Guide till förlovningsringar 2023: Såhär väljer du rätt ring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Förlovningsringen är en symbol för kärlek och förbindelse som har funnits i århundraden. Denna lilla ring har en stor känslomässig betydelse för par som bestämmer sig för att ta steget och förlova sig. I denna artikel kommer vi att utforska historien bakom förlovningsringen, dess olika typer, populära stenar och metaller, samt tips för att välja den perfekta förlovningsringen till din partner.

Kvinna visar upp förlovningsring

Vad kommer traditionen med förlovningsring från?

Traditionen med att ge varandra förlovningsringar är något som kan spåras tusentals år tillbaka i tiden. Forntida egyptier tros vara de som från början ligger bakom denna uråldriga tradition.

Även i Sverige har förlovningsringen använts länge. Under medeltiden sågs den som ett tecken på ett löfte som inte fick brytas.

Från början var förlovningsringen enbart något som gavs till kvinnan. Det var faktiskt så sent som under 2000-talet som juvelerare började skapa och föreslå alternativ även för män. Idag är det ganska vanligt att både mannen och kvinnan får en förlovningsring och sedan också en vigselring.

Varför förlovningsring?

Förlovningsring närbild

Från början kan förlovningsringen ha varit en del i de gåvor som mannen gav för att visa att han var värdig den kvinna han skulle gifta sig med. Men också tyvärr en symbol för ägande, att kvinnan nu var hans och ingen annans och att förlovningsringen på ett vis ingick som en del i att köpa kvinnan.

Idag finns dock mängder av fina och bra anledningar till att köpa en förlovningsring till sig själv och sin partner. Bland annat är det ett fantastiskt sätt att minnas den stund då frieriet ägde rum. Ofta är detta ett varmt och romantiskt tillfälle, och att få komma ihåg det med hjälp av en vacker ring kan vara fantastiskt.

Dessutom är ringen givetvis ett sätt att visa uppskattning. De flesta blir glada över ett vackert smycke och en elegant förlovningsring visar att du bryr dig om din partner.

Till sist är ringen något som binder ihop er som par och gör att ni känner att ni står tillsammans. Dessutom är den ett fint sätt att blicka fram mot det giftermål som ni efter frieriet lovat varandra.

Var köper man förlovningsring?

Du kan köpa förlovningsring i de flesta guld- och smyckesbutiker. Några av de största smyckeshandlarna i Sverige säljer förlovningsringar på nätet, vilket gör det smidigt att se utbudet och hitta din favorit. Här hittar du ett otroligt fint utbud av förlovningsringar i alla prisklasser:

Guldfynd Logo

Hallbergs Guld Logo

Scandinavian Jewelry Design Logo

Kronan Guld Logo

Abelstedt Logo

Ring till båda eller bara en?

Två händer, man och kvinna, med förlovningsring på

Enligt den äldsta traditionen är det bara kvinnan i förhållandet som får en förlovningsring, medan båda sedan får en vigselring. Men sedan något årtionde tillbaka börjar det bli allt mer populärt med en ring också för män.

Här finns det lyckligtvis inte längre några regler som är tvungna att följas. Det går alldeles utmärkt att endast välja förlovningsring till en av personerna i förhållandet. Då oftast inte till den person som friar.

Vissa väljer att lägga hela budgeten på en vacker ring, till ett välplanerat frieri. Andra väljer att sitta ned tillsammans och välja ut matchande ringar. Det finns inget rätt eller fel när det gäller val av förlovningsringar.

Olika material

Det finns idag förlovningsringar i många olika material. Det kan handla om allt från guld och silver, till stål eller andra metaller, och de olika materialen skiljer sig från varandra både när det kommer till pris och design.

Till att börja med är det värt att nämna att material som till exempel guld eller vitguld, är ädla metaller. Det här gör att de inte reagerar med syret i luften och därmed inte vittrar eller oxiderar över tid som en del andra ämnen kan göra.

Bland de metallfärgade ringarn, kan du till exempel hitta mycket fina ringar i stål eller silver. Även titan är ett exempel på en metall som många använder i sin förlovningsring.

Många föredrar den silverglänsande färgen framför den guldiga. Dessutom är dessa ringar ett bra alternativ för dig med en lite tightare budget.

Att matcha ringar

Ett annat tips att ta med sig om du vill ha en förlovningsring till både dig och din partner, är att de på något sätt gärna får matcha. Därmed inte sagt att de måste se exakt likadana ut.

Du och din partner kanske helt enkelt har lite olika smak när det kommer till smycken och ringar. En kanske till och med vill ha en ring i guld, medan den andre vill ha en i silver.

För att få ringarna att höra ihop kan det räcka med ett gemensamt mönster, eller en likadan sten i båda. På så vis kan både ni och andra se att ringarna passar tillsammans.

Ett annat tips är att skriva något fint på insidan av båda ringarna. Gärna något som binder ihop er som par, kanske en låt ni båda älskar, platsen ni först träffades på eller helt enkelt datumet för förlovningen.

Hitta rätt storlek

Något som kan var utmanande för den som ska köpa en förlovningsring är att hitta den optimala storleken. Få saker är så tråkigt som att upptäcka att den inte riktigt sitter så bra som du önskat, eftersom du förhoppningsvis ska bära den hela livet. Här kommer några bra tips på saker du kan tänka på.

Olika mått

För det första är det viktigt att förstå de olika mått som finns när det kommer till ringar. Det finns i första hand två system som används i Sverige.

Antingen skriver man ut storleken i diameter, det vill säga hur lång sträckan tvärs över mitten på ringen är på insidan. Den räknas i millimeter.

Det andra sättet att skriva mått på är genom att mäta omkretsen på insidan av ringen. Den som minns sin skolmatematik, vet att omkretsen är lika med pi gånger diametern. Genom att ta diameterns mått gånger 3,14, får du alltså fram ringens omkrets. På så vis kan du jämföra dessa mått mot varandra.

Det allra säkraste sättet att få fram rätt mått på ringen, är genom att använda ett ringmått. Du kan beställa hem ett och provmäta ordentligt innan du köper din ring.

Vitt ringmått för att mäta ringfingret

Hur mäter jag mitt finger?

Det enklaste är genom att beställa ett enkelt ringmått. De kostar inte mycket är ett smidigt sätt att mäta ringfingret noggrant. Det går såklart också bra att mäta med ett måttband.

Bra att tänka på är att fingrarna faktiskt kan variera lite i storlek under dagen. Det är därför smart att mäta dem när de är som störst, det vill säga när de är varma, inte kalla. Under eftermiddagen och kvällen tenderar fingrarna också att växa en aning.

Diamant eller inte?

Något som blivit allt mer populärt de senaste åren är att ha någon typ av diamant eller sten i ringen. De flesta tycker helt enkelt att det är snyggt och dessutom ger en exklusiv känsla.

Om du vill ha en diamant i förlovningsringen eller inte är såklart upp till dig och din partner. Men för den som beslutar sig för att pryda den med någon sorts sten kan det vara lite klurigt att hitta rätt bland alla olika begrepp. Här kommer därför några råd att ta med sig på vägen.

Olika carat

Något du kommer att stöta på om du ska köpa förlovningsring med diamant är att olika stenar har olika carat. Ofta ses det som mer exklusivt med högre tal, men det behöver inte alltid innebära en snyggare ring.

Carat handlar helt enkelt om hur mycket diamanten väger. Men det finns massor av andra faktorer som också spelar in för att hitta en snygg diamant till ringen.

Slipning

Hur diamanten är slipad avgör till stor del hur mycket den kommer att gnistra och blänka. Många uppskattar en skinande diamant som drar till sig uppmärksamhet där du bär den. Här finns det också olika graderingar som avgör hur välslipad diamanten är.

Den allra finaste slipningen gör att mycket av det ljus som når diamanten studsar tillbaka. Detta är vad som ger den där gnistrande och glimrande känslan.

För många är det ett smart val att investera i en diamant till ringen med snyggare slipning. Ofta gör detta större skillnad för helhetsupplevelsen än att ta den allra största diamanten som har högst carat.

Formen

Till sist är också formen något som kommer att påverka mycket hur det flesta upplever sin diamant i ringen. Det vanligaste är den runda formen. Den passar till de flesta ringar och dessutom reflekterar den ljuset på ett snyggt sätt.

Utöver denna finns även diamanter som kommer i en mer smaragdliknande eller rektangulär form. Denna kan passa perfekt för andra ädelstenar än diamanter, eller för dig som vill göra ett lite mer personligt val och sticka ut från mängden.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du kommer att ha enklare att välja rätt förlovningsring till dig och din partner.

Tänk på att det viktigaste är att ni hittar något som ni själva trivs med och tycker är snyggt. Prova också ut storleken noggrant och flera gånger, så att du får en ring som passar på fingret. 

Det finns alternativ för alla budgetar. Det allra viktigaste är inte hur mycket pengar du lägger ned på er ring, utan att den får bli något personligt och ett minne för dig och din partner.


Läs fler artiklar om förlovning och förlovningsringar!