Vilka kläder behöver barn på hösten? (2022) Guide till höstkläder för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När hösten kommer är det bra att vara redo med rätt kläder åt barnen. Det finns lite olika typiska plagg som är bra att ha. Med rätt kläder från topp till tå, så slipper barnen bli blöta eller frysa även när vädret är som ruggigast. I den här artikeln kollar vi in de bästa höstkläderna och går igenom vad som kan behövas!

Tre barn med höstkläder går i skogen bland färgglada löv

Vilka kläder behöver man till barnen på hösten?

Här kommer några förslag på höstkläder som kan vara bra att skaffa åt barnen till hösten.

Glöm inte att använda reflexer när det blir sådär höstmörkt ute. Här kan du se våra tips på reflexvästar för barn!

Skaljackor och skaloveraller

Polarn O. Pyret Skaljacka Weather Pro

Finns hos:

En skaljacka är ett ytterplagg som är tillverkat för att skydda mot både vind och regn, och ska även vara lätt att hålla rent från smuts och lera med mera. Skaljackan är ganska tunn men vindtät och ofta även med god vattentäthet.

Det är ett lätt plagg som ska kunna användas både i lite mildare väder och när det börjar blir ordentligt kallt. Du kan anpassa skaljackan genom att ha tjockare eller tunnare kläder under, så att du håller ruskvädret ute, men lagom värme på insidan.

Några av våra favoriter när det kommer till skalkläder för barn är Polarn O. Pyret Weather Pro och Reima Nivala skaljacka.

Ett annat alternativ är att satsa direkt på en parkasjacka! Det finns både varma och lite tunnare modeller att välja mellan.

Du kan även läsa hela vår artikel där vi utser de bästa skaljackorna och skaloverallerna för barn!


Softshell- jackor och overaller

iELM Waterproof Softshell Overall

Finns hos:

Softshell är ett material som är populärt när det gäller höstkläder för barn. Det finns både jackor och hela overaller tillverkade som softshell.

Det är ett väldigt praktiskt klädesplagg som ofta har väldigt god vattentäthet. Softshell-kläderna är vindtäta men blir inte för varma inuti, utan låter kroppen andas. Softshell är populärt bland barn eftersom det är lätt att röra sig och leka i denna typ av ytterplagg.

Du kan anpassa softshell- jackor och overaller efter väder genom att ha tunna eller tjocka kläder under. Det går använda softshell-jackan även på vintern med till exempel underställ och en tjock tröja undertill.

Några av våra favoriter när det gäller softshell-kläder för barn är bland annat iELM softshelloverall som går att beställa med barnets namn tryckt på. En annan favorit är Reima Vantti softshelljacka.

Ta även en titt på hela vår lista med softshell-kläder för barn!


Vindfleece och andra fleecejackor

Polarn O. Pyret Vindfleecejacka

Finns hos:

En vindfleecejacka är ett väldigt praktiskt höstplagg för barn som kan användas på flera sätt. Det kan vara som en ytterjacka på sensommaren och hösten, eller som en tjocktröja under vinterjackan när det är riktigt kallt.

Vindfleece är vattentäta plagg som har otroligt bra förmåga att hålla vatten och vind ute, samtidigt som materialet låter huden andas. Denna typ av fleecejackor är väldigt populära eftersom de går snabbt att klä på, är lätta att bära och ger en fri rörlighet för spring och lek.

Våra bästa val när det gäller vindfleece är Polarn O. Pyrets vindfleecejacka.

Du kan se flera varianter och läsa mer om många olika vindfleecejackor här!


Vad är det för skillnad på skalkläder och softshell?

Båda dessa sorters plagg används på liknande sätt, det vill säga under hösten eller när det är blåsigt och lite kallt ute. Men de är tillverkade i olika material och har lite olika funktioner. Skalkläder har vanligtvis ett tunt foder, med softshell är lite tjockare fodrade.

En skaljacka har ett material som ”prasslar”. Ett lite hårdare yttre skal, som en klassisk windbreaker. De är ofta väldigt lätta och känns smidiga att ha på sig. Du känner dig lätt och ledig och inte sådär påpälsad som du kan göra med tjocka vinterkläder. Skaljackan är ett väldigt bra plagg på hösten när vädret är lite osäkert. Den fungerar både om det är svalt och torrt, och om det börjar blåsa och kommer regn.

En softshelljacka har ett mjukt material som består av flera lager, ofta tre olika skikt som tillsammans bidrar till att hålla värmen och hålla vind och vatten ute. Ofta är softshellkläder fodrade med fleece och har ett impregnerat vattenavvisande lager på utsidan. Softshelljackan eller overallen är ett väldigt bra plagg om det är lite blött, blåsigt och småkyligt ute. Då håller du värmen men kan fortfarande röra dig fritt och smidigt. Med rätt kläder under passar den både när det är småkallt och riktigt kyligt i luften.


Höstmössor för barn

Geggamoja Mössa för barn

Finns hos:

På hösten är det bra om barnet har någonting på huvudet, särskilt när det börjar blåsa och bli lite ruggigt ute. Då är en tunnare mössa ofta ett bra alternativ. Du vill inte ha en pälsmössa som blir alltför svettig, utan endast något som skyddar lite lagom mot vinden och kylan.

Några av våra favoriter när det gäller höstmössor för barn kommer från det fina svenska märket Geggamoja. De har ett stort utbud av tunna fina mössor som passar att ha på hösten.

Du kan även se vår lite längre lista med massor av mössor som passar till hösten!


Regnkläder

När det är riktigt blött ute är det bäst att ha på sig rejäla regnkläder. Overaller, galonbyxor och så vidare är det som gäller. Det finns både fodrade och ofodrade regnkläder som är olika bra lämpade, beroende på hur kallt det är.

Fodrade regnkläder

Didrikssons Boardman Fodrat Regnställ Lila färg

Finns hos:

Fodrade regnkläder är väldigt funktionella och passar bra när hösten börjar övergå till vinter. De kan även användas under stora delar av vintern, särskilt när det är blött och slaskigt ute.

Våra favoriter bland fodrade regnkläder för barn kommer från Didriksons. Deras regnkläder finns i många färger att välja mellan och är både funktionella och snygga.

Du kan se fler bra alternativ i vår artikel om fodrade regnställ för barn!


Fodrade gummistövlar

Tretorn Gränna Winter Fodrade Gummistövlar Röd och Rosa färg

Finns hos:

När det är just blött, kallt och slaskigt är kanske allra viktigast att hålla fötterna torra och varma. Ett av de absolut bästa sätten att göra det på, är med hjälp av ett par bra fodrade gummistövlar. Det här plagget är populärt och går bra att använda både under större delen av hösten och vintern.

Ett av våra favoritalternativ bland de fodrade gummistövlarna är de supersöta Tretorn Gränna vinter.

Kolla gärna in artikeln där vi utser de fodrade gummistövlar som blev bäst i test!


Vanliga ofodrade regnkläder

Didriksons Waterman Regnkläder för barn Grön

Finns hos:

Det finns förstås många tillfällen då det passar bättre med ofodrade regnkläder. De kommer till användning när ni ska vistas ute i regnet under vår, sommar och den tidiga delen av hösten. Det är alltid bra att ha regnkläder tillgängliga, speciellt med tanke på hur osäkert vädret kan vara här uppe i Norden.

Vår främsta rekommendation när det gäller regnställ för barn är Didriksons Waterman. En perfekt kombination av prisvärdhet, stil och funktion.

Du kan se fler riktigt bra alternativ i vår artikel om vanliga ofodrade regnkläder för barn.


Gummistövlar

Viking Jolly Gummistövel Barn

Finns hos:

När det regnar behöver givetvis fötterna hållas torra också. Därför är gummistövlar ett självklart plagg att ha hemma i livet med barn. Ett par rejäla gummistövlar kan användas större delen av året, förutom under den kallaste perioden.

Det finns många fina gummistövlar, vi gillar bland annat Viking Jolly, som är en stadig och fin stövel för barn.

Du läsa mer här för att se fler riktigt bra gummistövlar för barn.


Regnvantar och andra regnplagg

Polarn O. Pyret Regnvantar galon med fleecefoder

Finns hos:

Barn leker ute hela året, inte minst på förskolan. När det är blött och lite kyligt är det klokt att investera i ett par bra regnvantar. Ofta kan regnvantar köpas i paket med regnmössa.

Några av de bästa som vi brukar rekommendera är Polarn O. Pyrets galonvantar. Vattentäta, hållbara och bekväma. Finns både som fodrade och ofodrad variant.

Kolla in vår guide till bästa regnvantarna för barn!


Höstskor för barn

Reima Reimatec Patter Kängor Höstskor Barn

Finns hos:

Förutom de olika typerna av gummistövlar, så finns det andra höstskor och kängor för barn som är väldigt bra. Ett par riktiga höstskor är vattentäta och fodrade. De är anpassade för årstiden och skiljer sig från vinterskor genom att ofta ha lite lägre skaft.

Aktiva barn som rör sig mycket trivs ofta bättre i ett par skor som de kan röra sig i ordentligt, istället för stora och tunga vinterstövlar. Höstskor kan ofta användas både under hela hösten och en tid in på vintern innan den riktiga snön kommer.

Våra toppval bland barnskor för hösten är bland annat Reima Patter. De är otroligt söta och dessutom vattentäta och otroligt bekväma.

Du kan se alla våra favoriter i artikeln om höstskor för barn! Se även vår artikel med Gore-Tex skor för barn.


Sammanfattning

Hösten är en vacker tid då löven skiftar färg och naturen uppvisar sin bredd. Men det är också en period då vädret blir kallare, blötare och kvällarna blir mörkare. Med rätt kläder i barnens garderob behöver ni aldrig oroa er över att frysa eller bli förhindrade av vädret.

De höstkläderna för barn som vi rekommenderar att du tittar på är:

Du behöver förstås inte köpa in alla dessa olika plagg. Det viktigaste är att du har någonting som täcker både regniga höstdagar, kallare och varmare dagar och se till att ha något bra både på kroppen och på fötterna.

Glöm inte att kolla om vi har några bra kampanjer på Familjemys just nu!