Bästa luftkylare och portabel AC 2024: Kyl ned rummet och svalka dig inomhus

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du ha det behagligt svalt inomhus trots att du inte har möjlighet att installera en fast AC? Då kan du använda dig av en luftkylare eller portabel AC och få ner temperaturen i ditt hem eller på din arbetsplats. Här jämför vi många av de bästa luftkylarna och portabla AC:s!

Luftkylare, vit box en sorts portabel AC står på golvet mot blå vägg i bakgrunden

Vilken luftkylare och portabel AC är bäst i test?

Här är våra toppval inom denna produktkategori.

Notera att om du vill få effekten av att temperaturen sänks i hela rummet, är det en portabel AC du behöver.

En luftkylare fungerar i praktiken som en fläkt, med en liten extra svalkande förmåga, tack vare vattentanken.

Om du vill ha en rejäl apparat som klarar av att kyla ett större rum, eller en hel lägenhet, bör du kolla in Lyfco Portabel AC för 50m². Flerfaldig testvinnare som både är tystgående och levererar svalka på hög effekt!

Bästa portabel AC för större yta

Lyfco Portabel AC för 50m² – UltraSilence 12000 BTU.

Om du vill ha en bordsfläkt med luftkylare modell mindre, kan vi ge en stark rekommendation för Beurer LV50 Portabel Luftkylare. USB-kopplad liten fläkt som funkar utmärkt att ha på skrivbordet, för en behaglig bris som är något svalare än en vanlig liten fläkt.

Perfekt på skrivbordet

Beurer LV50 Portabel Luftkylare i vitt.

Bäst bland de större luftkylarna enligt oss är Olimpia Splendid. Den ger ett ganska simpelt intryck rent materialmässigt, men har många funktioner och levererar en behaglig svalkande bris och kan ställas in på flera nivåer.

✅ Bäst av de större luftkylarna

Olimpia Splendid 99355 Luftrenare

Slutligen måste vi även nämna Dysons luftrenare och luftfuktare. De har en serie produkter som är framtagna för att tillgodose optimalt inomhusklimat. De har en mängd modeller som kan både rena luften, ge svalka och fukta luften. Mycket fina produkter som går att använda året om!

✅ Skapar ett perfekt inomhusklimat

Dyson luftrenare och luftfuktare på vit bakgrund.

Fler luftkylare hittar du längre ned i artikeln!

Letar du fler tips för härlig svalka? Kolla in de här golvfläktarna, eller skaffa en smart minifläkt!

Många luftkylare och portabla AC jämförda

Kvinna ligger på soffa och läser bok, luftkylare i framgrunden

Här hittar du hela listan på bra luftkylare och AC. De kommer i lite olika modeller och prisklasser, så att du kan hitta ett alternativ som passar din budget och behov.

Tristar Luftkylare AT-5446

Tristar Luftkylare AT-5446 på vitt bakgrund.

Luftkylaren AT-5446 från Tristar ger dig mer svalka än en vanlig fläkt. Det beror på att luften från fläkten passerar kallt vatten i en behållare, och med hjälp av vattenångan skapas en kylande effekt. Luftkylaren är vit och har en kompakt tornliknande form.

Med de fyra svänghjulen är den lätt att flytta på så att du kan ha den där du behöver den som mest. Fläkten som finns i luftkylaren kan svänga från sida till sida med 45 graders vinkel mellan ytterlägena. Svängningen gör att luftcirkulationen kan öka och att du kan få en bättre svalka.

AT-5446 har en panel på ovansidan där du kan göra inställningar, men det medföljer också en fjärrkontroll du kan använda. Det finns tre olika hastigheter att välja mellan för fläkten, där alternativen är Naturlig, Normal och Vila.

Luftkylaren har också en inbyggd timer, som gör att den kan stängas av automatiskt efter 1-7 timmar. Luftflödet är på 364,8 kubikmeter per timme och ljudnivån är som mest på 63,8 dB. Vattenbehållaren som används för att kyla ner luften rymmer 4 liter.

Tristar är ett varumärke från Nederländerna, som tillverkar hushållsapparater av olika slag. Tristar har valt att rikta in sig på att hålla hög kvalitet men samtidigt ha väldigt prisvärda produkter.

I sortimentet finns fläktar, värmefläktar, elvärmare och annat du kan behöva för att förbättra ditt inomhusklimat. De har också köksapparater som till exempel grillpannor, fritöser, slowcookers och annat som kan vara till hjälp när det är dags att laga mat.


Emerio Portable USB AirCooler

Emerio Portable USB AirCooler med USB-kabel.

Behöver du en portabel och väldigt smidig luftkylare kan Emerios USB AirCooler vara något för dig. Bäst fungerar den vid arbetsplatsen eftersom den kopplas in i ett USB-A-uttag, men den går också att använda i andra utrymmen.

Den lilla vattentanken rymmer 0,75 liter vatten som helst ska vara riktigt kallt för att du ska få så bra effekt som möjligt. Har du inte tillgång till vatten kan du använda den utan – då fungerar den som en helt vanlig fläkt. För att du ska kunna hålla reda på hur mycket vatten det finns i AirCoolern har den en indikator.

Denna USB AirCooler har en kubliknande form och går i ljusgrå nyanser med ett mörkare grått galler framför fläkten. Storleken gör att den är lätt att ta med dig vart som helst. Du kan välja mellan tre olika lägen, där fläkten helt enkelt snurrar olika snabbt.

Effekten är på 5W och det rekommenderade är att använda den i utrymmen på upp till 10 kvadratmeter. Det medföljer en USB-A kontakt, som du behöver för att koppla den till exempel till en dator.

Varumärket Emerio strävar alltid efter att produkterna de tar fram ska vara säkra, hållbara och av hög kvalitet. De erbjuder elektriska apparater för hemmet, och utgår från vad en modern människa kan behöva.

När det kommer till produkter som kan göra temperaturerna inomhus mer behagliga har de inte bara luftkylare utan också till exempel fläktar. I sortimentet ha de dessutom produkter för städning, klädvård och golvvård, köksprodukter och elektriska hälsoprodukter.


Black+Decker Luftkylare 75W

Black+Decker Luftkylare 75W.

Trots att det här inte är en särskilt stor luftkylare har den mycket effekt. Black+Decker har tagit fram ett alternativ med storleken 23 x 28,5 x 55 cm och en vikt på 4,5 kg. Den kan ge dig välbehövlig svalka under sommarens varma dagar.

Genom att den innehåller både en 5 liters vattentank och 4 isbehållare kan vattnet utnyttjas på bästa sätt för att kyla ner luften. Att fläkten kan svänga från sida till sida gör att den nedkylda luften sen lättare kan sprida sig i rummet.

Du kopplar luftkylaren i ett vanligt vägguttag och den svalkande effekten skapas genom att vattenånga kyler ner luften som fläkten drar in i luftkylaren. Skulle du behöva flytta på luftkylaren är det inga problem.

Den har fyra hjul som alla kan svänga 360 grader, så det är ett flexibelt alternativ. Den har dessutom fjärrkontroll, som också gör att den blir lätt att använda. Luftkylaren har tre lägen du kan välja mellan: Normal, Bris och Natt. Luftflödet är på upp till 400 kubikmeter per timme och ljudnivån är låg. Effekten är 75W. 

Black+Decker har funnits ända sen 1910 och har hela tiden haft ett modernt tänkande som gjort att de kunnat ta fram nya produkter. Vad det i praktiken inneburit har skiftat genom tiderna. Till exempel tog de fram den första skruvdragaren och också den första häcksaxen.

Mest kända är de kanske just för sina verktyg, men de erbjuder även produkter som känns moderna idag. I sortimentet hittar du bland annat robotgräsklippare och luftrenare.


Beurer LV50 Portabel Luftkylare

Beurer LV50 Portabel Luftkylare i vitt.

Beurers luftkylare LV50 tillhör de snyggaste alternativen, och den nätta designen gör att den kan passa nästan var som helst. Själva luftkylaren är fyrkantig, liten och vit, med ett mörkgrått galler framför fläkten.

Upptill finns ett brunt handtag, som både ger den sin speciella stil och gör att den blir lätt att lyfta. Vid sidan finns en hållare för en flaska som ska fyllas med vatten och placeras upp och ned i hållaren. På det sättet är det alltid lätt att se om det är dags att fylla på med mer vatten. Vattnet kommer till användning inne i luftkylaren där avdunstningsfilter bidrar till att luften kyls ner.

LV50 är så liten att den passar att ha på nattduksbordet, på skrivbordet, eller var du tror att du kan få bäst effekt av svalkan. Du kopplar den till ett USB-uttag. Mikro-USB-kabel, flaska och filter ingår, så allt du behöver kommer med. Skulle du vilja använda den utan vatten fungerar den som en vanlig fläkt. LV50 Portabel Luftkylare är tystgående, så den stör inte när du ska jobba och fungerar bra att använda på kvällen när det är dags att sova.

Beurer är ett gammalt företag, som redan 1919 tog fram de första värmedynorna. Efter det har de fortsatt att rikta in sig på produkter som handlar om vård och välbefinnande och som du som privatperson kan använda hemma.

I Beuers sortiment idag finns modernare varianter av värmedynor, men också till exempel blodtrycksmätare, vågar, massagekuddar och fotbad. Eftersom temperaturen också påverkar hur vi mår erbjuder de dessutom luftfuktare, luftkylare, luftrenare och liknande.


Rubicson Miniluftkylare

Rubicson Miniluftkylare på bordet.

Med Rubicson miniluftkylare kan du skapa en svalkande bris som gör det lättare att stå ut även när värmeböljan är som hetast. Effekten är bättre än den du kan få från en vanlig fläkt, eftersom luften faktiskt kyls ner med vattnets hjälp.

Miniluftkylaren har en storlek på 17,8 x 18,2 x 19,6 cm och den väger 1,2 kg. Att den har en låg ljudnivå och en ljus design gör att den kan smälta in nästan överallt. När vattentanken är fylld med 1 liter vatten räcker det för kylning i upp till 10 timmar.

Du kan själv välja vilken hastighet du vill ha på fläkten, och med 100 olika hastigheter att välja mellan är den i praktiken så gott som steglös och väldigt lätt att anpassa efter dina behov. När det är dags att sova kan du välja nattläget som successivt sänker hastigheten.

Det finns också en inbyggd timer som gör att den stängs av automatiskt efter 1-12 timmar. Miniluftkylaren kopplas till ett USB-uttag eller en powerbank och ljudnivån är på upp till 50dB. Luften kan kylas ungefär 4 grader. Strömförbrukningen för Rubicson miniluftkylare är 7 W.

När du letar efter produkter för kök, hem eller fritid kan Rubicson vara ett varumärke det är värt att titta närmare på. De har fläktar, luftkylare och luftfuktare, men faktiskt väldigt mycket mer än så.

Under sommaren kan deras tillbehör till grillen vara lockande, och även insektsdödarna, väderstationerna och termometrarna. Semestern kanske dessutom behöver kompletteras med en massagepistol som kan vara till hjälp när du behöver slappna av.


Nedis Luftkylare Mini COOL3WT

Nedis Luftkylare Mini COOL3WT i vit färg.

Nedis Luftkylare Mini COOL3WT är ett alternativ som passar om du vill ha ett litet och smidigt alternativ. Den kyler framför allt ner luften som är precis vid luftkylaren. Ofta kan det kännas otillräckligt, men ibland är det precis vad du önskar.

Ett exempel är om du sitter på ett kontor där vissa fryser medan du själv tycker att det är för varmt. Då kan det vara skönt att kunna dra ner temperaturen bara vid din egen plats. Liknande situationer kan uppstå även i hemmet. Sätter du denna på ditt skrivbord eller vid dina sida av sängen kan du få den svalkande effekten utan att den behöver störa någon annan.

Kylan skapas genom att  Mini COOL3WT drar in luft som leds genom en fuktad dyna. Dynan drar åt sig värme och fukten avdunstar och kyler luften, som sen kommer tillbaka ut i rummet som en sval bris. Fukten blir också mindre torr, vilket kan motverka problem i ögon och hals.

Luftkylaren kopplas till en USB-kontakt och strömförbrukningen är bara 5 W. Du kan välja mellan tre lägen där fläkten går olika snabbt. Luftcirkulationen är på 56 kubikmeter per timme och ljudnivån på max 51 dB. Storleken är 13,5 x 18 x 14 cm och det ryms 3 dl vatten i tanken.

Nedis tillhör de ledande varumärkena inom hemelektronik. Med sina drygt 40 år har de hunnit samla på sig mycket erfarenhet och genom att kombinera den med ny teknik och moderna innovationer har de bra förutsättningar att skapa smarta produkter. I sitt sortiment har de bland annat köksmaskiner av olika slag, produkter för ljud, belysning, energi, och en hel del tillbehör till datorer och mobiler.


Hecht Luftkylare / Luftfuktare – 110W

Hecht Luftkylare / Luftfuktare – 110W på vit bakgrund.

Det här är en lite annorlunda luftkylare från Hecht eftersom den inte har roterande blad. De flesta har en vanlig fläkt inuti, men här skapas luftcirkulationen på annat sätt. Designen tillhör också de mest genomtänkta och snygga. Formen är som ett lite bredare torn med ett cirkelrunt hål i den övre delen. Utsidan är vit medan insidan av hålet är svart, och även ovansidan där displayen finns går i svart.

Du kan styra luftkylaren från displayen, och du kan själv välja bland annat vad du vill ha för temperatur och hur fuktigt du vill att det ska vara. Alla luftkylare som kyler luften med vatten bidrar till att luften blir mindre torr, men här har du möjlighet att i högre utsträckning styra hur mycket fukt du vill att det ska bli.

Den har även en timer-funktion så att den kan stängas av automatiskt. Luftkylaren har en vattentank som rymmer 3,5 liter vatten. Luftflödet är på 428 kubikmeter per timme och effekt på inmatningen är 110 W. Luftkylaren väger 5,7 kg. Även om den inte tillhör de lättaste går den ganska enkelt att flytta runt.

Det tjeckiska företaget Hecht Motors har funnits sen 1994, även om de första produkterna inte släpptes förrän 1998. De har riktat in sig på produkter för trädgården, och kanske framför allt på trädgårdsteknologi.

Det de erbjuder är bland annat prisvärda redskap och maskiner som kan vara bra när du ska sköta tomt och trädgård, oavsett hur tomten ser ut. I sitt breda sortiment har de bland annat hemelektronik och leksaker, och även en del tyngre utrustning till exempel för svetsning.


Olimpia Splendid 99355 Luftrenare

Olimpia Splendid 99355 Luftrenare

Med luftrenaren 99355 från Olimpia Splendid får du en robust luftkylare och luftrenare. Du kan använda den med vatten och på det sättet få den kylande effekten, eller välja att använda den som en vanlig fläkt.

Den rymmer 20 liter vatten, så det är en av de större modellerna, som också kan kyla luften i ditt rum under lång tid innan du behöver fylla på med nytt. Luftflödet är på 600 kubikmeter i timmen, och energiförbrukningen 110 W. För att svalkan ska spridas i rummet har fläkten en oscillationsfunktion som gör att den svänger från höger till vänster.

Luftrenaren 99355 har en avskalad design i vitt och svart, där det vita dominerar. Den svarta färgen finns på ovansidan och på gallret framför fläkten. På ovansidan finns de knappar du behöver för att göra olika inställningar, till exempel välja vilken av de fyra olika hastigheterna du vill ha.

Det är också genom att lyfta på den översta delen som ett lock som du kan komma åt att fylla på vatten. Olimpia Splendids lyftkylare har en storlek på 34,2 x 39 x 89,7 cm och den väger 8 kg. Ljudnivån är på max 60 dB.

Olimpia Splendid har arbetat med inomhusklimat ända sen 1956. Företaget är italienskt och tillhör de ledande varumärkena när det kommer till värmesystem, luftrenare, air conditions och liknande produkter.

De använder sig av den modernaste tekniken och skapar produkter av hög kvalitet. Allt de tillverkar görs med tanke på att det ska vara klimatsmart och belasta miljön så lite som möjligt, vilket gör att det passar moderna och medvetna människor.


Lyfco Portabel AC för 50m² – UltraSilence 12000 BTU

Lyfco Portabel AC för 50m² – UltraSilence 12000 BTU.

Från Lyfco kommer denna AC som både är tystgående och klarar att kyla ner relativt stora rum. Kyleffekten skapas med hjälp av en kompressor och eftersom den räcker för rum upp till 50 kvadratmeter kan du använda den till en mindre lägenhet eller till de rum där du bäst behöver svalkan. Köldmedlet som används heter R290 eller propan och det har låg miljöpåverkan samtidigt som det har en hög prestanda.

Du kan styra AC:n med den medföljande fjärrkontrollen eller så kan du göra inställningarna direkt på LED-displayen. Du kan också välja att koppla ihop den med din mobil genom en app och styra den därifrån.

Den är helt automatisk, så det enda du behöver göra är att ställa in hur kallt du vill ha det, så sköter den resten. Storleken är 40,1 x 80,6 x 37,3 cm och den väger 27,2 kg. Eftersom den har fyra hjul går det ganska lätt att flytta den mellan olika rum.

Kylkapaciteten är på 3,510 kW eller 12 000 BTU. Med UltraSilence-teknik kan ljudnivån hållas låg och den är på max 60 dB(A). En bonus är att du kan använda denna AC som luftvärmepump under årets kallare månader. Värmeeffekten är på 3,221 kW, vilket motsvarar ungefär 11 000 BTU.

Varumärket Lyfco vill bidra till att ditt hem ska bli så bra som möjligt, och att det ska bli en plats där du kan ta det lugnt och hitta återhämtning. De har produkter inom bland annat badrum, trädgård, livsstil, energi & klimat, middag & lounge och spa & avkoppling. Smart design och saker som kan ge dig lyx i vardagen kan göra att du mår bättre i ditt hem.


Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU på vit bakgrund.

Du kan få en svalare hemmiljö med denna portabla AC från Cleverio. Att ha det svalare kan göra att det blir lättare att jobba, att du mår bättre när du slappnar av och att sömnen blir bättre.

Med fyra hjul och en ganska liten storlek går det enkelt att flytta AC:n mellan olika rum och använda den där den behövs mest. När luften kyls ner sänks samtidigt luftfuktigheten, något som bidrar till att ditt inomhusklimat blir behagligare.

Genom en särskild app kan du koppla ihop AC:n med din mobil och styra den därifrån. Det finns olika praktiska inställningar där du bland annat kan välja hur kallt du vill att det ska bli och där du kan schemalägga när den ska vara igång.

Cleverios portabla AC går också att styra med en fjärrkontroll. Den kommer med en expanderbar slang som används för att varm luft ska kunna slussas ut genom en dörr eller ett fönster. Storleken är 68 x 37 x 35 cm och den väger 24,5 kg.

Kylkapaciteten är 9000 Btu eller 2,6 kW. Luftflödesvolymen är på 380 kubikmeter per timme och ljudnivån är upp till dbA. Det rekommenderas att använda den i rum som är 35 kvadratmeter eller mindre.

Cleverio är ett varumärke som utgår från att det enkla också är det smarta. De tar fram produkter som helt enkelt utgår från de omständigheter som gör att de behövs. Det kan vara till exempel lampor som tänds när solen går ner, en luftrenare som slår på automatiskt när luften är fylld av pollen eller liknande. Produkterna är inte komplicerade att använda och du kan styra dem från din mobil.


Arctic Air Tower luftkylare

Arctic Air Tower luftkylare mot en blå bakgrund.

Arctic Air Tower är till utseendet lik en pelarfläkt, och den smala och diskreta designen gör den lätt att placera. Skillnaden är att den kyler ner luften med hjälp av vatten, vilket ger större effekt.

Med denna luftkylare kan ett kvavt och varmt rum bli betydligt mer behagligt att vara i, och du kan använda den i vilket rum som helst. Luftkylaren är gjord för att använda inomhus och den kan kyla rum som är upp till 10 kvadratmeter. På det sättet kan sovrummet eller arbetsplatsen bli lagom varma även när temperaturen utomhus är hög.

Arctic Air Tower rymmer tillräckligt med vatten för att ha en kylande effekt i 10 timmar. Konstruktionen gör att det är lätt att fylla på med vatten vid behov. Med en panel som är enkel att förstå kan du göra inställningar och välja mellan tre olika fläkthastigheter.

Fläkten kan också svänga från sida till sida för att luftcirkulationen i rummet ska bli större och för att luftkylarens svala luft ska kunna spridas bättre. Arctic Air Tower har en inbyggd LED-lampa som ger ett mjukt ljus som fungerar även på natten. Storleken är 90 cm och effekten 120 W. Ljudnivån är upp till 51 dB.

Arctic Air kommer från företaget Tvins som också står bakom andra produkter för att du ska få bra svalka även när det är varmt ute. Varumärket har funnits i Sverige sen 2004 och de har som ambition att produkterna de erbjuder ska underlätta i din vardag. I sortimentet finns bland produkter för städning och för hemmet, träningsredskap och skönhetsprodukter.


VidaXL 3-i-1 Mobil luftkylare/luftfuktare 80 W

VidaXL 3-i-1 Mobil luftkylare/luftfuktare 80 W på en träyta.

Från VidaXL kommer en luftkylare som erbjuder tre olika funktioner. Förutom att den kan kyla luften kan den också fukta och rena den. Det ger dig en sval och fuktig bris som kan vara välgörande när det är som varmast ute.

Luftkylaren har tre lägen med olika hastigheter, och du kan också välja om du vill att luftflödet ska blåsa i en riktning eller svänga från sida till sida. För att kylfunktionen ska bli så effektiv som möjligt finns inte bara en vattentank utan också en islåda där du kan placera ispack för att få ner temperaturen. Med en enkel och tydlig vattennivåindikator kan du lätt se när det är dags att fylla på med nytt vatten.

Designen är pigg och modern, med en vit färg som dominerar. Det finns detaljer i svart och  i den övre delen finns ett cirkelformat hål, med en kant i ljusblått och svart. Storleken är 20 x 30 x 66 cm och eftersom luftkylaren har fyra hjul är den praktiskt att flytta på. Vattenbehållaren rymmer 4 liter och kyleffekten är på 80 W.

VidaXL är en global återförsäljare som säljer saker online, och de har också ett eget varumärke med samma namn.

VidaXL har sin bas i Nederländerna och erbjuder produkter inom hem och trädgård, med ambitionen att ditt hem ska kunna vara funktionellt och vackert oavsett var du befinner dig i livet – och vad det är för hem du har. I sortimentet finns bland annat möbler, barnartiklar, sportartiklar och produkter för hus & bygg.


Dyson luftrenare och luftfuktare

Dyson luftrenare och luftfuktare på vit bakgrund.

Dyson har tagit fram en snygg luftrenare som också fungerar som luftfuktare och fläkt. Som luftrenare tar den bort många av de skadliga partiklar som du kan reagera på eller bli sjuk av. Till exempel tar den bort över 99% av de virus som kan finnas i luften.

Det finns två olika modeller: Dyson purifier humidify + cool formaldehyde (PH04) och Dyson purifier humidify + cool autoreact (PH3A). Båda har ett stilrent utseende där den övre halvan ser ut som en ihålig oval och den nedre halvan utgörs av en bas i metallfärg.

PH04 kan fånga upp och förstöra formaldehyd, gaser, föroreningar och allergener, och visar dig hur luftkvaliteten ser ut. Du kan ansluta den till en särskild app och både styra den därifrån och få data via appen. PH3A i sin tur kan fånga upp och förstöra damm, allergener och virus, och även gaser och föroreningar.

Den går inte att koppla till appen. Båda modellerna innehåller en fläkt och kan kyla och fukta luften samtidigt som de renar den. Det finns olika lägen att välja mellan, till exempel det tystare nattläget, diffused mode som renar och fuktar utan att svalka och breeze-läget som efterliknar en naturlig bris.

PH04 har storleken 92,3 x 31,2 x 28 cm och väger 8,2 kg.

PH3A är 92,3 x 31,2 x 28 cm och väger 8,05 kg.

Dyson är ett varumärke som står bakom smarta produkter med nya lösningar. Till exempel tog James Dyson fram den första dammsugaren utan påse. Med innovationer och modern teknologi försöker de hitta nya sätt att se på vardagen och att göra den enklare.

Produkterna handlar framför allt om rengöring, värme och kyla. Allt tas fram med tanke på framtiden och klimatet, och görs på ett hållbart sätt med hög kvalitet.


Hur fungerar en luftkylare?

En luftkylare har en fläkt, en vattentank och ett aggregat. Den varma luften som finns i rummet dras med fläktens hjälp in i luftkylaren, där den kyls ner av vattnet. Sen kommer den kallare luften ut i rummet och har en svalkande effekt.

För att effekten ska bli bra måste vattnet i luftkylaren vara kallt, det kan till och med kombineras med is.

En bättre effekt kan också skapas genom att öka luftcirkulationen till exempel genom att ha ett öppet fönster. Ju mer luften rör på sig desto mer varm luft kan luftkylaren kyla ner.

Hur hög effekt krävs för att kyla ett rum?

Använder du en portabel AC går det ganska lätt att räkna ut hur mycket effekt du behöver.

Det normala är att det krävs 70 W för att kyla en kvadratmeter.

Så har du till exempel ett rum på 10 kvadrat behövs 700 W, eller 0,7 kW.

En lägenhet på 50 kvadrat behöver en effekt på 3,5 kW.

På vissa håll kan du läsa att du istället ska dela antalet kvadratmeter med 10 för att få fram vilken effekt du behöver.

Lägenheten på 50 kvadrat skulle då behöva en effekt på 5 kW. För det mesta kommer du då få lite mer effekt än vad som egentligen krävs för att kyla ner rummet.

För luftkylare finns det inte en lika enkel uträkning att använda. Några exempel på vilken effekt som kan behövas är Emerios luftkylare som har en effekt på 5 W och rekommenderas för utrymmen på max 10 kvadratmeter.

Även Arctic Air Tower rekommenderas för 10 kvadratmeter men den har istället 120 W effekt. Även om man tittar på hur stort luftflödet är för olika luftkylare varierar det.

Både Olimpia Splendids och Hechts luftkylare har en effekt på 110 W, men medan Olimpia Splendid har ett luftflöde på 600 kubikmeter i timmen har Hechts bara ett luftflöde på 428 kubikmeter i timmen.

Ett rum på 20 kvadratmeter med en takhöjd på 2,5 meter har 50 kubikmeter luft, så båda alternativen kommer hinna kyla ner luften flera gånger om på en timme.

Det är bra att veta att det finns många saker som kan påverka hur hög effekt som krävs, både för AC och luftkylare. Är det väldigt varmt ute kan det krävas lite mer, detsamma gäller om huset är dåligt isolerat eller om det finns andra faktorer som gör att det lätt blir varmt.

Vad är skillnaden mellan luftkylare och AC?

Den stora skillnaden mellan en luftkylare och en AC är hur luften kyls ner.

  • Luftkylaren använder sig av vatten eller is, där vattenångan gör att luften blir kallare innan den kommer ut i rummet igen.
  • En AC har ett köldmedium, alltså en energibärare som transporterar bort värmen.

Dessutom har AC för det mesta en slang som behöver användas för att det ska gå att transportera bort den varma luften.

Det finns både portabla och fasta varianter av AC, och de fasta kan kräva att ett aggregat fästs på utsidan av huset.

Fördelarna med en AC är att den mer effektivt kyler ner ett rum, dessutom sker det utan att luftfuktigheten ökar. Nackdelarna är bland annat att det kan upplevas som svårt att hitta en estetisk lösning för slangen, att en AC är tyngre och svårare att flytta på och att den därför blir mindre flexibel.

Fördelarna med en luftkylare är att den inte drar lika mycket el och därför är mer klimatsmart, och att den även har en funktion som luftfuktare. Att öka luftfuktigheten är inte alltid önskvärt, men för många kan det lindra problem till exempel med torra ögon.

En luftkylare ger betydligt mer svalka än en vanlig fläkt, men i jämförelse med en AC har den nackdelar som att den har en högre ljudnivå, att du måste komma ihåg att fylla på med vatten och att den inte ger en lika effektiv kylning.


Kolla in fler tips på användbar hemelektronik!