Bästa sugrörsmugg för barn 2024: Spillfritt drickande för de små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En sugrörsmugg är ett enkelt sätt att tidigt låta barnen dricka på egen hand, samtidigt som det minimerar risken för spill och kladd. Läs vidare för att upptäcka vår toppval och hitta några av de bästa sugrörsmuggarna för barn just nu!

Söt rosa sugrörsmugg i silikonmaterial, fotograferad utomhus i sommarväder

Vilken sugrörsmugg för barn är bäst i test?

Vi älskar Knatteplocks sugrörsmuggar, små behändiga och lättanvända koppar i silikonmaterial. Supersöta och funkar för allt från vatten till smoothies!

✅ Populärt svenskt varumärke

Knatteplock sugrörsmugg i färgglad design

En annan lite mer klassisk sugrörsmugg för små barn är Philips Avent Sugrörsmugg med handtag. Prisvärd, säker och hygienisk produkt för barn som börjat dricka på egen hand.

✅ Prisvärda kvalitetsprodukter för barn

Philips Avent sugrörsmugg med ergonomiska handtag

Slutligen vill vi lyfta fram de stora och rymliga sugrörsmuggarna från Twistshake. Tillverkade i snygga pastellfärger, med många alternativ att välja på.

✅ Snygga färger

Twistshake sugrörsmugg i neonfärger

Fler barnmuggar med sugrör hittar du längre ned i texten.

Se även våra tips på pipmuggar, en annan typ av populär barnmugg för övergången från nappflaska till drickande ur eget glas.

Lista på många sugrörsmuggar för småbarn

Nedan kan du läsa mer om alla olika muggar koppar vi tittat närmare på.

Knatteplock Mugg med Sugrör

Knatteplock sugrörsmugg i färgglad design

Den här muggen från Knatteplock med tillhörande sugrör utmärker sig som en perfekt introduktion för småbarn till att dricka självständigt. Dess design är inte bara barnvänlig utan även praktisk för föräldrar. Tillverkad i mjukt silikon erbjuder muggen ett säkert grepp för små händer, samtidigt som det böjda sugröret är idealiskt utformat för en naturlig drickposition.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna är sugrörets bredd. Det är tillräckligt brett för att smidigt hantera tjockare vätskor som smoothies, vilket utvidgar användningsområdena för muggen. Dessutom är sugröret försedd med ett stopp som förhindrar att det dras ut, vilket minskar risken för spill och olyckor.

Med en kapacitet på 1,2 dl är muggen anpassad för små barns behov och portioner. Att den tål maskindisk är ytterligare ett plus, eftersom det förenklar rengöringen och upprätthåller en god hygien.

För föräldrar som söker en första sugrörsmugg för sitt barn, är Knatteplock Mugg med sugrör ett utmärkt val. Den kombinerar funktionalitet med säkerhet, samtidigt som den stöder barnets utveckling och självständighet vid måltider. En väl genomtänkt produkt som förenklar övergången från flaska till mugg.


Philips Avent Sugrörsmugg med Handtag

Philips Avent sugrörsmugg med ergonomiska handtag

Philips Avent Sugrörsmugg med Handtag erbjuder en praktisk lösning för småbarns övergång till självständig dryckeshantering. Muggen är utrustad med en spillfri ventil och ett uppfällbart lock som bidrar till att minska spill och läckage, vilket är praktiskt både hemma och på resande fot.

Dess böjda sugrör gör att barnet kan dricka all vätska, medan de inbyggda, ergonomiskt utformade handtagen underlättar för små händer att hålla i muggen själva. Muggen är designad för att vara skonsam mot barnets tandkött och tänder.

Den är även kompatibel med andra Philips Avent-produkter, vilket kan vara en fördel för familjer som redan använder märkets flaskor eller muggar. Användare uppmanas dock att regelbundet kontrollera sugröret för skador, särskilt om barnet har tänder.


Twistshake Sugrörsmugg

Twistshake sugrörsmugg i neonfärger

Twistshake Sugrörsmugg är en praktisk och färgglad följeslagare för småbarn, utformad för att göra övergången från flaska till mugg enklare och roligare. Med en kapacitet på 360 ml passar den för såväl hemmabruk som för utflykter, och dess BPA-fria material säkerställer en trygg användning för barnet.

Muggens greppvänliga design är speciellt framtagen för små händer, vilket uppmuntrar till självständig användning från en ålder av 6 månader upp till 4 år. Den är tillgänglig i ett urval av pastellfärger, vilket gör det möjligt för föräldrar och barn att välja en favorit som speglar barnets personlighet eller matchar med andra barnartiklar.

Ett spillfritt skruvlock lovar att minska risken för oönskat spill, en egenskap som är särskilt värdefull under rörliga aktiviteter. Dock noteras ett litet hål på ovansidan av muggen, designat för att förhindra vakuum, vilket kan leda till läckage om muggen hanteras uppochnervänd. Detta är en detalj som potentiellt kunde ha hanterats bättre, liknande lösningar som finns på många nappflaskor.


Munchkin Sugrörsmugg

Munchkin sugrörsmugg med spillfri design

Munchkin Sugrörsmugg erbjuder en smart lösning för små barn som lär sig dricka på egen hand. Den har en spillfri design med ett vikbart och avtagbart sugrör, vilket underlättar rengöringen markant.

Tillverkad av silikon och polypropen, är denna mugg både hållbar och säker för barn.

Den rekommenderas för barn från 12 månader till 5 år och finns tillgänglig även i tvåpack, vilket är praktiskt för familjer. Munchkin är ett populärt märke i Skandinavien, vilket vittnar om dess kvalitet och förtroende bland föräldrar.


Done By Deer Wally Sugrörsmugg

Done By Deer Wally sugrörsmugg med djurdesign

Done By Deer Wally Sugrörsmugg erbjuder en charmig och praktisk lösning för små barn som börjar utforska världen av självständig dryckeshantering. Denna tvåpack mugg med tillhörande borste för rengöring är speciellt utformad för att passa små händer, med en volym på 120 ml som är idealisk för små törstiga utforskare från 12 månader till 5 år.

Tillverkad av 100% livsmedelsgodkänt silikon, är muggarna både spricksäkra och greppvänliga, vilket inte bara gör dem säkra för de små utan även bidrar till en positiv drickupplevelse. Den lekfulla designen med Wally som dyker upp och vattendroppar som stänker över sugröret tillför en dos av glädje vid varje måltid.

En unik egenskap hos dessa muggar är deras mångsidighet; de tål användning i ugn, mikrovågsugn och frys, och kan enkelt rengöras i diskmaskin. Detta gör muggarna till en mångsidig följeslagare i vardagen, redo att möta olika behov från förvaring av kalla drycker till uppvärmning av vätskor.


Liewood sugrörsmugg Ellis

Liewood Ellis sugrörsmuggar i mjuk silikon

Liewood sugrörsmugg Ellis erbjuder en söt och funktionell lösning för barn som lär sig dricka själva. Detta 2-pack med mjuka silikonmuggar är både hållbara och flexibla, perfekt för små händer att hålla i och utforska. Muggarnas design är både praktisk och estetiskt tilltalande, med valmöjligheter mellan enfärgade och mönstrade versioner som tilltalar olika smaker och inredningsstilar.

Varje mugg har en kapacitet på cirka 230 ml, vilket ger en lagom mängd vätska för småbarnsbehov. Det avtagbara locket med en liten öppning är en genomtänkt detalj som erbjuder flexibilitet; det kan användas med det medföljande sugröret eller utan, vilket ger barnet möjlighet att öva på olika dricktekniker.

Ett plus är den lilla rengöringsborsten som medföljer, vilket underlättar rengöringen av sugröret och bidrar till bättre hygien. Tillverkade av 100% silikon, garanterar dessa muggar en säker användning fri från skadliga ämnen, vilket är en viktig faktor för många föräldrar.

Med måtten 11,5 cm i höjd och 7 cm i diameter är dessa sugrörsmuggar lämpligt proportionerade för småbarn, medan det 17 cm långa sugröret är anpassat för att nå ner till botten och säkerställa att barnet kan dricka upp all vätska.

Liewood sugrörsmugg Ellis är ett utmärkt val för föräldrar som söker en kombination av funktionalitet, säkerhet, och design i barnets första sugrörsmugg.


NUK Evolution Action Cup

NUK Evolution Action Cup med chameleon-effekt

NUK Evolution Action Cup Chameleon sticker ut med sin innovativa design som kombinerar funktionalitet med lekfullhet. Muggen är utrustad med ett mjukt och flexibelt sugrör som har en integrerad luftventil, vilket möjliggör ett kontinuerligt drickande utan behov av pauser. Dess spillsäkra och ergonomiska design gör den idealisk för små barn som lär sig dricka självständigt.

Det som verkligen gör denna mugg unik är dess ”chameleon”-effekt, där värmen från barnets händer får motivet på muggen att ändra färger. Detta skapar en rolig och engagerande upplevelse för barnet, vilket kan uppmuntra mer frekvent användning.

Muggen är tillverkad i hållbar PP-plast som är fri från BPA, vilket garanterar säkerhet vid användning. Den är även designad för enkel montering och kan diskas i diskmaskinen, vilket förenklar rengöringsprocessen för föräldrarna.

Med en rekommenderad åldersgräns från cirka 12 månader, erbjuder NUK Action Cup en praktisk och rolig lösning för övergångsfasen från flaska till mugg. Den lekfulla färgändringseffekten, tillsammans med den användarvänliga designen, gör den till en attraktiv drickmugg för små barn.


Whally sugrörsmuggar

Samling av Whally sugrörsmuggar i olika designs

Whally erbjuder ett brett utbud av sugrörsmuggar anpassade för de små, var och en med sin unika design och funktion för att underlätta för barnet att lära sig dricka själva. Här följer en kort översikt över några favoritalternativ:

Sippy cupen/Pipmuggen TINDRA är idealisk för de allra minsta från 4 månader, designad för att förhindra spill även om den vänds upp och ner. Tillverkad av behaglig och kvalitativ silikon, är TINDRA säker för både varma och kalla drycker och är helt fri från BPA och ftalater.

Sugrörsmuggen FRANZ sticker ut med sin charmiga design med kattöron och ansikte, utrustad med två handtag för små händer som övar på att hålla i glas. Dess löstagbara lock och sugrör gör rengöringen enkel, och muggen är lika hållbar som den är söt, tack vare sin silikontillverkning.

Sugrörsmuggen MATILDA erbjuder en högre design med dubbla sugrör för att passa både yngre och äldre barn. Med ett rakt och ett böjt sugrör, samt mikrovågsugnssäkerhet, är MATILDA en mångsidig mugg som också är lätt att rengöra och hållbar vid fall.

Kombimuggen EKOLLON är en innovativ lösning som fungerar både som en snacksbehållare och som en sugrörsmugg. Med ett specialdesignat lock kan EKOLLON förvara snacks säkert, och med ett tillägg av ett sugrörslock blir den en perfekt mugg för utflykten eller hemmabruk.

Alla dessa muggar är tillverkade av 100% livsmedelsgodkänd silikon, säkerställande en giftfri användning för barnet. Oavsett barnets ålder eller preferenser finns det en Whally sugrörsmugg som uppfyller behoven, kombinerar funktion med lekfull design, och gör dryckesstunden både rolig och säker.


Skip Hop Spark Style Flaska med Sugrör

Skip Hop Spark Style flaska i rostfritt stål med sugrör

Skip Hop Spark Style Flaska med Sugrör är en praktisk och hållbar flaska designad för lite äldre barn, perfekt från cirka 4 år och uppåt, för användning i förskolan eller skolan. Tillverkad av rostfritt stål, står denna flaska ut för sin hållbarhet och förmåga att hålla drycker svala utan att kyla ned små händer – en viktig egenskap under varma dagar.

Flaskan är utrustad med ett halksäkert grepp i silikon, vilket gör den lätt för små händer att hålla i och förflytta. Det mjuka silikonsugröret är både barnvänligt och skyddas av ett hygieniskt lock, vilket minimerar risker för spill och håller sugröret rent mellan användningarna.

En annan fördel är att denna flaska är fri från PVC, BPA och ftalater, vilket garanterar en säker användning för barnet. Med en volym på 350 ml erbjuder den tillräckligt med plats för barnets dryck utan att vara för stor eller klumpig att bära med sig.

Skip Hop Spark Style Flaska med Sugrör uppfyller säkerhetsstandard EN 14350 och är lätt att underhålla då den tål maskindisk. Observera dock att den inte kan frysas eller värmas i mikrovågsugn, vilket är bra att ha i åtanke vid förberedelser av drycker.

Sammanfattningsvis är detta en idealisk flaska för barn som behöver en pålitlig, hållbar och lättanvänd dryckesbehållare för daglig användning. Dess smarta design och säkerhetsfunktioner gör den till en utmärkt följeslagare för små äventyrare på språng.


Tommee Tippee Sugrörsmugg

Tommee Tippee sugrörsmugg med anti-läckteknik

Tommee Tippee Sugrörsmugg är en väl genomtänkt designad mugg som är skräddarsydd för små barns behov när de lär sig att dricka själva. Denna mugg kombinerar funktionalitet med barnsäkerhet, vilket gör den till en idealisk första sugrörsmugg för barn från 6 månader till 3 år.

Den största fördelen med denna mugg är det mjuka sugröret av silikon, som inte bara är skonsamt mot barnets mun utan också gör det lätt för dem att suga vätskan utan att behöva luta muggen för mycket. Det böjda sugröret är en smart detalj som möjliggör drickande från olika vinklar, vilket är praktiskt för barnet som kan föredra olika positioner vid dryckesintag.

Handtagen på sidorna är utformade för att passa små händer, vilket ger barnet en känsla av självständighet och självförtroende när de håller i och dricker från sin egen mugg. Den unika anti-läcktekniken är en annan utmärkt egenskap som föräldrar kommer att uppskatta, eftersom den håller innehållet säkert inuti muggen även under aktiv lek och rörelse.

Att muggen är enkel att rengöra och tål både sterilisering och diskmaskin är viktigt för upptagna föräldrar, vilket gör underhållet smidigt och effektivt. Dessutom är muggen fri från skadliga kemikalier som BPA, BPS, PVC, ftalat och nitrosamin, vilket ger en extra trygghet för föräldrarna.

Med en volym på 300 ml är muggen tillräckligt stor för att tillgodose barnets dryckesbehov under dagen, utan att vara för stor för deras små händer. Tommee Tippee Sugrörsmugg är därför ett utmärkt val för föräldrar som söker en hållbar, säker och barnvänlig lösning för sina barns dryckesbehov.


Sugrörsmugg eller pipmugg – Vad ska man välja?

När det kommer till att välja den bästa dricklösningen för små barn, står många föräldrar inför valet mellan en sugrörsmugg och en pipmugg.

Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det bästa valet beror ofta på barnets ålder, utvecklingsnivå och personliga preferenser. Låt oss utforska de olika aspekterna för att hjälpa dig göra ett informerat beslut.

Sugrörsmugg – Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Framjar motoriska färdigheter: Användningen av sugrörsmuggar kräver och utvecklar barnets munmotorik, vilket kan vara fördelaktigt för talutvecklingen.
  • Hälsosammare för tänderna: Sugrör minskar risken för karies genom att leda vätskan bakåt i munnen, bort från tänderna.
  • Användbar vid olika åldrar: Sugrörsmuggar kan användas av barn i en bred åldersgrupp, från småbarn till förskoleålder.

Nackdelar

  • Läckagerisk: Trots att många modeller marknadsförs som spillfria, kan sugrörsmuggar läcka om de inte hanteras korrekt.
  • Rengöringsutmaningar: Sugrören kan vara svåra att rengöra ordentligt, vilket ökar risken för mögel och bakteriebildning om inte speciella rengöringsverktyg används.

Pipmugg – Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Enkel övergång från flaska: Pipmuggar är ofta det första steget från flaskmatning, vilket gör dem till en utmärkt introduktion till självständig drickning.
  • Spillsäker design: De flesta pipmuggar är designade för att vara helt spillsäkra, vilket minskar risken för kladd och spill.

Nackdelar

  • Kan påverka tandutvecklingen: Långvarig användning av pipmuggar har visat sig kunna påverka barnets bett och tandutveckling negativt.
  • Begränsad användning: Pipmuggar är ofta mer lämpliga för yngre barn, och barnet kan behöva byta till en sugrörsmugg eller vanlig mugg när de blir äldre.

Diskussion

Valet mellan en sugrörsmugg och en pipmugg bör baseras på ditt barns individuella behov och förmågor. För yngre barn som precis börjar övergå från flaskor, kan en pipmugg vara ett lättanvänt första steg.

För barn som är redo att utveckla sina motoriska färdigheter ytterligare, eller för de som behöver en mer hållbar lösning som växer med dem, kan en sugrörsmugg vara det bättre valet.

Det är också viktigt att överväga materialet i muggarna. BPA-fria plastmuggar, rostfritt stål eller silikon rekommenderas för att säkerställa barnets säkerhet och hälsa. Oavsett ditt val, se till att muggen är lätt att rengöra, hållbar och lämplig för ditt barns ålder och utvecklingsstadie.

Oavsett om du väljer en sugrörsmugg eller en pipmugg, är det viktigaste att ditt barn lär sig att dricka självständigt på ett säkert och hygieniskt sätt. Genom att väga fördelarna och nackdelarna med varje alternativ kan du göra ett välgrundat val som passar bäst för ditt barns behov.


Hitta fler tips kring mat & dryck för barn!