Bästa uteleksaker och spel 2024: För äldre barn och familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man har mindre barn tänker man ofta på att de behöver leksaker, men även större barn och ungdomar kan behöva något att ha roligt med. Med ett par utmanande spel i trädgården kan det bli lättare att få dem att släppa sina skärmar, och ni kan få en fin stund tillsammans.

Ska ni iväg på semester eller utflykt kan det också vara en bra idé att ta med något att aktivera sig med. Även om långa dagar på stranden kan låta lockande kan de bli lite enformiga efter ett tag. Med ett spel i packningen kan du motverka det!

Här tipsar vi om många uteleksaker som passar barn, ungdomar och hela familjen!

Pojke leker med frisbee utomhus

Bäst uteleksakerna för större barn och ungdomar

I listan nedan hittar du leksaker och spel som passar barn från skolåldern och uppåt. Många av spelen är fantastiskt roliga även för dig som förälder delta i!

Se även våra tips på uteleksaker som passar de yngre barnen!

Steggolf Trädgårdsspel

Steggolf Trädgårdsspel

Kolla priset hos:

Med steggolf kan tiden utomhus bli både mer aktiv och betydligt roligare. Steggolf är ett klurigt spel som ser enkelt ut, men som är svårt att lyckas med. Grunden är en stege med tre olika pinnar på tvären.

Det finns också steggolfbollar, som är två bollar som sitter i var sin ände av ett snöre. Spelet går ut på att kasta bollarna så att de hamnar och stannar kvar på någon av stegpinnarna.

Beroende på var de hamnar får du olika mycket poäng. Du kanske känner igen tekniken från Mästarkvalet i tv-programmet Mästarnas mästare. Där har de använt sig av ett liknande spel.

Det finns inget särskilt mål eller en gräns för när spelet är avgjort, utan det är den som har samlat ihop flest poäng när man slutar som vinner. Det är ett spel som kräver både tur och skicklighet och barn och vuxna kan spela det tillsammans. Det rekommenderade är att man ska vara minst 3 år.

Man behöver vara två personer eller två lag som spelar mot varandra. Det ingår 3 röda bollar och 3 blåa bollar. Stegen är gjord i plast och har måtten  97 x 52 x 66 cm. Är man fler som vill spela ihop går det att ordna en turnering mellan olika lag, vilket dessutom kan höja spänningen i spelet.


Cornhole

Cornhole och ärtpåsar

Kolla priset hos:

Cornhole är ett populärt spel som finns i flera olika utföranden, så du kan själv välja ett spel med de färger och i den stil du föredrar. Spelets regler är enkla att förstå och det är kul för både barn och vixna att spela.

Cornhole består av två spelskivor, som kan vara i trä eller ett annat material. Skivorna är rektangulära och i varje skiva finns ett hål. Den ena skivan blir din och den andra din motståndares. Det ingår också bönpåsar.

De kan se ut på olika sätt och vara i olika material, men det viktiga är att det är tygklädda påsar med något slags halvtungt material inuti. Under spelets gång ska du kasta dina bönpåsar och försöka pricka hålet på motståndarens bräda, medan motståndaren siktar på hålet i din.

Att få ner en påse i hålet ger bäst poäng, men även om påsen blir liggande på brädan är det en tillräckligt bra träff för att du ska få poäng.

Spelet är svårare än man kan tro, och det är roligt att försöka få i påsarna. Vill ni vara fler än två som spelar går det att skapa lag och turas om att kasta påsarna. Cornhole passar också att ha som en del i en trekamp eller sjukamp på en fest, eftersom det är ett spel som de flesta både kan klara av och uppskatta.


XL Fyra i Rad

Tactic XL Fyra i Rad

Det klassiska spelet Fyra i rad kommer här i en större version som passar bra att ta med ut. Spelet har en ram som man lägger brickor i. Det är två spelare som möts, och man har var sin färg på brickorna.

Denna XL-version av spelet kommer från Tactic. Spelramen är ungefär 50 x 55 cm stor och är robust nog att klara de flesta underlag utomhus.

Nederst på ramen finns en smart hasp som gör att det är möjligt att tömma ut alla brickorna efter en spelomgång, utan att behöva vända upp och ner på spelet.

Eftersom spelet är ganska stort är det väldigt smidigt att det kan stå kvar även under tömningen. Spelbrickorna är röda och gula, så det är lätt att se skillnad på dem.

Varumärket Tactic är finskt och har funnits i mer än 40 år. De tar fram nyskapande sällskapsspel, och skapar nya varianter av klassiska spel.

FEBER Fyra I Rad

Kolla även in de stora Fyra i rad-spelen hos:

Målet är att lägga sina brickor så att man blir först med att få fyra i rad på bredden, höjden eller diagonalen. Samtidigt som man försöker få ihop sin rad behöver man ha koll på sin motståndare och försöka hindra att han eller hon lyckas. Är det mer än två personer som vill vara med och spela kan man välja att skapa två lag som spelar mot varandra.


Spikeball Pro Spel

Spikeball Pro Spel

Spikeball Pro är perfekt att ha med sig till stranden så att det går att spela med några kompisar. Det är ett spel där två lag möts. Det ena laget servar med en studs på nätet, motståndarlaget har två passningar på sig innan de i sin tur måste skjuta tillbaka bollen genom att studsa den på nätet.

Vid en beskrivning kan det låta ungefär som volleyboll, men i själva verket är skillnaderna stora. Nätet i Spikeball är runt, 90 cm i diameter och placerat parallellt med marken. Även om nätet markerar vilket lag bollen är hos har det en annan funktion.

Bollen skjuts inte över, utan studsas på nätet. Det finns inte heller någon spelplan, utan alla spelare från båda lagen kan röra sig överallt runtom nätet. Misslyckas ett lag med att spela tillbaka bollen i tid får det andra laget en poäng, och det lag som först får 21 poäng har vunnit.

Till ditt Spikeball Pro får du ett nät som är monterat i en ram med ben. Det är samma typ som används under tävlingar, så det är av bästa tänkbara kvalitet. Du får också två bollar, pump, spelregler och en ryggsäck.

Det är företaget Spikeball Inc som står bakom Spikeball, och som uppfann sporten. Allt startade 2008 och Spikeball har spridit sig snabbt. Idag beräknas mer än 4 miljoner människor spela Spikeball.


Spralla Bubble Gun

Spralla Bubble Gun

En såpbubblepistol kan göra vilken dag som helst bättre, och både fungera som en leksak och ett fint inslag på en fest. Denna pistol kommer från OKKID och har 77 hål i framkanten. Det gör att du kan skapa hundratals bubblor väldigt snabbt. Finns det mindre barn som gillar att leka med såpbubblor är det rena drömmen.

Har du ett större barn kan bubblorna skapa stämning vid studentfesten, konfirmationen eller vid andra högtidliga tillfällen. En såpbubblepistol kan också passa på konserter, festivaler och liknande. Är det inte du själv som ordnar evenemanget kan det vara bra att kolla i förväg så att det är ok att ta med den in på området.

Det bästa med Bubble Gun Spralla är att det blir så väldigt lätt att skapa såpbubblor. Du har ett tråg där du häller såpbubbellösning, sen är det bara att doppa pistolen i lösningen och låta den göra jobbet. För att allt ska funka behöver du se till att batteriet är laddat.

Batteriet medföljer och det tar mellan 2 och 3 timmar att få det fulladdat. När du köper en Bubble Gun Spralla får du med dig två flaskor med sammanlagt 100 ml såpbubbellösning, men det är enkelt att komplettera med fler flaskor.

Det är OKKID som skapat denna såpbubblepistol. OKKID är ett varumärke som tillverkar leksaker av hög kvalitet, fina detaljer och smarta funktioner.


Slackline

Slackline

Med Slackline kan du lära dig att gå på lina! Köper du en Slackline medföljer allt du behöver – utom det tålamod som krävs för att du ska lyckas.

Att kunna gå på lina är spännande att försöka lära sig för ditt barn, och kanske att du själv också är nyfiken på att testa? Det är bra om du till en början inte fäster din Slackline särskilt högt. Risken för skador minskar då, och att träna sin balans går lika bra att göra nära marken.

Det bästa är om du också har den över gräs eller om det går att lägga ut ett mjukt underlag. Vill du eller ditt barn lära sig att gå på lina kan det vara bra att sänka förväntningarna och dela in träningen i lagom stora steg.

Det kommer förmodligen inte vara möjligt att gå över linan den första dagen. Istället kan det vara lagom att börja med att träna på att stanna kvar på linan så länge som möjligt utan att ramla ner. Efter det kan det gå att ta ett par steg, som sen kan bli till fler.

En Slackline är 15 meter lång, och du får med en spärrhake med skyddsspak, som du använder när du ska fästa linan mellan två träd. Bredden är 50 mm, och linan klarar personer som väger upp till 150 kg.


Pindaloo Koordinationsspel

Pindaloo Koordinationsspel

Det var två studenter som skapade Pindaloo som ett examensprojekt. Idén var ganska enkel, de ville hitta på något som kunde få barn att lämna sina skärmar och istället ha roligt med en fysisk utmaning.

Pindaloo är ett spel som består av ett u-format rör och en boll som det går att göra olika trick med. Det lättaste är att sätta fart på bollen så att den skjuts upp från röret, och sen lyckas fånga den igen innan den faller till marken.

Det är klurigare än det kan låta. Bollen är bara 4 cm och rörets öppningar har en diameter på 8 cm, så det krävs både koncentration och koordination för att lyckas. Efter att ha klarat det första tricket går det att testa nya – och att hitta på egna. Till exempel kan man testa att försöka fånga bollen bakom ryggen, med fel hand, eller att försöka fånga bollen i samma hål som den kom ut från.

Det här är ett spel som går bra att använda på egen hand, men med två set är det också möjligt att utmana varandra och testa trick tillsammans.  Spelet går att använda både inomhus och utomhus, och rekommenderas från 6 år och uppåt. Det kan vara en utmaning även för vuxna att lära sig tricken, så varför inte testa hur svårt det är tillsammans med ditt barn?


Klätterbana Slackers Ninja Line

Klätterbana Slackers Ninja Line

Här får ditt barn möjlighet att träna som en ninja. Banan gör att man måste klättra och svinga sig mellan olika grepp för att ta sig fram, en lek som tränar upp styrkan, koordinationen och smidigheten. I banan  ingår sju olika grepp, man får till exempel hänga i knutar, ringar och i monkey bar-grepp.

Grunden till klätterbanan är en 11 meter lång lina som du spänner upp mellan två träd. Sätter du den högre upp blir det svårare, medan det är lättare om du monterar den närmare marken. Det gör att du kan anpassa banan efter ditt barn.

I linan fästs greppen med karbinhakar, och det går bra att hänga dem i vilken ordning som helst. Även här kan du anpassa svårighetsgraden genom att hänga dem närmare eller längre ifrån varandra.

Det som ingår är ett nylonrep med spärrhake, 3 knutna repgrepp, 2 ringgrepp och 2 monkey bar-grepp. Ringgreppen är gjorda i metall med plast över och monkey bar-greppen är i trä. Dessutom medföljer det en förvaringspåse.

Skulle du vilja ha en mer varierad bana går det att köpa till bland annat ett klätternät, en repstege och ett ninja wheel. Slackers Ninja Line rekommenderas från 5 år och uppåt.

Slackers tar fram leksaker som utmanar ditt barn på ett roligt sätt. Genom att hänga upp och ner, krypa, kräla och balansera skapas både styrka och upptäckarlust.


Bestway Uppblåsbart Fotbollsdart

Bestway Uppblåsbart Fotbollsdart

Kolla priset hos:

Förmodligen har du testat dart någon gång, spelet där du ska kasta pilar på en tavla. Men har du testat fotbollsdart? Det är en ny version av dart som kommer från Bestway. Spelet har en uppblåsbar tavla som ser ut som en darttavla – förutom att den är betydligt större.

Istället för pilar används fotbollar. Från ett bestämt avstånd skjuter du och dina motståndare mot tavlan och var ni träffar avgör hur många poäng ni får. Det är ett roligt och mer aktivt spel än vanlig dart, som passar för lediga sommardagar. Spelet kan vara lika kul att använda tillsammans med barnen som med kompisgänget.

Den uppblåsbara tavlan är 157 cm i diameter. Basen går att fylla med vatten så att den står stabilt. När den inte används kan den tömmas på både luft och vatten och tar då inte särskilt mycket plats.

För att det ska gå att avgöra hur många poäng någon får är fotbollarna gjorda så att de fastnar på tavlan. Det är två fotbollar som följer med, men vill ni vara mer än två som spelar är det lätt att skriva ner poängen efter hand. Även bollarna är uppblåsbara. Tyvärr ingår inte någon pump, så det behöver köpas separat.

Varumärket Bestway tillverkar framför allt pooler och andra saker för vattenlekar, men i sortimentet kan du även hitta uppblåsbara leksaker och spel som detta.


Flarts Trädgårdsspel

Flarts Trädgårdsspel

Flarts är ett spel som utgår från samma idé som pilkastning eller dart. Det gäller att kasta, träffa en tavla och komma så nära mitten som möjligt för att få mycket poäng. Där är likheterna dock slut. I Flarts läggs måltavlan på marken.

Det du kastar kallas för pilar, men i själva verket ser de mer ut som bowlingkäglor med små vingar på. De har ingen skarp spets, så även mindre barn kan vara med och spela utan att det är risk för att någon ska skada sig. Målet är att först komma upp i 100 poäng, och det krävs en helt annan teknik än vid pilkastning för att lyckas.

Spelet är gjort för att använda utomhus, och det funkar lika bra i trädgården som på en utflykt eller på stranden. Mattan går att vända så att ni får två olika sorters måltavlor, och pilarna är uppblåsbara. Allt är tillverkat i PVC och det väger inte särskilt mycket och tar inte heller så stor plats, så spelet är lätt att få med i packningen.

Man behöver vara minst två för att spela, även om man såklart kan öva upp tekniken på egen hand. Spelet kan bli en rolig underhållning för lediga dagar, och det fungerar också bra att ha som en del i en trekamp eller femkamp med olika spel och lekar.


Mölkky Original Trädgårdsspel

Mölkky Original Trädgårdsspel

Mölkky är ett klassiskt finskt trädgårdsspel som är gjort i trä. Det består av 13 käglor där 12 av dem är numrerade och en används för att kasta. De 12 käglorna placeras ut, och sen ska man träffa dem med kastkäglan från ett avstånd på 3-4 meter.

Det låter svårt nog, men spelet är klurigare än så. Käglorna placeras nära varandra så att det blir svårt att träffa bara den man tänkt. Och målet är inte bara att få ner så många som möjligt, utan det gäller att få ner käglor som motsvarar 50 poäng.

Hur många poäng en kägla är värd avgörs av vilken siffra som står på den. Hamnar man över 50 poäng räknas det som att man blir ”tjock”. Då ramlar man ner till 25 poäng och får fortsätta därifrån. Den som först får ihop exakt 50 poäng vinner Mölkky!

Spelet kan uppskattas av alla åldrar, och det går bra att vuxna möter barn – det är inte alls säkert att de vuxna är bättre! Eftersom det kräver både tur och träffsäkerhet kan alla ha en chans att vinna.

Förutom de 13 käglorna i trä får du spelregler och en trälåda där allt kan förvaras. Spelet liknar kubb, men eftersom reglerna är annorlunda blir det något nytt. Passa på att testa det under sommarens träffar med släkt och vänner.


Slackers Zipline Linbana

Slackers Zipline Linbana

För många barn är det en dröm att ha en egen linbana i trädgården. Skaffar du Slackers Zipline Linbana kommer du bli populär både hos dina barn och deras kompisar. Att svischa genom luften i en linbana ger det rätta pirret i magen och är kul att göra om och om igen. Att ha en hemma gör att ni slipper köa eller ha tålamod med andra barn. Istället kan ni har roligt hela sommaren!

Det här är en linbana som är 12 meter lång och som behöver fästas i två stabila träd. Man sitter på en rund platta som hänger i ett rep och det är zipline-teknik som används för att det ska bli bra fart när man åker. Linbanan kan användas av barn som är 8 år och uppåt.

Den håller för upp till 91 kg, så den fungerar även för många vuxna. Allt du behöver för linbanan medföljer, däremot ingår inte skruvnyckel och tång som behövs vid installationen.

Det kan också vara bra att veta att det är svårt att montera den på egen hand, man behöver vara två. När linbanan används är det rekommenderat att använda hjälm och att ta det lite lugnt för att undvika skador.

Slackers har riktat in sig på leksaker som ger ditt barn möjlighet till aktivitet på ett spännande och roligt sätt.


Bestway Flying Fun Uppblåsbart Frisbee-spel

Bestway Flying Fun Uppblåsbart Frisbee-spel

Kolla priset hos:

Har familjen haft för många slappa sommardagar och behöver lite aktivitet? Då kan det här uppblåsbara frisbee-spelet från Bestway passa! Förutom att det är roligt att tävla är det här ett spel där fokus och pricksäkerhet övas upp, eftersom du ska kasta din frisbee genom spelets ringar. Det är gjort att ha i trädgården, och eftersom det är uppblåsbart går det lätt att ta med till exempel om ni ska till sommarstugan eller när ni ska hälsa på släkten.

Spelet består av fyra frisbees och ett mål. På målet finns det fyra ringar och genom att kasta frisbees genom ringarna samlas poäng. Det går att vara 2-4 spelare, men är det fler som vill vara med kan man skapa lag och turas om att kasta.

Själva målet är uppblåsbart, och för att det ska kunna stå stabilt är det möjligt att fylla basen med vatten. Storleken på målet är 122 x 64 x 135 cm i uppblåst tillstånd. Pump ingår inte, däremot medföljer ett lagningskit. Spelet passar både för barn och vuxna, men rekommenderas inte för barn under 3 år.

Bestway är ett varumärke som i första hand erbjuder pooler av olika slag, och även annat du kan behöva för att ha roligt i vattnet. Förutom spel har de saker som snorklar, gummibåtar, badleksaker och simringar.


KanJam Frisbee-spel

KanJam Frisbee-spel

Om du gillar att kasta frisbee kanske du ska testa KanJam. Det är ett frisbee-spel som spelas i lag med två personer. Spelet har två mål som ser ut som tunnor och medan den ena spelaren står där är det den andra som kastar frisbeen.

Efter att kastet skett ska spelaren vid målet försöka dunka ner den i tunnan. För varje kast går det att få 1-3 poäng. Lagen turas om och det lag som kommer först till 21 poäng vinner.

Det finns också en chans att vinna direkt. På målets sida finns ett ganska tunt hål. Lyckas du kasta frisbeen så att den går rakt in i hålet vinner ditt lag oavsett hur poängställningen ser ut!

Eftersom det bara krävs fyra personer för spelet fungerar det bra för familjer, men också för mindre fester och tillställningar.

Bäst fungerar det på sommaren eftersom man behöver spela det utomhus. Underlaget spelar inte så stor roll, det passar lika bra att spela på stranden som på en gräsmatta eller på grus. Målen går att vika ihop så att de blir platta, vilket gör att de både är lätta att ta med sig och att förvara när de inte används.

KanJam är inte bara ett spel utan också varumärket bakom spelet. Det skapades 2006 i samband med att spelet uppfanns. Idag finns spelet i flera olika varianter.


Hitta fler artiklar med tips kring utelek!