Saker att tänka på när du är med småbarn på stranden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att bada tillsammans med barnen kan vara bland det härligaste som finns under sommaren. Det är fantastiskt att få leka och ha kul, samtidigt som man svalkar sig och kan koppla av.

Men det finns en hel del saker som är bra att tänka på och hålla koll på för att tiden på stranden ska bli så bra och säker som möjligt. Nedan går vi igenom allt du behöver veta för att få till den där perfekta dagen fylld av sol och bad.

Mamma, pappa och barn på stranden vid havet

Solskydd

Säkerheten är som sagt a och o när man är på stranden. Solskydd är en av de absolut viktigaste sakerna att tänka på för att ditt barn ska kunna vara tryggt och inte riskera skada.

Exponering för stark sol utan solskydd är faktiskt farlig. Barnens hud är ofta känslig och de kan lätt bränna sig, vilket såklart är smärtsamt. Dessutom kan överdriven exponering för solens farliga UV-strålar faktiskt leda till hudcancer.

Det finns många olika typer av solskydd som kan vara olika effektiva. Nedan går vi igenom några av de vanligaste.

Solkräm

Evy Sunscreen Mousse Kids Solkräm för barn

Solkrämen ger ett mycket bra skydd mot solen och kan smörjas in på kroppens alla delar. Visste du förresten att SPF:en på solen visar hur stor del av solens UV-Strålning som släpps igenom? En solkräm med SPF 30 släpper alltså igenom 1/30 av strålningen.

UV-kläder

Polarn O. Pyret UV kläder mörkblå

Ett mycket bra solskydd är så kallade UV-kläder. De ger ett mycket heltäckande skydd som i stort sett inte släpper igenom någon strålning alls.

Tänk dock på att UV-kläderna för det mesta inte täcker ansiktet. Det är alltså viktigt att se till att smörja in öron, näsa och andra utsatta ytor på kroppen.


Solhatt

BUHO Lemon Solhatt Pale Blue

Det är inte bara själva strålningen från solen som kan vara farlig. Även själva värmen är något som barnen kan komma att lida av, om man inte får rätt skydd.

En solhatt ger ett bra skydd, både mot UV-strålning, men också mot den värsta värmen. En liten portabel skugga som minskar risken för överhettning helt enkelt.  


Solglasögon

Lindex rosa solglasögon

Barnens solglasögon ger både skydd mot strålningen, och bidrar till att ditt barn kan vara ute i solen utan att bländas. Det blir helt enkelt mer bekvämt och inte lika jobbigt att vara ute i solen.

Något som är värt att tänka på är att det också finns simglasögon som är tonade och ger ett visst skydd mot det starka ljuset. Perfekt för de barn som spenderar mer tid i vattnet än på land.


Strandtält

X-trail Beach tent blå

Väl uppe på stranden kan solen brassa på ganska ordentligt och det är inte alltid ett parasoll räcker till. Ett ordentligt strandtält kan då vara en bra idé.

Strandtältet ger en heltäckande skugga. Detta handlar dels om säkerhet för barnen, att skydda dem mot solen, men också såklart att det ska vara lite mer bekvämt att vara uppe på stranden.


Badvett och säkerhet

Det är såklart också oerhört viktigt att se till att undvika olyckor när du är på stranden med dina barn. Idag finns gott om olika verktyg för att öka säkerheten och kunna bada utan att behöva vara orolig.

Kom dock ihåg att uppsikt alltid är det viktigaste. Om du inte badar med dina barn så håll koll på dem från stranden. Allt för många olyckor sker för att föräldrar har fokus på annat och för en stund glömmer bort att barnen badar.

Läs mer om badvett!


Armpuffar

Skruttenringen Armpuffar

Alla barn som inte kan simma bör ha någon typ av flythjälpmedel när de badar. Armpuffar är ett bra alternativ.

De är enkla att packa med och ger ett gott skydd mot att sjunka i vattnet. Dessutom kommer de i massor av olika designer som många barn kan uppskatta.


Simdyna

Swimfin hajfena simdyna

För de barn som ska lära sig simma kan simdynan vara ett bra verktyg. Den spänns runt magen och gör att det blir enklare att flyta.

Tänk dock på att den ger en ganska vågrät position som gör att ditt barn lutar framåt i vattnet. Det är därför viktigt att du är nära för att se till att ditt barn inte hamnar med ansiktet ned i vattnet.


Flytväst

Baltic Flytväst Dinghy Pro

För att vara extra trygg kan du faktiskt välja att utrusta ditt barn med en flytväst. Det finns modeller speciellt anpassade för att bada i, som är lite lättare och smidigare att röra sig i.

Större barn som ska prova på vattensporter som kajakpaddling, stand up paddle eller wakeboarding, bör alltid bära flytväst även om de är simkunniga.

Västen fungerar utmärkt för att ge en extra säkerhet och se till att barnen inte sjunker, om de skulle råka hamna på djupt vatten. Se dock till att följa alla instruktioner och spänna fast den på rätt sätt.


Mobiltelefon

Om olyckan skulle vara framme är det oerhört viktigt att kunna ringa på hjälp så fort som möjligt. Se därför till att alltid ha med dig mobilen till stranden.

Låt den dock inte stjäla allt för mycket uppmärksamhet. Som vi varit inne på tidigare finns det stora risker med att inte vara uppmärksam på barnen i vattnet.

Låt därför mobilen vara ifred, medan barnen är i vattnet!


Mat och dryck

Säkerhet är såklart viktigt och något man måste prioritera på stranden. Men något som kan göra vistelsen där så mycket roligare och härligare är om ni planerar ordentligt när det kommer till mat och dryck.

Nedan följer några mycket bra tips på saker att äta och dricka på stranden!

Picknickkorg i sanden, havet syns i bakgrunden

Ordentligt med vätska

Sagaform City Kylväska

Det absolut viktigaste när det kommer till dryck är att inte packa med för lite. Det är inte roligt att sitta på en varm strand, utan något att dricka.

Packa därför inte bara med läsk, eller annan lite dyrare dricka. Ladda också upp med ordentligt med vatten.


Ta med is

Ett hett tips är att packa med is i olika former. De allra varmaste dagarna är det viktigt att kunna svalka sig och isen kan dessutom göra att ni inte behöver packa allt vatten i kylväska.

Fyll flaskor till hälften med vatten och stoppa i frysen. Därefter kan du fylla på resten med vatten eller saft, beroende på vad du önskar. På så vis kommer ni ha kall dryck under hela dagen, allt eftersom isen smälter.


Smidig mat

För maten är smidighet nyckeln. Det ska vara enkelt att äta på stranden och det är jobbigt när saker ramlar, är svåra att skära, eller inte står stadigt.

Olika typer av plockmat kan vara något som passar mycket bra under sommaren. Gör färdiga rullar av tunnbröd eller tortilla med valfri fyllning. Fruktansvärt gott och inga som helst problem att äta oavsett var ni är.


Snacks

Man blir nog aldrig så sugen på chips och andra snacks som när man har badat. Detta är därför perfekt att ha med till stranden och för många ännu mer uppskattat än sött godis.

Dessutom är saltrik mat bra när det är varmt. Vi tappar mycket salt när vi svettas och kan därmed behöva fylla på depåerna.


Leksaker

En annan sak som kommer göra att det blir roligare och mer spännande att vara på stranden är badleksakerna. Det finns utmärkta alternativ för såväl små som stora barn!

Nedan går vi igenom lite om vilka typer av leksaker som är allra bäst att ha med sig på stranden och vad man kan göra med dem.

Badringar

Intex Gigantisk Donut Badring

Olika typer av badringar är något som kommer lyfta vistelsen vid badet något enormt. Det är inte bara kul att flyta omkring på en sådan, möjligheterna är i stort sett oändliga.

Om ni har flera badringar och andra flytleksaker är det riktigt kul att köra en lek där man hela tiden försöker ta över de andras flytsaker för att samla på sig så många som möjligt. Oerhört roligt och en perfekt lek för alla som vill göra något lite mer fysiskt krävande i vattnet.


Luftmadrass

Intex Watermelon Popsicle Badmadrass

Ett annat tips är luftmadrasser. De kommer i många olika storlekar.

Den klassiska, något mindre modellen är perfekt för att kunna glida runt på vattnet och flyta på ett bekvämt sätt. Men det finns också större varianter där man utan problem får plats flera stycken.


Vattengevär

Spyra världens bästa vattenpistol

Du kanske har sett de vattengevär som blivit allt mer populära de senaste åren. Genom att suga upp vatten genom röret och sedan skjuta ut det genom den smala öppningen får det en ganska bra fart.

Att leka vattenkrig är något som de flesta barn kommer att uppskatta och en aktivitet som är kul även för de vuxna.


Flottar

Bestway Sun soaker

För den som vill ta det hela till nästa nivå finns också olika typer av större, flytande flottar. De kan komma med olika typer av bekvämligheter, det finns allt från enklare varianter till riktigt stora modeller.

De mest rejäla modellerna har plats för upp mot 8 personer och kan bland annat inkludera vattenrutschkanor och inbyggda kylväskor.


Spade och hink

Liewood sandleksaker

En enkel leksak som dock är svårslagen för de minsta barnen är spade och hink. Även när barnen blir lite äldre kan detta roa i många timmar.

Att bygga olika typer av stora sandslott eller kanaler där vattnet kan rinna är något som de flesta barn tycker är kul långt upp i åldrarna. Dessutom är det en aktivitet du som förälder med lätthet kan vara delaktig i.


Sammanfattning

För att sammanfatta kan man säga att det finns snudd på oändligt många roliga saker att göra på stranden och i vattnet tillsammans med sina barn. Tänk på att ta med det viktigaste, för att se till att göra stunden vid badet så rolig som möjligt.

Säkerheten ska alltid sättas i första rummet, både när det kommer till skydd från solen och uppsikt över barn som badar. Med hjälp av tipsen i guiden ovan hoppas vi att du kan göra din och barnens vistelse på stranden ännu lite trevligare och säkrare.


Hitta mer tips och inspiration kring sommarprylar för barn!