Vilka skydd ska man ha när man åker sparkcykel 2023?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att åka sparkcykel kan medföra en risk att du skadar dig – speciellt om du gör olika trick eller åker i ramp med en tricksparkcykel. Därför kan det vara bra att använda olika skydd.

Det absolut viktigaste skyddet är givetvis hjälmen. Den är ett måste för alla barn som ska åka sparkcykel!

Det näst viktigaste är knäskydd. Ska du göra tricks och köra i skatepark så kan det vara smart att ha sådana på dig.

Här tittar vi närmare på de olika skydd som finns för sparkcykelåkning!

Barn åker sparkcykel på cementbana

Hjälm

TSG Meta hjälm, vit

Hjälmen ovan är en populär hjälm för skate- och sparkcykel. Finns att köpa hos:

En hjälm är det viktigaste skyddet du kan ha, eftersom du lätt kan skada huvudet om du ramlar. Att slå i huvudet behöver inte leda till några allvarliga skador, men i värsta fall kan du få en ordentlig hjärnskakning eller till och med skada hjärnan på ett sätt så att den inte kan återhämta sig.

För att en hjälm ska vara bra och skydda på rätt sätt ska den ha en CE-märkning, som visar att den är godkänd. Det är viktigt att den har hakband och nackskydd. Alla hjälmar som marknadsförs och säljs inom EU ska vara CE-godkända.

Det går bra att använda samma hjälm som vid cykling, eller skaffa en typisk skatehjälm.

Små barn under 7 års ålder rekommenderas att använda en hjälm med grönt spänne, då det minskar risken att fastna med hjälmen under lek.

Stiga Play Hjälm

Populär barnhjälm med grönt spänne, finns hos:

Knä- och armbågsskydd

Att slå i knäna är nästan oundvikligt när du är nybörjare, och med knäskydd kan du slippa att ständigt ha uppskrapade knän med blåmärken.

REKD knäskydd för skate och sparkcykel

Populära knäskydd av märked REKD. Finns hos:

Armbågarna skadas inte riktigt lika ofta som knäna, men förutom blåmärken och skrapsår kan dina armbågar lättare få värre skador. Därför kan armbågsskydd vara bra att ha.

Både knä- och armbågsskydd finns i olika modeller, där skydden är mer eller mindre hårda. De finns också i olika storlekar så att du ska kunna hitta skydd som passar just dig och ditt sätt att röra dig.

Handledsskydd

När du faller tar du av reflex ofta emot med händerna. Det gör att andra delar av kroppen löper mindre risk att bli skadade, men nackdelen är att händerna och framför allt handlederna lätt råkar illa ut. Med handledsskydd minskar risken för att du ska bryta något ben i handen eller handleden, och du får dessutom ett skydd mot skrapsår och blåmärken.

REKD Handledsskydd

Dessa praktiska handledsskydd hittar du hos:

Handledsskydd finns i olika utföranden, där vissa bara täcker själva handleden, medan andra även går över handflatan och fingrarna. De som ger mest skydd är stabila modeller med skenor på båda sidor av handleden, vilket ger din handled ett väldigt bra stöd. När du väljer skydd ska du sträva efter att få så mycket skydd som möjligt utan att den rörlighet du behöver begränsas.

Ska man åka sparkcykel på vänster eller höger sida på trafikerad väg?

När du kör en kickbike eller kickboard gäller för det mesta samma regler som om du är gående. Du kan köra på trottoar eller gångbana, och när det inte finns ska du köra på vänster sida av vägen. Skulle du köra snabbare än gånghastighet kan det vara lämpligare att köra på höger sida av vägen, precis som när du cyklar.

Kör du däremot en elsparkcykel gäller samma regler som om du har en vanlig cykel. Finns det en cykelväg är det alltså där du ska köra, och när det inte finns ska du köra på höger sida av vägen.

För barn som rör sig med sparkcykel, på vägar som trafikeras av bilar, bör du vara nog med att gå igenom hur de ska bete sig i trafiken. De ska håll sig till vänster och bör stanna och kliva av sparkcykeln när mötande trafik kommer.


Här hittar du fler tips kring säkerhet!