Roliga saker att göra med barn under Halloween

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Halloween är en ganska ny högtid i Sverige. Den infaller alltid sista oktober, men många firar på fredagen innan alla helgons dag istället. Det beror på att den sista oktober ju kan vara vilken veckodag som helst, en fredag passar ofta bättre för firande.

Barn med maskeradkläder sitter runt bord och gör halloween-pyssel

Känner du att du behöver lite inspiration för att veta vad du kan göra med barnen? Ta del av våra tips. Kanske hittar du den perfekta aktiviteten!

Gör en lykta av pumpor

Barn karvar en pumpa till halloween

Det mest klassiska Halloween-pysslet är att göra lyktor av pumpor. För att skapa en pumpalykta ska du skaffa de orange pumpor som förknippas just med lyktorna. De brukar dyka upp i affärerna lagom till Halloween.

Det första du ska göra är att skära av toppen på pumpan och gröpa ur den. Efter det är det dags att skapa ett mönster. Pumpor är ganska hårda, så det krävs en skarp kniv för att skära. Det är alltså inget som passar att barnen gör själv.

Däremot kan de rita passande monsteransikten eller andra mönster, som du kan skära ut. När lyktan är färdig går det att ställa ett LED-ljus eller lägga en ljusslinga inuti pumpan. Det går också att ställa ett värmeljus i den. Tänk på att lyktan behöver hållas under uppsikt om ni använder värmeljus.

Se även vår artikel där vi listar aktiviteter att hitta på under höstlovet!

Baka en pumpapaj

En bit brun pumpapaj med grädde på, pumpor i bakgrunden

Pumpapaj är vanligt i USA, men det serveras inte lika ofta här i Sverige. Därför kan det kännas speciellt och bli lite festligt och högtidligt att baka en pumpapaj tillsammans till Halloween.

Pajen är söt och kryddas med till exempel kanel och ingefära. Den serveras med grädde och brukar bli omtyckt av alla åldrar.

Fixa egna spökkakor

Kakor i form av Halloween-pumpa

Ni kan också välja att baka annat där det snarare är formen som skapar Halloweentemat. Att skära ut kakor så de ser ut som spöken kan vara en mysig sysselsättning som barnen gillar. Det går att använda en hemmagjord mördeg som kavlas ut.

Smaksätt den med till exempel kakao, vanilj eller citron. För att spökena ska behålla sin form kan du kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper så behöver de inte flyttas innan de ska gräddas i ugnen.

Ett alternativ kan vara att köpa färdig smördeg som redan är kavlad. Då är det bara att skära ut spöken. Innan de ska in i ugnen penslar du med ägg och strör socker och kanel över. På det sättet får ni frasiga och fina spöken.

Spela brädspel med spöktema

Brädspel är en mysig aktivitet för både barn och vuxna. Om ni har något mysigt brädspel med spök- eller Halloween-tema blir det extra mysigt (och läskigt)!

Några tips på lagom läskiga barnspel till Halloween är:

Även de klassiska traditionella brädspelen funkar såklart utmärkt de med!

Klä ut er

Barn utklädda till pumpa och skelett på halloween

Till Halloween är det vanligt att klä ut sig, och då helst till monster, spöken eller något annat läskigt. Låt barnen bjuda hem några kompisar på en liten maskerad, eller vara utklädda hela dagen. Extra kreativt blir det om barnen får vara med och skapa sina utklädningskläder.

Ett exempel är att det går lätt att skapa en enkel kattdräkt. Limma svarta öron på ett diadem och skapa en svans av gamla kalasbyxor som fylls med vadd från en kudde, så har ni det viktigaste.

Det går även att köpa någon del av kostymerna, till exempel häxhattar. Sen kan barnen själv fixa till dem och göra dem personliga.

Hitta massor av festliga maskeradkläder här:

Bli läskiga med ansiktsmålning

Utklädningen kan kombineras med ansiktsmålning för att skapa en bättre helhet. Det går också att välja att bara göra ansiktsmålning. Köp hem ett litet set med färger så går det att måla nästan vad som helst.

Känner du dig ovan och tycker att det är svårt? Det finns enkla beskrivningar du kan hitta online eller i böcker.

Då finns det steg för steg-instruktioner du kan följa för att skapa några vanliga ansiktsmålningar. Du kan också låta barnen måla varandra om de tycker att det är roligt. Vad som passar bäst beror på vilken ålder barnen är.

Testa ”bus eller godis”

I USA är ”bus eller godis” en typisk Halloweentradition. Då går utklädda barn mellan husen, knackar på och säger ”bus eller godis”. Får de inget godis kan de som bor i huset förvänta sig att bli utsatta för något bus.

För att det ska kännas tryggare kan du eller någon annan vuxen följa med. Det kan också vara bra att tänka ut lämpliga bus i förväg. Helst ska det vara ganska snälla saker så att ingen blir arg.

Ett exempel är att tejpa över en lapp med texten ”ingen reklam tack” med en ny lapp som ni gjort själva, där det står ”mycket reklam tack”.

Ett annat bus som är lagom taskigt kan vara att göra falska parkeringsböter och sätta på bilen. Gör en lapp i rätt storlek och i rätt gul färg och sätt under vindrutetorkaren. På lappen kan ni skriva något roligt meddelande.

Önskar du ett ännu tryggare alternativ för ”bus eller godis”? Prata med några andra barns föräldrar och kom överens om när det är dags att gå ut.

Då kan barnen gå mellan varandras hus och det blir ingen överraskning att det kommer monster på besök – bara hur de ser ut.

Läs spökhistorier

Tre barn sitter i mörkt rum och läser spökhistorier ur bok

Ett sätt att skapa spänning är att berätta spökhistorier för varandra. Kan varken du eller barnen några som passar? Inga problem! På biblioteket och i bokhandeln finns böcker där spökhistorier finns samlade.

Du kan välja en bok som riktar sig till barn i rätt ålder, men vad som känns lagom spännande skiljer sig från barn till barn. Därför är det bra om du läser igenom spökhistorierna i förväg.

Då kan du välja ut några som verkar lagom läskiga. Det är ju bra om barnen vågar sova efteråt. I vissa städer finns även spännande spökvandringar att gå. Det är en form av upplevelse som ofta ges som present!

Promenad med risk för spöken

Bor ni i ett område där ”bus eller godis” inte kan fungera? Vill ni ändå ut kan ni gå på en spökpromenad istället. Gå till en kyrkogård eller ett ödehus när det blivit mörkt. Ta bara med er ficklampor så att ni ser vart ni går, men inte så mycket mer än så.

Förbered en spökhistoria som du kan berätta. Det bästa är om det du berättar skulle kunna ha hänt vid just det ödehuset där ni är, eller om det skulle kunna handla om personen som ligger i en särskild grav som du valt ut i förväg.

Det här är en aktivitet som inte passar om barnen är för små eftersom det är risk att de blir alldeles för rädda. Bara att vara på en kyrkogård när det är mörkt kan skrämma de flesta.

Gör en skattjakt

En lite mindre skrämmande aktivitet är en skattjakt. I en skattjakt får barnen olika ledtrådar. Varje ledtråd leder till det ställe där nästa ledtråd finns, och i slutet finns en skatt. Det här är en lek som kan passa för de flesta högtider eller kalas, men den går lätt att anpassa så den passar extra bra just vid Halloween.

Kanske går det att göra skattjakten när det är skymning, så att det blir lite läskigare. Du kan också göra så att det oväntat dyker upp skrämmande saker på vägen. Det kan prassla i en buske eller så möter barnen en läskig häxa på vägen. Självfallet kan du också anpassa ledtrådarna och skatten så att det bidrar till den särskilda Halloweenstämningen.

Stafett med monsterögon

Bjuder du hem några av barnens kompisar kan även andra lekar passa. En vanlig stafett går att göra genom att man ska balansera en potatis eller ett ägg på en sked. Efter att ha balanserat den en viss väg utan att tappa den lämnar man över till nästa i laget.

Till Halloween kan du använda pingisbollar för stafetten. Målar du ögon på bollarna blir det vita som ögonglober.

Pysselkväll

Barnpyssel med utklippta halloween-prylar, pumpor, med mera

Vill du bjuda hem andra barn utan att ordna något som liknar ett kalas kan ni ha en pysselkväll. Skräcktemat brukar vara lockande och det går lätt att skapa såväl vampyrer som spindlar och fantasifulla monster med hjälp av toalettrullar, papper, lim och färdiga ögon.

Ni kan också bygga pärlplattor i form av spöken, pumpor eller döskallar. Läskiga ljuslyktor går att fixa genom att limma remsor av gasbinda på glasburkar, och sen rita ögon på dem. Tänk på att elektriska värmeljus kan vara ett bra alternativ när det är barn som ska ha ljuslyktorna.

Servera läskig korv

Korvar inbakade i bröd så att de ser ut som små mumier med ögon

Även på Halloween behövs mat, och vad passar då bättre än att göra maten lite läskig? Halloween-anpassad korv går att göra genom att förvandla korvarna till mumier. Skär remsor av smördeg och linda in korvarna i dem.

Lämna en bit korv så den inte blir inlindad utan kan vara mumiens ansikte. Efter att du gräddat korvarna i ugnen kan du ge mumierna ögon gjorda av små bitar marshmallows. Mumierna kan serveras med blodfläckar, som du lätt kan fixa med hjälp av ketchup.

Det finns även ett annat sätt att servera korv som kan passa. Då skär du in ansikten i skivor av falukorv. Blandar du sen ner skivorna i en skål med kokt spagetti är det lätt att börja tolka spagettin som hår. Ännu bättre blir det om du lägger till fläckar av ketchup, för att få en lite blodig finish på rätten.

Fixa monsterhamburgare

Hamburgare designade som gulliga monster

Känner du och barnen inte för korv går det att skapa ostburgare som fixats till så de ser ut som monster. I grunden gör du hamburgarna precis på det sätt som ni gillar bäst. Den enda skillnaden är att du behöver lägga till ögon och tänder.

Tänderna fixar du genom att skära till ostbitar så den ena kanten får taggar. Sticker de ut från hamburgaren ser de ut som tänder.

Ögonen placerar du uppe på hamburgerbrödet och de går att göra till exempel av skivade oliver. Är det någon som inte gillar oliver är det inget större problem eftersom de är lätta att peta bort.

Kolla på en film med rätt tema

Blå bakgrund. Saker relaterade till film och halloween framför, till exempel filmklappa, popcorn, spökfigurer med mera

Vill ni ha ett lugnt Halloweenfirande, eller kanske avsluta kvällen på ett lugnt sätt? Då kanske det blir lagom att titta på en film tillsammans.

Det finns skräckfilmer och filmer med spöktema för barn. Några bra sådana är till exempel:

Det behöver förstås inte vara regelrätta skräckfilmer man tittar på, utan andra spännande berättelser passar precis lika bra! Harry Potter-filmerna är ett exempel på populära barnfilmer att titta på under hösten och kring Halloween!

Bjud på passande snacks

Även snacks går att göra så att de passar till Halloween. Genom att sticka mandelflarn i russin eller oliver kan de bli till vingar och oliverna eller russinen ser ut som små djur. Placera ut dem på väl valda ställen så kommer vilken godisskål som helst se lite obehaglig ut.

Med lakritssnören kan runda godisar få spindelben. För den som är lite tramsig kan det gå att göra bajshögar av chokladbollssmet. De kan få ögon av små godisbitar, eller så går det att köpa färdiga ögon som finns i vissa affärers bakutbud.

Ätbara spöken

Ni kan också göra enkla spöken. Då sätter ni marshmallows på grillpinnar och målar ansikten på dem. Barnen kan själva måla med en liten pensel. Använd karamellfärg eller smält choklad som färg.

Ett alternativ som passar för små barn är att istället skära till halva bananer så att de kan stå upp. De spökena kan få ögon av russin och faktiskt se ganska läskiga ut!


Se även om vi har några särskilda kampanjer här på Familjemys just nu!