Finns det något härligare än sommarlov? Att inte behöva passa tider, väcka morgontrötta sötnosar och stressa fram och tillbaka mellan jobbet, hemmet och förskolan fem dagar i veckan.
Oavsett om sommarlovet blir långt eller kort kan det vara bra att vara förberedd när barnen kommer med sitt eviga ”Jag har inget att göra!” Här kommer sommarens bästa lista på roliga saker att göra, antingen tillsammans med hela familjen eller när barnen vill roa sig själva med kompisar eller syskon.
Se även våra förslag på upplevelser att ge bort i present!
Innehåll
1. Bada!
Finns det ens barn som inte tycker om att bada? Tveksamt. Bad brukar vara en uppskattad aktivitet oavsett om man åker till stranden vid havet, besöker en utomhuspool eller närmaste badplats.
Är det dåligt väder kan ett besök i simhallen eller på äventyrsbadet vara uppskattat, eller varför inte ett dopp i badkaret hemmavid med en rolig badbomb, snorkel, kroppsfärger eller badskum?
På med badbyxor eller baddräkten och simma lugnt!
Om ni är riktiga badälskare kommer ni att älska de här resmålen där du kan bo all inclusive med vattenland på hotellområdet!
2. Picknick
Många är de barn som börjar skina starkare än solen när man nämner ordet picknick. Och en picknick behöver verkligen inte vara märkvärdig. Huvudsaken är att man har något att sitta på och något att äta och dricka.
Packa kylväskan med mackor, frukt, kex och festis, ta med en filt och bege er till ett mysigt ställe. Picknick brukar vara uppskattat oavsett om man går till närmaste gräsplätt eller tar en cykeltur till skogen. Vid riktigt dåligt väder kan man faktiskt till och med ha picknick på balkongen eller under vardagsrumsbordet.
3. Cykeltur
Har inte hela familjen cykel går det oftast att låna av någon kompis eller granne. Många kommuner har också cyklar i olika storlekar att låna ut, och kartor över cykelbanor brukar gå att hitta på internet eller turistbyrån.
Bestäm ett mål för dagen, packa matsäcken och bege er iväg. Oavsett om man bestämmer sig för att cykla till en badplats, en sevärdhet eller bara cykla runt i allmänhet så brukar en cykeltur kunna roa både små och stora. Men glöm inte hjälmen!
4. Besök en djurpark eller gård
Så gott som alla barn tycker om djur och speciellt att mata dem med gräs. Bor man inte i närheten av någon djurpark brukar det i de flesta kommuner finnas gårdar som har öppet för allmänheten vissa tider och där barnen kan få klappa, mata och titta på allt från hästar och kor till kaniner och höns.
Som förälder får man dock vara beredd på att stanna hela dagen så ett tips är att packa med sig matsäck, solskyddskräm och extrakläder.
5. Ordna en skattjakt
De lite större barnen brukar tycka att det är roligt att bege sig ut på skattjakt. Det är en aktivitet som kan varieras i det oändliga och anpassas efter barnens ålder och läsförmåga. En vanlig tipsrunda med enkla eller klurigare frågor är lätt att hitta på internet och skriva ut.
Vill man vara riktigt ambitiös gör man en egen karta och placerar ut ledtrådar. ”Skatten” kan bestå av i princip vad som helst eftersom det viktigaste för barnet trots allt är att hitta skatten. Köp en favorittidning, en målarbok eller en påse frukt att göra fruktsallad av.
Vill man kan man i stället göra ett eget presentkort på en aktivitet som barnet uppskattar, till exempel en filmkväll med popcorn och kompisar.
6. Sov utomhus
Äger man inget tält eller har tid eller råd att åka till en campingplats kan man faktiskt sova utomhus ändå. Både små och stora barn brukar tycka om att sova ute och krypa ned i sovsäcken, och som förälder kan man göra övernattningen precis hur spännande och rolig som helst.
Tälta kan man göra i trädgården (eller i kompisars eller far- och morföräldrars trädgård om man bor i lägenhet) eller på balkongen, förutsatt att den är tillräckligt stor.
Har man inte tält kan man antingen låna eller helt enkelt bädda med madrasser och sängkläder på balkonggolvet. Läs godnattsagan och ät kvällsmackan ute!
7. Pyssla
När vädret inte lockar till utomhusaktiviteter kan pyssel vara ett sätt att fördriva tiden och samtidigt tillverka nya alster att sätta på väggarna, hänga i fönstret eller ställa i bokhyllan.
Pyssla kan man göra med precis vad som helst från tomma pappersrullar och ägg- och mjölkförpackningar till pärlor, paljetter och knappar. Klistra, tejpa, klipp och färglägg! Vill man kan man ordna vernissage i slutet av dagen så att barnen (och de vuxna) får presentera och berätta om sina konstverk.
Eller beställ hem lite kul pyssel från någon av alla fantastiska hobbybutiker som finns ute på nätet.
Det finns även en del digitala pyssel, eller appar som är säkra för barn att använda. För småbarn finns till exempel Jaramba och för lite större barn populära val till exempel Albert eller Zcooly.
8. Laga mat tillsammans
När vardagspusslet ska gå ihop är det oftast mamma eller pappa som lagar maten. Man har sällan tid eller ork att låta barnen vara med. Under sommarlovet blir matlagningen både roligare och enklare om barnen får hjälpa till. (Det största plusset är naturligtvis att det också klagas mindre på maten.)
Man kan till exempel låta varje person i familjen ansvara för en speciell veckodag där personen ska välja ut en maträtt att laga, med eller utan hjälp från en vuxen. Man kan planera veckomenyer, handla och laga alla veckans måltider tillsammans eller utse vissa veckodagar till ”önskedagar” där barnen får välja och laga maten.
Om ni har en barnvänlig kokbok kan barnen få utmaningen att planera och styra matlagningen själv till stora delar. Det viktiga är att barnen på något sätt blir involverade i matlagningen, vilket både kan vara roligt och lärorikt!
9. Passa på att rensa
Att rensa bort sådant som barnen inte använder kanske inte låter som en spännande familjeaktivitet men faktum är att barnen ofta brukar bli nöjda med resultatet. Många barn har kläder som blivit för små, leksaker de inte längre använder och böcker som de tröttnat på.
Gör en storrensning och ge bort till kusiner eller kompisar. För barnen kan det också vara roligt att sälja på loppis och tjäna egna pengar, som antingen kan sparas eller användas till att göra något roligt under sommarlovet. En regnig dag är ett perfekt tillfälle att få ordning i garderoben och lekrummet!
10. Lek!
Som förälder är man ofta trött efter jobbet och inte superpigg på att leka. Men när man varit ledig i några dagar och hunnit sova ut och återhämta sig kan lek tillsammans med barnen vara riktigt avkopplande och roligt.
Låt barnen bestämma vad som ska lekas och var. Säg inte nej till vare sig dockor eller en fotbollsmatch utan gör det som barnet vill göra. Lek utomhus eller inomhus, bjud in grannarna och lek hela dagen lång!
11. Lär er något nytt
Under lovet kan man passa på att lära sig något som man vanligtvis inte har tid eller ork för. Det kan vara allt från att lära sig några ord på ett nytt språk eller börja virka till att låna kompisens blockflöjt, börja meditera eller baka surdegsbröd.
Det viktiga är inte vad man lär sig utan att man göra det tillsammans med barnet. Hur man lär sig är valfritt. Man kan ladda ner en app, googla, titta på videoklipp, gå en kurs eller fråga mormor.
12. Odla
Många barn tycker att det är roligt att odla egna grönsaker eller blommor. Köp frön eller spara kärnor från frukt och bär. Det mesta går att plantera! Odla kan man göra i tomma mjölkförpackningar, plastmuggar eller burkar.
Låt det bli barnens uppgift att vattna och plantera om, med eller utan hjälp. Vill man göra det ordentligt kan man fråga någon om råd eller söka information på nätet. Hur resultatet blir är inte det viktiga, utan att man har roligt medan man planterar, väntar och sköter om växterna. Köp en påse jord och sätt igång!
13. Läs!
När man är ledig har man oändligt mycket tid för läsning, och mindre barn brukar älska att lyssna när en vuxen läser. Böcker, tidningar, spännande turistbroschyrer eller vad som helst. Gör en utflykt till biblioteket en regnig dag och plocka på er läsning för hela sommarlovet.
Läs för eller med barnen i soffan, läs på kvällen, läs på stranden, när det regnar, när solen skiner och på balkongen. Se vår lista på bokhandlare på nätet! I någon av butikerna hittar du säkert lite inspiration till nya böcker att läsa i sommar.
Om det är regnigt och trist kan man ju även ha en liten filmkväll. Kanske prova en ny streamingtjänst?
14. Undersök småkryp
Allt som behövs är ett förstoringsglas och en portion mod. Hjälp barnet att fånga småkryp och titta närmare på dem. Räkna ben, studera vingar och fotografera. Skaffa en intressant barnbok om insekter, och se vilka exemplar ni kan hitta!
Vill man göra det riktigt ordentligt kan man söka fakta, föra anteckningar, skriva ut bilder och låta det bli till en rolig faktabok som man kan läsa tillsammans. Både vuxna och barn kommer garanterat vara småkrypsexperter innan lovet är över!
15. Gör egen glass
Glass hör sommaren till och det är hur enkelt som helst att göra egen. Man kan frysa saft eller vaniljvisp och blanda med bär, frukt eller chokladbitar.
Glass kan visserligen tillverkas i glassmaskin men det kan göras betydligt smidigare än så. Sök reda på ett enkelt recept och gör egna, fantasifulla glassmaker!
16. Bygg en koja
Barn älskar kojor, så är det bara. En mysig inomhuskoja kan man göra av nästan vad som helst. Lakan, madrasser, handdukar eller sjalar. Har man egen tomt kan man dessutom bygga en riktig utomhuskoja, antingen i ett träd eller på marken.
Material går ofta att få eller köpa billigt om man frågar runt bland vänner och bekanta, särskilt om de gillar att renovera och bygga. Sedan är allt som behövs hammare, spik, såg och kanske något att mäta med. Blir kojan riktigt hållbar kan man dessutom övernatta i den.
För den som vill bygga ett mer propert krypin för barnen, finns det färdiga lekstugor att köpa och snickra ihop ute i trädgården!
17. Ta hand om ett djur
De flesta barn drömmer någon gång om ett eget husdjur men alla familjer har inte tid eller råd att ha djur. På sommaren kan det vara roligt att ta hand om någon annans djur i några dagar eller under en lite längre period.
Känner man inte någon som har hund, marsvin eller kanin kan man sätta upp en lapp i matvarubutiken eller annonsera på nätet om att man kan tänka sig att vara husdjursvakt under sommarlovet.
18. Gå på museum
Många muséer har gratis inträde och även om man redan besökt ett museum tidigare kan det vara värt att gå dit igen. De flesta muséer har olika utställningar under olika perioder och på vissa ställen finns det speciella utställningar för barn.
Har man något specialintresse kan det naturligtvis vara extra roligt att besöka ett museum som har en utställning om just det, men på de allra flesta muséer hittar hela familjen något intressant att titta på. Ta gärna reda på vilka tider det är guidade turer så att ni får ut så mycket som möjligt av ert besök.
19. Träna tillsammans
Det finns många fysiska aktiviteter som kan anpassas efter ålder och förmåga och som hela familjen kan göra tillsammans. Man kan spela brännboll eller badminton, ta en tur i ett motionsspår (mindre barn kan cykla medan större joggar eller går), spela en fotbollsmatch, leka en lek eller dansa till en musikvideo.
Träna går att göra både inom- och utomhus och tillsammans med andra familjer. Och vad passar väl bättre än att avsluta träningspasset med ett dopp i det blå?
20. Vandra
Friluftsliv och vandring har verkligen fått ett uppsving i och med pandemin. Vandra är något man kan göra ensam eller tillsammans med familj och vänner, och man behöver inte vara proffs på friluftsliv för att vandra. Det finns korta och långa, svåra och lätta vandringsleder, och det bästa är att Sverige är fullt av dem!
Går man kortare turer i lätt terräng behöver man inte heller köpa någon speciell utrustning, så länge man har skor som inte skaver och en vattenflaska.
Riktigt små barn kan man bära på ryggen och de lite större brukar kunna gå förvånansvärt långt när man är på vandring. Passa också på att plocka fina stenar och pysselmaterial längs vägen!
Här hittar du fler artiklar relaterade till sommaren!