Recension av Matteportal 2024: Digitalt läromedel inom matematik för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många olika appar och plattformar för lärande, inte minst inom matematik. Matteportal är en av de allra mest kompletta läroplattformarna för årskurs 1-6. Deras verktyg används i skolor, där lärarna kan följa elevernas utveckling. Men de har även en tjänst för föräldrar, som kan användas för att hjälpa barnen träna extra matematik hemma. Vi har testat och här är vår recension av Matteportal!

Recension av Matteportal, text och bild på skolprylar som används i matematik

Vårt omdöme om Matteportal.se

Matteportal är tveklöst ett av de allra mest kompletta digitala läromedlen av den här typen, för barn i årskurserna 1-6. Det innehåller övningar inom alla moment i läroplanen och kunskaper som barn förväntas lära sig i grundskolan.

Tjänsten är rik på övningar inom alla moment, från grundläggande taluppfattning, till övningar inför nationella prov. Du får belöningar längs vägen, och kan följa kunskapsutvecklingen som förälder.

Bland alla olika matematiktjänster för barn som finns att välja på, är detta både en av de mest kompletta och en av de mest prisvärda lösningarna. Med en generös gratis prova-på-period, och ett lågt pris för prenumeration, är detta ett givet alternativ att testa enligt oss!

MattePortal Logo

För- och nackdelar med Matteportal

Som med allt annat, finns det både för- och nackdelar med denna tjänst, jämfört med alternativen.

Fördelar

  • Rik på uppgifter för alla nivåer
  • Enkelt och tydligt gränssnitt som är lätt att förstå
  • Populärt bland kommuner, skolor och elever
  • Prisvärt mot andra liknande tjänster
  • Gratis att prova
  • Svenskutvecklad, för svensk läroplan
  • Belöningar längs vägen

Nackdelar

  • Saknar uppläsningstjänst för instruktioner
  • Saknar förklaring till hur uppgifter ska lösas / utföras
  • Sparsamt med ljud och animation

Det sistnämnda kan dock vara en fördel för elever som lätt distraheras av ljud och rörliga moment. Det finns sannolikt en poäng i att hålla det ”städat” och fritt från annat än uppgifterna som ska ligga i fokus.

Överlag kan vi konstatera att fördelarna vida överstiger nackdelarna med Matteportal. Det som är värt att nämna är att själva upplägget kan komma att kräva en viss föräldranärvaro, särskilt för de barn som inte är så självgående, eller inte kan läsa själva.

Det är med andra ord inte ett spel som du lägger i händerna på barnet för att du vill ha 15 minuter fria, utan ett verktyg som du tillsammans med barnet använder för att träna och utvärdera de matematiska förmågorna.


Vad är Matteportal?

Matteportal är en digital plattform för matematikträning riktad till elever i årskurserna 1-6. Portalen kombinerar färdighetsträning i enlighet med läroplanen med spelifierade lärandeelement.

Eleverna belönas under resans gång, med samlarkort och kan utmana sig själva genom olika svårighetsnivåer. Lärare och föräldrar får full insyn i elevernas framsteg, kan dela ut läxor och dra nytta av rapporteringsverktyget för att identifiera utbildningsbehov.

Utöver matematik, erbjuder Matteportal även en introduktion till programmering med blockprogrammering, samt övningar i svenska och engelska.

Plattformen är tillgänglig på surfplattor, smartphones och datorer, vilket gör att eleverna kan öva var som helst.

Elever kan testa tjänsten med ett gratis konto, medan skolor och lärare kan välja mellan olika licensalternativ. På senare tid är Matteportal även tillgängligt för föräldrar, till ett rimligt pris, för den som vill träna extra matematik i hemmet.

Läs mer om Förälderprenumerationen hos MattePortal!

Vem passar Matteportal för?

Matteportal passar alla elever som är i behov av extra träning av någon del av skolans matematik. Sannolikt kan de allra flesta dra nytta av att träna några minuter extra om dagen inom de områden de håller på att lära sig just nu.

Matteportal kan dock inte fungera som en ersättning för den vanliga matematikundervisningen. Eleverna behöver få en djupare förståelse för matematikens koncept, begrepp och algoritmer, för att kunna använda de olika räknemetoderna på rätt sätt, och lösa riktiga problem.

Däremot är Matteportal ett ypperligt sätt att ge eleverna möjlighet till mängdträning, att drilla de delar som kräver en hel del upprepad träning.

Enkla uträkningar, kunskap om de fyra räknesätten, mätningar och uträkningar med mera, bör sitta i som kunskap i ryggraden, för att sedan kunna ta sig an svårare matematiska problem.

Hur använder man Matteportal?

När du är inloggad i Matteportal, får du en egen avatar som du kan designa själv med olika attribut och tillbehör. Du får även belöningar och meddelanden längs vägen.

Själva matematiken finns uppdelad i olika nivåer, efter årskurs samt vilken del av matematiken som tränas. Där finns även programmering, datalogiskt tänkande och träning till det nationella provet i årskurs 3.

Screenshot från Matteportal där du väljer vad du vill träna

Inuti varje nivå följer sedan en komplett uppdelning av alla moment som ingår, uppdelat i olika svårighetsgrader. Vissa moment är låsta och kräver att du klarat av ett tidigare moment för att få tillgång.

Det går utmärkt att skippa vissa moment som är för enkla och det är bra om du som förälder/lärare är med och bedömer var eleven bör träna.

Det finns väldigt mycket material med övningar. I Nivå 1 till exempel, hittar vi:

  • Talområdet 0 till 10 (10 övningar)
  • Addition upp till 10 (18 övningar)
  • Subtraktion upp till 10 (10 övningar)
  • Talområdet 10 till 20 (11 övningar)
  • Mätning och tid (6 övningar)
  • Addition och subtraktion (17 övningar)
  • Blandat (3 övningar)
Skärmbild från addition subtraktion nivå 1 i Matteportal

Mer än bara matematik

När du registrerar dig på Matteportal, kan du välja om du bara vill ha matematiken, eller om du även vill få med svenska och engelska. Det är ett väldigt prisvärt erbjudande och kostar bara några tior mer i månaden. Det ingår även i prova-på-erbjudandet om du väljer det.

Dessa delar når du från startsidan, som tar dig till de externa webbplatserna Svenskaportal och Engelskaportal. Även om dessa delar inte är lika kompletta som matematikdelen, innehåller de en hel del bra övningar från grundskoleelever.

Svenskaportal

I Svenskaportalen hittar du tre olika nivåer, fulla av övningar inom läsning och skrivande. Övningarna sträcker sig från grundläggande bokstavsigenkänning och enkla rimord, till grammatik och stavning med olika ljud såsom J-ljudet, SJ-ljudet och så vidare.

I Svenskaportalen får du även en viss uppläsning, med en röst som säger vad du ska göra. Det är inte helt säkert att det är uppenbart ändå, så vissa föräldranärvaro kommer sannolikt att behövas.

Skärmbild från Svenskaportal där man ska skriva ordet från en bild

Bredden av övningar är bra och det är ett genomtänkt upplägg. Vi skulle önska en bättre uppläsning och möjlighet att få alla texter upplästa vid behov. Vissa uppgifter skulle kunna förbättras med mer bildstöd.

Dessutom var det lite småbuggigt vid vissa övningar, där rösten läste upp både instruktionen och nästa ord samtidigt, vilket var lite förvirrande.

På det stora hela är det dock en bra katalog av uppgifter som kommer att vara guld värda när det gäller att stava ord, vilket inte alltid är helt enkelt på svenska.

Skärmbild från stavningsträning i Svenskaportal

Engelskaportal

I Engelskaportalen finns tre olika nivåer, fyllda med uppgifter. Det är varierar mellan ordförståelse, lyssna och stava nya ord. Du får vanligtvis hjälp av en röst som läser upp de väsentliga orden.

Precis som i andra delar av Matteportal, kommer det förmodligen att krävas lite hjälp från en förälder, åtminstone för de yngre eleverna. Detta eftersom det ibland inte är helt uppenbart exakt vad man förväntas göra i uppgiften.

Engelskaportal skärmbild från ordträning

De flesta uppgifter är på en ganska simpel nivå, anpassade för elever i lågstadiet. Samtidigt tränar man generellt ganska lite stavning i engelskan, så den biten kommer många att ha nytta av att få nöta lite extra.

Engelskaportal är den minsta delen av de olika portalerna, med tre olika nivåer. Den har dock ett hyfsat rikt utbud och kan vara ett mycket bra komplement till den vanliga skolundervisningen, särskilt då mängden engelska under grundskolans tidigare år, är ganska liten.

Dator, telefon eller surfplatta

Matteportal kan användas både på datorn, telefonen och surfplattan. Det finns även som app i Appstore, för den som har iPad eller iPhone.

Vilket företag ligger bakom Matteportal?

Matteportal drivs av ett svenskt företag som heter Bitopia AB. Det är ett relativt litet företag som funnits i flera år och i huvudsak sålt sina tjänster till skolor och kommuner.

Kostar det något?

Matteportal är en prenumerationsbaserad / licensbaserad tjänst. De har många erbjudanden för kommuner och skolor.

För privatpersoner kan man köpa förälderprenumerationen, som är en väldigt prisvärd tjänst jämfört med andra dyrare appar inom utbildning. Det går även att prova gratis, så att du enkelt kan se om Matteportal är något för dig.

Alternativ till Matteportal

Det finns många matematikappar för barn och liknande matematikspel. Den tjänst som är mest lik Matteportal är förmodligen Nomp.

Matteportal vs. Nomp

Logotyper för Matteportal och Nomp med Vs-tecken mellan

En annan populär tjänst som ofta används av skolor är Nomp. Den har vissa likheter med Matteportal, men även vissa skillnader.

Likheter mellan Matteportal och Nomp

  • Tillgängligt för både skolor och föräldrar
  • Spelbaserat lärande med digitala matematikuppgifter
  • Prisvärda prenumerationstjänster

För- och nackdelar med alternativen

En stor fördel med Matteportal är att de har ett generöst prova-på-erbjudande, vilket Nomp saknar. Det är svårt att få inblick i hur tjänsten fungerar, utan att först betala.

En annan fördel med Matteportal är att gränssnittet är lite mer ”cleant” och lättare att navigera. Du har tydliga kategorier att gå bläddra bland, för att hitta det avsnitt du behöver träna mer på.

En stor fördel med Nomp är deras kartläggningsfunktion. Denna är väldigt populär bland lärare, då den gör det enkelt att fylla i och hålla kartläggningen av elevens kunskaper aktuell och uppdaterad. Mycket smart lösning för lärare.

Annan fördel med Nomp är möjligheten att tilldela uppgifter, spel och utmaningar till elever. Det kan göras individuellt eller till grupp. Det är ett praktiskt sätt att skapa en läroplan för elever, utan att de behöver komma och fråga efter nytt att göra hela tiden.

Slutligen är det värt att nämna att Matteportal även erbjuder tillgång till svenska och engelska som skolämnen. Dessa tillval gör Matteportal till en mycket mer komplett plattform för lärande.


Sammanfattning

Matteportal är en digital läroplattform inriktad på matematik för elever i årskurserna 1-6, som även erbjuder introduktion till programmering och övningar i svenska och engelska.

Plattformen innehåller en mängd övningar anpassade efter läroplanen, med möjlighet för lärare och föräldrar att följa elevernas framsteg.

Matteportal har både fördelar, såsom ett rikt urval av övningar och prisvärdhet, och nackdelar, som brist på ljudinstruktioner och förklaringar till uppgifter.

Tjänsten kan användas på olika enheter och drivs av det svenska företaget Bitopia AB. Det finns alternativ till Matteportal, som Nomp, men Matteportal skiljer sig genom ett användarvänligt gränssnitt och ett generöst prova-på-erbjudande.


Hitta fler bra appar för barn och föräldrar!