Vilka sorters myggmedel finns det 2025? En komplett guide till myggmedel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Myggan är en ganska fascinerande varelse. En mygga kan flyga i en hastighet på 2,25 km/h, dricka tre gånger sin vikt i blod och den ökar sin aktivitet med 500% när det är fullmåne. Dessutom är myggan det djur som orsakar flest dödsfall och på det sättet är det faktiskt världens farligaste djur.

Trots att det inte finns någon större risk att du ska drabbas av malaria, gula febern eller zika-viruset här i våra trakter kan myggor ställa till en hel del problem. Så vad ska du då göra om du vill slippa få sommarkvällarna förstörda av stickande mygg eller är rädd att myggbetten ska ge allergiska reaktioner?

Med olika myggmedel kan du komma tillrätta med det obehag som för mycket mygg kan skapa. I den här guiden kan du lära dig mer om vilka myggmedel som finns och vilka andra metoder du kan använda dig av för att bli av med myggen.

Närbild på mygga på finger

Hur fungerar myggmedel?

För att förstå hur myggmedel fungerar behöver du först förstå hur myggor hittar människor som de kan sticka. När de befinner sig på ett längre avstånd – upp till 30 meter bort – är det koldioxid och mjölksyra som myggorna reagerar på.

Det är ämnen som alla människor utsöndrar och när myggorna känner av de ämnena vet de att det finns människor i närheten. När en mygga kommit närmare dig kan den hitta dig genom att känna av din värme och fukt.

Myggmedlen påverkar myggornas nervorgan och gör att de inte kan känna just värme och fukt, och därför får svårt att hitta dig. Även om de kan känna av att du finns i närheten genom att upptäcka koldioxid och mjölksyra så kan de inte navigera sig fram till dig.

Dessutom är det så att ju närmare myggan kommer dig, desto större effekt har myggmedlet. Myggan blir därför sämre och sämre på att känna värme och fukt. Vissa kommer lyckas hitta fram till någon att sticka av ren slump, men resultatet blir att de flesta bara irrar omkring i luften.

Olika typer av myggmedel

Myggmedel finns i flera olika former. De olika typerna fungerar på olika sätt och kan användas vid olika tillfällen. I viss mån kan det också handla om att du som person föredrar en viss typ av myggmedel framför en annan. Är du osäker på vilket myggmedel som passar dig bäst kan du prova dig fram tills du känner att du hittat rätt.

Men se till att läsa instruktionerna noggrant och kolla eventuella åldersrekommendationer om myggmedlen ska användas på barn. Vissa typer av starkare myggmedel bör inte användas på småbarn. Läs vår artikel där vi tipsar om myggmedel som är lämpade för barn!

Myggspray

Fyra olika flaskor med myggspray

Myggspray finns hos:

Myggspray är ett myggmedel som kommer i en smidig liten sprayflaska. För att skydda dig mot mygg sprayar du medlet på de delar av kroppen som inte täcks av kläder.

Myggspray kan ha olika innehåll. Till exempel kan medlet bestå av citroneukalyptusolja som är effektivt mot mygg, knott och fästingar. Då blir det ett medel som går att använda från tre års ålder. Sprayen kan också innehålla aloe vera, eller DEET. Det är väldigt vanligt att medel innehåller DEET och de ska då inte användas av barn under två år.

Fördelen med att välja just myggspray är att det är lätt att få ett jämnt fördelat lager av myggmedlet när du sprayar, så att du täcker huden. Det finns många olika sorter att välja mellan och effekten håller i flera timmar. Avtar effekten är det lätt att spraya på lite mer.

Myggstift

Två sortera myggstift

Myggstift finns hos:

Myggstiftet är ett alternativ till myggsprayen, och innehållet kan i stort sett vara samma som i en spray. Med DEET eller helt naturliga ingredienser skapas en effekt som håller myggorna borta. Myggstiften kan fungera mot knott och fästingar samtidigt som det hjälper dig att hålla myggorna borta.

Det som gör myggstiftet speciellt är att medlet inte är flytande utan kommer i form av ett stift. För att använda medlet stryker du stiftet mot de delar av huden där du inte har kläder. Tänk på att undvika kontakt med ögon och läppar. Tänk också på att det kan finnas åldersgränser för olika myggmedel och att alla inte fungerar till små barn.

De fördelar som finns med myggstift är att förpackningen kan vara ännu mer kompakt än om du väljer en myggspray, och därför kan ett stift vara lättare att ta med dig. Förpackningen blir också väldigt tålig. Samtidigt är det lätt att applicera myggmedel från ett stift.

Klistermärken med myggmedel

Två sorters 
myggklistermärken

Myggklistermärken finns hos:

Känns det besvärligt och kladdigt att hålla på med myggspray eller myggstift kan du välja att använda klistermärken. Klistermärkena är gjorda för att fästa på kläder, väskor eller någon annan yta, och därför finns det ingen risk att huden blir irriterad av medlet. Förutom mygg kan klistermärkena hålla flugor och knott borta.

Klistermärkena kan ha olika innehåll beroende på vilket märke du väljer, men de kan till exempel innehålla citronella och pepparmyntsolja, som doftar på ett sätt som myggorna inte gillar.

Positivt med klistermärkena är att de är väldigt lätta att använda och dessutom ger effekt i upp till tre dygn. Eftersom de inte sätts på huden är det ett alternativ som passar även för personer med känslig hud. Det går också bra att låta barn använda dem.

Ultraljud mot mygg

Apparater som håller myggen borta med ultraljud

Apparater som håller mygg borta med ultraljud finns hos:

Ett helt annat sätt att bekämpa mygg är att använda ultraljud. Det finns i olika former. Ett lättanvänt alternativ är att använda armband med ultraljud. Du kan också välja att köpa en dosa som du sätter direkt i ett vägguttag och som har effekt därifrån.

Beroende på var du vill få ditt skydd kan olika produkter passa mer eller mindre bra. Med en dosa i ett vägguttag får du en kraftfull effekt, men vill du ut och vandra i skogen kommer ett armband bli till betydligt större hjälp.

Lösningar med ultraljud är helt fria från kemikalier, så du behöver inte bekymra dig för om du eller dina barn kommer påverkas av dem. Att de fungerar mot mygg beror på att enheten skickar ut ljudfrekvenser som människor inte märker, men som myggor och andra insekter tycker illa om. Därför håller de sig borta.

Förutom att ultraljud fungerar mot mygg kan du som en bonus slippa flugor, spindlar, kackerlackor, möss, myror och andra små djur som störs av ljudfrekvenserna. Fördelarna med att använda ultraljud är framför allt att det är en lösning som är enkel att använda och som är helt utan kemikalier.

Myggfångare

Tre olika myggfångare

Myggfångare finns hos:

Myggfångare är olika sorters fällor som lockar till sig myggen. Myggfångare kan dra till sig myggor till exempel genom att använda UV-ljus, värme, koldioxid och doftämnen som påminner om de dofter människor utsöndrar.

Även mjölksyra, oktanol och färg kan användas för att skapa en kombination som är frestande för myggen. Olika modeller kan använda en eller flera av de här olika metoderna för att locka till sig myggen.

Myggfångarnas olika modeller skiljer sig åt både till utseendet och när det kommer till hur stort område myggfångaren kan hålla fritt från mygg. Normalt kopplas de till vanliga vägguttag och det finns flera modeller som enkelt kan hängas upp på väggen.

Fördelarna som finns med att välja en myggfångare är att du slipper hålla på med spray eller stift, och att du istället får ett effektivt skydd som hjälper för en större yta. Fällorna är lätta att använda  och kan också hjälpa mot bland annat getingar, flugor, bananflugor och klädesmalar.

Även om myggfångarna har en lockande doft för myggor är de helt doftfria och ljudlösa för människor, så du kommer inte störas av dem.

Myggspiraler

Myggspiraler i metallask

Myggspiraler finns hos:

Myggspiraler är en populär metod för att hålla myggen borta och skapa en myggfri zon utomhus, såsom på balkongen eller i trädgården. De är gjorda av material som långsamt pyr när de tänds, vilket skapar en rök som myggen ogillar och därmed håller dem på avstånd.

En typisk myggspiral innefattar ofta citronellaolja, ett citrusdoftande ämne som är känt för att avskräcka myggor och andra insekter. Citronellaoljan gör att spiralen inte bara är effektiv utan också utsöndrar en behaglig doft som bidrar till en mysig atmosfär. Brinntiden för en myggspiral kan variera, men ligger oftast mellan 6 till 12 timmar, vilket ger ett långvarigt skydd under sommarkvällarna.

Myggspiraler säljs vanligtvis i paket om flera stycken, ofta tio eller fler, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt val för att bekämpa mygg under sommarmånaderna. I vissa fall levereras de med en hållare, vanligtvis tillverkad i metall som zink, som inte bara är en säker plats att placera den brinnande spiralen på, utan också hjälper till att rikta röken uppåt.

Att använda en myggspiral är enkelt. Du tänder bara på yttersta änden och låter den brinna i några sekunder innan du blåser ut lågan. Spiralen ska inte flamna utan bara pyra, vilket skapar röken som håller myggen borta.

Det är viktigt att placera den brinnande spiralen på en brandsäker yta och att hålla den utom räckhåll för barn och husdjur. Det är också rekommenderat att tvätta händerna efter att ha hanterat en myggspiral för att undvika eventuell hudirritation.

Det är också viktigt att notera att myggspiraler ska användas utomhus i välventilerade utrymmen. Inandning av röken bör undvikas, och de bör inte användas i närheten av mat eller dryck för att undvika kontaminering.

Även om en myggspiral inte utgör en fullständig lösning mot mygg, kan de vara ett effektivt komplement till andra myggbekämpningsmetoder och hjälpa till att skapa en behaglig utomhusmiljö fri från störande mygg.

Myggnät och andra myggskydd

Myggnät och andra myggskydd

Olika typer av myggskydd finns hos:

Det finns också olika sätt att skapa en skyddszon. Med ett myggnät kan du skydda dig mot myggorna på ett handfast och enkelt sätt. Finns det mycket mygg där du bor kan du sätta nät i fönster eller dörrar så att du kan vädra utan att få in mygg.

Det går också att sätta myggnät över sängen eller barnvagnen. Med en mygghatt får du ett skydd för ansikte och hals, genom att det är en hatt som omges av ett mindre myggnät. I områden med väldigt mycket mygg kan myggnätet skydda bättre än myggmedel. 

Med myggnät kan du stänga ute myggorna och skapa en skyddszon, alltså en zon som är fri från myggor. Beroende på hur du använder myggnätet blir zonen större eller mindre. Har du nät i alla fönster och dörrar som ibland öppnas kan hela huset bli en skyddszon. Sätter du det på barnvagnen är det bara området innanför nätet som blir skyddat.

Ett annat sätt att skapa en skyddszon är att använda en Thermacell. Det är en liten apparat som sprider ett luktfritt myggmedel som kan hålla ett område på 20 kvadratmeter fritt från mygg. Till skillnad från myggfångarna behöver inte en Thermacell vara kopplad till ett vägguttag, utan det är en liten enhet som är lätt att bära med dig. Den drivs av en gaspatron.

Du kan också välja att använda ett elektriskt insektsracket eller andra metoder för att döda myggor manuellt. Är det mycket mygg kan det bli ett slitsamt arbete och svårt att få bort så många mygg att det faktiskt spelar någon roll. Vill du skapa skyddszoner kan det däremot vara värt att göra det arbetet för att bli av med de myggor som trots allt lyckas ta sig in i din skyddade zon.

Vilka verksamma ämnen finns i vanliga myggmedel?

DEET är det vanligaste verksamma ämnet i myggmedel, men det finns också alternativ där helt naturliga ingredienser används. Då kan till exempel citroneukalyptusolja, citronella eller pepparmyntsolja användas.

Vad är DEET?

DEET är ett ämne som togs fram på 1940-talet och som ofta ingår i myggmedel. Anledningen är att det bland annat påverkar myggornas förmåga att känna lukt. Det är ett effektivt ämne som tyvärr också har negativa sidor.

Det är inte bra för miljön och även om det kan vara skönt att slippa att bli stucken av mygg är det inte helt bra för människor. För vuxna är det normalt inga problem att använda medel som innehåller DEET, men för små barn är det inte rekommenderat. Det beror på att det är irriterande för huden.

Vad är biocider och är det skadligt för kroppen?

Biocider är kemikalier eller biologiska bekämpningsmedel som kan döda levande organismer. Det kan vara till exempel råttgift som kan döda råttor eller desinfektionsmedel som kan döda mikroorganismer.

Det kan också vara ämnen som inte dödar men istället motverkar att vissa djur, växter eller mikroorganismer skapar skada, olägenhet eller påverkar människors hälsa.

Myggmedlen räknas som en biocidprodukter eftersom medlen har som syfte att påverka myggorna så att de inte ska sticka människor.

Biocider kan vara väldigt många medel med skilda användningsområden och effekter, så det är svårt att ge ett generellt svar på om det är skadligt för kroppen. Om du till exempel äter råttgift är det direkt skadligt, medan det inte alls är några problem att använda desinfektionsmedel framtagna för att användas på huden.

När det gäller myggmedel kan det finnas åldersgränser och särskilda instruktioner. Instruktionerna kan ge anvisningar om bland annat hur medlet ska appliceras på huden och under hur lång tid du kan använda det. Följer du åldersgränser och instruktioner ska det inte finnas någon risk att myggmedlen är skadliga för kroppen.

Tips för att undvika att bli myggbiten / hålla mygg borta

Förutom att du kan använda myggmedel och myggskydd finns det en hel del saker du kan göra för att hålla myggen borta eller undvika att bli biten. Här är några av de bästa tipsen:

Heltäckande kläder

Något av det enklaste du kan göra för att undvika myggbett är att ha heltäckande kläder. Även tunna plagg kan hindra många stick.

Extra bra är det med ljusa kläder eftersom myggor dras till mörkare färger. Eftersom de också dras till värme och fukt är det bästa om du har heltäckande kläder som är tunna och sitter löst. Då minskar risken för myggbett.

Välj en bra plats

Det är inte alltid möjligt att bestämma var du ska vara utifrån risken för mygg, men i den torra miljön i stan finns det färre mygg än i naturen.

Är du i naturen brukar det finnas mest mygg i närheten av vatten. Ska du fixa en utomhusfest och vill undvika att det också blir en fest för myggorna är det bra att planera så att den inte sker precis vid en å, sjö eller damm.

Fixa så att de inte trivs i trädgården

Vill du slippa mygg i trädgården kan du hålla gräsmattan kortklippt och se till att det inte finns sly och buskar. Då får myggen färre ställen där de kan trivas och det blir lättare så att de helt enkelt blåser bort.

Även vattensamlingar i trädgården kan undvikas, eftersom myggor lägger sina ägg där. Det kan räcka med en hink med vatten eller ett fågelbad för att de ska trivas.

Orkar du anstränga dig lite mer kan du dessutom plantera växter i trädgården som myggor inte gillar. Exempel är mynta, rosmarin, lavendel, citrongräs och citronella.

Alkoholen påverkar

När du dricker alkohol utsöndrar kroppen mer koldioxid. Koldioxid är ett av de ämnen som myggor känner igen och som gör att de kan hitta och söka sig nära människor, så de kan lättare hitta dig när du druckit något starkt.

För att förebygga problem kan du hålla dig nykter – eller komplettera drycken med extra myggskydd.

Dofter som mygg inte gillar

Citrusdoft kan göra att myggorna håller sig borta eftersom de inte gillar den doften. Du kan skapa rätt doft genom doftljus. Ett alternativ är att droppa tea tree oil eller eukalyptusolja i värmeljus.

En annan metod du kan använda för att skapa en doft som myggor inte gillar är att torka kaffesump under metallfolie. När sumpen är helt torr kan du använda den som en sorts rökelse. Du kan också blanda den torra sumpen med lagerblad och bränna det ihop.

Vitamin B1

Mygg föredrar vissa människor framför andra, och ett sätt att få dem att hålla sig borta från just dig kan vara att äta extra av vitamin B1.

Då utsöndrar du en doft som människor inte märker, men som mygg ogillar.

Vitlök

Även vitlök är något som mygg har svårt för. Därför kan du välja att smörja in dig med vitlök på ställen där du vill slippa bli stucken av myggor.

Ett problem med den här metoden är att inte alla människor heller gillar doften, så den fungerar inte alltid så bra och bör undvikas om du ska på en social tillställning. Ska du ut och vandra i ensamhet kan det däremot vara en metod som fungerar.


Här hittar du fler artiklar relaterade till myggor!