Språkspelet Holy Owly har börjat bli alltmer omtalat. Det är en app för barn som genom korta dagliga lektioner ska lära barnen ett andra språk. Framförallt används den för att lära barnen engelska, men den har även andra språk. Vi har testat Holy Owly och i vår recension får du veta allt du behöver veta om appen, samt vårt omdöme om spelet!
En annan tjänst med engelskalektioner för barn, är utbildningsplattformen NovaKid. Läs hela vår recension av NovaKid!
Innehåll
Är Holy Owly bra? (Vårt omdöme)
Det korta svarat som sammanfattar vårt intryck är: Holy Owly har potential, men är inte riktigt där än. Appen och hemsidan har flera buggar och missar, och den känns långsam och outvecklad i vissa moment.
Själva huvudspelet går ut på att barnet får lära sig ett fåtal utvalda ord varje dag, som de lär in på ett flertal sätt. Tanken är god och du kommer att kunna få in många nya ord, genom bara en kort stunds träning om dagen.
Allra bäst gör sig appen för de yngre barnen. Föräldrar som vill att barnen ska bli tvåspråkiga (eller flerspråkiga) redan i tidig ålder, kan dra nytta av de korta och lekfulla spelpassen. Med bara lite träning om dagen kommer barnen över tid att ha byggt upp en relativt stor vokabulär på det andra språket.
Beroende på barnets nivå och ålder, kan orden och uppgifterna kännas lite väl enkla. När du påbörjar barnets resa i appen får du fylla i ålder. Vi testade med ett barn som var 7 år och hade gått ut årskurs 1.
Sjuåringen fick i spelet möta uppgifter som att känna igen frukter såsom ”a banana”, ”an apple” och ”a strawberry”. Detta var väldigt enkelt och inte särskilt stimulerande. Men det beror samtidigt väldigt mycket på det individuella barnet och dess tidigare erfarenheter.
En bra funktion är att appen förutom på engelska, även finns på franska och spanska. De barn som ska lära sig flera språk kan ha nytta av att möta samma innehåll på de olika språken. Det ger en stöttande inlärning med en brygga mellan språken som kommer att vara till stor hjälp.
Se även våra tips på bra appar för barn i förskoleåldern, eller varför inte de bästa apparna för lästräning!
Nackdelar: Det negativa med Holy Owly
En sak som stack ut när vi testade appen, var att flera detaljer kändes buggiga eller outvecklade. Till exempel:
- Musiken var hög. Så hög i lobbyn att instruktionsrösten inte alltid hördes.
- Funktionen testa uttal var krånglig. Varken barn eller vuxen lyckades få poäng på att säga ”a banana” med den perfekta brittiska engelska som appen kräver.
- På hemsidan var texten på franska ibland. Värst var när vi skulle säga upp prenumerationen. Då var all text på franska plötsligt, inklusive alternativen ”avsluta” eller ”avsluta inte”.
- Appen var långsam. Många delar kändes utdragna. Långt segt intro, väntan på att få gå vidare till nästa moment, nedräkningar tills det är din tur. Svårt för den med kort koncentrationsförmåga.
Fördelar: Det positiva med Holy Owly
- Bra upplägg för nybörjare att lära sig ord. Korta träningspass, för daglig inlärning.
- Möjlighet att lära sig flera språk. Bra för den som vill träna till exempel både engelska och spanska.
- Gratis provperiod. Även om det är en betalapp, kostar det inget att testa.
- Söt grafik, helt ok instruktionsröst. Bra med svenska instruktioner som tydliggör vad som händer.
Vad är Holy Owly?
Holy Owly är en språklärande app designad för barn mellan 3 och 12 år. Denna app skapades av de franska systrarna Stéphanie och Julie, två mammor med en passion för utbildning. Den utvecklades av ett franskt företag, men har sedan tagit sig ut i Europa.
De startade sin verksamhet 2015 med en engelskaskola för barn, och använde skolan som experimentverkstad innan de lanserade Holy Owly-appen 2017.
Appen använder en pedagogisk metod som baseras på ”adaptivt lärande”, vilket innebär att innehållet anpassas efter varje barns individuella framsteg. För att underlätta inlärningen är metoden uppdelad i sju steg:
- Upptäck
- Upprepa
- Välja
- Klassificera
- Memorera
- Spela
- Kontrollera
Dessa steg syftar till att optimera barnets förmåga att minnas nya ord och fraser.
Appen introducerar tre nya ord eller meningar per dag, baserade på ett vardagligt tema. Dessutom erbjuder den olika utmaningar och spel, och barnen får också ta hand om ett virtuellt husdjur. Förutom engelska kan man i Holy Owly-appen också lära sig spanska och franska, och kinesiska kommer att introduceras inom kort.
Holy Owly-appen har utformats för att kunna följa med barn genom hela deras skolgång, med nio olika nivåer som är anpassade för olika åldrar och klasser. För föräldrar som vill följa sina barns framsteg finns ett rapporteringssystem inbyggt i appen. Dessutom tillåter appen att skapa upp till tre olika profiler, vilket kan vara praktiskt för familjer med mer än ett barn.
För att stödja uttalsträning innehåller appen ett taligenkänningssystem. Det finns också en möjlighet för barn att välja en egen tränare via appens bokningsplattform. Denna funktion ger barn möjlighet att regelbundet öva med en expert och ytterligare fördjupa sitt lärande.
I nuläget har Holy Owly över 200 000 nedladdningar och har fått erkännande från Frankrikes digitaliseringsansvarige.
Hur fungerar Holy Owly?
Såhär går det till när du kommer igång med spelet Holy Owly.
Registrering
För att använda Holy Owly behöver du först registrera ett konto. Där fyller du i kontaktuppgifter, barnets namn och ålder samt registrerar ett betalkort.
Appen är en betaltjänst och de har olika paketlösningar som passar beroende på vem eller vilka som ska använda spelet. Du får en gratis provperiod och kan själv välja att avsluta ditt abonnemang när du vill. Om du avslutar innan provperioden är slut, blir du inte debiterad för spelet.
Själva spelet
I appen finns det flera olika val att göra, samt diverse saker att utforska. Du kan bland annat byta kläder och utseende på din avatar, lyssna på sånger, se belöningar med mera.
Men själva huvudspelet är den delen som är menad att besöka dagligen. Där får barnet lära sig nya ord, i olika kategorier. Orden tränas sedan in på många olika sätt som tillsammans skapar en väldigt stark minnesbild av ordet, hur det låter, uttalas och ser ut.
Du får både höra ordet, träna på att uttala det, sen genom olika övningar lära dig känna igen och förstå ordet.
Orden är uppdelade i olika kategorier som är menade att ta sig an dagligen och veckovis. Kategorierna är till exempel:
- Frukter
- Transport
- Färger
- Djur
Det finns även en huvudstory, där du ska resa runt jorden och besöka olika länder och städa upp genom att äta upp skräpet. Sättet du tar dig fram är genom att klara de små inlärningsuppgifterna varje dag.
Detta kan fungera som en morot som motiverar barnen att vilja spela vidare för att besöka de olika länderna och klara av alla delmål. Det blir även en liten minilektion i geografi som sker vid sidan om själva huvudspelet.
Vilket företag ligger bakom och äger Holy Owly?
Det är företaget eEducation Albert som äger Holy Owly. Den 3 juli 2023 gick de ut med ett pressmeddelande om att de lanserat appen på den svenska marknaden.
Företaget eEducation Albert genomförde ett förvärv av Holy Owly under 2022.
Det svenska företaget eEducation Albert är kanske mest känt för sin egen app som heter just Albert, men de äger numera en portfölj av olika lärospel för barn.
Holy Owly grundades av ett franskt företag och appen lanserades 2017. Men sedan 2022 är de alltså en del av det börsnoterade företaget eEducation Albert.
Vad kostar Holy Owly?
I skrivande stund 14 juli 2023 så gällde dessa priser:
Antal barn | Betalning | Pris |
---|---|---|
1 | Månadsvis | 99 kr / månad |
1 | Årlig | 599 kr / år |
2-4 | Månadsvis | 149 kr / månad |
2-4 | Årlig | 899 kr / år |
Kan man prova Holy Owly gratis?
Ja, oavsett vilket medlemskap du väljer så får du en gratis provperiod. Betalningen sker först när provperioden tagit slut. Då debiteras du på det kort du registrerat på hemsidan.
Hur avslutar man sitt abonnemang på Holy Owly?
Såhär avslutar du ditt pågående abonnemang:
- Logga in på hemsidan (inte i appen)
- Gå till Mitt konto.
- Klicka på Medlemskap.
- Klicka på Avsluta medlemskap, en liten text längst ned.
- Klicka på Avsluta medlemskap igen när du får frågan om du är säker.
När du lyckats avsluta ditt medlemskap kommer du att under Mitt konto / Medlemskap, se en knapp där du kan återaktivera ditt medlemskap, samt ett datum när det kommer avslutas.
Vilken ålder är Holy Owly lämpat för?
Enligt företaget själva är appen lämpad för barn mellan 3-12 år. När du ska välja barnets ålder innan ni kommer igång, kan du välja mellan åldrarna 3-11 år.
Enligt våra erfarenheter gör sig appen allra bäst för de yngre barnen, cirka 3-6 år.
Vilka språk finns i Holy Owly?
När vi provade fanns engelska (brittisk), franska och spanska.
Se fler artiklar om appar för barn!