Moonboon ekologisk hängvagga recension 2022: Test och omdöme

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som förälder till en liten bebis är det ofta en utmaning att lägga ifrån sig barnet, även för kortare stunder. Ett hjälpmedel som finns till hjälp, är hängvaggan från Moonboon. Vi har fått chansen att prova, och det här är vår recension av Moonboon ekologisk hängvagga!

Recension av Moonboon ekologisk hängvagga

Vad är Moonboon?

Moonboon är ett företag med en unik, egenutvecklad produkt: en hängvagga i ekologisk GOTS-certifierad bomull. Företaget grundades av ett par föräldrar och alla produkter i sortimentet designas, utvecklas och testas i Danmark.

Moonboons huvudsakliga produkt är deras hängvagga som finns i många olika färger. Dessutom finns många olika tillbehör som kan köpas till, beroende på vad du behöver. Det finns till exempel:

 • Motor till vaggan.
 • Stativ att hänga upp vaggan i.
 • Madrass eller bottenmaterial till vaggan.
 • Myggnät.

Det finns även färdiga paketlösningar där du exempelvis får både vagga, stativ och motor.

Förutom hängvaggan säljer Moonboon bland annat amningskuddar, bärsjalar och filtar. Du kan läsa mer, och se filmer och bilder på hängvaggan på Moonboons hemsida.

Moonboons hängvagga är en riktig favorit för oss. Se alla våra favoriter i vår artikel om de bästa vaggorna för bebis!

Moonboon hängvagga – Specifikationer

Vi har testat följande produkt:

Ekologisk hängvagga och vaggmotor

Moonboon Ekologisk Hängvagga

Kolla priset hos:

I paketet medföljer:

Hängvagga:

 • 1 stk. hängvagga i 100% ekologisk bomull
 • 1 stk. madrass i 100% kapok med omslag av 100% ekologisk bomull
 • 1 stk. tvärpinne i valnötsträ
 • 1 stk. fjäder med swivelsnap, säkerhetsrem och fjäderöverdrag
 • 1 stk. karbinhake
 • 4 stk. plastdelar att montera på hängvaggans metallupphängning

*Observera att dörrklämma för upphängning inte medföljer.

Motor:

 • 1 stk. vaggmotor
 • 1 stk. strömförsörjning 24V med 3 meter sladd
 • 2 stk. karabinhakar
 • 4 stk. plastdelar till karbinhakarna
 • 1 stk. tygväska till motorn

Obs! Följ instruktionerna som medföljer produkten. Moonboon hängvagga är inte avsedd att användas av barn som kan vända sig, eller krypa på egen hand.

Är Moonboon värd att köpa?

Det korta svaret är, ja! Alla barn är givetvis olika men vår erfarenhet är väldigt positiv. Det finns många andra omdömen på nätet som stämmer med vår bild av produkten, nämligen att bebisar tycks trivas väldigt bra inuti vaggan.

När vaggan rör sig upp och ner trivs barnet, även när de inte lyckas somna direkt. Även barn som har svårt att komma till ro brukar kunna somna i Moonboons hängvagga.

Det är en kvalitetsprodukt som är innovativt utvecklad, vackert designad och framförallt otroligt funktionell. När barnet vaggas med hjälp av motorn får du en lugn stund som är guld värd som småbarnsförälder.

Vad är en hängvagga?

En hängvagga är precis som det låter, en vagga som fästs någonstans upptill. Det innebär att den naturligt kan röra sig fritt. Ofta används vaggan ihop med en motor som sätter igång en rörelse som påminner om den naturliga vaggningen från en mor som vaggar sitt barn.

Barnet ligger tryggt insvept i ett mjukt bomullstyg, samtidigt som hela vaggan rör sig på ett behagligt och lugnande sätt. Resultatet blir en sovplats som många bebisar känner sig trygga och bekväma i.

Hur fungerar Moonboon?

När du får produkten behöver du första montera den. Därefter placerar du barnet i vaggan och sedan startar du motorn (om du köpt till en sådan). De produkter vi provade var:

Montering

Att montera produkten är en relativt enkel process. Med i paketet får du en QR-kod som tar dig till instruktionerna på nätet. Det var tydligt, men skulle kunna göras ännu tydligare med steg-för-steg-bilder som visar exakt hur det ska göras.

Moonboon hängvagga låda och tillbehör

Det som var mest komplicerat vara att sätta alla små plastdelar på plats på krokarna. Det krävdes en del kraft för att få dem att sitta fast ordentligt.

Hela monteringsprocessen tog ungefär 30 minuter. Därefter kändes vaggan stadig och säker.

Lägg barnet i vaggan

Att placera barnet i vaggan gick väldigt enkelt. Trots att detta barn vanligtvis brukar ha svårt att lämna mammas famn, gick det förvånansvärt bra redan från början.

Bebis provar Moonboon hängvagga

Ställ in motorn

Om du har köpt vaggmotorn så kan du nu koppla på den. Den har en steglös reglering, så att du kan hitta den hastighet i gungningen som passar bäst för ditt barn. Den har även en timer som gör det enkelt att ställa in önskad tid.

Moonboon vaggmotor närbild

Enligt vår erfarenhet var mellanläget den absolut bästa hastigheten. Vid för långsam hastighet var bebisen inte alls lika nöjd. Detta kommer givetvis att variera mellan olika barn och det bästa är att helt enkelt prova sig fram.

Hur hänger man upp Moonboon hängvagga?

Det finns flera alternativ för att hänga upp vaggan.

Du kan hänga den på en krok i taket. Då behöver du själv skaffa och montera en krok som är lämplig för just ditt tak. Säkerställ att den håller för vaggans vikt, så är det ett väldigt smidigt sätt att hänga upp den.

Ett annat alternativ är att hänga upp vaggan i en dörröppning. Då behöver du köpa till en särskild dörrklämma som är anpassad för detta ändamål. En stor fördel med detta alternativ är att du kan ta med dig hängvaggan vart som helst och fästa den i en dörröppning.

Om inget av dessa alternativ passar, finns det möjlighet att köpa till ett stativ att hänga vaggan i. Om du köper paketlösningen med hängvagga och stativ får du allt du behöver för att kunna använda vaggan, utan att behöva förändra något i ditt hem.

När vi testade vaggan hängde vi upp den i en krok som vi installerade över en dörröppning. Det var en smidig process, men vad som är lämpligt för dig beror förstås på hur du bor och vilka möjligheter du har där.

Moonboon hängvagga monteringslösning

Låter Moonboon mycket?

Nej, motorn är väldigt tystlåten. Om hemmet är tyst i övrigt så hörs det att motorn är igång, vilket är skönt så att du vet att vaggan rör på sig.

Vi har inte testat att använda vaggan under natten, men det skulle kunna vara så att motorn blir störande om du vill ha det helt tyst i rummet. Vi upplevde dock inga större besvär av motorljudet.

Omdöme om Moonboon ekologisk hängvagga med motor

Vårt samlade omdöme om Moonboon hängvagga är väldigt positivt. Den var otroligt lätt att använda och det gick snabbt att montera och prova produkten. Barnet trivdes väldigt bra, från första gången vi provade. Till och med vid tillfällen när barnet varit lite gnälligt, har det snabbt funnit sig till ro i vaggan.

Det allra mest positiva enligt oss, har varit att barnet trivs bra i vaggan även om det inte varit tillräckligt trött för att sova. Att bara ligga där och gunga fungerar bra för att ge föräldrarna en välbehövlig paus på 15–30 minuter.

Under vår testperiod har barnet även lyckats somna i hängvaggan. Det har dock oftast blivit lite kortare perioder på upp till 30 minuter. Längre sömn får detta barn fortfarande i sängen eller barnvagnen. Detta är förstås otroligt individuellt var barnet kommer att sova längst.

Moonboon hängvagga är ett mycket praktiskt sätt att kunna lägga ner barnet för att få händerna fria en stund. Det känns tryggt och vi är positivt överraskade över hur lätt det var för barnet att känna sig tryggt och nöjt med att ligga i vaggan. 

Vi kan sammanfatta vårt omdöme med några för- och nackdelar:

Fördelar:

 • Tryggt och enkel att använda.
 • Barnet blir snabbt nöjd i vaggan.
 • Ekologiskt, fint material som är skonsamt mot barnets hud.
 • Tystlåten och behaglig att ha i rummet.

Nackdelar:

 • Monteringen kan vara lite svår i början, några steg var lite otydliga.
 • Du behöver lämplig plats att hänga vaggan, eller köpa till ett stativ.

Är Moonboon säker att använda?

Om du följer de medföljande instruktionerna, och använder de tillbehör som är avsedda för vaggan så är det en väldigt säker konstruktion. Vår personliga uppfattning är att produkten kändes väldigt stadig och det lilla barnet låg på ett väldigt naturligt sätt i vaggan.

Moonboon har sålt över 10 000 exemplar av sina vaggor i de nordiska länderna, och det är en väl beprövad produkt. De testas noggrant och Moonboon lägger stora resurser på produktutveckling och säkerhet.

Vaggan är avsedd att användas av barn från nyfödd. När barnet blir stort nog att vända på sig själv eller krypa, bör de inte ligga i vaggan.

För vem passar Moonboon hängvagga?

Egentligen är denna produkt lämplig för alla föräldrar till små bebisar. Vår erfarenhet är att produkten framförallt kommer hjälpa dig som:

 • Har ett barn som är ängsligt och har svårt att lämna mammas famn.
 • Behöver få stunder med händerna fria.
 • Vill ha en vagga som rör sig automatiskt, på ett naturligt och tryggt sätt.

Moonboon Hängvagga logo

Du kanske även vill se tips på sköna hängmattor, för barn och vuxna!