Vilken sorts säng ska man skaffa till barn? En guide till baby- och barnsängar

Barn med nallebjörn sover i säng

Att sova eller inte sova är frågan många nyblivna föräldrar ställer sig. Helst skulle man önska att bebisen föddes med en mat- och sovklocka men så är dessvärre inte fallet. Som förälder får man helt enkelt anpassa sig efter en minst sagt omvälvande spädbarnstid där det mesta handlar om var och när bebisen ska sova.

Det finns många alternativ när det kommer till babysängar och ännu fler när barnet blivit lite större. Här kommer en guide till olika sorters sängar för barn i alla åldrar!

Vagga

En vagga i ett barnrum

En vagga är en mindre babysäng som kan gungas, antingen längsmed eller sidledes. Det finns många fördelar med att använda en vagga under spädbarnstiden. Den främsta är kanske att barnet ofta har lätt att komma till ro till det sövande gunget. Nyfödda barn trivs bäst i trånga utrymmen och en vagga upplevs trygg och behaglig.

En vagga tar som regel också mindre plats än en vanlig spjälsäng, och det finns många modeller som är hjulförsedda. Detta gör att vaggan enkelt kan förflyttas i hemmet så att man som förälder kan hålla uppsikt över barnet oavsett om man vilar, lagar mat eller duschar. De flesta vaggor är försedda med ben som kan låsas när man inte vill att vaggan ska gunga.

En nackdel med att använda vagga är att bebisen snabbt växer ur den då de flesta vaggor är ganska små. Efter någon månad börjar barnet vilja vända på sig och blir mer rörligt, och då kan en vagga lätt upplevas för liten. Ytterligare en nackdel är att det finns risk att bebisen trillar ur vaggan när hen blir lite större och börjar dra sig upp mot kanten.

Du kan se många fina varianter i vår stora genomgång av vaggor!

Hängvagga

Bebis ligger i en hängvagga

En hängvagga är, precis som det låter, en vagga som kan hängas upp. Själva sovdelen utgörs av ett stycke tyg med en madrass i botten. Det finns en pinne som spänner ut tyget och en fjäder som gör att hängvaggan kan gunga. Man kan hänga den i en krok som fästs i taket eller i ett karmbeslag eller en klämma som passar dörröppningar. Det finns också modeller som har en medföljande ställning men dessa tar naturligtvis mer utrymme i anspråk.

Fördelen med en hängvagga är att gungandet påminner bebisen om tiden i magen och därför skapar trygghet och ro. Vaggan kan användas redan från dag ett och är även praktisk att ta med på resor då den tar väldigt liten plats. En annan fördel är att en hängvagga är enkel att flytta runt i hemmet om man använder sig av dörrklämma eller karmbeslag. Som förälder kan man då ha ständig uppsikt över sitt barn.

En hängvagga kan användas länge. Olika modeller har olika maxvikter, men de flesta brukar kunna användas upp till 12 eller 15 kg. Dock rekommenderas inte hängvagga när barnet börjar kunna sätta sig upp själv eftersom risken då är att hen trillar ner på golvet och skadar sig.

Vi blev verkligen förtjusta i Moonboons hängvagga, som vi skrev en liten recension om.

Spjälsäng

Spjälsäng med nallar i ett barnrum

En spjälsäng är troligtvis den vanligaste typen av säng nyblivna föräldrar införskaffar inför födseln. Ofta håller de i generationer och ärvs mellan syskon och kusiner. Precis som det låter är spjälsäng en säng med spjälor runt om, som hindrar barnet från att trilla ur men som ändå låter det lite större barnet ha koll på omvärlden.

I de flesta modeller går sängbottnen att placera i två eller tre olika lägen. Vanligtvis föredrar föräldrar det högsta läget när barnet är nyfött och för litet för att kunna röra sig särskilt mycket, eftersom det underlättar vid i- och urlyftning, blöjbyten och påklädning.

Allt eftersom barnet växer kan bottnen flyttas ned så att sängen är säker och trygg för barnet. Även ena långsidan på spjälsängen brukar gå att hissa upp och ned. Medan barnet är litet används ofta ett mjukt spjälskydd runt om för att skydda barnet mot de hårda spjälorna.

En stor fördel med spjälsängar är att de kan användas länge tack vare sin storlek och stabilitet. En spjälsäng fungerar under den första spädbarnstiden fram till dess att det är dags att köpa en säng som barnet själv tar sig i och ur. En spjälsäng håller länge och är ett prisvärt köp.

Ett vanligt tillbehör som ofta används i när bebisen sover i början, är en så kallad babynest. Det är ett lagom mjukt litet ”bo” med mjuka kanter där barnet ligger trygg och skyddat.

Se tips på fina sängar i vår artikel där vi jämför spjälsängar!

Beside Crib

Mamma bredvid bebis i bedside crib

En bedside crib kallas ibland för sidosäng och är en mindre variant av en spjälsäng som fästs ihop med föräldrarnas säng. Detta för att man ska kunna ha bebisen nära sig under natten medan barnet är litet och behöver matas eller lyftas upp.

Många föräldrar tycker att en bedside crib är ett väldigt praktiskt alternativ medan barnet fortfarande vaknar på nätterna. Den kan också upplevas tryggare och mer ombonad än en spjälsäng under den första tiden.

Man kan säga att en bedside crib storleksmässigt är ett mellanting mellan en vagga och en spjälsäng. Den kan i regel användas under en längre tid än en vagga men inte lika länge som en spjälsäng.

De flesta modeller håller för en vikt på upp till 20 kg men det kan ändå bli trångt för det lite större barnet då en bedside crib är kortare och smalare än en spjälsäng. När barnet börjar kunna sätta sig upp själv eller dra sig upp mot kanten måste man byta ut sidosängen mot ett säkrare alternativ.

Resesäng

Baby sover i resesäng

En resesäng är en enklare typ av spjälsäng som oftast har ett stabilt nät i stället för spjälor runt om. Den går att fälla ihop, oftast på ett snabbt och smidigt sätt, och ta med sig på resor eller vid övernattning hos vänner eller far- och morföräldrar.

När barnet är riktigt litet kanske många föräldrar föredrar att låta barnet sova i barnvagnens liggdel när man är på resande fot. Men så snart barnet blivit lite större kan en resesäng vara ett praktiskt alternativ.

Om barnet får vänja sig vid att sova i resesängen blir den en välbekant och trygg plats som barnet sover gott i även när man inte är hemma. Det finns många olika modeller av resesängar men de flesta har gemensamt att de är enkla att fälla ut och ihop, tar liten plats och är lätt att bära då det oftast följer med en förvaringsväska med handtag.

En stor fördel med resesängar är att de kan användas länge, vanligtvis upp till cirka tre års ålder. Detta underlättar när man reser med det lite större barnet som är för litet för att sova i hotellets extrasäng men för stort för att dela säng med föräldrarna.

En nackdel kan vara att de flesta resesängar inte har justerbar höjd på sängbottnen, till skillnad från många spjälsängar. Detta gör att det kan upplevas lite bökigt att lyfta i och ur den mindre bebisen.

Vi har kollat in många resesängar och hittat några riktiga guldkorn!

Enkelsängar för barn

Barnsäng i rosa dekorerat barnrum

En enkelsäng för barn är ett vanligt alternativ när spjälsängen blivit för liten och barnet själv kan klättra i och ur sin säng. Enkelsängar för barn är oftast kortare och smalare än vanliga standardsängar men finns i olika storlekar.

Många modeller har högre kanter runt om eller en medföljande skyddsbräda som hindrar barnet från att ramla ur sängen. Det går även att köpa till en så kallad sänghäst för att hindra barnen från att kunna rulla ur.

En stor fördel med att köpa en vanlig enkelsäng är att det blir lätt för barnet att ta sig ur sängen när det behöver gå på toaletten eller till föräldrarna under natten. En lite mindre enkelsäng kan också kännas tryggare än en säng av standardstorlek medan barnet fortfarande är litet och vill ha det ombonat omkring sig.

Vanliga enkelsängar är ett stabilt och prisvärt alternativ när barnet vuxit ur spjälsängen. De kan användas under lång tid och är ofta neutrala i sin design vilket gör att de passar i de flesta barnrum.

Växasäng

Troll Viktor Växasäng
Den här modellen heter Troll Viktor Växasäng.

En växasäng är en barnsäng som utformats för att kunna justeras på längden i takt med att barnet växer. Det finns olika modeller och vissa kan användas redan från dess att barnet är nyfött. Dessa liknar spjälsängar och behöver bytas ut när det är dags för barnet att börja ta sig i och ur sängen på egen hand.

En klassisk växasäng kan man börja använda från cirka tre års ålder. Sängen går antingen att dra ut eller förlänga. Många växasängar går att justera från strax över metern till närmare två meters längd, men måtten varierar från modell till modell.

En växasäng har oftast kanter eller skyddsbrädor runt om så att barnet ska kunna sova tryggt och säkert. En fördel är att en växasäng alltid upplevs ombonad då man kan välja att justera storleken efter barnets längd. En annan fördel är att en växasäng är ett prisvärt köp då den kan användas under många år. En nackdel är att man inte kan använda samma madrass utan måste köpa ny allt eftersom man justerar storleken på sängen.

Våningssäng

Våningssäng för barn i brunt trä

En våningssäng är en konstruktion som vanligtvis består av två sängar på varandra, men det finns också modeller med tre sovplatser på höjden. Grundidén med en våningssäng är att skapa mer utrymme i mindre sovrum.

När syskon delar rum kan det ofta bli ganska trångt vilket leder till att barnen får mindre golvyta att leka på och kanske blir osams om vems leksaker som ska få finnas framme. Med en våningssäng löser man enkelt problemet då den inte tar mer plats än en vanlig enkelsäng av standardstorlek.

Många barn tycker att det är spännande att sova i våningssäng, och sängen kan även nyttjas som lekplats dagtid. I den under bädden kan man bygga mysiga kojor och den övre delen kan fungera som utkikstorn när man vill försäkra sig om att fienden inte kommer nära.

De flesta våningssängar för barn har skyddskanter för att minska risken för fallolyckor, åtminstone i den övre sängen. Många är också utrustade med en stege för att barnet smidigt och säkert ska kunna klättra upp och ner.

En nackdel med att köpa våningssäng är förstås fallrisken, både under sömn och lek. Ett barn som rör sig mycket i sömnen riskerar att ramla ur om kanterna inte är tillräckligt höga. Vid lek är det lätt att barn råkar knuffa till varandra, speciellt om de är många i den övre sängdelen.

Här kan du se massor av tips på tjusiga våningssängar för barn!

Loftsäng

Vit loftsäng med liten soffa under

Loftsängar finns i många varianter och består vanligtvis av en upphöjd säng med stege samt plats för annat undertill. Vissa modeller har skrivbord, hyllor, förvaringsmöjligheter eller till och med garderober. Det finns också loftsängar med plats för lek och kojbygge under själva sovdelen. Några sorter har även utdragbara extrasängar som gör det lätt för syskon eller kompisar att övernatta.

En stor fördel med att köpa en loftsäng till det lite större barnet är att det är en möbel som fyller flera funktioner och därmed sparar plats i barnrummet. En modell med skrivbord och bokhylla under frigör golvyta för lek och andra möbler.

En loftsäng kan också vara spännande och rolig att sova och leka i. Loftsängar rekommenderas som regel från 6 års ålder eftersom man då räknar med att barnet kan klättra i och ur sängen på ett säkert sätt. Men det finns också lägre modeller som passar mindre barn. Till loftsängar finns ofta en mängd tillbehör att köpa till, som exempelvis rutschkanor, gardiner eller dekorationer.

En nackdel med loftsängar är fallrisken. De flesta modeller har dock något slags skydd upptill som minskar risken för olyckor. En annan nackdel kan vara att en loftsäng upplevs otymplig och gör rummet svårmöblerat, men å andra sidan behövs rummet kanske inte möbleras om när man har en möbel med många användningsområden.

En stabil loftsäng kan vanligtvis användas under lång tid och ärvas mellan syskon. Här är några av våra favoriter bland loftsängarna för barn!

Hussäng

Hussäng mot blå vägg

En hussäng är många barns dröm och finns i flera varianter. De flesta består av en rektangulär, vanlig säng med en ställning formad som ett hustak över. Ställningen kan ha väggar eller spjälor av trä, men det finns också hussängar med gardiner, tak eller väggar av tyg eller andra material. På vissa hussängar sitter själva sovdelen upptill och det nedre utrymmet kan användas till förvaring eller lek.

Fördelen med en hussäng är att den är en uppskattad lekplats där barnen kan tillbringa timmar med att bygga kojor eller bara leka. Det finns modeller som har rutschkana vilket naturligtvis gör sängen extra rolig. Många barn tycker om att ha ett eget litet hus att krypa in i och en hussäng blir en mysig och trygg sovplats.

En nackdel är förstås att det alltid finns risk att barnet ramlar ur sängen och gör sig illa om sovdelen sitter upptill. En annan sak att fundera över innan man köper en hussäng är hur länge barnet kan tänkas vilja använda den. Många modeller är visserligen stabila och håller för större barn och vuxna, men tjusningen med att sova i hussäng tenderar ofta att försvinna efter något år.


Andra relaterade artiklar som du kanske vill läsa är våra tips på pyjamasar för barn, eller hur du kan motverka platt huvud hos bebisen med en babykudde!