Bästa hästleksakerna för barn 2024: Samla och lek för hästälskare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du ett barn som bara bryr sig om hästar, eller letar du efter en passande present med hästtema? Idag finns det ett stort utbud av olika hästleksaker som passar för barn i alla åldrar. På det sättet finns det massor att välja mellan, och det är stor chans att du hittar något som blir helt perfekt. Här hittar du några av de bästa och mest populära hästleksakerna just nu!

Barnhänder leker med hästleksaker vid ett fönster

Vilka hästleksaker för barn är bäst i test?

Om du vill ha naturtrogna hästar att leka med, kan vi verkligen rekommendera hästleksakerna från Schleich. Ett älskat varumärke med många sorters hästar och byggnader såsom stall, hästgård och hästtransport med mera!

Schleich hästleksaker mot grön gård i bakgrunden

Se utbudet av hästar från Scleich hos:


Ett annat mycket populärt val är hästseten från Playmobil. De kan kombineras med andra set från samma varumärke och innehåller många roliga tillbehör som gör leken extra intressant.

Stor ponnygård från leksaksmärket Playmobil

Se hästleksakerna från Playmobil hos:


Vi måste även tipsa om de fina figurerna från Pippi Långstrumps värld. Där hittar du givetvis hennes häst Lilla Gubben, som älskas av många barn!

Pippi Långstrump leksak med hästen Lilla Gubben

Många fler hästleksaker för alla åldrar hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra tips på mysiga gosedjurshästar och intressanta hästböcker för barn!

Playmobil Country Lekset Häst Veterinär

En Playmobil Country lekset med häst och veterinär.

Kolla priset hos:

Väljer du Playmobils set med country-tema får du en veterinärmottagning som innehåller gott om olika tillbehör. Förutom själva veterinären ingår en annan människa och en häst. Till mottagningen hör också en bärbar dator, en väska som kan användas om veterinären måste göra akuta hembesök, en röntgenmaskin och andra saker som gör att det blir lätt att skapa olika rollspel och lekar, som både är utvecklande och roliga för barnet. Sammanlagt ingår det 52 delar i paketet med veterinärmottagningen.

Eftersom paketet innehåller smådelar är det rekommenderat för barn mellan 4 och 10 år. Playmobil har även andra set som kan passa om du letar efter något där hästar ingår. Till exempel finns det ett mindre paket med en människa, en häst och ett föl.

Du kan också välja en bil med hästtransport, en prinsessvagn som dras av hästar, ett ridstall med hästar eller ett paket som har ridlektion som sitt tema. Med Playmobils stora sortiment finns det alltid något som passar den stil och det intresse ditt barn har.

Varumärket Playmobil har funnits sen 1970-talet. Efter oljekrisen 1973 blev plast väldigt dyrt, så idén bakom Playmobil var rent praktisk. Att tillverka stora leksaker i plast var dyrt, så istället valde man att göra mindre saker. Leksakerna från Playmobil har med tiden blivit ikoniska och även om det finns många figurer som ser olika ut har de sin särskilda stil.


Champion Måla Häst

En oavslutad modellhäst från Champion redo för att målas.

Kolla priset hos:

För det pyssliga och kreativa barnet kan Champions paket med en häst som ska färgläggas passa bra. Med sina 20 cm är det en halvstor häst. Materialet är porslin och när man köper den är den helt vit. Sen blir det upp till ditt barn att bestämma hur hästen ska målas.

Paketet innehåller tre penslar och sex olika färger. Färgerna är röd, lila, brun, gul, vit och svart, och de kan ju dessutom blandas för att få fram fler färger och olika nyanser. Det går att måla hästen på ett naturtroget sätt, men också att skapa en färgglad fantasihäst.

Materialet gör att det här är ett set som inte passar för de allra minsta barnen, eftersom porslin är ömtåligt. Större barn kan handskas med det och dessutom ha det tålamod och den finmotorik som krävs för att lyckas med målningen. När hästen är färdigmålad och färgen torkat kan den bli till en leksak eller en prydnad i barnrummet. Det är en stående häst som innan målningen har ett ganska neutralt uttryck.

Champion är ett varumärke som erbjuder kreativa leksaker för barn. I sitt sortiment har de till exempel olika kit. Det finns kit som gör att ditt barn kan lära sig att sy en kudde, sy en filt eller måla på porslin. Att köpa ett färdigt kit gör det enklare att komma igång, eftersom allt som behövs ingår.


MotoFeber Gåbil Häst

MotoFeber Gåbil i form av en häst.

Kolla priset hos:

En gåbil är som en säker och stabil balanscykel för små barn. Man kan sitta stabilt på bilen, hålla i sig och sparka sig fram. Det är begränsat hur snabbt barnet kan ta sig fram på gåbilen, vilket också är bra för säkerheten.

Att det kallas för gåbil beror på att de ofta är utformade som bilar, men de måste inte vara det. Denna häst från Feber är ett bra exempel på att gåbilar kan se ut även som något helt annat än en bil. Att använda denna gåbil blir som att rida på en häst, vilket inspirerar till andra lekar än vad bilarna gör.

Hästen har två stora och breda hjul och handtag i manen. Hela hästen är brun utom ögonen som har en blå färg och där även vitt och svart använts. Hjulen är svarta. Den här gåbilen rekommenderas för barn från 18 månader och uppåt, och fungerar för barn som väger max 25 kg. Storleken är 45,5 x 63 x 33 cm. Tycker barnet om djur kommer hästen vara en variant av gåbil som uppskattas.

När du letar efter en lekstuga, rutschkana, eldrivna fordon eller andra utomhusleksaker kan Feber vara ett varumärke att titta närmare på. De skapar saker som ger utrymme för fantasifulla lekar och mycket aktivitet. Ofta gör de produkter med inspiration från figurer som barn tycker om, till exempel Mimmi Pigg, Blixten McQueen från Disney Cars och andra Disneyfigurer.


Käpphäst Brun med ljud

En brun käpphäst som gör ljud.

Kolla priset hos:

Att rida på käpphästar är en hobby för barn som fått ett uppsving de senaste åren. Man kan rida hemma, träna hästhoppning, eller leta upp andra som också tycker att det är roligt och träna tillsammans med dem. Ibland arrangeras det större träffar där många intresserade kan mötas.

Vissa tillverkar sina hästar själva, men för den som vill ha ett mer naturtroget utseende är det bättre att köpa en. Det här är en mysig käpphäst med brunt huvud, med en vit fläck och vit mule. Ögonen är blå och grimman har en brun färg med lite metallic-effekt. Själva käppen är också brun och pryds av vita prickar och stjärnor. Storleken är 70 cm.

Hästhuvudet är hårt stoppat, men ger ändå känslan av gosedjur med sin mjuka yta. Man vill klappa hästen och gärna bli vän med den. En extra effekt den här käpphästen kan bjuda på är riktiga gnäggningar och galopp med ljud. Det gör den mer lekfull än hemgjorda alternativ.

Käpphästens utseende och utformning gör att det är lätt att vilja vara tillsammans med den, att träna med den och ta hand om den. Att rida på en käpphäst är ett bra sätt att komma ut och få motion, och hästen kan dessutom sätta fart på fantasin och göra att ditt barn kommer på nya lekar.


Hästen Toffee Med Aktiviteter

Interaktiv hästleksak, Hästen Toffee Med Aktiviteter.

Kolla priset hos:

Emotion pets är en serie av uttrycksfulla leksaksdjur. Ponnyn Toffee är en brun häst med vissa vita delar. Förutom att han är en mjuk leksak som det går bra att klappa och bry sig om, har han speciella egenskaper.

Det här är till exempel en leksakshäst som kan bli rädd, och då gråter den och rör på öronen. Det går också att mata honom med någon av de fyra morötter som kommer med i paketet eller borsta honom med den tillhörande borsten.

Den här leksaken passar för barn som är minst två år. För att Toffee ska funka som det är tänkt krävs fyra stycken AA batterier. Eftersom Toffee kan reagera på saker och visa känslor är han tacksam att leka med.

Det blir lätt för barnet att komma in i ett rollspel som kan vara både uppslukande och roligt. Rollspel tillhör de viktigaste lekarna eftersom barn genom dem kan utvecklas både känslomässigt och språkligt. Till exempel kan medkänslan utvecklas och bli bättre. Rollspel kan också bli till en träning för fantasin.

Förutom Toffee finns bland annat rådjuret Praline och en kattunge i serien med emotion pets. Det är det italienska varumärket Giochi Preziosi som står bakom djuren. Giochi Preziosi har tillverkat leksaker för barn i mer än 40 år och säljer idag sina produkter i stora delar av Europa. 


Schleich Horse Club Hästbox med Lusitanosto

En Schleich Horse Club hästbox med en Lusitano häst.

Kolla priset hos:

Lusitano är en särskild hästras, en portugisisk ras som härstammar från den spanska hästen. Schleich har tagit fram en leksak som föreställer ett sto av denna ras, och gett henne fina detaljer som skapats med omsorg.

Till hästen hör en hästbox, som också har många detaljer. Grinden går att öppna och stänga, det finns foderställ, dryckestråg, äpple, vinnarrosett och annat som gör att boxen känns hemtrevlig. Det ingår också ett täcke och en grimma till hästen, som går att ta på och av under lekens gång.

Vissa av tillbehören går att göra personliga, till exempel genom att det finns etiketter man kan skriva på, klistermärken att använda och vinnarrosetter som går att dekorera med.

Storleken är 15 x 30 x 17 cm och hästboxen med sitt Lusitanosto passar för barn som är fem år och uppåt.  Hästboxen går att ansluta till andra hästboxar med hjälp av staketet, och går också att kombinera med Schleichs Horse Club-hästgård. Från Schleich kan du även hitta andra naturtrogna hästar. De finns både att köpa för sig och i set där olika tillbehör ingår.

Företaget Schleich är tyskt och har blivit känt för sina välgjorda och handmålade leksaksdjur. Schleich har funnits sen 1935, men det var först under 1950-talet man började göra figurer. Bland annat Snobben och Smurfarna har varit populära. På 1980-talet skapades ett större utbud och man började även att erbjuda leksaksdjur. Sen dess har djuren blivit en viktig del av deras sortiment.


JaBaDaBaDo hästtrailer

En JaBaDaBaDo hästtrailer leksak.

Kolla priset hos:

Från JaBaDaBaDo kommer denna söta lilla hästtrailer i trä. Trailern består av en bil, ett hästsläp och tre hästar. Hästarna går att ställa in i släpet. Det går också att koppla loss släpet från bilen och köra runt med bilen på egen hand.

Bilen är ljust rosa med svarta hjul, medan släpet har en mörkare rosa färg. Över släpets sida finns det en bred grå rand som bidrar till känslan att det faktiskt är ett hästsläp. Det finns också en liten ramp hästarna kan använda när de ska gå upp i släpet.

Formerna är stiliserade med få detaljer, så de detaljer som valts ut och faktiskt finns där har desto större betydelse. Hästarna är i tre olika färger: ljust brun, ännu ljusare brun och vit. De har ansikten, hovar, man och svans målade med svart färg så att de får ett vänligt utseende.

JaBaDaBaDos hästtrailer är framför allt gjord av trä, men även plast och metall har använts. Det rekommenderade är att man ska vara minst 18 månader innan man leker med den här leksaken. Storleken är 28 x 9 x 12 cm.

Från varumärket JaBaDaBaDo kommer inredning och leksaker som bjuder på en färgglad design. De erbjuder bland annat köksleksaker, bilbanor, klossar, pussel och lådor till förvaring. Med deras hjälp kan barnrummet både få en snyggare stil och fler möjligheter till lek. JaBaDaBaDo tillhör Bare Collective, vars vision är att hållbar konsumtion ska bli den nya normen.


Our Generation Pinto Ridhäst

En Our Generation Pinto ridhästleksak.

Kolla priset hos:

Our Generations ridhäst är en lite större hästleksak, och väldigt naturtrogen. Hästen är brun med vita fläckar och har en brun sadel och brun grimma.

Det har lagts mycket omsorg om detaljerna. Manen och svansen är i fin kvalitet, vilket både ger dem en vacker glans och gör dem tacksamma att borsta och ta hand om. Till hästen får du flera tillbehör: en lasso, en flaska, en lykta, en kopp och ett set där det går att fälla ut gaffel och sked.

Hästen är ganska stor med sina 50 cm, och gör att den blir lätt att använda i rollspel och andra lekar. Den är gjord i plast och går att kombinera med dockorna från Our Generation, eller att leka med som den är. Det rekommenderade är att den kan användas från tre års ålder.

Förutom Pinto finns Palomino och Camarillo som också är hästar från Our Generation, men i andra färger och med andra tillbehör. Palomino har en ljusare brun färg med vita fläckar medan Camarillo är helt vit.

Our Generation är ett varumärke som erbjuder lite större dockor. Tanken bakom dem är pedagogisk, eftersom barn kan utvecklas mycket genom att leka med dockor. Leken kan stimulera fantasin, göra rollspel möjliga, och ge känslomässig och språklig träning. Alla dockor från Our generation har en egen personlighet och blir på det sättet lättare att relatera till.


Playgro Activity Rattle Clip Clop Häst

En Playgro Activity Rattle Clip Clop Häst.

Kolla priset hos:

Clip Clop är en färgglad aktivitetsskallra från Playgro. Formen är av en häst, men inte i en särskilt traditionell tappning. Istället är basen en ring som kombinerats med en mjuk del som består av hästkropp och hästens huvud.

Från hästkroppen hänger det fyra ben i band. Hästen är ljusblå med aprikos mule och i övrigt är leksaken mycket färgglad och innehåller de flesta färger du kan tänka digt. För ett litet barn finns här massor att utforska.

Förutom alla färgerna finns det olika former som är gjorda av olika material. Den hårda ringen känns helt annorlunda att ta i än den mjuka hästkroppen, och benen är skallror. Under den ena foten finns det dessutom en spegel. Leksaken kan vara intressant och rolig att ägna sig åt under lång tid.

Storleken är 16 x 22 x 6 cm och det rekommenderade är att barn ska vara minst tre månader innan de börjar använda den. Förutom att Clip Clop är en häst som kan väcka nyfikenhet och intresse kan den bidra till att utveckla barnets finmotorik.

Det australienska varumärket Playgro har ett stort utbud av leksaker till bebisar och barn. När de tar fram sina produkter lägger de stor vikt på barnets utveckling och de vill underlätta för ett barns naturliga vilja att utforska saker. I sortimentet hittar du till exempel hängande mobiler,  babygym, aktivitetsleksaker och badleksaker.


Tikiri Bitdjur Naturgummi Häst Brun

En Tikiri Bitdjur Naturgummi Häst i brun.

Kolla priset hos:

Tikiris lilla häst är ett bitdjur för små barn. Ett bitdjur fungerar precis som en bitring, det enda som skiljer dem åt är formen. Många barn gillar att ha något att bita på när de får tänder, eftersom det kan klia och göra ont. Bitandet kan lugna lite av det värsta och ge barnet en möjlighet att själv göra något som kan lindra det som är jobbigt.

Hästen är brun, förutom att den har svarta prickar till ögon och en vit mule. Den har svans, man och fyra ben, men allt sitter ihop och är gjort av samma material. Naturgummit är ofarligt för ditt barn och det går bra både att bita och suga på det. Trots den enkla designen har hästen charm och kan uppskattas av ett barn som tycker om djur, och då särskilt om han eller hon tycker om hästar.

Takiri är ett familjeföretag med bas i Sri Lanka. Deras specialitet är bitleksaker som är gjorda i naturgummi. Perioden när barn ska få tänder kan bli mycket stressande både för barn och föräldrar, och att ha något bra att bita i kan göra att det blir åtminstone lite lättare för barnet.

Takiris saker är alltid plastfria och helt fria från gifter. De görs och målas för hand, och produktionen är både ekologisk och socialt hållbar.


Magni Trädjur Häst

Ett träfigur av en häst från Magni.

Kolla priset hos:

Det här är en söt liten trähäst från Magni. Med sin enkla form är den praktisk och den är utformad för att man lätt ska kunna köra fram och tillbaka med den till exempel på ett golv. Det är en leksak som passar för små barn.

Hästens form är utskuren i trä och har man, mule, öga och öra målade på sidorna. I hästens mage finns ett ganska stort hål för att leksaken ska bli enkel att greppa och använda även för ett barn som fortfarande tränar på att få till sin motorik. Längst ner på hästen finns fyra trähjul.

Materialet gör det här till en hållbar leksak. Den tål att man biter i den, tappar eller kastar den, och den klarar att användas om barnet vill banka den i bordet för att få uppmärksamhet. I sin serie med trädjur på hjul har Magni även andra djur, som en elefant och en giraff.

Det danska varumärket Magni har blivit populärt genom sitt sortiment av träleksaker. De erbjuder allt från leksaksmat till bilar och instrument, och alla produkter har fina detaljer och mycket färg.

För barn är det lätt att tycka om Magnis saker, och att genast vilja börja leka med dem! Mindre barn kan uppskatta färgerna och formerna i träsakerna, medan lite större barn kan gilla detaljerna och hur de bidrar till leken.


Djeco Stickers Horses Hästklistermärken

Ett paket med Djeco hästklistermärken.

Kolla priset hos:

Djeco har tagit fram en samling stickers med hästtema. Klistermärkena är en blandning av olika motiv och kommer i olika storlekar. Färgerna är också blandade, men går i härligt mjuka nyanser som känns färgglada utan att bli skrikiga.

Det finns såklart stickers som föreställer hästar, ryttare och ryttare som rider på hästar. Bland motiven finns också olika slags tillbehör, och du kan till exempel hitta växter, staket, pokaler, morötter, borstar, hästskor och rosetter.

I paketet ingår det 160 klistermärken, så det är en generös samling av stickers. Stickers kan lättast användas på papper. Det är vanligt att sätta dem på teckningar och att barnet kombinera motiven på klistermärkena med sånt som hen själv ritar eller målar.

Det går också att använda klistermärkena på vykort, presenter, att sätta dem på foton eller att låta dem pryda andra ställen där det skulle behövas något fint eller roligt. Det rekommenderade är att Djecos stickers används av barn från tre år och uppåt.

Varumärket Djeco erbjuder leksaker och pyssel för barn, och har även en hel del spel i sitt sortiment. Tanken bakom företaget är att det ska gå att lära sig saker samtidigt som man leker och har roligt. Djeco har funnits sen 1954 och bryr sig mycket om att sakerna ska hålla hög kvalitet, ha genomtänkta detaljer och snygg design.


OYOY Horse Baby Carrier Clip

En OYOY hästklipp för barnvagn.

Kolla priset hos:

När ditt barn är litet och ligger i barnvagn kan det vara bra att hänga upp något att titta på. För riktigt små barn är det svårt att fokusera blicken så det går att se saker som är långt borta, men saker som är närmare är lättare både att se och uppskatta.

Från OYOY kommer detta hänge med clips, som är gjort för att hänga i barnvagnen. Hänget föreställer en vit häst med svarta prickar. Prickarna är i olika storlekar och kan lätt dra till sig blicken, speciellt när hänget gungar lite under en tur med barnvagnen. Hästen har en rosa mule. Svans och man är svarta.

Att hänget har clips gör att du enkelt kan sätta upp den lilla hästen, och ta ner den igen om det finns behov av det. Tyget är 100% ekologisk bomull och fyllningen är av polyester. Hästen har en storlek på 3 x 11 x 11,5 cm. Du kan inte tvätta din Horse Baby Carrier Clip i maskin, men det går bra att rengöra med fläckborttagare och torka av hästen med en fuktig trasa.

Varumärket OYOY erbjuder snyggt utformade designprodukter. Deras idé är att barnsaker även ska vara anpassade så att de passar för föräldrar, inte bara för barnen själva. I sitt sortiment har de genomtänkta och smarta saker för barn och barnrum. OYOYs produkter är funktionella på ett sätt så att de kan bidra till leklust och kreativitet.


Barbie Horse and Rider

En Barbie-docka och hästleksak.

Kolla priset hos:

Här får du en Barbiedocka och en häst som hon kan rida på. Dockan är utformad på ett särskilt sätt med böjbara knän. Det gör att hon kan sitta på hästen och ha fötterna i stigbyglarna. Hästen är ljus med en väldigt ljus man och svans.

Den har en brun sadel och tyglar och grimma som är rosa. Barbiedockan är också ljus med ljust hår. Barbie har bruna stövlar och en blå tunika med vita prickar. Benen är gjorda i rosa plast så att det ser ut som att hon har byxor på sig. Det är en lösning som gör att det inte blir några problem när det är dags för dockan att rida. Barbie har också en rosa ridhjälm.

Eftersom det här är en leksak där vissa av sakerna är små rekommenderas det att man är minst tre år när man leker med den. Med dockan och hästen kan ditt barn få många roliga stunder.

Som med andra Barbiedockor kan man borsta håret, byta till andra kläder, och kanske tillverka egna plagg. Att Barbie har en häst kan dessutom sätta igång fantasin och göra att man kommer på lekar där de ger sig iväg på olika äventyr.

Det klassiska varumärket Barbie står bakom leksaksdockor i plast, och även kläder och tillbehör av olika slag. Den första Barbiedockan kom 1959 och ända sen dess har företaget Mattel designat och sålt dockor med fokus på mode och skönhetsvård. Barbie finns även i tidningar, filmer och på olika produkter för barn.


Royal Breeds Barn Buddies Playset White Horse

En Royal Breeds Barn Buddies lekset med en vit häst.

Kolla priset hos:

Letar du efter en naturtrogen leksakshäst? Med en häst från Royal Breeds får du inte bara en vacker häst med fina detaljer, utan också ett helt set med olika tillbehör. Hästen har sadel och tyglar, och det ingår bland annat staket, höbal, hink, mat, borste och andra saker som kan behövas för att ta hand om en häst.

Själva hästen är gråvit med mörkare färg över mulen och vid hovarna. Manen och svansen är vita och gjorda i fin kvalitet så att de tål att bli borstade och fixade med.

Setet är roligt att leka med, och alla små tillbehör gör det ännu roligare. Samtidigt får barnet en chans att lära sig lite om vad en häst kan behöva och hur man tar hand om den genom allt som ingår. Hästens storlek är 20 cm. Skulle ditt barn vilja leka hästhoppning eller hitta på äventyrliga trick för hästen är det inga problem –  storleken gör att den är lätt att flytta och lyfta.

Det är företaget Lanard som står bakom varumärket Royal Breeds. Lanard tar även fram andra sorters leksaker och har fler olika varumärken. De använder sig av innovativa metoder för att få fram så roliga leksaker som möjligt för barn. I sortimentet finns allt från actionfigurer och leksaksvapen till utrustning så att barn kan undersöka naturen eller använda sina kreativa sidor.


Hitta fler bra leksakstips!