Vilka sorters klockor finns för barn? Guide till barnklockor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du funderat på att köpa en klocka till ditt barn märker du snart att det finns oerhört många olika typer av klockor på marknaden. De olika kategorierna och namnen när produkterna beskrivs, kan vara svåra att förstå och det är inte alltid enkelt att veta vad som är vad. Här kommer därför en guide till olika typer av klockor så att du kan välja rätt variant till just ditt barn.

Barn med röd klocka och en tavla med ritade klockor bakom sig

Förutom fysiska klockor, finns även bra appar som lär ut klockan för barn!

Sömntränare

SAM Sömntränareklocka Zazu

Om du letat efter en klocka till lite mindre barn är sömntränare troligen ett ord som dykt upp både här och där.  Namnet kanske låter lite märkligt, men faktum är att det här är en mycket smart produkt som kan vara ett fantastiskt verktyg för dig med små barn.

De minsta barnen kan sällan tyda en klocka. Detta gör att de för det mesta heller inte vet när det är dags att gå upp och när man ska fortsätta sova. Många av oss ha nog varit med om att barnen kommer in på rummet klockan fyra på morgonen i tron om att dagen börjat.

En sömntränare är en klocka som tydligt visar när barnet ska sova eller vara vaket, utan att det behöver läsa av klockan. Det kan handla om bilder på sovande eller vakna figurer som lyses upp vid rätt tid, gulliga klockor med formen av djur som öppnar och stänger ögonen under morgon respektive natt och så vidare.

Du själv väljer vilken tid som klockan ska indikera att det är morgon. Många sömntränare har också någon typ av indikator som kan visa för barnet hur lång tid av natten som är kvar kanske i forma av prickar på en stapel. Det har också för de mesta ett inbyggt alarm som gör att den också fungerar som en väckarklocka.

Kort sagt är det här en mycket praktisk och bra produkt som kan göra det lättare för de minsta barnen att förstå när det är dags att sova och när man ska gå upp.


Väckarklockor

PHILIPS HF3505 Wake-up Light

De allra flesta vet nog vad en väckarklocka är. En vanlig väckarklocka är en klocka med inbyggt alarm som ljuder vid en bestämd tidpunkt. Det finns dock en uppsjö av olika typer av modeller som kan göra morgonen lite enklare för barnen.

Till exempel finns det väckarklockor som istället för ljud använder sig av ljus. Med ett långsamt sken som liknar en soluppgång väcker de barnet på morgonen och ser till att uppvaknandet inte blir lika häftigt.

Det finns också väckarklockor med spännande och roliga designer som kan passa de mindre barnen. En karaktär från favoritsagan eller ett roligt program på TV kan helt enkelt göra att det blir lite enklare att ta sig upp på morgonen. Många av dessa väckarklockor har också andra funktioner som inbyggda nattlampor, eller roliga ljud som alarm.

En del kanske undrar vad poängen med en väckarklocka är nu när vi har alarm på mobiltelefonen. Men att använda en väckarklocka istället för mobilen kan ha många fördelar, från de minsta barnen ända upp till tonåringar eller till och med vuxna.

Bland annat finns det studier som tyder på att man sover bättre när man inte har mobilen i samma rum. Man behöver inte oroa sig för aviseringar eller annat som kan hända och på så sätt blir man mer avslappnad.

Ett annat plus är att risken för att man tittar på mobilen precis innan man ska sova lite för länge, blir mindre. Lägger man mobilen i ett annat rum innan man gör sig i ordning för kvällen och använder en väckarklocka istället är det lättare att hålla fast vi den tid då man ska gå och lägga sig.


Analoga armbandsur

ABC Barnklocka Lila

 Något som kanske var ännu mer populärt förr men som fortfarande är ett mycket bra och smidigt verktyg för barn att hålla koll på tiden är ett analogt armbandsur. Med hjälp av ett sådant kan ditt barn smidigt hela tiden se vad klockan är utan att behöva ta fram mobilen. En hel del barn lär sig också den analoga klockan innan den digitala.

Ett stort plus med att ha ett analogt armbandsur är att tiden alltid finns nära till hands. På så sätt ska det mycket till för att barnet ska glömma bort vad klockan är eller tappa uppfattningen om hur länge man varit ut och lekt till exempel. Det blir helt enkelt lättare att passa tider.

När det kommer till analoga armbandsur för barn finns det såklart produkter inom ett vitt spektrum av prisklasser. För de små barnen kan det vara kul med en klocka med ett tema, kanske med favoritsuperhjälten eller en gullig design med prinsessor eller blommor.

Det lite äldre barnen kommer nog att vilja ha en stilren och snygg klocka och ett välgjort armbandsur kan verkligen vara något som lyfter stilen och bidrar till en stilig look.


GPS-klockor

Cmee Play Klocka blå armband

Något som kommit på senare år är så kallade GPS-klockor. Detta är helt enkelt, precis som man hör på namnet klockor med en inbyggd GPS, för spårning av barnet. Därtill brukar de ha samtalsfunktion, möjlighet att skriva meddelande med flera smarta funktioner för säkerhet och kommunikation.

Ofta är dessa klockor anpassade för träning och fysisk aktivitet på olika sätt. GPS gör att ditt barn kan hålla koll på tempo och distans under löprundan på ett mycket exakt sätt.

Förutom funktioner för löpning brukar dessa klockor mäta saker som puls och de är ofta till viss del smarta och kan till exempel ta emot och skicka SMS eller användas för att svara på samtal.

Om ditt barn tycker om att träna och kanske i första hand ägna sig åt konditionsträning som cykling, löpning eller längdåkning kan en GPS-klocka vara ett mycket bra köp. Den gör att man kan sätta siffror på sin träning och tydligt se utveckling, vilket är motiverande. Displayen är för det mesta digital och det finns ganska ofta olika urtavlor att välja bland.

En sak som ska nämnas när det kommer till GPS-klockor är att det är värt att lägga lite extra pengar på en modell från ett mer etablerat märke. Man behöver inte köpa den dyraste, men de allra billigaste modellerna från mer okända märke kommer ofta med mycket varierande resultat och allt för ofta dålig mätning av puls och en svag GPS.


Smartklockor

Apple Watch Ultra GPS

En annan typ av klockan som blivit populär kanske i första hand under de senaste åren är den så kallade smartklockan. Många stora märken på mobiltelefoner har en tillhörande smartklocka som kan användas till mobilen.

Klockan kopplas för de mesta till mobiltelefonen och kan sedan användas för att svara på SMS, ringa samtal eller använda andra appar. Den är tänkt som ett verktyg och idag finns modeller som klarar mer eller mindre allt som mobiltelefonen klarar. Ofta har klockan en touchskärm där du kan välja mellan en mängd olika urtavlor för att passa ditt tycke.

Ofta är denna typ av klockor också anpassade för att vara bra som träningsklockor och har många gånger inbyggd GPS och saker som mätning av puls. Detta gör också att de många gånger kostar en hel del.

Smartklockor är sällan framtagna specifikt för barn, men kan vara ett bra och smidigt verktyg för just barn och ungdomar. Bland annat kan det bidra till att man inte behöver plocka upp mobilen lika ofta. Svarar man på ett SMS direkt i klockan är risken mindre att man samtidigt kollar sina sociala medier, än om man skulle göra det i mobilen.

Förutom att minska antalet gånger ditt barn behöver plocka upp mobilen på en dag kan en smartklocka också vara en mycket snygg detalj och fungera som ett smycke. Klockan ger en modern look och är populär bland den yngre generationen idag.


Pedagogiska klockor / övningsklockor

Learning Resources LER3101 Big Time 24-timmars skolklocka

För de barn som ska lära sig klockan finns det olika typer av pedagogiskt utformade klockor eller övningsklockor. Dessa är för det mesta inte riktiga, fungerande klockor utan är gjorda så att visarna hela tiden kan ställas om och anpassas för att öva på olika klockslag.

Det finns såklart olika typer av övningsklockor för barn. En del modeller har enbart den analoga klockan, medan andra är kompletterade med även en digital klocka som följer den analoga modellens rörelser.

Du hittar också varianter som kommer med tillbehör såsom kort med olika klockslag eller bilder på situationer i vardagen som kan göra det enklare att träna på klockan tillsammans.

Saker som kan göra det lättare att lära sig klockan och som kan vara värda att titta efter om du ska köpa en övningsklocka är till exempel stora och tydliga siffror, samt att varje minut på klockan är utmärkt med en liten markering eller ett streck. Detta gör det hela enklare och smidigare att förstå för barnet.


Leksaksklockor armbandsur

Fisher-Price Laugh and Learn Smartklocka

När det kommer till de absolut minsta barnen kan det vara värt att investera i en lite leksaksklocka att ha på armen med ett gulligt motiv. Att ta en riktig klocka till så små barn fyller inte alltid något syfte och dessutom är risken att den går sönder ganska stor.

En leksaksklocka att ha på armen kommer kunna göra att ditt barn ändå får en bättre uppfattning om hur en klocka ser ut och att lära sig klockan senare i livet kommer inte att vara lika främmande.

Barn älskar också att spegla och leka att de gör det som vuxna gör. Eftersom föräldrarna ofta pratar om saker som tid och tittar på klockan tycker de flesta barn att det är roligt att leka att de har en egen liten klockan och att i leken hålla koll på tiden.

Leksaksklockor att ha på armen finns såklart i många olika typer av designer, men ofta kommer de med roliga och spännande teman som kan göra leken ännu roligare. Med en klocka med bilder av prinsessor eller superhjältar kommer ditt barn att kunna drömma sig bort i fantasins värld.


Leksaksklockor stora urtavlor

Liewood Yelena Klocka Multi Mix

 Precis som det finns armbandsur som är tänkta för lek finns det också klockor som kan sättas på väggen, som inte tickar och går utan som är tänkta att leka med. Denna typ av klocka liknar ofta de övningsklockor som vi prata om tidigare och de kan inte alltid helt skiljas från varann.

Ofta har denna typ av leksaksklocka rörliga visare som gör att ditt barn kan ställa den till vilken tid det vill. Detta gör det enkelt att träna på klockan i leken och bidrar till att barnet kan leka med tiden och jämföra med de andra klockor som finns i huset.

Leksaksklockor som sättes upp på väggen är ofta i olika roliga teman och med skojiga motiv. Detta gör att de passar ännu bättre in i barnets fantasifulla värld och kan bidra till att göra leken mer spännande och rolig.

Det finns också klockor som är kombinerade leksaksklockor och pussel, där barnet självt får sätta ut rätt siffra på rätt plats. Denna variant fungerar både som en leksak, men också som ett pedagogiskt verktyg som gör att det blir lättare att försåt hur klockan fungerar.


Väggklockor

Hama Barnväggklocka Happy Dino

Det finns ett brett utbud av olika typer av väggklockor för barn. Den här typen av klocka är kanske den allra bästa för att barnen ska kunna lära sig klockan ordentligt och köpa en egen väggklocka till barnets rum kan vara en bra idé.

När det kommer till just väggklockor för barn är de ofta utformade med roliga och spännande motiv. Många gånger är det kända karaktärer från film eller TV, såsom superhjältar eller figurer från barnprogram för de minsta barnen som utgör bakgrunden på själva urtavlan.

Det finns många fördelar med att ha en väggklocka på rummet. Till att börja med gör det som vi varit inne på, att barnet lättare kan lära sig klockan, eftersom det hela tiden har en klocka att titta på i närheten.

När barnet väl lärt sig klockan blir det också enklare att hålla koll på tiden, utan att behöva ha mobilen i närheten. Detta är extra bra om ni till exempel bestämt att barnet ska plugga i en halvtimme. Med en analog klocka på väggen blir detta tydligt och enkelt att se, samtidigt som mobilen inte behöver vara nära och distrahera.

En väggklocka till barnet behöver inte heller kosta allt för mycket. Om ni ska ha den på barnets rum kan ett tips vara att välja en tystgående modell som inte tickar för högt, om barnet är känsligt för ljud när det ska sova. Det finns många varianter där sekundvisaren kryper fram, som generellt är mycket tystare.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig lite mer om alla de olika typer av klockor som finns för barn. Kom ihåg att en egen klocka kan vara ett mycket bra sätt för barnet att lära sig att hålla koll på och ta ansvar för sin tid.


Se fler artiklar om klockor för barn!