ISOFIX: en aktuell guide till fästsystemet för bilbarnstolar 2024

I de flesta moderna bilar finns ett fäste för det som kallas ISOFIX. Det systemet har utvecklats för att höja säkerheten för barn i bil. I den här artikeln reder vi ut vad en ISOFIX egentligen är, hur det fungerar och svarar på några vanliga frågor om systemet.

Bild inifrån bil närbild på texten Isofix.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett system som är utvecklat för att på ett säkert och smidigt sätt kunna sätta fast en bilbarnstol i bilen. Det används istället för att enbart spänna fast stolen med hjälp av trepunktsbältet. Produkten ISOFIX sitter förankrad i bilens chassi. Den består av två metallfästen och kommer installerad mellan ryggen och sätet, på i stort sett alla nyare bilmodeller.

De tre första bokstäverna ISO kommer från att det ingår i ett standardiserat system utvecklat av organisationen ISO (International Organization for Standardization). Organisationen har sedan 1946 arbetat för att ta fram standardiseringar som underlättar för både företag och privatpersoner inom en mängd olika områden.

Är ISOFIX säkrare än bälte?

Ja, det går att säga att ISOFIX är säkrare än att bara installera en bilbarnstol med trepunktsbältet. Detta beror på att ISOFIX-systemet är utvecklat för att minimera risken att sätta fast stolen inkorrekt. Om en bilbarnstol är installerad bakåtvänd och korrekt installerad även utan ISOFIX är även den säker. Problemet är dock att det är väldigt vanligt att dessa stolar installeras felaktigt.

I en vetenskaplig artikel från The Journal of Pediatrics framgår från en studie i USA att så många som 95% av alla mödrar gjorde något misstag när bilbarnstolen skulle installeras. Ett bilbälte är designat för att sitta runt en människa. När det istället används för att låsa fast en stol finns många möjliga fel som kan uppstå. En ISOFIX fäster stolen på ett standardiserat sätt vilket ger betydligt mindre möjlighet till misstag. Därför går det att dra slutsatsen att ISOFIX är säkrare än enbart en bältesfästning.

Förutom risken att sätta i bältet felaktigt finns även ett problem i bilbältets möjlighet att sträckas ut. Bältet är utvecklat för att personen som sitter ska ha lite rörelseutrymme vid eventuell krock eller hastig inbromsning. Detta är dock inte optimalt för en bilbarnstol då det kan ge upphov till en kraftig skakning av stolen och barnet däri.

Med en bilbarnstol fastspänd i en ISOFIX blir denna rörelse mindre och håller barnet på plats även under en kraftigare inbromsning. Så i slutändan finns flera skäl till att en ISOFIX är säkrare än en bilbarnstol som bara sitter fast via bältet.

Här kan du läsa om du undrar vilken typ av bilstol du ska skaffa!

Vad är ISOFIX-fästen?

Systemet ISOFIX har två särskilda hakar som sitter i utrymmet mellan ryggstödet och stolsdynan. Detta är ISOFIX-fästen. De är universella och ser likadana ut på alla bilar i hela världen som har ISOFIX. Det är i dessa fästen som du sedan fäster bilbarnstolen via en låsmekanism på stolen som ansluts till ISOFIX-systemet.

När du fäster bilbarnstolen vid dessa fästen hör du ett klick och kan se en grön markering på låsmekanismen. Då vet du att stolen har fästs ordentligt och är säker.

Vad är ISOFIX bilbarnstol?

En ISOFIX bilbarnstol är anpassad för att kunna kopplas fast med ISOFIX-systemet. Ofta brukar nyfödda och små barn sitta i ett så kallat babyskydd, medan lite större barn använder bilbarnstol. Det skiljer sig dock åt mellan olika tillverkare vilken ålder och vikt som är lämplig för de olika stolarna.

Det finns bilbarnstolar både med och utan ISOFIX-anpassning. Därför är det viktigt att kolla upp det om du tänker köpa en bilbarnstol.

Kolla in vår guide till de bästa bilbarnstolarna just nu! När barnen blir ännu större blir det dags att titta på bältesstolar eller bälteskudde!

Kan man ha babyskydd till ISOFIX?

Ja det finns babyskydd som går att fästa till ISOFIX. Ofta kommer de som ett paket där du får både en ISOFIX-bas och ett babyskydd. Det finns även modeller som är både bilbarnstol och babyskydd, alltså som kan användas från nyfödd ända tills barnet blivit stort nog att sitta själv!

Läs mer i vår guide till bästa babyskyddet som finns att köpa just nu!

Måste man ha ISOFIX?

2012 gick EU ut med ett nytt regelverk där det stod att bilar måste ha minst två integrerade ISOFIX-system i baksätet. Det innebär att alla nyare bilar har detta. På vissa äldre bilar kan det fortfarande saknas. De flesta bilbarnstolar och babyskydd är anpassade för att kunna fästas på en ISOFIX.

Det finns ingen lag på att en bilbarnstol måste vara ansluten till en ISOFIX. Däremot finns det lagar som säger att:

  • Barn under 3 måste sitta i särskild skyddsanordning för barn.
  • Barn som är över 3 år men under 135 centimeter måste också sitta i särskild skyddsanordning.

Det enda undantaget till detta är under tillfällig kortare färd. Då får barnet dock inte åka i framsätet.

Har min bil ISOFIX? Hur kan jag veta?

Du kan titta i bilen efter fästena. Vanligen finns det även en liten symbol där som markerar att ISOFIX är installerat. Ett annat alternativ är att titta i manualen till bilen. Ofta finns dessa även tillgängliga på biltillverkarens hemsida.

Är ISOFIX standard i Volvo?

Ja, alla nya Volvo-bilar har ISOFIX. Men det kan skilja sig åt var de sitter, till exempel huruvida det finns i framsätet. På Volvos hemsida kan du söka efter manualen till olika modeller och specifik årsmodell för att ta reda på exakt vad som gäller för den bilen du undrar över.

Kan man installera ISOFIX på en bil där det inte finns?

Nej. Det går tyvärr inte att sätta in en ISOFIX på gamla bilar där det saknas. Därför behöver du använda trepunktsbältet för att spänna fast barnstolen om du har en bil av äldre modell.

Eftersom det är klurigare att få dit en bilbarnstol ordentligt med bara trepunktsbältet så är det rekommenderat att inte flytta den för ofta. När du väl fått den på plats ordentligt är det bäst att låta den sitta kvar så länge som möjligt.

Finns ISOFIX i framsätet?

Det är vanligast att ISOFIX bara finns i baksätet. Men det förekommer också att vissa bilar har ISOFIX tillgängligt där fram. Det är dock viktigt att känna till att det säkraste sättet att färdas med barn upp till 4 år, är i bakåtvänd position i en bilbarnstol. Om det finns en krockkudde (airbag) installerad får ett barn absolut inte sitta bakåtvänd i framsätet. Se Trafikverkets rekommendationer för barn i bil för mer information.

Vad är i-Size?

i-Size är en del av ett säkerhetskrav för bilbarnstolar från EU. Sedan 2013 har i-Size använts som en kvalitetsstandard där en mängd olika krav måste vara uppfyllda för att en bilbarnstol ska få märkningen i-Size. Sätena med ISOFIX som har godkänd i-Size anpassning ska vara märkta med detta. Dessa passar ihop med alla i-Size bilstolar.

För i-Size kommer en mängd krav som ska vara uppfyllda:

  • Det ska gå att fästa bilbarnstolen till ett ISOFIX.
  • Det ska finnas stödben längs med ryggen i färdriktning och golvet ska alltid vara starkt nog att kunna hålla upp det.
  • Bestämmelser för maximala måttet så att en bilbarnstol får plats i alla i-Size-märkta bilar.

Förutom dessa krav ska i-Size-bilar ha en extra stark bottenkonstruktion för att klara av att hålla upp stödbenet. Om du har en i-Size-stol vet du att den går att använda till en bil som är märkt med i-Size.

Tänk på att en bilbarnstol med i-Size-märkning inte går att använda i en bil som saknar ISOFIX. Om bilen har ISOFIX, men inte i-Size, behöver du kolla upp hos stoltillverkaren om den fungerar i just din bil.


Glöm inte att kolla om vi har några intressanta kampanjer just nu här på Familjemys!