Hur vet man om bebisen är glad?

Det är vanligtvis ganska lätt att se om ditt barn är olyckligt. Det är faktiskt ganska svårt att missa det! Men hur vet du om ett nyfött barn är lyckligt?

Ett litet barn brukar inte le förrän efter en månad eller så. I den här artikeln går vi igenom några tecken att hålla utkik efter, om du vill veta ifall din bebis är glad.

När barnet är nyfött

Till och med en liten baby finner tröst i att se ditt ansikte och höra din röst. Men när du ler får du inte något gensvar i form av ett leende tillbaka.

De tittar oftast bara på dig med det där tomma uttrycket och den förvirrade blicken. Men det är goda nyheter!

En nyfödd kan i princip befinna sig i två olika tillstånd: antingen gråter de eller så gör de det inte. Om bebisen ligger och stirrar på ditt ansikte, uttrycker hon i princip att: ”Jag är glad. Inte ett problem i världen just nu.”

Vid 0-3 månader

När du håller barnet och hon varken försöker fly, eller knuffa bort dig, är det ett tecken på att hon är glad. En bebis i denna ålder är lycklig och bekväm så länge de grundläggande behoven uppfylls. Om hon gråter vill hon ha din uppmärksamhet.

Blöjor behöver bytas, eller så kan hon vara trött eller hungrig. Utöver det så kommer hon att vara glad och njuta av närheten av att bli hållen, eller att få utforska dig och omgivningen runt sig.

Under de första veckorna brukar ett nyfött barn vanligtvis bara le på grund av en ren reflex. Det kan bero på att gas passerar, vilket lindrar ett besvär, eller bara ske rent reflexmässigt.

När barnet blir upp till några månader gammalt, kan de börja ge ett leende som svar på något som händer runt omkring dem. Då kan du börja interagera med barnet genom att le och få ett äkta leende tillbaka.

Vid 3-6 månader

Lyckan börjar spridas i hemmet när ditt barn börjar få sina första riktiga skratt. Den största källan till glädje är genom anknytningen till dig. När du gör ett tokigt ljud, kittlar eller berör barnet lite lätt, kommer stora skrattsalvor i respons!

När barnet är ett halvt år gammalt brukar de uppskatta att bli överraskade. Tittut-lekar, blåsa på magen eller kittlande, är outsinliga källor till babyskratt vid den här tidpunkten i livet.

Vid cirka 4-7 månader

Omkring denna tid kommer barnet att börja prata. Samtalet låter naturligtvis mest som diverse slumpmässiga konsonanter, kanske åtföljt av en viss salivutsöndring.

Men det är bra att veta att barnet nu är redo att ta till sig många ord och ljud från dig nu. Ditt barn kommer att börja imitera dina ljud och kan snart börja säga något som liknar ”mamma”.

Du kan lätt se att de är intresserade och finner glädje i samspelet när de börjar babbla med högre volym och till en allt högre tonart!

Vid 12 till 18 månader

När barn når sin första födelsedag kommer de att ha utvecklat ett eget sinne för humor. De kan börja försöka få dig att skratta genom att göra dumma saker som att prata i en kopp, ha på sig dina kläder eller trä en blöja över huvudet.

När du gör något dumt kommer ditt barn att finna det lustigt och ni kommer att ha många dagliga skratt tillsammans därhemma.