Jullovet är en efterlängtad tid för många barn. Efter hårt slit i skolan, kommer några veckor av kul och avslappning. Om ni är hemma kan det vara bra att ha lite aktiviteter förberedda. Här kommer 35 tips på olika aktiviteter att göra under jullovet!
Kolla även in vår lista på upplevelsepresenter! Många av dessa kan vara en unik julklapp att minnas för livet!
Om ni är i Stockholm kan ni passa på att se pjäsen Emil – Vinter i Lönneberga!
För ännu mer inspiration kan du kolla in alla unika familjeupplevelser som finns att boka hos Upplevelse.com!
Innehåll
1. Gå på julmarknad
Jullovet börjar ju faktiskt redan innan julen, så de första dagarna kan ni satsa på att maxa julkänslan. Besök till exempel en gammaldags julmarknad. Där kan ni köpa de sista julklapparna, äta pepparkakor och hitta julpynt som ger er rätt stämning hemma.
2. Gör egna julklappar och julkort
Innan julen kommit kan ni också göra egna julkort eller presenter till dem ni tycker om. Att skicka kort med Postnord är kanske för sent, men en julklapp känns mycket mer personlig med ett julkort barnet gjort själv.
Känns det svårt att komma på idéer för hur man gör roliga och lätta kort eller små saker som kan passa att ge bort?
Det finns massor av tips om du googlar, eller så kan du kolla på Pinterest eller Instagram. Du kan också be om tips på sociala medier. Det finns många andra med barn som gärna delar av sig av sånt de redan testat.
3. Julbad på äventyrsbadet
Foto: Calle Eklund, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.
Under julen blir det lätt mycket tid hemma och lite för lite rörelse. Därför kan det vara bra att ta ett julbad på närmaste äventyrsbad, där det finns plats för lek och möjlighet att stimma hur mycket som helst utan att det är risk att något julpynt går sönder.
Beroende på vilka tider simhallen är öppen kan julbadet ske före julen eller i mellandagarna – eller kanske mitt i julen!
4. Gå på bio
Det brukar alltid släppas några bra barnfilmer lagom till jul. Ett biobesök kan bli en mysig och lugn aktivitet ni kan göra tillsammans i mellandagarna.
Tänk på att kolla upp filmen i förväg så att det blir en som passar för ditt barns ålder. Det blir varken lyckat om filmen känns för barnslig eller om den är för skrämmande eller svår för ditt barn.
5. Besök ett lekland
Precis som ett besök på badhuset kan vara bra kan ett lekland ge perfekta möjligheter till aktivitet. Ditt barn kan få ur sig överskottsenergi och samtidigt ha roligt.
På ett lekland finns det olika aktiviteter som gör att det är lätt att hålla igång och busa av sig – vilket många barn kan behöva efter julens långa middagar.
6. Åk karuseller
Att få en heldag i en nöjespark är minst lika bra som julafton för de flesta barn. En del nöjesparker har öppet under jullovet. Så om du inte tycker att det räcker med att det redan finns en julafton på lovet utan vill ordna så det blir en till fantastisk dag, kan ett besök på ett nöjesfält bli en riktigt bra överraskning för ditt barn.
Gillar du själv att åka karuseller kan du få en fartfylld dag, och om du inte gör det kan du istället passa på att njuta av omgivningen.
Att besöka en nöjespark under vintern ger en annorlunda känsla än när man är där på sommaren. Med vintermiljö, julbelysning och små bodar som säljer julgodis känns miljön som hämtad från en julfilm. Har ni tur och får en vit jul kan snön förstärka känslan ännu mer.
7. Åk till en större stad
Om ni inte bor i någon av de större städerna kan en dag i stan vara en uppskattad omväxling. Det kan vara svårt att hinna och orka åka dit under en vanlig höstvecka om det är en bit att åka. Men det gör också att det kan kännas extra lyxigt att få komma dit.
I staden kan ni göra sånt ni tycker om och som känns annorlunda än det ni har tillgång till i vardagen.
Kanske ska ni äta på restaurang, besöka ett spektakulärt museum eller gå på en konsert? Annars kan det bli bra att bara gå i affärer som inte finns hemma och förbereda er för vårterminen genom att handla lite nytt på julrean.
8. Ge ditt barn en egen dag
Även om du tillbringar mycket tid med dina barn kan det kännas fint för ditt barn att få en dag som är helt och hållet hans eller hennes.
Är det flera syskon kan det vara extra viktigt. Just den här dagen får ditt barn stå i fokus, och ni kan göra sånt som han eller hon väljer själv. Du kan gärna tänka ut olika aktiviteter att välja mellan, det viktigaste är att det blir en dag som känns speciell och där barnet får känna sig viktigt.
Låt honom eller henne få testa något nytt, få en särskilt genomtänkt utflykt, eller bara bestämma vad ni ska göra, vad det ska bli för mat och vad som är viktigt. Finns det fler än du och ditt barn i familjen är det bra om ni inte är hemma, så att det verkligen blir en dag som är er egen.
9. Vad händer på museet?
Det finns museer nästan överallt och det är lätt att avfärda dem som grå och trista. I verkligheten är det dock långt från sanningen.
På museerna finns ofta aktiviteter och utställningar som är gjorda särskilt för barn. Det kan finnas en skapande verkstad elkler workshops under lovet, de kan ordna visningar speciellt för barn eller ha andra aktiviteter ditt barn kan gilla.
10. Besök biblioteket
Att besöka det närmaste biblioteket gör att ni helt gratis kan få tillgång till böcker som passar för alla åldrar och stilar. Kanske är det läge att testa en ny sorts böcker under lovet?
Läser ditt barn bara hästböcker, kanske de vill testa Harry Potter eller annan lättillgänglig fantasy – eller varför inte en serieroman? Ett alternativ är att du och ditt barn ger varandra en läsutmaning. Barnet får välja en bok du ska läsa och du får välja en bok till barnet.
Väljer ni ut böcker som ni själva redan läst blir det roligt att prata om böckerna sen och jämföra vad ni tyckte om dem.
Bibliotek fungerar dessutom som kulturmötesplatser och det kan hända roliga saker där under jullovet. Kanske har de pysseldagar, sagostunder eller andra aktiviteter som kan passa ditt barn.
11. Högläsning
Läsning kan vara ett fint sätt att mötas och ha en lugn stund tillsammans, även när barnet lärt sig läsa själv.
Ett sätt att skapa närhet är att ni väljer en högläsningsbok som ni läser under jullovet. Då har ni en mysig stund att se fram emot varje kväll.
12. Ordna en spelkväll
Många förknippar spelande med tv-spel, spel i mobilen eller datorspel, men ni har säkert kortspel och brädspel stående hemma. Leta fram allt ni har, sätt det i en hög, ta fram massor av snacks och ägna en kväll åt att spela.
Nu kan turas om att välja vilket spel ni ska testa. Vill du göra en lite mer avancerad form av spelkväll kan du bjuda hem några vänner, släktingar eller andra som kan uppskatta att vara med och spela.
För att undvika förvirring och tjafs om regler och hur spelen egentligen går till är det bra om du kollar igenom dem i förväg. Har du koll på hur spelens regler ser ut i stora drag blir det inte så segt att få igång spelandet. Detaljerna kan ni läsa er till efter hand.
Beroende på barnets ålder går det att anpassa spelkvällen så den känns rolig genom att helt enkelt ha spel som passar för åldern.
Har ni inga spel är det säkert möjligt att låna ihop några stycken. Fråga släktingar eller föräldrar till ditt barns kompisar. Vissa spel kan annars lätt tillverkas på egen hand, som till exempel ett fiaspel. Har ni bara en tärning och en kortlek finns det mycket ni kan göra.
13. Ha gemensam skärmtid
Det pratas mycket om hur dåligt det är med skärmtid, men hur dåligt det egentligen är beror i stor utsträckning på vad man gör på skärmen. Under jullovet kan du testa att ha gemensam skärmtid med ditt barn.
Kanske kan du lära dig nya saker, få se varför TikTok är så roligt eller dras in i den humor som kan finnas i memes. Att ta del av ditt barns liv på nätet kan göra att du lär känna honom eller henne bättre. Om ditt barn vill släppa in dig och vill visa vad hen brukar göra ska du absolut ta dig tid för det.
Ett annat sätt att ha gemensam skärmtid är att ta er tid att spela tillsammans, något som kan vara lättare att hinna under lovet än under den stressiga vardagen.
Testa barnets favoritspel. Låt barnen få lära dig om deras värld! Det kommer att suga när du förlorar för tjugoelfte gången i rad i Fortnite, men detta är deras tur att glänsa.
14. Quizkväll via skärmen
Under pandemin blev vi bra på att ordna saker digitalt, till exempel att träffa släktingar via videosamtal.
Det är fortfarande möjligt att ses på det sättet. Kanske har ni släkt eller vänner som är i en annan del av landet under lovet – eller till och med i en annan del av världen. Det går ju alltid att ringa och prata lite, men det blir roligare om ni gör något mer speciellt.
Ett tips är att ordna en quizkväll, det är lätt att delta i även via en skärm. På det sättet kan ni ses och gör något tillsammans, även om ni är på olika ställen. Har du ett lite större barn kanske han eller hon vill ordna quizet?
15. Pyssla
Att pyssla är en bra aktivitet när du har barn. Beroende på hur stort ditt barn är kan olika saker passa olika bra. För mindre barn kan det till exempel passa att göra figurer av toalettrullar, medan äldre barn förmodligen vill göra något mer avancerat.
Har du ett barn som gillar att lära sig nytt och har tålamod kanske det är läge att försöka lära sig virka eller sticka. Under lovet finns det gott om tid för det. Att lyckas göra en egen halsduk kan göra att man känner sig lite vuxen – vilket många barn mår bra av.
Har ni en symaskin kan det vara lagom att testa att göra ett örngott, det är enkelt. Den som är intresserad av tv-spel kan göra pixelart av pärlplattor och den som inte har så mycket tålamod kanske kan göra ett kollage med bilder från tidningar. Det finns massor av olika möjligheter, vad som känns roligt beror på ditt barns ålder och intressen.
16. Bygg med lego
Barn mår bättre när de får vara kreativa, men ibland har de brist på fantasi. När ditt barn är trött kan det lätt hamna i att tjata om att få spela på paddan eller i sin spelkonsol. Hamnar ni i det läget är det bra om du har färdiga förslag på lager. Något som kan passa då är att bygga lego tillsammans.
Vi har massor av tips på häftiga set att bygga, det finns både LEGO för vuxna, byggen från spelvärlden i Minecraft och Duplo-tåg för de yngre barnen. LEGO är för hela familjen!
Det finns bilder och beskrivningar att hitta online, kanske kan ditt barn kolla upp vad som skulle vara roligt att göra medan du blir färdig med det du håller på med. Sen kan ni sätta igång och försöka klara av att bygga det tillsammans.
Behöver ni extra inspiration finns tv-programmet Lego Masters som visar att det är möjligt att skapa nästan vad som helst av lego. Kanske blir det här jullovet när ni drar igång ett riktigt stort projekt och roligt med det i flera dagar.
17. Baka tillsammans
Något som är mysigt att göra tillsammans med ditt barn är att baka. Det tar längre tid, blir kladdigare och kanske inte lika lyckat slutresultat som om du gör det själv, men ibland är det själva bakandet som är det viktigaste.
Är du inte så bra på att baka kan ni testa att göra något enkelt. Chokladbollar klarar de flesta av – och nästan alla barn gillar dem! Eftersom det är jullov kanske det också kan passa att köpa färdig pepparkaksdeg och göra egna pepparkakor, eller att göra figurer i marsipan. Se de här festliga kakformarna med många sorters figurer, supermysigt!
Gillar du att stå i köket och har ett barn som är lite större kan ni ge er på julklassiker som knäck, kola, saffransbullar eller mjuk pepparkaka. Det kommer bli uppskattat att bjuda på till fika när det kommer gäster.
18. Fixa en övernattning
Många barn tycker att det är spännande att sova över hos någon annan. Det kan vara far- eller morföräldrar, en faster eller en kompis. Det viktiga är att det är någon han eller hon känner sig trygg med, åtminstone om det är första gången ditt barn ska sova borta.
Att testa detta just under jullovet kan bli ett bra avbrott i er lov-vardag, och skulle det bli alltför lite sömn finns det tid att återhämta sig innan skolan börjar igen.
19. Bjud hem en kompis
Det är lätt hänt att tro att alla barn har stora familjer och massor av släkt, och att de har fullt upp under jul- och mellandagarna. Sanningen är att det finns många som känner sig ensamma under högtiderna.
Därför behöver du inte dra dig för att fråga om någon kompis vill komma på besök en eftermiddag. Det är bra om du förklarar för ditt barn i förväg att det inte är säkert att kompisen har tid, vissa har ju trots allt fullt upp.
Finns det någon kompis som vill komma över till er kan det bli en fin dag när ditt barn inte har något emot att stanna hemma och leka med sina julklappar. Samtidigt kan det bli en värdefull dag för ett annat barn som kanske inte har någon som hinner eller kan fixa roliga saker under lovet.
20. Skapa en barnfri dag
Att satsa på en barnfri dag låter kanske inte som en bra jullovsaktivitet, men det kan det vara. Du är inte ensam om att tycka att det kan bli lite mycket ibland – framför allt under loven. Du kan komma överens med föräldrarna till ett annat barn att ni kan ta hand om var sin dag.
Då kan du skicka ditt barn till kompisens familj under en dag och i gengäld ta hand om deras barn en annan dag. På det sättet kan barnen få två dagar som blir extra roliga för dem, och dessutom föräldrar som orkar bättre eftersom de fått en chans att andas ut och vila.
21. Njut av snön
Finns det tillräckligt med snö så är det enkelt att komma på utomhusaktiviteter. Bygg snögubbar, gör snölyktor, testa att göra snöänglar, ha snöbollskrig eller åk pulka, en fartfylld snowracer eller andra kul vinterleksaker!
Har ni inte utrustning för att åka skidor eller skridskor kan du kolla om det finns någonstans det går att hyra eller till och med låna gratis. Idag finns det ställen som lånar ut sånt på en del håll i landet.
22. Laga mat utomhus
Barn som aldrig skulle vilja hjälpa till att laga mat hemma kan tycka att det blir som ett äventyr om det sker utomhus. Det går att använda sprit- eller gasolkök, eller att göra upp en eld för att kunna grilla korv.
Det behöver inte vara så svårt att göra mat ute, behöver du inspiration finns det böcker på biblioteket eller tips som är lätta att googla fram.
Känns det ändå övermäktigt att fixa middagsmat ute kan du testa att värma glögg eller saft på ett spritkök, och kanske göra några pinnbröd till korven. Blir det lyckat kan ni testa att göra något mer avancerat nästa gång.
23. Njut av natur utan snö
En vit jul och ett jullov med möjlighet till pulkaåkning är något många ser framför sig när lovet närmar sig. I stora delar av landet är det tyvärr allt annat än självklart att det ska komma snö, och att den ska ligga kvar.
Är det inte snö behöver ni inte hålla er hemma för den sakens skull. Det finns mycket att göra i naturen ändå. Ta på er rejält med kläder så att ni inte fryser och ge er ut. Aktiviteter som kan passa är till exempel naturbingo eller att bygga upp en enkel hinderbana där ni kan utmana varandra.
Är du ny i området eller osäker på vilka ställen som kan vara bra kan du kolla om Friluftsfrämjandet finns i området. De har ofta fixat vindskydd, eldstäder och annat som kan ge bra förutsättningar för er utflykt.
24. Leta efter stjärnbilder
En fördel med att det blir mörkt tidigt på kvällarna är att man kan se stjärnor utan att det behöver vara mitt i natten. Det kan vara spännande och roligt att göra en utflykt till en riktigt mörk plats där ni kan se stjärnor utan att ljus från gatlyktor och hus stör.
Bara att se en stjärnhimmel breda ut sig kan vara en fascinerande upplevelse, men extra roligt blir det att leta efter stjärnbilder och lära sig några av de vanligaste. Tänk på att det inte får vara molnigt! Det går inte alltid att bestämma vilken kväll det ska bli av i förväg, utan man får anpassa sig efter vädret.
25. Plocka skräp
Har du ett barn som är bekymrat för klimatet och miljön? Då kan det bli en bra utflykt om ni ger er ut och plockar skräp. Det är tyvärr lätt att få ihop flera kassar med skräp, vilket gör att man enkelt kan känna att man bidragit till att göra något bra.
För att förstärka den positiva känslan kan ni avsluta skräpplockningen med att dricka varm choklad och äta god fika som ni har med er. Den här aktiviteten kan passa bäst om det inte är snö eller riktigt kallt, eftersom mycket skräp annars kan gömma sig under snön eller ha fryst fast.
26. Utmana kylan
Oavsett om det är snö och riktigt kallt eller bara en blaskig vinter kan det kännas kallt ute. Har du lite större barn kan ni testa att utmana kylan.
Vad sägs till exempel om att sova en natt i tält eller ta ett vinterbad? Det kan bli en upplevelse som verkligen avviker från vardagen och blir värd att minnas – även om det bara är tårna som blir doppade eller om ni avbryter tältningen mitt i natten för att ni fryser så mycket.
27. Besök en lekplats
Även på vintern är lekplatser bra för barn som behöver springa av sig lite energi efter julen. De flesta sakerna går lika bra att använda när det är kallt ute – så länge det inte är så mycket snö att den täcker sakerna.
Tänk bara på att ha ordentligt med kläder så att ni inte börjar frysa med detsamma och behöver gå hem igen. Att ta med något varmt i en termos kan också vara bra!
28. Besök en skatepark
Låt ditt barn testa något nytt! Har du ett lite större barn och det finns en skatepark i närheten kan det vara spännande att besöka den och testa att åka. Kan du inte själv skejta kanske du kan efterlysa någon som vill hjälpa till i den lokala gruppen på Facebook.
På det sättet kan du också få chans att låna en skateboard eller sparkcykel ett par timmar. Tänk på att låna skydd också för att förhindra skador.
Att besöka en utomhus-skatepark funkar bäst om det är relativt varmt ute. Med is kan det bli farligt. På en del håll finns även skateparker inomhus, som kan vara värda ett besök och passa bättre vid kyla.
29. Testa något nytt
Känns skateparken inte som rätt aktivitet, eller är det alldeles för kallt? Då kanske det finns något annat ditt barn kan tycka att det är kul att testa.
Att prova något nytt kan kännas roligt och vara utvecklande. Kanske hittar ditt barn en ny aktivitet han eller hon blir intresserad av och vill syssla med.
30. Fixa i barnrummet
I många familjer är det fullt upp under veckorna och även om helgerna är fyllda av andra saker kan de vara lika uppbokade. Därför kan ett lov vara den rätta tiden att ta hand om barnets rum.
Har det blivit kaos och behöver organiseras bättre, eller har ditt barn växt ifrån en alltför barnslig inredning?
Med några nya lådor att ha saker i och utrensning av för små kläder kan det bli bättre plats och ordning bland sakerna. Stilen kan fixas till genom att ordna nya bilder till väggarna, byta ut gardiner och kanske skaffa något nytt (eller begagnat).
Att få en ny liten lampa, ett kuddfodral eller några andra små saker kan förändra rummet i rätt riktning – alltså så att det blir mer som ditt barn önskar.
31. Gör en egen spakväll
Barn kan tycka att det är väldigt roligt att leka att de är vuxna ibland och göra saker de förknippar med vuxna. Har du en tweenie i familjen kan en spakväll på jullovet vara den lugna aktivitet ni behöver för att mötas och ha det trivsamt tillsammans.
Det behöver inte vara så avancerat. Köp hem ett par billiga ansiktsmasker och leta upp tips på hur man gör hårinpackning av sånt man har i köket. Gör en body scrub av salt och olja, och dela med dig av en väldoftande hudkräm.
Då kan ni ha en kväll där ni tar hand om er och få spakänsla så det räcker. Tänk på att det är hela känslan som spelar roll, inte bara exakt vad ni gör. För att det ska bli lyckat kan det vara bra att dra ner belysningen, tända några ljus och sätta på lugn musik.
Kanske kan ni testa en yogaavslappning tillsammans eller leta upp en video som visar hur man gör ansiktsmassage på sig själv. Både du och ditt barn kan bli riktigt avslappnade, helt utan att ni behöver ta er till ett riktigt spa.
32. Gör en smakprovning
En annan lite vuxen aktivitet som barn kan gilla är att göra en smakprovning. Det kan vara till exempel olika sorters ost eller choklad som ni smakar och sätter betyg på. Det kan göras som en ”YouTube-challenge” med ögonbindel och udda smakbitar, eller mer som en klassisk smakprovning för finsmakare.
Det går också att välja att köpa hem olika sorters chips, smågodis eller varför inte testa olika sorters cola-drycker?
En mer nyttig, men lika rolig variant är att prova olika frukter och grönsaker. Kanske kan du få barnen att prova något de annars är skeptiska till?
Sätt betyg på dem utifrån olika perspektiv, till exempel utseende, storlek, doft och smak. Är ni överens om vilket alternativ som är det bästa?
33. Binge-kolla en tv-serie
Det viktigaste under lovet är att ha tid tillsammans. Att välja ut en tv-serie eller fixa ett filmmaraton kan vara ett bra sätt att få tid med varandra.
Köp hem ordentligt med snacks, förbered mat som går att äta i soffan och var noga med att kolla att ni är överens om vad ni ska titta på. Sen är det bara att parkera er framför tv:n.
34. Utmana varandra
En rolig aktivitet ni kan ha under hela lovet är att ni utmanar varandra. Då turas man om med att ge varandra en utmaning, som kan vara nästan vad som helst.
När ditt barn gjort sin utmaning får han eller hon hitta på en utmaning till dig. ”Baka en tårta”, ”bygg ett legotorn som är mer än en meter högt”, ”vinn över mig i det här tv-spelet”, ”simma 200 meter”, ”var tyst i en halvtimme”, ”hitta på en saga om en enhörning”. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Det är viktigt att bestämma i förväg vad som händer om någon inte vill göra en utmaning och vad som händer om du eller barnet inte lyckas när ni försöker. Med tydliga regler blir det mindre risk för bråk.
Kanske kan man helt enkelt få be om en ny utmaning om någon känns för konstig eller svår, och om man inte klarar utmaningen kanske man får ta hand om disken? Ni bestämmer själva vad som gäller. Det är också bra om det finns någon form av belöning i slutet.
Om ni tillsammans klarar 20 utmaningar kanske ni får ett biobesök, var sin ny bok, extra skärmtid, eller så slipper den som klarar mest att hjälpa till med disken i en månad. Ett annat alternativ är att det finns en liten belöning efter varje avklarad utmaning istället.
35. Vad ordnas där du bor?
Känner du dig tom på idéer eller känner du dig bara för trött för att orka ordna saker själv? På många håll finns det aktiviteter under lovet.
Olika föreningar kan ha prova på-dagar, kommunen kan ordna aktiviteter och det kan finnas teaterföreställningar och konserter för barn, för att nämna några exempel.
Kolla vad som händer där du bor. Det är okej att inte orka ordna saker själv också. Finns det färdiga aktiviteter kan de vara helt perfekta för ditt barn.
Här hittar du mer läsning som är aktuell under vintern!