Vilka flytleksaker finns att välja mellan? Guide till pool- och strandleksaker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hänga på stranden blir så mycket roligare om det finns möjligheter att delta i roliga lekar och aktiviteter. När det kommer till själva badandet är olika typer av flytleksaker svårslagna och de kan göra att det som till en början var en ganska seg eftermiddag, snabbt fylls av fart och fläkt.

Det finns såklart många olika typer av flytleksaker och i den här guiden kommer vi därför att gå igenom dessa sorter, så att du kan hitta den som passar bäst för just dig.

Många flytande leksaker i en pool

Badmadrasser

Badleksak flytande stingrocka

Badmadrassen i form av en stingrocka, och många fler roliga sorter finns hos Partykungen!

En badmadrass eller luftmadrass är kanske en av de absolut mest klassiska leksakerna när det kommer till att ha kul i vattnet.

Badmadrassen ser ganska ofta ut ganska mycket som en madrass, med en rektangulär form och den kommer ofta i en mängd olika färger. Att ligga och flyta på en sådan kan vara mycket avkopplande och något som många uppskattar.

Den här flytleksaken passar helt enkelt dig som vill ha ett sätt att koppla av i vattnet och ligga och flyta i lugn och ro. Men den kan också snabbt göras till en del i olika roliga lekar. Att till exempel försöka få plats så många som möjligt på en badmadrass kan vara en kul aktivitet.

Kvaliteten på denna flytleksak kan variera ganska mycket och det finns billiga modeller som inte håller för speciellt mycket. Att lägga några extra kronor för att få lite mer kvalitet kan således vara en bra idé.

En liknande pryl som blivit väldigt populär, är så kallade Airtracks. Det är uppblåsbara gymnastikmattor som används antingen i trädgården eller inomhus där det finns gott om yta.


Här hittar du tips på många olika aktiviteter för barn till sommaren!


Vattenhängmattor

Intex flytande hängmatta

Sveriges bästa utbud av flytande hängmattor finns hos Coolstuff!

Det här är en variant till stor del inspirerad av badmadrassen, men med en ännu mer tilltänkt design för att kunna flyta runt på ett extra bekvämt sätt i vattnet.

Denna flytleksak är ofta designad med en uppblåsbar ram, som hålls ihop av en botten av nät som är den som bär upp kroppen när du ligger och flyter i denna.

Fördelen med en vattenhängmatta är att du flyter delvis nere i vattnet, samtidigt som du bärs upp av nätet. På så sätt svalkas du samtidigt som du mjukt flyter runt på sjön. För dig som tycker att det blir för varmt att ligga på stranden och jäsa kan detta alltså vara ett fantastiskt alternativ för avkoppling.

Denna modell av flytleksak bjuder dock kanske inte riktigt in till lek och skoj i lika stor utsträckning som exempelvis en badmadrass, utan är mer designad för avkoppling och att ta det lugnt.


Badbollar

Badboll strandleksak

Bra utbud av klassiska och mer unika badbollar finns att hitta hos Partyhallen!

Känslan är att badbollen funnits på stranden ungefär lika länge som badbyxorna gjort. Med andra ord är badbollen en tidlös klassiker som genom alla tider roat glada badgäster och gjort vistelsen på stranden roligare. Att stå i strandkanten och spela volleyboll med en badboll kan vara ett riktigt roligt sätt att fördriva tiden.

Om du har små barn med dig kan badbollen också vara ett mycket kul sätt att inkludera även de minsta i lek och skoj. Att hel enkelt kasta eller sparka bollen till varandra kan vara väldigt roligt, speciellt när man är så liten att bollen nästan når upp över axlarna.

Ett annat tips på en kul aktivitet som kan göras med en badboll är att paddla ut en bit i vattnet på diverse flytleksaker. Därefter delar ni upp er i två lag och så är målet at helt enkelt hålla badbollen inom laget och passa till varandra utan att motståndarna bryter. Riktigt roligt och mer fysiskt krävande än du från början kanske trott!


Badringar

Donut badring flytleksak

Här hittar du flytande donuts och andra roliga badringar!

En badring kan vara en flytleksak som gör att vistelsen på stranden blir riktigt rolig och givande. Även om denna leksak kanske inte är den allra mest bekväma att sitta i och därför passar bättre för lek än för avkoppling är användningsområdena många.

Till exempel kan du och dina kompisar ta varsin badring, paddla omkring ute på vattnet och helt enkelt försöka välta varandra. Riktigt roligt och ganska svårt att ta sig upp igen ute på det djupa vattnet.

Ett annat riktigt roligt tips är att investera i en lite mer rejäl badring som kan spännas efter en motorbåt. Att swisha fram över vågorna på en sådan i höga hastigheter är kanske något som passar den lite mer äventyrlige, men definitivt en av de roligaste sakerna du kan göra på en sjö om du vågar de dig på det.

Med andra ord är en badring en fantastiskt rolig flytleksak som kommer att kunna bringa mycket glädje och många skratt på stranden och i sjön.


Armpuffar

Skruttenringen Armpuffar

De populära armpuffarna från Skruttenringen finns att köpa hos Jollyroom!

Det här är kanske inte riktigt en leksak utan i första hand en säkerhetsåtgärd för att se till att ditt barn som ännu inte kan simma håller sig flytande och inte sjunker.

Armpuffar blåses enkelt upp och träs på, på armarna. Genom att göra det kommer du att kunna känna dig säkrare och ditt barn kommer också att känna sig tryggare i vattnet. Viktigt är dock att se till att fortfarande alltid ha uppsikt över ditt barn.

En annan sak som är viktig att tänka på är att se till att köpa ett par lite bättre armpuffar som är lite mer rejäla. Armpuffar som sitter dåligt riskerar att glida av armen och för ett barn som inte kan simma kan detta bli mycket obehagligt, speciellt om det inte bottnar.

Att dessutom se till blåsa upp armpuffarna ordentligt är också viktigt för att de ska hålla sig på plats.


Gummibåtar

Uppblåsbar gummibåt

Här hittar du ett av Sveriges bästa utbud av uppblåsbara båtar!

En gummibåt är helt enkelt en uppblåsbar båt som är tänkt att användas för lek och skoj vid badet. Båten blåses upp med en pump och detta kan vara ett ganska omfattande arbete. Att därför också investera i en elektrisk pump eller åtminstone en riktigt bra fotpump kan vara en bra idé.

En gummibåt är kanske inte heller något man tar med sig för ett snabbt dopp, utan snarare när man spenderar en hel dag eller eftermiddag på stranden.

Viktigt att tänka på är att detta är att betrakta som just en båt när det kommer till säkerhet. Flytväst är därför att rekommendera. Tänk också på att en gummibåt inte är i närheten av så tålig som en riktig roddbåt och om du har en lite enklare modell bör du aldrig ta dig längre ut än till ett avstånd som du är säker att du orkar simma tillbaka.

Med det sagt så kan en gummibåt vara en riktigt rolig flytleksak att ha med sig till stranden och den bjuder in till mysiga utflykter ute på vattnet.


SUP (Stand Up Paddle)

SUP Board familj på sjö

Här hittar du massor av SUP Boards för hela familjen!

För dig med bra balans och ett lite mer äventyrligt sinne kan en SUP vara precis det som gör att dagen på stranden lyfts till nya nivåer. En SUP eller en Stand Up Paddle är precis som namnet antyder som en surfbräda du kan stå upp på och paddla med en lång paddel.

Det här kan vara ett roligt sätt att ta sig fram på vattnet och till exempel utforska den sjö ni badar i. Kanske vill du ge dig av på en utflykt till andra sidan sjön, eller så vill du bara glida fram i vassen i strandkanten.

En SUP är ju dock en lite större flytleksak som kommer att kräva lite mer arbete att ta med till och ta hem från badet. Även denna är därför att rekommendera för lite längre turer till sjön och kanske inte bara för ett kvällsdopp. Det finns dock uppblåsbara modeller som är lättare att transportera och det kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en lite smidigare lösning.


Uppblåsbar flotte

Uppblåsbar flotte för många personer

Här kan du köpa uppblåsbara flottar i många olika storlekar!

Det här är kanske en av de lite mer exklusiva flytleksakerna och är något för er som spenderar mycket tid på stranden och vid sjön. En uppblåsbar flotte är en lite större investering och något som om den köps in bör användas en hel del för att det ska vara värt det.

Men om ni spenderar mycket tid vid stranden eller kanske till och med har en egen stuga med en liten brygga kan detta vara ett alternativ som ger mervärde åt somrarna.

En uppblåsbar flotte gör att ni kan sitta på sjön och fika, umgås och ha det trevligt. Ni slipper trängas på stranden och har er egen plats där ingen stör. Det finns också exklusiva varianter med till exempel inbyggda små rutschkanor som gör att ni kan förvandla sjön till ert eget lilla vattenland.

Med andra ord är en uppblåsbar flotte något för dig som är beredd att investera lite mer i flytleksaker, men som också längtar efter att kunna göra strandvistelsen till något extra.


Säkerhet vid badet

Oavsett vilken typ av flytleksak du väljer att investera i är det oerhört viktigt att se till att du och din familj är trygga och säkra i badet. Vi bör ha respekt för vattnet och se till att göra det vi kan för att undvika olyckor. Se till exempel till att aldrig lämna ditt barn utan uppsikt, även om det har på sig säkerhetsutrustning såsom armpuffar.

En annan sak som är viktig att tänka på är att flytleksaker kan driva iväg och att små barn inte alltid har kraften att paddla tillbaka. Om du släpper iväg ett litet barn på en badring är det därför bra om du håller dig nära, även om barnet är simkunnigt. Skulle barnet driva iväg ut i sjön, kan sträckan att ta sig tillbaka bli obehagligt lång.

Ska ni ut på gummibåt, SUP eller uppblåsbar flotte, är det klokt att bära flytväst. Det gäller både vuxna och barn, om ni kommer att röra er en längre bit från land. Du kan inte förlita dig helt på uppblåsbara flytleksaker, eftersom de i värsta fall kan gå sönder mitt ute på sjön.

Men ser du till att tänka på dessa saker och vidta de åtgärder som krävs för att hålla dig och dina barn säkra kan flytleksaker göra att dagarna på stranden blir så mycket roligare. Vi hoppas att denna guide ska kunna hjälpa dig att hitta rätt flytleksaker så att du och din familj kan ha så kul som det bara är möjligt på stranden och i vattnet i sommar!


Kolla även in våra tips på badkläder för barn! Vi har letat efter både baddräkter samt badbyxor och badshorts!