Roliga museum i Sverige att besöka med barn (2024)

Att gå på museum är alltid en trevlig familjeaktivitet. Här listar vi många roliga museum som är värda att uppleva med barnen, runt om i landet! Kanske något för nästa skollov eller minisemester med familjen?

Barn tittar på föremål i museum

Skansen i Stockholm

 • Lärorikt och roligt för hela familjen

Skansen ligger på Djurgården i Stockholm och är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades redan 1891 av en svensk forskare och filolog vid namn Artur Hazelius. På Skansen visar man hur Sverige sett ut och fungerat från 1700-talet fram till idag. Här finns möjlighet att besöka byggnader från olika tider och olika delar av landet. Historieintresserade familjer bör absolut ge Skansen en chans!

Genom att besöka Skansen kan man lära sig om allt från vardag och arbete till politik och högtider. Man kan titta på trädgårdar, odlingar och skandinaviska vilda djur, besöka det gamla apoteket, skolan, järnhandeln och glasblåsaren. Mycket av det som finns på Skansen är öppet för besökare året runt, och det anordnas allt från marknader till musikevenemang.

På Skansen finns något för alla åldrar. Populärast bland barnfamiljer är nog djurparken och karusellerna. Barn får hjälpa till att bära ved, baka bröd och kärna smör på gammalt vis. Om man vill kan man titta på när djuren får mat, och är man riktigt modig kan man testa att klappa en spindel i Skansenakvariet. Lill-Skansen, som har öppet hela året, har både lekplatser och en teater där barn får vara delaktiga i föreställningen.  


Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova i Stockholm

 • Utställningar och aktiviteter för alla åldrar

På Naturhistoriska riksmuseet, som ligger vid universitetet i Stockholm, kan man lätt tillbringa en hel dag med både små och stora barn. Museet passar alla åldrar men är kanske mest intressant för barn i skolåldern och uppåt. Det finns dock aktiviteter för de minsta barnen och det går bra att ta med barnvagnen in.

Museet är känt för sina fascinerande utställningar om bland annat jordens inre, människans utveckling, klimatet och evolutionen. För små (och större) dinosaurieälskare är Naturhistoriska riksmuseet rena paradiset. Här kan man titta på fossil och skelett från olika arter samt känna på ett riktigt fotavtryck från en dinosaurie. Är man intresserad av havets giganter finns det riktiga skelett från bland annat blåvalar och grönlandsvalar att titta på, samt tredimensionella modeller av olika valarter.

Förutom de populära utställningarna hittar man även Cosmonova, som är en kombinerad IMAX-biograf och planetarium där barn måste ha fyllt 10 år för att få gå in utan sällskap av en vuxen. Här visas filmer på en 760 kvadratmeter stor kupolformad duk och filmutbudet är en kombination av underhållning och kunskap. Naturhistoriska riksmuseet är ett museum man inte får missa!


Upplevelsemuseet (Stockholm)

 • Unika roliga och intressanta upplevelser

Upplevelsemuseet i Stockholm är ett museum där besökarna får uppleva en rad olika saker som de aldrig tidigare har testat. Museet är utformat för att vara interaktivt, och passar både barn och vuxna. Besökare kan röra, känna, smaka och prova på olika saker som förbryllar och fascinerar.

Museet har över 70 stationer där besökarna kan uppleva allt från djurliv, virtual reality, kultur, utmaningar, ny teknologi, fossil, godis, udda matkultur och jättesniglar. Besökarna kan lukta djurrikets värsta doft, skaka en skallra på en skallerorm, eller ställa sig på ett äkta strutsägg. De kan också gå på planka på 200 meters höjd i virtual reality, se de förlängda kranierna från paracaskulturen, eller röra vid ett förkrympt huvud från jívarofolket.

Museet bjuder också på utmaningar där besökarna kan testa sin egen tålamod och styrka. De kan ställa sig på en indisk fotspikmatta och se om de är lika tåliga som en hinduisk asket, eller spela datorspel med bara sina ögon. Dessutom kan besökarna prova på udda matkultur genom att smaka på mat från andra kulturer, såsom mjölmaskar eller friterade syrsor.

Museet har också en samling av fossil och sociala robotar som besökarna kan interagera med. De kan hålla i ett tandfossil från Megalodon och T-Rex eller känna den vassa klon från en Velociraptor. Besökarna kan också hälsa på museets sociala robotar och testa världens minsta mobiltelefon.

Upplevelsemuseet i Stockholm är ett spännande resmål för både vetenskapsintresserade och allmänheten som vill utmana sina egna tankar och idéer. Besökarna kan utforska museet på egen hand och uppleva en mängd olika stationer som förbryllar och fascinerar. Museet är en kul och annorlunda upplevelse för alla besökare, oavsett ålder och bakgrund.


Avicii Experience (Stockholm)

 • Ett måste för den som gillar Avicii:s musik.

Avicii Experience är ett museum i centrala Stockholm som dedikerats till den lokala artisten och ikonen Avicii. Museet är beläget bara ett stenkast från Sergels Torg och handlar om personen Tim Berglings liv och karriär som producent och DJ.

Detta museum kanske inte är så kul för de minsta barnen, men en fenomenal upplevelse för tonåringar och uppåt.

Besöket på Avicii Experience är en fenomenal upplevelse där man kan gå runt i sin egen takt och ta del av en stor samling av information, intervjuer och musik hämtade ur Tim Berglings liv och karriär. Utställningen är rikt på detaljer och ger en inblick i Aviciis karriär, med texter, tidningsutklipp, TV-intervjuer, musik att lyssna på, interaktiva delar och mycket mer.

Utöver all information om musiken och skapandet, belyser museet även baksidan av artistlivet. Det finns ett rum som återspeglar den hektiska vardagen Tim gick igenom när han turnerade som mest, vilket ger en konstnärlig gestaltning av hur Tim kan ha upplevt vardagen under den mest hektiska delen av sitt liv.

Helhetsupplevelsen av Avicii Experience är inspirerande och sorglig på samma gång, med höjdpunkter och allt det sorgliga som den berättelsen bär med sig. Museet ger en känsla av lugn och eftertanke kring livet, allt det vackra det innefattar, och dess skörhet.

Enligt vår åsikt är ett besök på Avicii Experience en måste-upplevelse för alla som är i Stockholm, både för de som är fans av Aviciis musik och för de som är någorlunda popkulturellt intresserade. Museet är välkomnande för besökare i alla åldrar, men de som är yngre än 16 år måste ha en vuxen i sällskapet.


Göteborgs naturhistoriska museum

 • För stora och små djurälskare

Även i Slottsskogen i Göteborg finns det ett naturhistoriskt museum med mycket att upptäcka för barnfamiljer. Museet är stadens äldsta och grundades redan år 1833. I samlingarna finns över 10 miljoner djur, allt från fjärilar och amöbor till elefanter och valar. För den som är intresserad av djur och natur finns här oerhört mycket intressant. Med de lite större barnen kan man definitivt tillbringa en heldag på museet.

Bland museets permanenta utbud finns det bland annat en utställning om vår planets historia, gamla tittskåp med ögonblicksbilder av svenska naturmiljöer samt fågelgallerier med fåglar i alla storlekar. Den imponerande valsalen är över 100 år gammal och där har man möjlighet att titta på ett ungt exemplar av världens största valsort.

På Göteborgs naturhistoriska museum finns det också modeller som hjälper till att förklara olika naturvetenskapliga fenomen på ett pedagogiskt sätt. De har dessutom alltid ett antal tillfälliga utställningar med varierande innehåll och teman. Här finns något för alla åldrar, och man kan dessutom göra ett virtuellt besök på museet och ta en titt på det stora utbudet i förväg.


Universeum i Göteborg

 • Mängder av aktiviteter för alla åldrar

Populära Universeum i Göteborg marknadsför sig som Sveriges nationella vetenskapscenter. Här finns hur mycket som helst att upptäcka och utforska för hela familjen. Museet är ett riktigt paradis för både stora och små barn och deras föräldrar. Det finns dessutom en stor lekavdelning i källaren där man kan springa av sig när det behövs.

Vid ett besök i den fuktiga regnskogen på 18 000 kubikmeter kan man komma riktigt nära levande djur som fåglar och apor. För den som gillar havet är Akvariehallen ett måste. Här hittar man flera hundra fiskarter och olika sorters hajar och rockor. Vill man göra sitt besök extra spännande ska man se till att inte missa hajmatningen!

På Universeum finns även Reptilariet, Kemilabbet och Miniverseum. I utställningen Rymdresan hittar man ett 40-tal olika stationer där man kan ta reda på mer om hur det är att leva i rymden. Tanken är att ett besök på Universeum ska ge hela familjen den kunskap som behövs för att vara med och göra vår planet till en mer hållbar plats att leva på.


Eslövs leksaksmuseum

 • Gammalt och nytt för stora och små

Eslövs leksaksmuseum slog upp sina portar för drygt tio år sedan. Samlingarna av gamla och nya leksaker hade då varit privata under en längre tid, men numera är museet ett välbesökt och populärt utflyktsmål för besökare från hela landet. Här finns något för alla åldrar och intressen, oavsett om man tycker om dataspelsfigurer eller handmålade tennsoldater.

I museets samlingar återfinns bland annat en hel värld byggd av Lego. Templet Taj Mahal är byggt av hela 5922 bitar, och dessutom finns det ungefär 1500 andra Lego-byggen att inspektera. Dockälskaren hittar närmare 1000 Barbie-dockor i originalförpackningar, och den biltokige kan titta på över 5000 leksaks- och modellbilar av olika slag.

På Eslövs leksaksmuseum kan man även hitta en alldeles fantastisk samling av tåg och modelljärnvägar. En av huvudattraktionerna är en enorm Märklin-järnväg som imponerar på såväl stora som små. Museet är fullproppat med leksaker och väl värt en omväg!


Postmuseum (Gamla stan, Stockholm)

 • För vuxna och barn i alla åldrar

Postmuseum är ett mindre museum som ligger i Gamla stan i Stockholm. Här kan man som besökare få en inblick i postväsendets historia genom tiderna och titta på allt från elpostbilar till en 100 år gammal postbuss. De lite mindre barnen kan prova på att klä ut sig till brevbärare, dela ut post och köra en postbil av äldre modell. Det finns också ett pysselrum där man kan göra sina egna brev och vykort.

På Postmuseum hittar man imponerande samlingar av nya och äldre frimärken ordnade efter årtal, gamla ritningar av postfastigheter och vackra, frankerade brev. Den intresserade frimärkssamlaren får möjlighet att titta på ett unikt ark med 4 Skilling Banco. Här kan man också få veta mer om hur post levererats i vårt land från 1600-talet fram till idag.

Postmuseum är definitivt värt ett besök, även om man inte är frimärksnörd. Museet är mysigt och ett perfekt avbrott i strosandet längs Gamla stans alla gränder och butiker. Och som turist kan man även passa på att skicka vykort till nära och kära under sitt besök.


Äpplets Hus (Kivik)

 • För alla sinnen och åldrar

Äpplets Hus ligger bland de ljuvliga äppellundarna i Kivik. Familjen Åkessons äppelodlingar och Kiviks Musteri är omtyckta utflyktsmål som passar alla åldrar. Genom att besöka kunskapshuset Äpplets Hus får både vuxna och barn lära sig på ett roligt sätt om allt som har med äpplen och musteriet att göra, bland annat hur allting startade år 1888.

För barn finns en mängd aktiviteter. Man kan till exempel plantera egna äppelkärnor och gå en tipspromenad tillsammans. Det finns olika produkter att provsmaka och i visningsfabriken får man lära sig hur must och cider tillverkas och paketeras. I Hasselmuslunden kan man promenera omkring och lära sig mer om hasselmusen.

Är vädret fint kan ett besök på Äpplets Hus bli en mysig heldagsutflykt. Det finns vackra trädgårdar att besöka och man hittar lätt fina picknickställen där man kan duka upp matsäcken och njuta tillsammans.


Tekniska museet (Stockholm)

 • För små och stora upptäckare

Vill man roa hela familjen i många timmar är Tekniska museet på Gärdet i Stockholm en riktigt bra idé. Här finns både spännande utställningar och kluriga utmaningar för vuxna och barn i alla åldrar. Som besökare hittar man bland annat en dataspelsutställning, en matematikträdgård och en gammal gruva att utforska.

Den alldeles nya satsningen Zero Emission City handlar om hur framtidens klimatsmarta stad kan se ut. Är man intresserad av frågor kring teknikens konsekvenser, digitalisering och genforskning kan man passa på att besöka utställningen Hyper Human.

De lite mindre barnen kan utforska tekniken med hjälp av Teknoleket, en spännande plats för nyfikna upptäckare där de kan leka och lära samtidigt. Här kan man experimentera med ljud och ljus, sätta ihop kugghjul och utforska mekanikens värld i en färgglad miljö. Tekniska museet inspirerar både unga och gamla!


Scenkonstmuseet (Stockholm)

 • Inspirerande för både små och stora

Scenkonstmuseet ligger på Östermalm i Stockholm och är en riktig fullträff för barnfamiljer. Museet invigdes 2017 och är beläget i en byggnad från 1600-talet som bland annat fungerat som vapenförråd, bageri och brännvinslager. Här finns en imponerande samling med över 50 000 föremål bestående av allt från scenkostymer och teaterdockor till musikinstrument och gamla originalmanuskript. Instrumentsamlingen är en av världens absolut största.

Museets huvudutställning är indelad i fyra områden – musik, dans, teater och dockteater. Här får man som besökare lära sig om svensk scenkonst genom tiderna. Det finns interaktiva stationer där man kan förvandla sitt eget ansikte till en teatermask eller skapa musik med hjälp av den egna kroppens rörelser.

Ett besök på Scenkonstmuseet är en upplevelse utöver det vanliga och här finns aktiviteter för hela familjen. Mindre barn kan bland annat gå omkring i ljudskogen, spela dockteater och klä ut sig. För de lite äldre som är intresserade av scenkonst finns hur mycket spännande som helst att upptäcka.


Volvo Museum (Göteborg)

 • För motorälskare i olika åldrar

Volvo Museum ligger på Hisingen i Göteborg och innehåller en stor samling Volvo-fordon av olika modeller. Både den lilla och stora bilälskaren kan hitta sina favoriter bland allt från flygplansmotorer och anläggningsmaskiner till personbilar och bussar. Här finns teknik, design, form och färg i en härlig mix!

Museet invigdes 1995 och ger en unik inblick i hur företaget Volvo har växt fram och utvecklats. Här finner man även prototyper till bilar som aldrig tillverkats och ett stort antal historiska bilder och dokument. Förutom den fasta utställningen finns det alltid aktuella specialutställningar att utforska.

Volvo Museum är en riktig pärla och här kan man lätt tillbringa timmar med hela familjen. Varför inte ta med mor- eller farföräldrar och låta dem förlora sig i gamla minnen medan barnbarnen leker i museets lekdel eller fascineras av ny och banbrytande teknologi?


Barnens museum (Göteborgs stadsmuseum)

 • Passar åldrarna 0-5 år

På Göteborgs Stadsmuseum hittar man Barnens museum, ett spännande ställe med roliga saker att upptäcka och utforska för de allra minsta. Här kan man prova på att gunga i Eriksbergskranen och köra spårvagn på egen hand. Man kan åka rutschkana, krypa i tunnlar och klättra i höghus.

På Barnens museum är miljöerna färgglada och inbjudande. En plats som inspirerar till lek och rörelse för små barn. Även äldre barn och syskon är naturligtvis välkomna. Kanske behöver man ta storebror eller storasyster till hjälp när man ska prova på att bygga en skyskrapa eller en borg?

Barnens museum passar perfekt för familjer med små barn. Här finns både toaletter, skötrum och en rastplats där man kan äta medhavd matsäck. Ett perfekt besöksmål när vädret inte inbjuder till utomhuslek!


Vasamuseet (Stockholm)

 • Passar lite äldre barn och vuxna

Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm och passar familjer med lite äldre barn. Oavsett om man är intresserad av historia eller inte, kan man inte låta bli att fascineras av det ståtliga fartyget Vasa. Skeppet förliste år 1628 och låg på bottnen av Stockholms ström i 333 år innan det bärgades och så småningom blev ett världsberömt museiföremål.

Förutom det imponerande skeppet har Vasamuseet en stor samling bestående av mer än 40 000 föremål som hittats i och omkring skeppet. Som besökare kan man titta på allt från kanoner och silvermynt till verktyg och prydnadsföremål. Dessutom finns ett flertal utställningar där man kan lära sig mer om exempelvis livet ombord, den förödande olyckan och bärgningen.

Vasa är världens bäst bevarade 1600-talsskepp efter decennier av hårt arbete med restaurering och konservering. Än idag pågår en kamp mot naturens krafter och det forskas ständigt på hur skeppet ska kunna skyddas mot nedbrytning och yttre påverkan. Vasamuseet är en upplevelse man inte får missa!


Paradox Museum Stockholm

 • Optiska illusioner och roliga tricks

Paradox Museum är ett upplevelsemuseum i centrala Stockholm som fokuserar på paradoxer, optiska illusioner och andra fenomen som förbryllar hjärnan. Museet är familjevänligt och populärt bland både barn och vuxna. Besökare får uppleva över 70 olika stationer spridda över en 1000 kvadratmeters yta.

Besöket på Paradox Museum inleds med en kort informationsfilm som beskriver hur upplevelsen är tänkt att genomföras. Museet är utformat så att alla besökare hela tiden rör sig framåt, och det är uppmuntrat att ta foton. Varje del av utställningen har en informationstavla och en QR-kod för mer detaljerad information.

Under besöket kan besökarna uppleva olika typer av paradoxer, synvillor och spegeltricks. En del stationer är simpla, som en optisk illusion i form av en tavla, medan andra består av hela rum som är designade för att ge en viss effekt. Höjdpunkterna inkluderar upp-o-ner-vända rummet, rummet med massor av speglar, och snurrande tunneln och bron.

Paradox Museum ligger i anslutning till Hötorgets tunnelbanestation och har blivit ett populärt turistmål i Stockholm på kort tid. Vid entrén visar besökarna upp biljetter och får kort information av personalen. Besökarna kan också förvara sina ytterkläder och andra tillhörigheter i ett skåp med nyckel som personalen ger.

Populärt museum som uppskattas av barn i skolåldern, men ofta ganska mycket folk, särskilt på lov och helger.


Se fler tips på saker att göra med barn!