Bästa träningskläder för gravid 2024: För aktiva mammor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du efter träningskläder som fungerar medan du väntar barn? Ett sätt kan vara att börja med att hitta ett varumärke som erbjuder det du letar efter. Sen kan du titta närmare på vad de har i sitt sortiment. Här hittar du info om några av de bästa varumärkena när det kommer till träningskläder som fungerar bra medan du är gravid!

Gravid kvinna i träningskläder gör gymnastik på en yogamatta

Se även våra artiklar där vi tipsar specifikt om leggings för gravida, samt dessa sköna cykelbyxor att ha under graviditeten!

Nike träningskläder för gravida

Nike maternity träningskläder gravid

Se utbudet hos:

Nike är ett så stort och välkänt märke att i stort sett alla känner till dem. De har funnits sen 1970-talet och erbjuder kläder och skor både för barn och vuxna, och för olika slags sporter.

Med en ambition att alla ska kunna vara delaktiga i någon sport eller träning är det inte så förvånande att Nike även erbjuder träningskläder för gravida. Precis som med sina andra träningsplagg håller de en hög kvalitet på sina gravidkläder, och alla plagg är funktionella och väl genomtänkta.

I Nikes sortiment för gravida hittar du bland annat träningsleggings, cykelshorts, linnen och tröjor. Alla plagg har utrymme för en växande mage, och leggings och cykelshorts ger ett bra stöd för magen. Tröjorna finns i olika stilar och tjocklekar, så att du kan vara ute och träna både när det är varmt och när det är ett lite kyligare väder.

Det mesta i Nikes utbud av träningskläder är gjort i stretchiga material som kan följa med i din kropps utveckling och fungera både innan, under och efter en graviditet. Nike satsar mycket på att använda hållbara material. Till deras mjuka och följsamma träningskläder betyder det för det mesta att det är återvunnen polyester som använts.


Lindex MOM träningskläder för gravida

Helt set träningskläder från Lindex MOM

Med rätt kläder kan du få ett bra stöd vid träningen, även när du är gravid. Lindex erbjuder olika basplagg för träning som är lätta att kombinera med varandra.

De är mjuka och behagliga att bära och ger samtidigt kroppen rätt support. Dessutom är de tillverkade med återvunnen polyamid, som gör att dessa träningsplagg blir mer klimatsmarta och resurseffektiva än om nytillverkad polyamid använts.

Bland Lindex tränings-bh:ar har alla en amningsfunktion, så att du kan använda bh:n även under den första tiden som mamma. Vilken lösning som används beror på vilken modell du väljer, tränings-bh:ar finns både i omlottmodell och med dubbla tyger där det yttre lagret kan vikas ner.

Deras träningstights och -cykelbyxor finns i flera färger, vilket är perfekt om du tröttnat på alla svarta plagg. De olika typerna av byxor görs i en sömlös teknik, så att inget skaver och stör när du ska träna. De har en bred mudd i den höga midjan, så att den växande magen hela tiden kan få rätt stöd.

Lindex är ett av de ledande modeföretagen i Europa. De erbjuder kläder och underkläder för kvinnor i alla åldrar och för alla delar av livet. De har också barnkläder, accessoarer och kosmetika.


 Boob kläder för lättare träning

Boob träningskläder för gravida och mammor

Boob är ett varumärke som helt och hållet är inriktat på att skapa kläder som passar under den tid du är gravid och ammar. Ofta är plaggen smarta och gjorda på ett sätt så att de går att använda både när du är gravid och när du vill amma – och träningskläderna är inget undantag.

Boobs träningskläder erbjuder extra stöd för magen så att du kan träna även när den blir större . I toppar och tränings-bh:ar finns det en smart amningsfunktion, så att de fungerar lika bra att använda när du är gravid som den första tiden som mamma.

De träningsplagg Boob erbjuder är till exempel mammaleggings, postpartumleggings, cykelbyxor för gravida, tränings-bh:ar med amningsfunktion och sporttoppar. De har också långärmade tröjor, hoodies och fleecetröjor, alla med lösningar för amningen.

Vill du ha sweatshirtbyxor för gravida finns det i deras sortiment, och det finns också shorts i sweatshirttyg. Är det simma du vill göra kan du välja deras mammabaddräkt.

Eftersom det är många olika plagg är det varierat vad det är för material, men Boob använder alltid 100% hållbara material. Ibland är det återvunna fibrer, ibland är det ekologisk bomull eller ull, och i vissa fall kan det vara ansvarsfullt framtagna material från bambu eller trä. Boobs träningsplagg passar för lättare former av träning, som yoga, promenader eller lättare styrketräning.


2XU träningskläder för gravida

2XU Pre-Natal Sport Compression Tights

Kolla priset hos:

2XU har ”made for movement” som sin slogan, vilket förmodligen syftar både på oss människor och på deras kläder. Deras ambition är att bidra till en värld där fler vågar tro på att en förändring och en mer hälsosam livsstil är möjlig. Träningskläder från 2XU gör att det kan bli lättare att träna även under den tid du väntar barn.

Bland 2XUs träningskläder för gravida kan du framför allt hitta riktigt bra träningstights. Det finns olika modeller där alla är kompressionstights som ger kroppen ett bra stöd. Deras modell för graviditet kallas Pre-Natal Sport Compression Tights och är en den som syns på bilden ovan.

En modell är särskilt framtagen för att använda efter en förlossning, med extra stöd för korsrygg, bäckenbotten och andra delar som genomgått stora påfrestningar. De fungerar även efter ett kejsarsnitt eftersom de skyddar och ger stöd för magen och förhindrar irritation vid ärr.

Kompressionstights från 2XU har platta sömmar och är gjorda i material som andas. De har också en bra stretch så att de kan anpassa sig efter din kropp. Från 2XU kan du också köpa bland annat en sport-bh för gravida och tillbehör som en löparkeps.

Till olika plagg i gravidsortimentet används olika material, där det viktigaste ofta är att de ska ha rätt stretchegenskaper. Vissa har en vattenavvisande funktion, och en del av deras träningskläder har en Oeko-Tex Standard 100-certifiering.


Pink Soda Sport träningskläder för gravida

Pink Soda Sport träningskläder för gravida

Pink Soda Sport är ett varumärke för kvinnor som vill se bra ut när de tränar. De kombinerar innovativ design och smart funktion med ett trendigt utseende. Denna inriktning gjorde att de snabbt blev populära och en favorit för många som letar efter träningskläder.

Pink Soda Sport erbjuder träningsplagg av olika slag för kvinnor, och har också en hel del plagg i plus size-storlekar – förutom att de har kläder som passar att träna i när du är gravid.

I utbudet för dig som är gravid finns olika plagg som är lätta att kombinera med varandra. De har till exempel enfärgade och mönstrade träningstights, sport-bh:ar och långärmade tröjor.

Är det varmt ute kanske du vill ha leggings och sport-bh på dig, medan tröjan kan behövas för lite kyligare dagar. Träningskläderna från Pink Soda Sport är snyggt skurna och har en enkel och moderiktig stil.

De flesta plaggen är gjorda i en polyesterblandning där det är återvunnen polyester som använts. Det är ett hållbart alternativ som är mycket mer resurseffektivt än att ta fram helt ny polyester.

Kläderna är stretchiga och mjuka, samtidigt som din kropp kan få det stöd den behöver, även när den förändras. Du kan räkna med att det finns utrymme för en växande mage både i leggings och tröjor.


AIM’N Gravidleggings att träna i

När du ska träna kan ett par bra leggings eller tights vara helt grundläggande för att det ska fungera. Magen behöver få utrymme utan att du riskerar att byxorna åker ner när du rör dig, och du kan behöva extra stöd för att de ska kännas bekväma under hela träningspasset.

Hos Aim’n kan du hitta flera sorters gravidtights och gravidleggings. Alla modellerna ger den extra support du kan behöva under ett träningspass.

De flesta leggings och tights du hittar hos Aim’n går hela vägen ner till foten, men det finns också alternativ som slutar ovanför knäet, som ett par cykelbyxor. Vilka material som använts beror på vilken modell du väljer, men det deras byxor har gemensamt är att alla är stretchiga och sitter bra.

Vissa har en 4-vägsstretch, som gör att materialet blir extra följsamt. De har också valt att arbeta med fuktavvisande eller fukttransporterande material, så att du kan få en torr känsla även när du tränar hårt.

Som en extra bonus använder de sömmar som är gjorda speciellt för att inte skava. Aim’ns gravidleggings och tights är enfärgade och går på det sättet lätt att kombinera med den tränings-bh eller topp du tycker är bäst.

Aim’n är ett varumärke som funnits sen 2013, och de vill kombinera hållbara plagg där mode och funktion kan mötas.


Vilka träningskläder ska man ha under graviditeten?

Vilka träningskläder du ska ha beror på vad du trivs i, vad det är du ska träna och också på hur varmt det är ute. Vill du ägna dig åt mjukare träningsformer som yoga eller promenader kan de flesta mjukare träningskläder fungera – så länge det finns utrymme för en växande mage och andra kroppsliga förändringar.

Ska du träna hårdare kan det bli viktigare att se till att din mage får extra bra stöd. Det kan också vara bra att tänka på att välja kläder i material som andas, så att du kan hålla dig sval. När du är gravid jobbar din kropp redan hårt, så det kan kännas bra att slippa bli alltför varm.

Plagg som många gravida gillar att träna i är leggings, cykelbyxor och spor-bh:ar som är gjorda speciellt för gravida. De kan kombineras med en t-shirt eller annan topp, eller en varmare överdel om träningen är utomhus i svalare väder.

Är det farligt att träna under graviditet?

För de allra flesta är det bra att träna under en graviditet. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte belasta alltför hårt, eftersom kroppen redan har mycket annat den jobbar med. Men träning med låg eller måttlig intensitet är för det mesta bara bra.

Med bättre kondition och styrka kan förlossningen gå lättare, och själva graviditeten kan också bli bättre genom att träning kan förebygga vanliga besvär. Rent generellt är det så att om du mår bättre kommer fostret i din mage också att må bättre, och träning gör att många kan känna ett välmående, förutom den positiva effekten på muskler och kondition.

Har du några sjukdomar eller om det blir problem under graviditetens gång kan du behöva få råd av din läkare eller barnmorska. Ibland går det inte att fortsätta träna av olika anledningar, men det betyder inte att det rent generellt finns några faror med att träna under en graviditet.

Det finns också en del saker som är bra att undvika, till exempel höghöjdsträning, sporter där du kan ramla och skada magen, kontaktsporter med hårda tag och dykning. Det kan också vara bra att ta det försiktigt med övningar som belastar bäckenbotten eftersom den redan blir mer belastad än den brukar.

Hur långt in i graviditeten kan man träna?

Med en större mage kommer det helt naturligt bli svårare att träna lika mycket som tidigare. När du kommer längre in i graviditeten kan du därför behöva anpassa eller sluta göra vissa övningar, och vissa träningsformer kan bli för svåra att genomföra.

Det finns inga tydliga riktlinjer, utan det som är viktigt är att du lyssnar på dig själv och din kropp. Känns det som att det fungerar?

Då kan du sannolikt fortsätta med den sortens träning. Även under de senare delarna av en graviditet är det bra att röra på sig. Går det bara att ta långsamma promenader är det en motionsform som kan ha stor betydelse för din kropp.

Känner du dig osäker är det bra att be din barnmorska om råd. Detsamma gäller om några komplikationer uppstår eller om du hade några sjukdomar redan innan du blev med barn.


Hitta fler utmärkta mammakläder för alla tillfällen!