Jaramba recension 2022: Barnappen för små barns lärande

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med rätt planering kan barnens tid vid surfplattan och telefonen faktiskt vara lärorik och berikande. Jaramba är en plattform med fokus på aktiviteter för de yngre barnens lärande! Faktum är att det är Sveriges största app för små barn. Vi har testat Jaramba och här är vår recension!

Recension av barnappen Jaramba

Är Jaramba en bra app för barn? Vårt omdöme

I korthet är vårt omdöme att Jaramba är en riktigt bra app för barn i den tilltänkta målgruppen. Den är otroligt välfylld av både lärorika och roliga digitala upplevelser för små barn.

Som vuxen upplevs hela appen väldigt mysig, med söt grafik och gulliga små sånger och ljudeffekter som hörs när barn provar de olika aktiviteterna i appen. Det är en väldigt inbjudande känsla som känns trygg att låta barnen navigera runt i på egen hand.

Screenshot från menyn i appen Jaramba
Meny med tydliga bilder där barnen kan välja vad de vill göra.

När du kommer in i appen, möts du av en huvudmeny med olika bilder. Du snurrar menyn med fingret och klickar på den bild du vill prova. Varje bild visar antingen en karaktär från böckerna och filmernas värld, eller vilken kategori av upplevelser det handlar om. En röst eller musiksnutt berättar vad du klickat på, vilket är väldigt smart och pedagogiskt eftersom barnen hela tiden får förklarat vad det är de är inne på.

När du klickat på någon av bilderna, kommer du till ett urval av olika aktiviteter. Du får en meny med bilder på små paket, som innehåller överraskningar i form av spel, sånger, filmer eller böcker.

En sak är säker, utbudet hos Jaramba är otroligt rikt! Det finns så mycket att pröva och en otrolig bredd på variation. Inom en och samma del av kategori finns ofta över 20 olika små aktiviteter att prova på!

Screenshot Jaramba valmeny med paket
I varje kategori scrollar du mellan olika paket, med aktiviteter att prova på.

Vissa aktiviteter kan förekomma i flera kategorier. Till exempel har husdjurs-kategorin några av filmerna med Pocoyo, eller böckerna om Pino och så vidare. Men det är väldigt smart uppdelat i olika teman.

Det är tydligt att appen är anpassad för att små barn själva ska kunna använda den. Alla menyer och spel har stora tydliga knappar, med bildstöd och ljudeffekter som tydliggör att du tryckt på något.

Som förälder kan man känna att det vore hjälpsamt med text i menyn, men samtidigt är ju appen faktiskt gjord för att barnet själv ska kunna navigera mellan de olika spelen och aktiviteterna. Det gäller helt enkelt att leta sig fram till sina favoriter! Barnen lär sig dessutom snabbt vilka spel och aktiviteter de gillar.

Det finns vissa aktiviteter som brukar gå hem även hos lite större barn, till exempel ”finn fem fel”, som är roligt och utmanande både för barn och vuxna, och kul att göra tillsammans med barnen. Det finns till och med lättare spel inom engelska, som många skolbarn skulle dra nytta av, eller läs- och skrivspel med bokstavs- och stavningsövningar.

Vad är Jaramba?

Jaramba är en svensk app riktad till barn mellan 2-5 år. I appen finns ett enormt utbud av spel, men även böcker, musik och multimedia som syftar till att bidra till barns lärande och utveckling.

Fokus i innehållet hos Jaramba är på förmågor och utmaningar som möter den kognitiva nivån, och språkutvecklingen hos barn i förskoleåldern. Det innefattar till exempel:

 • Ett stort utbud av barnböcker – Digitala böcker som barnen får upplästa och kan bläddra i.
 • Små utmanande spel – Memory, labyrintspel, sorteringsspel med mera.
 • Förskolans matematik – Räknespel, taluppfattning, hitta likheter med mera.
Jaramba har många böcker för barn
Jaramba har ett brett utbud av digitala barnböcker med text, bild och ljud.

En väldigt uppskattad del av Jarambas utbud, är att de har tillgång till massor av kända figurer från böcker, filmer och tv. I appen finns till exempel populära karaktärer från bland annat:

 • Skansen
 • Babar
 • Timmy Lamm

Jaramba har även en version av sin app som är utvecklad i samarbete med förskolepedagoger. Appen följer läroplanen och uppdateras regelbundet med aktuellt material genom terminerna.

Se fler tips på appar för barn i förskola!

Vilka ligger bakom Jaramba?

Företaget bakom Jaramba är ett svenskt företag som heter AMPD AB. De har utvecklat Jaramba med målet att de ska bli den bästa appen som stimulerar barns lärande, på ett tryggt och lekfullt sätt.

Det är ett innovativt team som ligger bakom dessa spel, vilket märks både i spelens funktion och den fina designen som genomgående präglar både hemsida och appar hos Jaramba.

Hur fungerar Jaramba? Förklaring steg för steg

Jaramba är väldigt enkelt att komma igång med. När du väl installerat appen kan barn lära sig att använda den helt själv. Såhär fungerar det:

Steg 1: Registrera ett konto

Börja med att registrera ett konto. För att vara säker på att få tillgång till hela den fria provperioden, bör du gå via deras hemsida.

Steg 2: Skriv in dina uppgifter

Fyll i dina personuppgifter och din e-postadress. Du väljer ett lösenord som du kommer att behöva när du ska logga in i appen sedan, eller för att komma åt ”mina sidor” på Jarambas hemsida.

Här behöver du även fylla i betalkortsuppgifter. Det dras dock inga pengar under din gratis provperiod! Du kan själv avsluta ditt abonnemang när du vill, under ”mina sidor” och fliken prenumeration.

Steg 3. Ladda ner appen

Skärmbild på appen Jaramba i App Store

Nu är du redo att använda Jaramba. Ladda ner Jaramba-appen i din appbutik. Finns både i App Store och Google Play.

Steg 4. Skapa en profil och börja spela!

Första gången du använder appen skapar du en profil åt barnet som ska använda den. Skriv i namn och födelseår, välj en avatar och sedan är det bara att komma igång!

Hela processen från att skapa kontot, till att vara igång med spelen, går på bara några minuter.

Vilken ålder passar Jaramba för?

Jaramba är skapad specifikt för små barn. På sin hemsida anger de åldrarna två till fem år som den tilltänkta målgruppen. Appen kan förstås vara kul även för något äldre barn, men allra bäst gör den sig för barn i förskoleåldern.

Det finns dock ett flertal spel som vi testat som är både roliga och nyttiga för något äldre barn, även i 6-7 års ålder åtminstone. Till exempel:

 • Spel med grundläggande engelska
 • Stavningsträning
 • Böcker för lästräning
 • Roliga utmaningar som att hitta skillnaden mellan två bilder

Allt innehåll är på en lagom nivå, kognitivt, språkligt och innehåller karaktärer som är populära för de yngre barnen.

Vad finns det för utbud hos Jaramba?

Totalt finns över 800 olika aktiviteter samlade i appen hos Jaramba. I själva appen är allt innehåll indelat i olika kategorier.

Dels finns indelningar efter karaktärer och välkända barnprogram som till exempel:

 • Brokiga (kända från Stina Wirséns populära barnböcker)
 • Miffy & Vänner
 • Timmy Lamm
 • Pocoyo
 • Hello Kitty

Därutöver finns indelningar I olika teman som till exempel:

 • Hemma & Runtomkring
 • Mat
 • Färg & Form
 • Engelska
 • Siffror & Matematik
 • Språkaktiviteter

I varje kategori finns ett stort urval av olika aktiviter och media som barnet kan välja mellan. Det finns spel, filmer, sånger och små roliga utmaningar och pyssel att prova på inom det aktuella temat. Det är ett väldigt smart upplägg och varje del av appen bjuder på en rik bredd av saker att se och göra.

Jaramba jämfört med andra läroappar

Det finns fler populära appar på den svenska marknaden. Hur står sig Jaramba i jämförelse med dessa då? Vi testar hela tiden nya appar för barn, och här är några jämförelser med liknande svenska appar.

Jaramba eller Albert?

En annan populär app för barn är Albert. Även denna är riktad mot barn. Den marknadsförs som lämplig för barn från cirka 3 år, ända upp till gymnasieförberedande nivå.

Den stora skillnaden mellan Jaramba och Albert, är att Jaramba helt och hållet är riktad mot de yngre barnen. Det märks i själva upplägget, som är mycket enklare och mer intuitivt för små barn att kunna använda på egen hand.

Av dessa skulle man enkelt kunna säga att:

 • Jaramba är bättre för de yngre åldrarna, och är riktad mot barn i förskolan.
 • Albert är mer av ett lärverktyg för barn i skolåldern, presenterat på ett lekullt vis, genom ett roligt speläventyr.

Jaramba eller Zcooly?

En annan svenskutvecklad app som blivit väldigt populär är Zcooly. Även Zcooly är främst riktad mot lite äldre barn, i skolåldern. Rekommenderad ålder för Zcooly är 5-12 år.

En annan skillnad mellan Jaramba och Zcooly, är att Zcooly i huvudsak fokuserar på matematiken. Jaramba har en stor bredd av spel och multimedia inom alla kategorier, med yngre barn i fokus.

För barn som är runt 5-7 år kan båda dessa appar vara roliga. Men vi upplever Zcooly som lite väl svårt för barn yngre än så.

För att sammanfatta skillnaderna mellan dessa appar kan man säga att:

 • Jaramba lämpar sig bäst för den yngre målgruppen, och har ett brett utbud av spel och media.
 • Zcooly är ett utmärkt sätt att träna och lära sig matematik genom större delen av grundskoleåldern.

Är Jaramba gratis?

Att prova Jaramba är gratis. Det fungerar som en abonnemangstjänst, där du får tillgång till hela utbudet av spel och aktiviteter i ditt medlemskap.

Om du vill fortsätta använda Jaramba efter din gratis provperiod, betalar du månadsvis för ditt medlemskap. Du kan när som helst säga upp ditt medlemskap, väldigt enkelt på hemsidan.

Vad kostar det att använda Jaramba?

I skrivande stund kostar Jaramba 99 kronor per månad, efter din gratis prövoperiod.

Jaramba har även en tjänst och app för förskolor. Du kan läsa mer om den, priserna och hur det fungerar på Jarambas hemsida.

Jaramba app speciellt för förskolan

Vilka enheter kan man använda Jaramba på?

Jaramba kan användas på de flesta mobila enheter såsom surfplattor och smartphone. Deras app är tillgänglig i både App Store och på Google Play. Den fungerar till såväl Android som iOS.

Sammanfattning

 • Jaramba är en app för barn, med fokus på de yngre barnen mellan 2 och 5 år.
 • Det är en svensk app, med Sveriges största utbud av digitala aktiviteter för barn i förskoleåldern.
 • Vi är mycket imponerade av utbudet hos Jaramba, samt den enkla och användarvänliga appen som barn med lätthet kan använda på egen hand.
 • Jaramba är helt reklamfritt och är en väldigt trygg app att låta små barn använda.
 • Du kan prova Jaramba helt gratis för att se om den passar för er.
Jaramba App Logo

Här hittar du fler artiklar om appar för barn!