Bästa isformarna 2024: Klassiska kuber eller moderna roliga isbitar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När vädret är varmare och du behöver svalka kan isbitar snabbt kyla ner din dryck. Att ha ett par isformar hemma är därför en bra idé.  Är du trött på de klassiska kuberna?

Isbitar behöver inte se ut så, utan du kan välja en form som gör bitar med ett mer speciellt utseende. På det sättet kan isbitarna göra din dryck roligare samtidigt som de kyler ner den. Här är några av de bästa isformarna just nu!

Iskuber närbild mot blå bakgrund

Vilken isform är bäst i test?

Om du vill ha något snyggt som håller drycken kall länge, kan vi tipsa om isbollsformerna från Prepara. Enkla att använda och perfekt resultat varje gång!

Isbollar från märket Prepara

Om du vill fylla glaset med massor av små isbitar är denna silikonform med mini-is helt perfekt. Passar bra för fina festliga drycker!

Isform Mini

Många fler isformar hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra tips på bra kylväskor för att hålla maten kall på utflyken!


Många olika isformar att välja mellan

Här hittar du en lång lista på praktiska, roliga, funktionella och pratiska isformar. Fixa isen så som du vill ha den, och håll drycken väl kyld i alla lägen!

 Isbollar

Isbollar från märket Prepara

När du vill ha bollar istället för kuber är det här en isform för dig. Du får stora runda isbitar, som har en diameter på 5,5 cm. Bollar är mycket snyggare och roligare att ha i glaset än de vanliga kuberna. Vill du göra isbitarna ännu mer speciella kan du välja att frysa in en liten kvist av någon ört eller några bär i varje isbit. Då får dina drinkar en helt ny klass.

Formen är enkel att fylla på och är helt försluten, så du behöver inte vara rädd att isen tar smak från något annat du har i frysen. De säljs i fyrpack och tål att diskas i maskin.

Den här isformen kommer från varumärket Prepara, ett märke som gjort till sin mission att erbjuda köksprodukter av hög kvalitet. De vill bidra till att människor kan göra mer hälsosam mat som både smakar godare och i högre grad bidrar till välmående.


Isbollar XXL

Isbollar XXL från märket Prepara

Det här är ett alternativ för dig som vill ha extra stora bollar av is, eftersom isbitarna får en diameter på 6,5 cm. Förutom att bollar kan upplevas som betydligt snyggare än kuber räcker en sån här isbit  väldigt långt. Storleken gör att en eller möjligen två är lagom för en dryck, och runda isbitar smälter dessutom långsammare.

Du fyller på formen genom en liten öppning i toppen, sen är det bara att lägga den i frysen och vänta på att vattnet ska frysa. En förpackning innehåller två formar och de tål att du rengör dem i diskmaskinen. Eftersom isen är helt omsluten av formen är det ingen risk att annat du har i frysen påverkar isen.

Varumärket Prepara står bakom den här formen. Det är ett märke som riktat in sig på köksprodukter och tillbehör du kan behöva till din matlagning. De strävar efter att det ska bli lättare att laga hälsosam mat som du kan njuta av.


Isform för Stora Iskuber

Isform för Stora Iskuber

Tillhör du dem som trots allt gillar kubformen när det kommer till is? Här tas den klassiska kubformade isbiten till en ny nivå eftersom den är i en helt annan storlek än vad man är van vid. Varje bit blir 5 x 5 x 5 cm stor och en form ger dig 6 isbitar.

En isbit innehåller 105 ml vätska, vilket kan vara bra att veta när du sätter ihop dina drinkar. Du kan inte bara frysa in vatten i dem, utan även andra vätskor. Formen kan också användas till exempel för att frysa in barnmat, matrester eller annat det är smidigt att ha i små portioner.

Vill du att isbitarna ska bli mer speciella kan du lägga bitar av frukt, bär, örter, godis, blommor eller annat i formen innan du häller på vatten.

Formen är gjord i silikon och har måtten 16 x 11 x 5 cm. Den tål att du rengör den i diskmaskinen.


Återanvändbara Iskuber genomskinliga

Återanvändbara Iskuber genomskinliga

Det här är inte en isform, utan en lösning som gör att du slipper vanliga isbitar och ändå kan få en kall dryck. Med återanvändbara kuber kan din dryck kylas ner utan att påverkas av vattnet som kommer från smältande is.

Du kan frysa ner dem gång på gång och använda i dina drycker. Kuberna ser ut som isbitar, och har en storlek på 2,5 x 2,5 cm. De har också samma funktion som isbitar, förutom att du slipper utspädd dryck.

Kuberna är gjorda av ett lager med genomskinlig plast och inuti är det vatten. För att de ska bli kalla behöver de läggas i frysen. Iskuberna säljs i sexpack och kräver handdisk.

Det är varumärket Kikkerland som tagit fram iskuberna, ett varumärke som erbjuder annorlunda köksprylar, roliga inredningsdetaljer och smarta saker till ditt kontor. De står för många av de småsaker i hemmet som kan göra vardagen lite smidigare och bättre.


Isform Björn 2-pack

Isform Björn 2-pack

Känner du för en form som man kan bli barnsligt glad av? Med isbitar formade som björnhuvuden blir upplevelsen av din dryck helt annorlunda än om du använder kubformade isbitar. De blir en rolig överraskning för barnen, och även vuxna kan uppskatta deras söta utseende.

Formen finns i två varianter, så att du kan välja om du vill ha större eller mindre björnar. Den mindre storleken är 6,8 x 7 x 5,4 cm medan den större är 10 x 10,6 x 8 cm. Formen är gjord i silikon, ett mjukare material som gör att du lätt kan få ut isen ur formen utan att din björn går sönder.

Formen kräver handdisk. Vill du skapa en extra rolig effekt kan du frysa in saft eller läsk istället för vatten, och på det sättet kan du skapa en färgkontrast till den dryck du ska servera. Tänk bara på att smakerna måste passa ihop!


Isform Runda isklot 6 cm

Isform Runda isklot 6 cm

Det här är en form som ger dig tre isklot med en diameter på 6 cm. Att ha is i form av helt runda klot kan göra att dina drycker känns mer proffsiga och genomtänkta. Dessutom smälter den runda formen mer långsamt, och med såhär stora isbitar kan isen hålla drycken kall under lång tid.

Formen är gjord för att användas i en vanlig frys, det enda du behöver göra är att fylla den med vatten. Ge det lite tid, sen är kloten frysta och färdiga att användas. Vill du ta dina drinkar till en ny nivå kan du frysa in bär, örter eller liknande i isen. Till exempel kanske en myntakvist eller oliv kan passa till det du tänkt servera?

Formen kommer från Barkonsult, ett varumärke som tar fram barprodukter som passar både för professionell användning och i hemmet. Deras sortiment håller hög kvalitet och ger förutsättningar för drinkar av högsta klass.


Duo Isbitsform Vit

Duo Isbitsform Vit

Med det här alternativet får du en smart uttänkt form där du slipper vattenspill. Isbitarna går lätt att lösgöra med en särskild vridmekanism, och efter det kan du enkelt ta ut en bit i taget genom att trycka undertill på formen.

Förutom detta har formen ett lock som både skyddar från annat i frysen, och hindrar vattenspill. Med andra ord är det en form som är framtagen för att vara så smart och funktionell som möjligt. Bitarna är kubformade och en form ger dig 14 bitar.

Varumärket bakom isformen är Joseph Joseph, som  även erbjuder annat som kan vara bra att ha i köket. De har gjort sig kända för att stå för tekniskt innovativa lösningar för köksprodukter, och för att använda sig av intelligent design. Företaget har riktat in sig på moderna köksredskap som ska underlätta när du jobbar i köket, och de har utsetts till årtiondets trendigaste leverantör av köksutrustning.


Isform Mini

Isform Mini

Denna form ger dig möjlighet att göra 160 iskuber på samma gång. Det blir små kuber, med betoning på små – de är betydligt mindre än de klassiska isbitarna är.

Att ha små isbitar passar i drinkar där stora isbitar kan förstöra helhetskänslan, eller när du vill att isen ska smälta snabbare. De ger också dig möjlighet att dosera mängden is på ett helt annat sätt än vad större isbitar gör.

Formen är gjord i silikon och du kan välja mellan färgerna blå, röd, svart och vit. Den går att använda väldigt många gånger utan att den blir sliten. Du kan rengöra den i diskmaskin och den tål att värmas i mikro.

Känner du inte för is fungerar det lika bra att använda formen till exempel till choklad eller när du vill göra gelatingodis. Formen är 23,6 x 12 cm, med en höjd på 1,3 cm.


Isform Minibollar

Isform Minibollar

Här är en form som ger dig bollar av is istället för kuber. De små isbollarna ger en festligare känsla och dina drinkar får en snyggare touch när du använder dem. Isbollarna är i en mindre storlek med en diameter på 1 cm, och det går såklart bra att själv välja hur många du lägger i din dryck.

Att storleken på isbitarna är mindre gör inte bara att drycken får en elegantare stil, utan de fryser också snabbare.

Formen ger dig 40 små isbollar, och det är en relativt mjuk form som är gjord i silikon. Materialet gör att det är lätt att få ut isen när den fryst färdigt. Formen är blå och har måtten  24 x 12 x 2 cm. När den ska rengöras krävs det att du handdiskar den. Eftersom den bara är gjord för att användas till is är den trots det lätt att rengöra.


Form för kristallklar is

Form för kristallklar is

Vill du ha något lite mer spektakulärt? Med en form för kristallklar is får du verkligen det! Det finns fyra varianter som ger dig is i form av döskallar, diamanter, bollar eller kuber. Varje form kan ge dig två isbitar, och det blir bitar med en storlek på ungefär 5 x 5 x 5 cm.

Vilken variant du väljer påverkar de exakta måtten. Du behöver inte göra något särskilt för att isen ska bli sådär snyggt kristallklar – mer än att använda just denna formen. Det enda du behöver tänka på är att du ska använda varmt vatten när du fyller på din form, sen är det bara att ställa in den i frysen.

Det är ett plastmaterial som använts till formen, och den har en storlek på 22 x 12,5 cm. Höjden är 20 cm. Det tar 24-30 timmar för isen att frysa färdigt eftersom det är större isbitar.


Isform Rosor

Isform Rosor

Letar du efter is som kan passa för en romantisk kväll? Med den här formen får du fyra stora isbitar som ser ut som rosor, och som kan ge till exempel en välkomstdrink det lilla extra.

Den som gillar romantik kommer helt säkert gilla att få is av det här slaget! Storleken på isbiten är ungefär 6 cm, så planera din drink och valet av glas så att isbiten både får plats och kan komma till sin rätt.

Att göra isrosorna är enkelt. Det enda som krävs är att du fyller formen med vatten och ställer in den i frysen. När det blivit genomfruset och det är dags att använda dina snygga isbitar tar du ut formen ur frysen och låter den stå framme några minuter. Sen går det lätt att lossa rosorna från formen. Formen är 17 x 17 x 7 cm och den är gjord i svart silikon.


Isform Döskallar

Isform Döskallar

En form som passar för tuffare tillfällen är formen som ger dig fyra detaljerade döskallar. De kan passa till Halloween, kompisar som gillar hårdrock, eller om du bara tröttnat på att allt ska vara så himla sött hela tiden.

Att ha en döskalle som flyter runt i glaset piggar upp på ett lite annorlunda sätt. Vill du piffa till det lite extra kan du frysa annan vätska än vatten, och du kan också skapa effekter genom att färga vattnet på olika sätt.

Formen består av två delar. Du fyller den nedre delen med vatten, sätter på ovandelen och placerar sen formen i frysen. På 6-8 timmar får du färdiga döskallar av is. Formen ger dig fyra döskallar och den är 12,5 x 8,5 x 5 cm stor. Materialet är livsmedelsgodkänt silikon. Skulle du vilja använda formen till annat än is går det bra. Den tål temperaturer mellan -40 och 240 grader.


Honeycomb Isform

Honeycomb Isform

Det blir oväntat snyggt att använda dessa sexkantiga isbitar. De liknar de vanliga kuberna, men blir lite mer speciella. Bara att de viker av från det förväntade gör att drycken får en annan känsla och kan upplevas som mer genomtänkt och lite lyxigare.

Med Honeycomb får du 37 sexkantiga isbitar. Själva formen påminner om honungsbinas vaxkakor, som har samma mönster av hexagoner. Isformen är grön och det ingår ett lock – en smart detalj som gör att det blir lätt att stapla flera formar på varandra.

Perfekt om du behöver mycket is till exempel till en fest. Storleken på formen är 20,5 x 12 x 2 cm och isbitarna blir 2 x 2 x 2,5 cm stora. Materialet i formen är silikon, så du kan lätt böja på formen när det är dags att få ut isbitarna, vilket gör att de lossnar lättare. Den tål att rengöras i diskmaskin.


Isform Titanic

Isform Titanic

De här isbitarna ger minst sagt en annorlunda upplevelse. De har hämtat sitt tema från Titanic och i en form kan du göra fyra skepp och fyra isberg. Det kan upplevas som en morbid form av humor att låta både Titanic och isberget långsamt smälta i ditt glas.

Men i rätt sammanhang blir det en detalj som kan uppskattas. Bland historienördar eller när det är dags att se om filmen Titanic kan det kännas som en omsorgsfullt vald detalj att bjuda på is av det här slaget. Det är också ett val som kan få igång samtalen på vilken fest som helst.

Isformen är gjord i silikon i en ljust blå färg. Det relativt mjuka materialet underlättar när du ska lossa isbitarna från formen och är även en fördel när det är dags för rengöring. Formen har en storlek på 13,7 x 16,4 x 2,5 cm. Den tål temperaturer ner till -40 grader.


Isform Fortnite

Isform Fortnite

Känner du någon som bara älskar Fortnite? Då är det här den perfekta presenten till födelsedagen, studenten eller när något annat ska firas! Du kan såklart också köpa den för att använda den själv.

Formen ger dig lyxiga iskuber formade som Loot Llama. Ett glas med en sån isbit kan göra vilket Fortnite-fan som helst lyckligt, och håller dessutom drycken kall medan du spelar.

Det här är en blå isform som ger dig åtta isbitar med snygga detaljer. Isbitarnas storlek blir 4-5 cm. Formen är gjord i silikon och är väldigt enkel att handskas med. Du fyller den med vatten och ställer in den i frysen.

Det tar upp till ett dygn innan bitarna är genomfrysta och färdiga att använda. Eftersom silikon lätt går att böja på blir det inga problem att få ut de färdiga isbitarna. Materialet gör också formen lätt att rengöra.


Isform Flygplan

Isform Flygplan

I utbudet av isformar som ger dig lite annorlunda isbitar hittar du denna. Formen gör det möjligt för dig att skapa isbitar som ser ut som flygplan. Att lägga ett par av dem i ett glas med dryck är betydligt roligare än att använda kubformade bitar.

De kan också få människor på en fest att börja prata med varandra. Isbitarna passar lika bra för barn som för vuxna – även om det väl är en fördel om man har lite av barnasinnet kvar. Formen kan passa extra bra om du ska överraska någon med biljetter till en resa, eller om du själv går och väntar på att det ska bli dags att åka iväg.

Själva formen är gjord av silikon i en klarblå färg och har storleken 20 x 10 x 2,5 cm. En form ger dig sex flygplan. Du fyller bara formen med vatten och ställer den i frysen, sen behöver du inte göra något mer än att vänta.


Isform Hjärtan

Isform Hjärtan

Vill du ha söta isbitar som passar på ett barnkalas eller vid andra tillfällen när det gulliga känns rätt? Här är en enkel form som ger dig 14 hjärtformade isbitar. Isbitarna får en storlek på 3,4 x 3,2 x 1,7 cm och de kan passa i de flesta sorters drycker. Du kan göra dem ännu sötare genom att till exempel lägga en godisbit eller några bär i varje isbit.

Materialet är en starkt rosa silikon och formen har måtten 11 x 22 cm. Flexibiliteten hos silikon gör att du lätt kan få ut dina hjärtan när det är dags att använda dem.

Det varumärke som står bakom hjärtformen är Bar Craft. De har allt du kan behöva om du är intresserad av drycker, oavsett om det är öl, vin eller drinkar som fångat ditt intresse. Produkterna har en stilfull design och gör att du kan känna dig som ett riktigt proffs.


Hur lång tid tar det att göra is i frysen?

Att göra isbitar tar runt 5 timmar om du har en vanlig frys för hemmabruk. Hur lång tid det tar beror på rätt många olika faktorer, så det är svårt att ge ett enkelt och tydligt svar. Till exempel spelar det roll hur varmt eller kallt vatten du häller i isformen, vad själva formen är gjord av och hur stora bitarna som ska frysa är.

Den uppskattade tiden gäller normalstora kubformade isbitar, större isbitar behöver mer tid. Vill du vara helt säker på att isen ska vara färdig en viss tid kan du lägga formen i frysen åtminstone ett dygn i förväg. För de flesta formar ger ett dygn gott om marginal  så att isen kan bli färdig i tid, men vissa behöver faktiskt ännu mer tid än så!


Hitta fler tips inom mat och dryck!