Recension av Lylli 2024: Ljudboksapp för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi såg en reklam om en ny ljudboksapp som var helt inriktad på barns läsning. Denna var vi givetvis tvungna att prova! Här är en genomgång och recension av Lylli, en prenumerationstjänst med ljudböcker och e-böcker för barn!

Lylli app i iphone

Vad är Lylli?

I korta drag är Lylli en prenumerationstjänst med fokus på barnböcker. Barnen kan läsa och lyssna på böcker via appen på telefon eller surfplatta.

Lylli är en app som utvecklats av ingenjörer med målsättningen att främja barns läslust och etablera läsvanor med hjälp av aktiverande digital teknik. Appen innehåller aktiverande böcker som kan läsas på padda och mobil vilket gör det möjligt att läsa var som helst.

Appen använder teknik som röster, animationer, ljud och musik för att göra den upplästa berättelsen mer spännande och engagerande. Lylli samarbetar med förlag, författare och kreatörer för att erbjuda obegränsad tillgång till tusentals engagerande titlar för barn, från klassiska favoriter som Alfons Åberg och Pelle Svanslös till nya favoriter som Babblarna och Greta Gris.

Lylli är övertygade om läsningens betydelse i en alltmer digital värld och tror på den digitala teknikens förmåga att väcka barns läslust.

Tidigare gick appen under namnet Boksnok, men de har alltså nyligen bytt namn och skapat ett nytt utseende och gjort en nysatsning under namnet Lylli.


Är det värt att skaffa Lylli? (Vårt omdöme)

Det korta svaret är: Om det endast är barnen i hushållet som kommer att vilja läsa och lyssna på ljudböcker, är Lylli ett mer prisvärt alternativ än andra liknande tjänster.

Det är dock en mer begränsad tjänst. Om även någon vuxen person vill kunna läsa och lyssna på böcker, så finns det ett betydligt större utbud hos andra ljudboksföretag.

I skrivande stund kostar Lylli 89 kronor per månad, eller 695 kronor för ett år. Det enklaste sättet att se om det är något för dig, är genom att prova.

Vi fick 30 dagars gratis provtid, men när vi tittar in vid ett senare tillfälle så får man endast 7 dagar, vilket känns något kort. Det går dock att säga upp tjänsten smidigt, om du ej längre önskar prenumerera.

Lylli är dock ett välkommet alternativ, som en lightversion för dig känner att det bara är barnen som använder appen ändå. Den är dessutom väldigt barnvänlig och avskalad i sin utformning, för att barn själva ska kunna använda appen med enkelhet.

Vi gillar starkt att böckerna i Lylli-appen finns både som uppläst bok, som du bläddrar i själv, och som e-bok utan uppläsning. Det gör appen ypperlig för barnets egna lästräning och är en detalj som gör att den sticker ut från mängden.

Se fler tips på appar som främjar barnens läsning!

För- och nackdelar med Lylli

De stora fördelarna med Lylli är:

 • Prisvärt – Om du bara vill åt barnböckerna är detta ett mycket prisvärt alternativ.
 • Användarvänligt – Tydliga menyer, bilder och grafik som gör det enkelt för barn att leta runt.
 • Uppläst eller ej – Du kan få alla böcker både med och utan uppläst text. Perfekt för lästräning.

Potentiella nackdelar med Lylli:

 • Endast barnböcker – Det finns andra tjänster med samma utbud, plus ett brett utbud för vuxna.
 • Kort provperiod – Det varierar men ibland får man endast 7 dagars provperiod.
 • Fungerar endast i appen – Du kan inte använda tjänsten via datorn utan bara via app

Vilka böcker finns hos Lylli?

Lylli har samarbeten med de flesta stora förlagen i Sverige, till exempel Bonnier, Natur & Kultur med flera.

Screenshot Lylli appen med olika kategorier av böcker

Inne i appen kan du scrolla och bläddra runt bland innehåll som finns sorterat bland olika kategorier. Du hittar till exempel kategorierna:

 • Kropp & Knopp – Barnböcker och kropp och hälsa
 • Tips för sjuåringen – Speciellt framtagna för åldersgruppen
 • Nyheter – Olika nyinkomna titlar
 • Populära karaktärer – Mulle, Lassemajas Detektivbyrå, Sigge med mera.
 • Populära serier – Olika bokserier
 • Godnattsagor – Perfekta att runda av kvällen med
 • Äventyr – Spänning för barn och unga

Detta är bara ett axplock ur listan. Det finns säkert ett hundratal olika kategorier för inspiration så att du kan hitta något som passar.

Du kan givetvis även söka för att hitta något specifikt, om du redan vet vad du vill ha. En bra grej är att du på varje bok ser hur lång uppspelningstid den har, samt vilken ålder den lämpar sig för.

Vilken åldersgrupp är Lylli anpassad för?

Lylli är anpassat för barn i åldrarna:

 • 0–3 år
 • 3–6 år
 • 6–9 år

Du kan enkelt söka fram kategorier med böcker anpassade efter var och en av dessa åldersgrupper.

Vilka äger Lylli?

Lylli är en svensk tjänst som ägs av företaget Boksnok Förlag AB.

Är appen Boksnok och Lylli samma sak?

Det är samma företag som ligger bakom dessa appar. Boksnok var deras tidigare tjänst, men Lylli är alltså en ny version, med helt ny app. Den har ett helt annat utseende, förbättrade funktioner och mycket mer.

Har Lylli några unika titlar som inte finns på andra håll?

Vad vi kan bedöma är utbudet av barnböcker samma som hos andra tjänster. De samarbetar med de stora bokförlagen, men tycks inte ha något unikt eller egenproducerat innehåll.

Hur skapar man ett konto hos Lylli?

Det är enkelt att skapa konto hus Lylli via deras hemsida. För att öppna ett konto behöver du fylla i e-postadress och ett fungerande betalningsalternativ. Om du har rätt till en provperiod kommer du inte att debiteras förrän provperioden är slut.

Därefter behöver du ladda ner Lyllis app till din smartphone eller surfplatta och den finns både i App Store och på Google Play.

Hur avslutar man sin prenumeration hos Lylli?

Skärmbild från Mina Sidor på Lylli

Du avslutar din prenumeration genom att logga in på Lylli och gå till ”Mina sidor”. Där hittar du en knapp som heter ”Avsluta din prenumeration”. Det är mycket enkelt att avsluta och du får fortfarande tillgång till appen tills din provperiod, eller din betalda period, tagit slut.


Läsa mer om böcker? Här hittar du massor av boktips!