att den innehåller så mycket koffein. En burk Prime innehåller 200 mg koffein. Ska man jämföra med liknande drycker har Red Bull mindre burkar, men också en lägre koffeinhalt och i deras burkar är det 80 mg koffein.

Nocco har 180 mg per burk i sin energidryck. Så även för att vara en energidryck innehåller Prime mycket koffein.

En annan dryck med samma koffeinhalt som Prime, är Celsius Energy, som också har 200 mg koffein per burk. Även den brukar finnas i svenska livsmedelsbutiker.

Ett problem är att det inte går att säga hur mycket barn rent allmänt tål. Vissa är mer känsliga och kan må dåligt av att dricka bara lite energidryck, medan andra inte blir särskilt påverkade.

Livsmedelsverket har skrivit i en av sina rapporter att det enligt den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet är säkert för barn och unga att få i sig 3 mg koffein per kilo kroppsvikt. För att en burk Prime ska vara helt ofarlig behöver barnet alltså väga 67 kg.

Ett barn som väger 33,5 kg kan dricka en halv burk utan att det är några problem. Livsmedelsverket rekommenderar att barn under fem år inte ska få i sig något koffein alls. För mycket koffein kan bland annat påverka sömnen, man kan få ångest och bli spänd.

Dessutom kan man bli beroende av koffein och få abstinensbesvär som trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Om man alls får några abstinensbesvär skiljer sig också från person till person.

Prime Hydration innehåller inte koffein och innebär därför inga problem för barn och ungdomar.

Vilket företag ligger bakom Prime?

Congo Brands är det företag som äger varumärket Prime Hydration. I marknadsföringen kan det framstå som att det är KSI och Logan Paul själva som har ett företag, men i själva verket är det inte riktigt så.

Congo Brands Logo

Congo Brands ägs av de amerikanska affärsmännen Max Clemons och Trey Steiger. Logan Paul och KSI har varit med och tagit fram och lanserat Prime Hydration och Prime Energy.

Varför är Prime så dyrt i Sverige?

Först och främst har Prime inte någon lokal distributör i Sverige. Därför måste butiker importera flaskorna från USA eller Storbritannien där de har lanserats lokalt. Det leder givetvis till högre priser för slutkunden.

Det är massor av barn och ungdomar som skulle vilja köpa Prime, så den efterfrågan som finns är betydligt större än tillgången. De burkar och flaskor som finns säljer snabbt slut, och affärerna får sina flaskor och burkar sålda även när de tar ett högt pris.

Att höja priserna kan dessutom bli ett sätt att slippa kaos och slagsmål i affärerna. Det har rapporterats om oroligheter i andra länder när Prime släppts där.

Även om affärerna säljer Prime till ett högt pris kan priserna bli ännu högre på till exempel Tradera, Blocket eller Marketplace, där privatpersoner säljer Prime.

Eftersom dryckerna säljer slut i affärerna kan priserna bli så höga som någon är beredd att betala. Och ju svårare det blir att få tag på Prime desto mer kan det bli en statussymbol att lyckas – vilket kan bidra till att höja priserna ytterligare.


Läs fler artiklar med tips för föräldrar!