Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Om du går i planer på att köpa en studsmatta, har du säkert märkt att det i huvudsak finns två olika alternativ att välja på.
Du kan antingen satsa på en traditionell studsmatta på ben, eller en nedgrävd modell.
I den här artikeln kommer vi försöka hjälpa dig i valet genom att ge fördelar och nackdelar med vanlig och nedgrävd studsmatta.
Innehåll
Vad är en nedgrävd studsmatta?
En nedgrävd studsmatta är helt enkelt en studsmatta som grävs ned i marken. Ofta gräver man ned den hela vägen ned så att den är helt i nivå med marken.
Det finns modeller på studsmattor som är speciellt anpassade för att bli nedgrävda. Det går såklart också att gräva ned en vanlig studsmatta, även om det kan krävas lite mer uppfinningsrikedom och en aning hårdare jobb.
Nedgrävda studsmattor betraktas ofta som säkrare eftersom de inte har samma fallhöjd, om hopparen skulle landa utanför mattan. Det finns nedgrävbara studsmattor både med och utan skyddsnät.
Se fler nedgrävbara studsmattor hos:
Marktrampolin och nedgrävd studsmatta
Det finns också lite olika typer av nedgrävda mattor att ha i trädgården. De vanligaste är marktrampolinen och den nedgrävda studsmattan.
En nedgrävd studsmatta är helt enkelt på många sätt en vanlig studsmatta, med korta ben som grävs ned i marken. Denna kommer sällan helt ned i markhöjd utan vilar några decimeter ovan marken. Ventilerande öppningar på sidan gör att luften har någonstans att ta vägen när barnet hoppar.
Marktrampoliner är ofta en smula mer avancerade och kanske anpassade för lite äldre barn eller ungdomar. Det är inte ovanligt att de är rektangulära och har en riktigt ordentlig studs.
Här är trampolinen ofta helt i nivå med marken. För att luften ska ha någonstans att ta vägen är mattan i sig därför extra bra på att släppa igenom luft.
Förutom dessa typer av studsmattor, finns även små studsmattor som använda inomhus.
Estetiska fördelar med en nedgrävd studsmatta
En av de allra största fördelarna med en nedgrävd studsmatta är de rent estetiska. Många tycker att det helt enkelt är fult med en studsmatta på tomten och att det stör den övriga inredningen. Det här kan åtminstone delvis lösas med en nedgrävd variant.
En studsmatta i marknivå sticker inte ut på höjden och själva mattan märks inte när man blickar ut över tomten. Därför föredrar många detta rent estetiskt, den varken skymmer sikten eller stör den övriga inredningen i trädgården.
Det som dock ska nämnas är att de flesta vill ha ett skyddsnät även till sin nedgrävda matta. Även om fallhöjden såklart är lägre känner man sig som förälder tryggare när man vet att barnen inte kan ramla av.
Nätet är såklart delvis genomskinligt, men kommer ändå att synas. Det här är något värt att tänka på innan man köper en nedgrävd studsmatta helt av estetiska skäl.
Till sist kan även lyftas att det finns speciella plattor som kan läggas på marken, anpassade för marktrampoliner. På så vis kan man ha en relativt säker hoppning utan ett skymmande skyddsnät.
Skötsel av trädgård
De flesta med studsmatta har nog någon gång känt att det är jobbigt att klippa gräset. Ska man flytta på mattan, eller ger man upp och låter gräset växa under? Oavsett vilket är det inte en optimal lösning. Dessutom kan robotgräsklipparen ha svårt med detta område.
En nedgrävd modell tar förvisso bort en del av gräsytan. Det är dock inga problem att bara klippa runt den. Baxandet av en tung studsmatta fram och tillbaka för att få till en okej gräsmatta är därmed ett minne blott.
Nedgrävd studsmatta med lägre fallhöjd
Något som såklart är en skillnad är fallhöjden från en traditionell studsmatta jämfört med en nedgrävd. Den att ramla från en meters höjd ned i marken jämfört med markhöjd som utgångspunkt är såklart inte samma sak.
Det ska dock nämnas att de flesta studsmattor som säljs idag, nedgrävda eller inte, har mycket bra säkerhetsnät. Risken för att ditt barn ska ramla ut om allt sköts rätt är därmed liten.
En aspekt som kan lyftas är dock processen när barnet ska klättra in i och ur studsmattan. För de allra minsta barnen kan det då kännas tryggare om studsmattan är i markhöjd, speciellt om de ska kunna ta sig upp på och av mattan på egen hand.
Att gräva ner en studsmatta – En hel del jobb
Något man måste ta med i beräkningen när det kommer till nedgrävda studsmattor är faktiskt själva grävandet. Detta är både ett tidsödande arbete och något som är viktigt att det görs på rätt sätt.
Det går såklart att anlita någon för att gräva gropen. Att gräva ned en studsmatta kan vanligtvis göras med en mindre grävmaskin och tar inte särskilt lång tid. Ett förslag är att använda tjänsten Servicefinder.
Där kan du beskriva ditt projekt och få upp till 5 offerter från utvalda företag som sysslar med just grävning, eller annan specifik tjänst.
Gropen under mattan behöver vara runt 80 cm djup, lite beroende på hur stor studsmattan är. Det är viktigt att göra gropen formad som en skål, så att luften har möjlighet att tryckas undan på ett effektivt sätt.
Något annat som är viktigt är att själva mattan inte är helt i markhöjd utan har en glipa på några centimeter. Annars har inte luften någonstans att ta vägen och det kommer att låta ordentligt när barnen hoppar.
Grävandet är ett ganska drygt och segdraget arbete, som dessutom är fysiskt tungt. Det handlar om flera kubikmeter jord som ska flyttas. Ibland är jorden dessutom hårt packad, nästan som lera, vilket kommer att göra det hela än tuffare.
Hård jord gör också att regnvatten kommer ha svårt att rinna undan. Då kan ni behöva fundera på ett system för dränering för att gropen inte ska bli fylld med vatten. Saker som dessa är viktiga att undersöka på förhand, så att arbetet inte blir större och dyrare än man först tänkt sig.
Att ha ett sätt att forsla bort jorden är såklart också viktigt. Den växer i volym när den grävs upp och kommer att ta mer plats än de flesta tror.
Som du hör är det en hel del jobb med att gräva ned en studsmatta. Vill du ha en säkrare och mer diskret studsmatta på tomten tycker vi dock att det kan vara värt besväret.
Vilket alternativ är dyrast?
Om du står och väger mellan en nedgrävd eller vanlig studsmatta kan såklart priset vara en avgörande faktor. Du vill helt enkelt veta vilken lösning som är dyrast.
Svaret på den frågan är att det inte behöver skilja så mycket. Det finns vanliga studsmattor och sådana avsedda för nedgrävning i stort sett i alla olika prisklasser. Från några få tusen upp till tiotusentals kronor.
Det som kan komma att kosta pengar är dock själva grävandet. Även om du gräver gropen själv kan du komma att behöva betala för saker som dräneringsrör eller bortforsling av jord.
Tiden du själv lägger ned är också något som bör räknas in. Ofta rör det sig om flera hela arbetsdagar som krävs för att få till en så stor grop. Inte helt gratis för den som anser att tid är pengar med andra ord.
Att skydda mot blåst
Du kanske har sett bilder på nyhetssajter av studsmattor som ligger upp och ned eller fångas av vinden och blåser iväg. Även om det här kanske inte är så vanligt så händer det med jämna mellanrum och är såklart något de flesta vill undvika.
En nedgrävd studsmatta som i stor sett är i nivå med marken utsätts inte för dessa risker. Dessutom kommer i skyddsnätet att fånga riktigt lika mycket vind och förhoppningsvis inte tänjas ut lika fort.
Vinterförvaring
Det allra bästa för den som har en studsmatta är att plocka ihop den över vintern och ställa undan den. Annars kommer snö att tynga ned mattan, göra att den tänjs ut och tappar studs. För att ha en så bra studsmatta så länge som möjligt är detta alltså det enda rätta alternativet.
Detta är en av de stora nackdelarna med en nedgrävd studsmatta. Ibland är den fastspänd, eller själva ställningen nedgrävd på olika sätt så att den är mycket krånglig att montera ihop.
Dessutom är det få som vill ha en stor grop på sin gräsmatta under hela vinterhalvåret. För en nedgrävd matta behöver du alltså hitta andra lösningar.
Det går såklart att täcka den med olika typer av regnskydd och presenningar. Denna lösning är kanske inte heller den allra mest estetiskt tilltalande, även om det är bättre än att ha en stor grop i trädgården under halva året.
Det här gör dock inte att du kommer ifrån problemet med att snön ger en viss tyngd till mattan så att den tänjs ut. De flesta väljer helt enkelt att låta mattan stå över vintern. Då får man dock vara beredd på att behöva byta ut fjädrar och hoppduk med lite tätare intervall än annars.
Den optimala lösningen är ju såklart att kunna montera ned studsmattan och sedan täcka hålet med något diskret och snyggt. Kanske en speciell platta eller skiva i snyggt trä, gjord för just detta ändamål. Faktum kvarstår dock att det hela blir bra mycket krångligare än med en traditionell studsmatta.
När studsmattan monteras ned
Till sist ska också nämnas att en stor grop på tomten inte alltid är det optimala. Det kommer att komma en dag då studsmattan har gjort sitt och ska packas ihop. Barnen kanske blivit stora, eller så har mattan slitits ut och det känns inte värt att köpa en ny.
Har du då valt en nedgrävd studsmatta kommer du att stå där med en ganska stor grop på tomten. Ska den fyllas igen kommer jorden att kosta, samtidigt som det kräver en hel del jobb. Jorden ska skyfflas i och nytt gräs måste sås.
En annan nackdel är om du ska sälja huset med tomten där du grävt gropen. De som flyttar in efter kanske inte har någon studsmatta som behöver en grop. Att ha en stor grop som är flera meter i diameter mitt på tomten är sällan ett plus när huset ska säljas.
Fördelar och nackdelar
Slutligen vill vi sammanfatta några av de fördelar och nackdelar som finns med den nedgrävda respektive den traditionella studsmattan.
Nedgrävd studsmatta
Fördelar:
- Lägre fallhöjd, innebär mindre skaderisk för den som hoppar utan nät.
- Lättare och säkrare för små barn att ta sig upp på
- Skymmer inte sikten och passar bättre in i trädgården.
- Måste inte flyttas när gräset ska klippas.
- Kommer inte att blåsa iväg.
Nackdelar:
- Svår att förvara under vintern och kommer därmed att kunna slitas fortare.
- Mycket jobb med att gräva – Som dessutom kan bli dyrt.
- En stor grop på tomten när studsmattan gjort sitt eller tomten ska säljas.
Traditionell studsmatta
Fördelar:
- Smidig montering och nedmontering när som helst.
- Lättare att sköta om och kan därmed hålla längre.
- Mindre jobb och många gånger billigare. Speciellt för den som anser att tid är pengar.
Nackdelar:
- Kan vara skrymmande och skymma sikten.
- Högre fallhöjd när barnen klättrar i eller ur.
- Svårt att klippa gräs och hålla trädgården fin runtom.
Vi hoppas att du genom denna artikel lärt dig mer om vilket alternativ som är att föredra för just dig när det kommer till studsmattor. Oavsett vilket du väljer tror vi att studsmattan kan få bjuda på många härliga och roliga timmar av glatt hoppande för just dina barn.
Se fler artiklar om studsmattor.