Recension av skolhjälpmedlet Albert 2022: Läs vårt omdöme innan du provar appen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Albert är ett modernt tekniskt hjälpmedel som på ett roligt och pedagogiskt sätt hjälper barn att utveckla sina skolkunskaper. Deras utbud av appar utvecklas hela tiden och de har snabbt blivit väldigt populära både bland barn och föräldrar. Vi har provat tjänsten och här är vårt omdöme om Albert skolappar!

Recension av Albert skolappen för barn

Är Albert bra?

Ja, efter att ha provat är vårt samlade omdöme att Albert är en riktigt bra app som lyckas fånga och ta vara på barnens intresse för att lära sig och öva sina kunskaper inom matematik och läsning.

Spelet som är anpassat för yngre barn är väldigt fängslande med många spelelement som får barnen att hela tiden vilja komma vidare till nästa nivå.

Spelet har en story, bossutmaningar och bonusspel mellan rundorna. Däremellan får barnen nöta sina matematikkunskaper på en lagom utmanande nivå.

För de äldre barnen är Albert ett utmärkt sätt att säkerställa att det inte finns några luckor i matematikkunskaperna. Det är ett utmärkt komplement till skolans matematik, där barnet under 10–20 minuter per dag kan träna på de områden de själva vill och behöver, inom matematik.

Spelet är väldigt välgjort och både pedagogiskt designat, samt stimulerande för en lustfylld lärmiljö som barnen gärna återkommer till. Dessutom ett stort plus att det är fritt från reklam och andra störande element som så lätt kan distrahera vid telefonen eller surfplattan.

För lite yngre barn är det även värt att prova den populära appen Jaramba! Den innehåller massor av utmaningar och roliga filmer med mera, för barn i förskoleåldern.

Får man prova Albert gratis?

Just nu får du prova Albert helt gratis hela sommaren! Du kan enkelt säga upp din prenumeration när som helst på hemsidan.

Vad är Albert?

Albert är i grund och botten ett antal appar som hjälper barn att inhämta skolkunskaper på ett roligt och effektivt sätt. Det fungerar som en prenumerationstjänst uppdelad i olika appar med fokus på olika ämnen, samt två olika åldersnivåer.

För de yngre barnen (3–9 år) finns:

Albert Junior – En matte-app med interaktiva övningar i alla de grundläggande koncept som barnet stöter på i den tidiga matematiken. Spelet har söt grafik och ljudeffekter och belöningar som stimulerar till fortsatt lärande. Barnet får hela tiden feedback på sin prestation och möts av nya utmaningar löpande.

Screenshot från Albert Junior

Albert Code – En träning i programmering och datavetenskap anpassad för de yngsta. Spelen är designade som olika pussel som ökar i svårighet efter barnets nivå. Det är sätt att logiskt och visuellt presentera programmering så att barn kan lära sig förstå hur en dator ”tänker”.

Screenshort Albert Code

Albert ABC – En träning i det tidiga läsandet och skrivandet. Här får barnen träna många typer av övningar från grunden, från att känna igen bokstäver, till att lära sig deras ljud och börja sätta ihop och läsa ord. Appen bygger på läroplanen för grundskolan och tränar elevens kunskaper på ett effektivt och motiverande sätt.

Albert ABC Screenshot

Albert Geo – För barnen som börjat intressera sig för sin omvärld är detta ett väldigt inspirerande och spännande geografispel. Här får barnen lära sig känna igen var länderna ligger, olika berömda byggnader, och även saker som floder och berg. Spelet riktar sig främst till mellanstadiet och är byggd med läroplanen i SO-ämnena i åtanke.

Screenshort Albert Geo

För de lite större barnen (cirka 10–16 år) finns:

Albert – Matematikappen som gör matten roligare. Det är en progressiv och utmanande app där barnen får lära sig de koncept som ingår i grundskolans läroplan för respektive ålder. Appen är smart utvecklad för att både lära ut och ge feedback för att barnet hela tiden ska se sin egen progression, vilket också motiverar att fortsätta lära.

Screenshort Albert matematik

Albert Geo – är även anpassad för de äldre barnen.

Till Albert finns också material för föräldrar, om du som vuxen vill vara delaktig i barnets utveckling. Du kan till exempel följa barnets process och se vilka övningar barnet har utfört och få statistik på hur det har gått. Det finns hjälpartiklar på hemsidan där du får tips kring hur du på bästa sätt hjälper barnet. Samtidigt är det skönt att veta att barnen på det stora hela kan använda Albert helt på egen hand, om du inte skulle ha tid och möjlighet att vara med hela tiden.

Vilken ålder passar Albert för?

Det går bra att börja använda Albert redan i förskoleåldern. Barnen kan till exempel lära sig känna igen bokstäver och deras ljud, siffror och antal med mera. Den rekommenderade åldern från tillverkarna är mellan 3–16 år ungefär.

Kolla in våra övriga tips på appar för yngre barn i förskoleåldern!

Test av appen och omdöme

Vi har testat de olika Albert-apparna samt låtit barn prova spelen. Här är några av de tankar vi tar med oss.

Apparna för de små barnen

 • Kul story som väcker intresset
 • Lagom utmanande med gradvis ökande svårighetsgrad
 • Håller föräldrarna uppdaterad om progressionen

Albert Junior och Albert ABC går att spela ifrån samma app, men du väljer vilken du vill använda när du startar. En vuxen behöver vara med och skapa en inloggning och ett lösenord som sedan används för att spela. På din e-mail som du registrerar kontot med får du sedan även notiser om barnets progressioner i spelet, vilket är ett trevligt sätt att följa utvecklingen med jämna mellanrum.

Albert e-mail screenshot

Spelet har en liten story och den är fängslande. Särskilt för barnen omkring 5–6 års ålder var det tydligt att de sögs in i världen bland de olika karaktärerna på äventyr. När du startar får barnet skriva sitt namn och ange sin ålder, vilket gör att ni får spela på en lämplig nivå.

För små barn innebär det till exempel att lära sig om siffror och grundläggande taluppfattning. Det är en väldigt lagom utmaning och spelet är väl designat för att belöna barnet längs vägen och bli lite mer utmanande, samtidigt som barnet får träna repetitioner av likartade problem.

Mellan de små banorna får spelaren små belöningar i form av bonusbanor. De samlar mynt och stjärnor och det blir hela tiden en motivation att fortsätta. Detta har utvecklarna gjort väldigt bra. Stundtals var bonusbanorna något förvirrande och det var inte självklart vad man skulle göra, till barnens besvikelse. Men överlag var det rättfram och spelet flöt på.

I takt med att banor klaras av kommer sedan små ”bossutmaningar” där barnets kunskaper sätts på prov. Allt sker som ett typiskt spel och det blir sällan tråkigt så att barnen känner att de sitter och ”nöter”, även om de faktiskt får väldigt mycket mängdträning kring matematikuppgifterna.

Inom utbildning kallas detta ibland för gamification, vilket är ett väldigt smart sätt att göra lärandet lekfullt och detta gör Albert exceptionellt bra.

Det känns lite som att matematikdelen är själva huvudnumret, men även ABC-delen och programmeringsspelet är riktigt kul. De är lagom utmanande och barnen får känna att de lär sig och klarar av små utmaningar, ett steg i taget hela tiden.

Albert matematik för mellan- och högstadieelever

 • Mycket förklarande material och övningsuppgifter
 • Hela vägen till gymnasieförberedande matematik
 • Kräver disciplin och eget ansvar

Albert matematikapp för de äldre barnen har ett något annat upplägg. Här är det ett tydligt större fokus på lärandet. För att komma igång behöver barnet ha ett mobilnummer och skapa sin egen inloggning.

Inne i spelet kan de sedan fritt välja avsnitt som behöver studeras. Det finns många olika avdelningar inom matematik som behandlas, enligt läroplanen för grundskolan. Det finns även en gymnasieförberedande del, så utmaningar finns hela vägen fram.

Det är mindre ”lekfullt” för de större barnen, utan som sagt mer fokus på regelrätt lärande. Det finns stora mängder förklaringsvideos som går igenom de matematiska koncepten, samt övningsuppgifter att nöta och testa sina kunskaper med.

Allt som allt är appen för de stora barnen otroligt välfylld med material så att eleven kan lära sig i sin egen takt och upprepa det som behövs. Det kan vara ett väldigt bra komplement till skolmatematiken, eftersom många upplever att de inte riktigt hänger med i alla begrepp och metoder.

Det kräver dock en viss egen disciplin för att få ut något av Albert för eleverna i mellan- eller högstadiet. De måste själva ta sig tiden att sitta med appen åtminstone 5–20 minuter per dag för att den ska ge någon effekt.

Hur lång tid de tror sig orka får de faktiskt ställa in redan från början när de sätter igång, vilket är ett smart sätt att skapa någon sorts avtal med sig själv om att faktiskt studera lite extra matematik.

Är Albert appen bra för lästräning?

Ja. För barn som har börjat lära sig bokstäverna och hur de låter finns många bra och väldigt stimulerande övningsuppgifter i Albert ABC. Det är en bra bredd på svårighetsgraden och barnet får mycket hjälp i appen. Det är en väldigt bra app för den tidiga lästräningen.

Är Albert bra för att lära barn matematik?

Ja, det finns rikligt med både uppgifter och förklarande material både för små och lite större barn. Albert är till stor hjälp både för små barn som precis börjat med den grundläggande taluppfattningen, och tonåringar som börjat närma sig gymnasiet.

För de små barnen är en av de stora fördelarna att materialet är väldigt lekfullt upplagt och hela tiden känns stimulerande. Det är dessutom belönande att ta sig framåt i spelet vilket ger incitament att hela tiden träna mer matematik.

För de större barnen är en stor fördel att appen innehåller rikligt med förklarande videos och utmanande uppgifter. De täcker in alla områden som barnet behöver bemästra i grundskolan, vilket ger en väldigt bra brett som komplement till den vanliga matematiken i skolan.

Vad kostar HejAlbert?

Det finns tre olika medlemskap att välja mellan:

 • Albert BASIC (119 kr/mån) – För 1 användare och Albert Junior och Albert (matematikappen).
 • Albert STANDARD (159 kr/mån) För 1 användare med Albert Junior, Albert, Albert Code, ABC och Geo.
 • Albert PLUS (189 kr/mån) För 4 användare med alla program plus aktivitetsrapporter.

Alla medlemskap är utan bindningstid och du kan när som helst säga upp ditt abonnemang.

Sammanfattning

 • Albert består av flera appar med träning av skolkunskaper för barn.
 • Apparna passar för barn mellan 3-9 år, samt 10-16 år.
 • Matematik är det huvudsakliga fokuset för spelen, men det finns även svenska, geografi och programmering för barn.
 • Albert är ett effektivt sätt att göra träningen av skolämnen mer rolig och intressant. De har gjort ett bra jobb med att vara både pedagogiska, lekfulla och lagom utmanande.
 • Albert är en prenumerationstjänst, men den går att prova på gratis den första månaden.

Om du vill läsa om fler appar för lärande kanske du vill läsa vår recension av Zcooly. Det är ett matematikspel för barn mellan 5-12 år.