Recension av Najell gravidkudde 2024: Är kudden värd att köpa?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kroppen känns tung. Du upplever smärtor lite här och var och det är svårt att hitta en position som är bekväm för kroppen. Värst är det såklart på natten. Du vrider och vänder på dig för att få lite ro. Känner du igen dig?

Det är otroligt vanligt att känna besvär under delar av graviditeten. Alla små hjälpmedel och tricks du kan ta till för att underlätta är guld värda. Vi fick chansen att prova en gravidkudde från Najell, som kom i precis rätt tidpunkt, mitt under graviditeten. Här är vår recension av Najell gravidkudde!

Najell gravidkudde i förpackning oöppnad, grön färg

Är Najell gravidkudde bra? (vårt omdöme)

Kvinna ligger i säng med en kudde från Najell

Det korta svaret är: Ja, den är helt fantastisk! Kvinnan som provade kudden cirka 4 månader in i graviditeten menade att den var en riktig livräddare och att (citat):

”Det enda jag önskar var att jag hade fått den ännu tidigare.”

sagt om Najell gravidkudde, 4 månader in i graviditeten.

Vi har sedan dess följt upp hur kudden använts efter att barnet föddes. Vår testperson använde kudden genom hela graviditeten och har fortsatt använda den efter förlossning.

Den fungerar både som amningskudde och som en mycket bekväm kudde under nattsömnen. Enligt denna unga mamma är det helt enkelt full pott för denna fina kudde.

Rent objektivt är det en fin produkt av hög kvalitet. Den är rejält tilltagen med en längd på upp till 165 cm. Omkretsen är på 55 cm, men eftersom den är mjuk och formbar fungerar den utmärkt att krama även om du har korta armar.

Kudden är tillverkad i 95% bomull och 5% elastan. Den består av två mindre kuddar som kan plockas ut och användas var för sig, vanligtvis vid amning.

Rent estetiskt är det en vacker kudde i en simplistisk design, med enfärgat örngott. Det finns även möjlighet att köpa till extra örngott i olika färger och mönster.

Vi kan med handen på hjärtat säga att vi är djupt imponerade av den här kudden. Det är en utmärkt present till den som är gravid, och en riktig livräddare för den som har svårt att hitta en bekväm position att sova i under graviditeten.

Najell Gravidkudde

För- och nackdelar med kudden

Här är ett försök att på ett ärligt sätt beskriva både för- och nackdelar med kudden. Vi börjar med fördelarna:

  • Funktion – Kudden är mjuk och ger precis det stöd du önskar när du kramar om den på natten.
  • Utseende – Den är stilren, simpel men vacker i sin enkelhet. Passar diskret in i de flesta sovrum.
  • Flexibiliet – Användbar både under graviditet, amning och som myskudde långt därefter.

Några aspekter som kan vara negativa är:

  • Priset – För vissa kommer det att kännas som en stor investering, särskilt om du har många nya prylar som behöver köpas in.
  • Mjukheten – En smaksak, men vissa vill ha en lite hårdare kudde som är mindre formbar, särskilt vid amning. Det går dock att justera hårdheten genom att knyta kudden tightare, vilket gör den väldigt flexibel ur det avseendet.

Vår bedömning är att fördelarna med råge överträffar nackdelarna. Att lägga pengarna på kvalitet, under vad som förmodligen är en av de viktigaste perioderna i livet, kommer att vara värt det för de allra flesta. Samtidigt har vi full respekt för att alla inte kommer att ha råd, och det finns billigare alternativ på marknaden.

Vilka är Najell?

Najell Logo

Najell är ett svenskt varumärke, inriktat på produkter för föräldrar. Företaget grundades av ett par i Lund som såg ett behov av funktionella produkter för sitt eget barn.

När Najell beskriver sig själva, sina visioner och policy, känns de som ett väldigt modernt och medvetet företag. De har en normkritisk inställning till vad föräldraskapet är, och kan vara, med fokus på att alla föräldrar har rätt att vara föräldrar på sitt sätt.

De har även en uttalad miljöpolicy, med ett helhetsgrepp när det gäller hållbarhet inom produktion och återvinning.

Det innefattar bland annat användande av ekologiska material, produkter som är gjorda för att hålla för fler än ett barn, insyn i arbetsförhållanden under produktion och strikta regler när det gäller gifter och skadliga ämnen.

Viktigt är också att Najell är noggranna när det gäller säkerhet. Produkter som ska användas i samband med barn bör du alltid vara extra uppmärksam på var de kommer ifrån. Najells produkter går igenom:

  • Medicinska undersökningar
  • Konsultation av medicinsk expertis och intresse organisationer
  • Tester i oberoende testinstitut

Detta ger en stor trygghet och innefattar en betydligt mer rigorös process än många andra varumärken som säljs över nätet idag. Najell satsar onekligen mycket på att skapa kvalitet på riktigt, och det märks i slutprodukten!

Var kan man köpa Najells gravidkudde?

Najell säljer kudden i sin egen webbshop. Där har du störst sannolikhet att hitta den i alla färger och designer. Den finns även hos följande återförsäljare:

Vad är Najell gravidkudde?

Najell gravidkudde är ett ergonomiskt utformat hjälpmedel som gör det lättare och mer behagligt att ligga i sidoläge när du är gravid. Detta är många gånger det mest bekväma sättet att sova under graviditeten, i synnerhet under slutfasen.

I sin enkelhet är det:

  • En cirka 165 cm lång kudde, tillverkad i bomull och elastan, med en mjuk insida och ett lent och skönt yttre.
  • Örngottet kan öppnas och den långa kudden består av två mindre kuddar som kan användas separat.

Hur använder man gravidkudden?

Det finns flera sätt att använda kudden och den är till hjälp både under graviditet och amning.

En av de främsta funktionerna som vi tror att de allra flesta kommer uppskatta, är som hjälpmedel när du ska sova under graviditeten.

Kvinna sover i säng med Najell gravidkudde
Gravidkudden är ett oerhört skönt stöd för gravidkroppen under nattsömnen.

Du kan använda kudden som ett stöd för att hitta en bekväm position att ligga i. Populärt är att ligga på sidan, med kudden mellan benen, och krama om kudden. Det ger ett skönt stöd och skapar en naturlig position där kroppen får avlastning.

Utöver att använda kudden vid nattsömnen, fungerar den givetvis att ha i soffan framför tv:n eller andra vid andra avslappningstillfällen i vardagen.

Efter graviditeten kan kudden vara ett stöd vid amning, eller om du ska pumpa ut bröstmjölk.

Kvinna sitter i soffa med Najell gravidkudde runt kroppen
Genom att placera kudden runt kroppen kan den användas som stöd vid amning eller pumpning av bröstmjölk.

Med kudden till hands när du ska amma, kan du lägga barnet i lagom höjd, mjukt och tryggt utan att behöva anstränga armar och axlar mer än nödvändigt.

Detsamma gäller när du pumpar bröstmjölk, vilket kan vara en ansträngande process där du håller armarna i ett statiskt läge, många långa minuter i streck, flera gånger om dagen. Med en avlastande kudde besparar du armar, axlar, rygg och nacke och kan hitta en avslappnande position att vara i.

Vi har testat kudden för alla dessa ändamål och den fyller sin funktion till punkt och pricka. Det är även möjligt att öppna upp kudden och ta en mindre kudde. Den kan du använda till exempel för lägga det lilla barnet i lämplig position under amning. Det går att prova sig fram för att hitta den position som passar dig och ditt barn allra bäst.

För vem passar Najell gravidkudde?

Najell gravidkudde passar de flesta kvinnor, under graviditet och åtminstone det första året efter graviditeten. Många väljer att fortsätta använda den även efter det.

Kudden är både snygg och funktionell och blir en vacker inredningsdetalj i sängen om du så vill, långt efter att småbarnsåren passerat.

Gillar du att krama om något mjukt under natten, är denna kudde utmärkt. Många vuxna gillar att ha en avlång kramkudde, då det ger en avslappnande position, utan att vara gravida. Men det är i synnerhet en funktion som många uppskattar just under de månader som sömnen är allra svårast, då det är svårt att hitta en position som är bekväm att ligga i.

Utöver detta är kudden till stor hjälp för dig som ammar, eller pumpar dina bröst regelbundet. Det är alltså en riktigt bra amningskudde också.

Är Najell gravidkudde bra för stöd vid amning?

Ja, kudden är formbar och fungerar utmärkt att ha runt kroppen. Barnet ligger mjukt på kudden och du kan justera positionen så att bebisen hamnar nära bröstet, för bra åtkomst utan att det sliter på din kropp.

Det går även att knyta upp den stora kudden och ta ut de två mindre kuddarna som finns inuti. Vissa föredrar att använda en mindre kudde under amningen, då det är lättare att lägga barnet tillrätta om kudden är kort. Det är en smakfråga och du kan med fördel prova lite olika variationer för att se vilken position som är mest bekväm, och vad som funkar för din bebis.

Amningskuddar kan se ut på flera olika sätt, men just den avlånga formbara stilen som Najells gravidkudde har, är populär för detta ändamål. Vissa föredrar en lite hårdare kudde där barnet inte sjunker ned lika mycket.

Det är svårt att säga vad som kommer att fungera för dig, eftersom alla mammor och barn är unika, och den position som går bäst att amma från kommer att variera från person till person. Vår erfarenhet av Najell som amningskudde var hur som helst bra, och vi upplevde ett stort stöd av kudden.

Vad skiljer Najells gravidkudde mot andra gravidkuddar?

En sak som skiljer Najell gravidkudde mot många andra liknande produkter, är dess längd och tjocklek. Många liknande modeller från andra märken är ca 150 cm eller kortare, medan Najells kudde är upp till cirka 165 cm, och har en större omkrets. Dessutom är Najell gravidkudde justerbar, genom att du drar åt knuten på örngottet, om du vill ha den kortare.

En annan skillnad ligger i mjukheten och formbarheten. Najell gravidkudde är rak i sin ursprungliga form, medan många andra gravidkuddar är böjda / hoprullade i sin design. Det är en fördel för dig som vill kunna sova med kudden så rak som möjligt.

Najells kudde är något mjukare än många andra liknande produkter. Både yttermaterialet är betydligt mer skonsamt mot huden, och det inre är mjukare. Det innebär också att det sjunker ihop mer när du lägger vikt mot det, vilket både kan vara en fördel och nackdel beroende på dina preferenser.

Prismässigt ligger Najell gravidkudde någonstans i mitten. Det finns billigare produkter på marknaden, men de allra dyraste ligger en bra bit upp i prisnivå. I kvalitet är Najells kudde att betrakta som en premium-produkt, vilket gör den prisvärd inom denna kategori.