Guide – Sakerna du behöver när du ska få ett barn

För den som är gravid och börjar närma sig födelsedatum kan det lätt upplevas stressigt med allt som ska förberedas. En ny människa ska komma till världen och flytta in i ert hem! Vad behöver ett barn? Vilka saker ska man skaffa innan man får barn?

I den här artikeln listar vi de saker vi rekommenderar att du börjar att fundera på att skaffa innan du föder ditt barn.

Vissa saker kommer du ha användning av från dag ett. Andra saker behövs först lite senare i barnets liv. Oavsett vilka saker du skaffar dig först, är det bra att ha lite koll på vad som kan vara bra att ha.

Känn ingen stress om du inte har råd eller hinner få allt på plats i hemmet innan barnet kommer. Det brukar gå alldeles utmärkt att köpa efter behov, och du märker oftast snabbt vad du verkligen behöver.

Men för den som vill vara förberedd kommer här vår lista på saker som behövs till en baby.

Håll koll på när det sker, genom att ha ett paket graviditetstest redo! Se även våra tips på fina presenter att köpa till den som är gravid!

Barnvagn – ta dig runt med ditt barn enkelt och bekvämt

Det är en klok idé att så tidigt som möjligt skaffa dig en barnvagn. Det kommer garanterat att behövas och genom att ha det köpet gjort så tidigt som möjligt har ni sparat mycket tid innan vardagen blir alltför stressig. Det finns många olika sorters barnvagnar på marknaden, om du behöver lite mer information, tips och råd inför ditt barnvagnsköp, kolla gärna in vår barnvagnsguide.

Utöver själva vagnen, kan det vara en bra idé att skaffa en åkpåse för att säkerställa att barnet kan hålla sig varmt. Det är givetvis allra viktigast om barnet föds under hösten eller vintern.

Även en skötväska kan vara värdefull och användbar redan att ha med till förlossningen. De är snygga och enkla att fästa på vagnen och rymmer allt som behövs för att sköta om en baby.

Bilstolar och babyskydd – för säkra resor med din baby

Säkerheten för ditt barn är det absolut viktigaste att tänka på i alla lägen. Ett babyskydd kommer att behövas så fort ni ska ta er hem från sjukhuset efter förlossningen, och under varje bilresa därefter. I vissa barnvagnspaket ingår ett babyskydd så det kan vara värt att kolla om ni gillar något färdigt barnvagnspaket.

Se även vår guide till vilka bilstolar som är lämpade för barn i olika åldrar!

Det är viktigt att tänka på att bilbarnstolar är rekommenderade att användas inom ett visst antal år, eftersom säkerheten inte kan garanteras efter det. Bilstolar som varit med under olyckor får absolut inte användas. Därför är det bäst att köpa en ny bilbarnstol och om man köper begagnat är det extra väldigt viktigt att endast köpa från någon man litar på, för att ha koll på hur stolen använts innan.

Bärselar och bärsjalar – bär ditt barn tryggt och nära

Många väljer att tidigt skaffa en bärsele eller bärsjal för att smidigt kunna bära med sig sitt barn när det behövs. Vissa tillfällen är det mer praktiskt att slippa ha med sig barnvagnen överallt. Det ger dig två händer fria att göra annat, och kan vara till stor hjälp både i hemmet och ute när du har ärenden att uträtta.

Om du är osäker på skillnaden mellan en bärsele och en bärsjal, eller funderar över vilken som passar dig bäst, kolla in vår guide till bärselar och bärsjalar!

Ett annat populärt alternativ, särskilt bland aktiva föräldrar och friluftsentusiaster, är att skaffa en bärstol för att kunna ta med barnet på ryggen. Det är ett ergonomiskt sätt att bära barnen under längre perioder.

Amning och matning

Oavsett om du kommer att amma ditt barn, eller börja med flaska direkt, finns det ett antal hjälpmedel som kan vara bra att tidigt ha till hands. Matningen är en av de mysigaste stunderna i livet med småbarn, så det är värt att förbereda för att göra det så enkelt som möjligt.

Nappflaskor

En bra nappflaska gör det enkelt att mata en liten bebis. Ifall amningen inte fungerar som den ska är det viktigt att se till att bebisen får i sig näringen via flaska. Det finns även speciella dinappar och flaskor som är avsedda för de riktigt små, till exempel sorter som är tänkta att simulera riktig amning. När barnet blir lite större kan det vara lämpligt att skaffa en, eller ett par pipmuggar, så att hen kan prova att dricka själv.

Amningsprodukter

För den som har svårt med amningen, vill få ut mer mjölk, eller kunna försvara mjölk för senare bruk, finns det bröstpumpar. Det finns flera olika sorter, både manuella och elektroniska. Våra upplevelser är att de manuella kräver ganska mycket jobb, för små mängder mjölk. För den som har riktigt mycket mjölk kan de fungera som en snabb lösning för att lätta på trycket, men i de allra flesta fall är en elektronisk variant det bättre alternativet.

Andra hjälpmedel som kan underlätta i vardagen för en ammande mamma, är till exempel amningskuddar eller produkter avsedda för att vårda brösten. Det är viktigt att ta hand om sig själv och göra varje moment så behagligt som möjligt, för att orka med amningstiden.

Amningskläder

Ett hungrigt barn vill sällan vänta, vilket innebär att en ammande mamma hela tiden måste vara redo. När du är ute med ditt barn är det ofta bra att ha bekväma och praktiska kläder för att diskret och enkelt kunna amma.

Det många kläder speciellt designade för det ändamålet som amningsbh:ar och andra amningskläder. Du bör även ha bekväma kläder under graviditeten, till exempel gravidleggings eller så kallade mammaklänningar.

Mjölkersättning

Många väljer att ge barnet mjölkersättning, antingen för att bröstmjölken inte räcker till, för att det är smidigare eller av andra skäl. Det finns många fullgoda mjölkersättningar och det är bra att alltid ha tillgängligt vid behov. Om du ska mata barnet med mjölkersättning eller välling regelbundet, kan det eventuellt vara värt att kika på en vällingmaskin, som gör jobbet åt dig.

Småbarn får i sig allt de behöver via modersmjölken eller ersättningen, men det är även rekommenderat att ge D-vitamindroppar till alla barn upp till 2 år.

Leka och utforska

Det är vanligt att föräldrar blir överösta med leksaker över tid, och små barn brukar kunna roa sig med det mesta. Det kan dock vara bra att ha några leksaker som är anpassade och säkra för riktigt små barn, exempelvis ett par fina träleksaker. Även ett babygym, kan vara en lustfylld och uppskattad plats att leka och utforska sina sinnen för en liten baby. Du kan vänta med flera leksaker som dockor och liknande, tills barnet blir lite större.

Babygym

Ett babygym är en plats för underhållning och upplevelser anpassade för ett litet barn. Många gym har olika söta figurer, olika material som låter eller drar till sig barnets uppmärksamhet. Som förälder är det underbart att bara sitta bredvid och se hur barnet undersöker och försöker nå de olika figurerna som hänger ner. Då barnet är upptaget med att leka i babygymmet får du som förälder även en liten stund att göra annat, även om du givetvis hela tiden måste ha ditt barn under uppsikt när de är små.

Saker att ha i hemmet

Givetvis behöver hemmet ordnas om inför den nya familjemedlemmen. Säkerheten i hemmet behöver ses över, och vissa saker kan vara bra att införskaffa för att göra livet med småbarn så behagligt som möjligt.

Saker som säkerhetsgrindar, spisskydd och andra säkerhetsprodukter kan vara värda att titta på.

Sovdags

Det är viktigt att se till att barnet har en bra miljö att sova i. Det kommer att göra livet som förälder så mycket enklare, om ni får barnet att sova ordentligt! Det finns nästan inget värre som förälder till en liten baby, än att inte få sova ut ordentligt.

Med en bra säng och behagliga sängkläder är chanserna bättre för att barnet ska komma till ro. Det finns olika sorters sängar anpassade för bebisar, som spjälsängar eller vaggor. Nyfödda och små bebisar ligger oftast bäst i en babynest.

Tänk på att bebisens sovstunder oftast är er chans som föräldrar, att återhämta er i under trötta perioder. När barnet blir större kan det bli dags att titta på juniorsängar eller varianter som loftsäng, men det behöver du inte fokusera på än.

Se till att barnets temperatur är lagom hela tiden. Ett vanligt tips är att köpa en bunt muslinfiltar och andra babyfiltar att ha hemma redan innan barnet kommer.

Skötbord

Det är väldigt praktiskt att ha ett särskilt skötbord, anpassat för en skötsel av en liten baby. Vi rekommenderar av erfarenhet att ha det innan barnet kommer, eftersom det kommer att användas från första början, många gånger per dag. Bra skötbord har utrymme för allt som behövs för att sköta ett barn, med praktiska hyllor eller lådor lätt tillgängliga. Allt som förenklar vardagen är guld värt för trötta småbarnsföräldrar.

Babyvakter

En nybliven mamma kan ofta gå på högspänn hela tiden. Stressen av att inte se och höra sitt barn kan bli påfrestande och det är svårt att få tid över att få saker gjort. En babyvakt kan många gånger vara till hjälp för de stunder då du behöver lämna rummet en kort stund, men vill kunna höra om ditt barn vaknar och gråter till exempel.

Babysitter

Det finns få hjälpmedel som är så värdefulla när det kommer till att få saker gjort, som en babysitter. Vi brukar skämtsamt säga att en babysitter är pappans bästa vän, då det ger möjlighet att ha koll på barnet, samtidigt som du till exempel gör ärenden på datorn eller liknande. En bra babysitter är både bekväm och stimulerande, med möjlighet att gunga och uppleva ljud, ljus och leksaker.

Nappar och napphållare

För de barn som gillar napp är det ett fantastiskt hjälpmedel för att ge barn lugn och ro. Många barn upplever stor trygghet av att använda napp och vi rekommenderar att prova för att se om ditt barn gillar det. Se till att köpa en napp anpassad för barnets ålder. Våra erfarenheter skiljer sig en del: vissa barn spottade ut nappen från dag ett, medan andra älskade den och hade svårt att sluta när det började bli dags. Det kan även vara en god idé att köpa en napphållare för att se till att barnet alltid har nappen nära till hands och inte tappar bort den.

Barnkläder

Alla barn behöver kläder för olika årstider. Vad som behövs just när ditt barn föds beror på under vilken årstid förlossningen sker. Det viktigaste är i alla fall att barnet håller rätt temperatur, att kläderna är bekväma och att det är enkelt för dig som förälder att klä på och av ditt barn.

Kläder att ha i hemmet

För en liten baby är det bäst att ha praktiska kläder som går att knäppa upp, som en body eller bodysuit. Då är det enkelt att byta blöja utan att behöva ta av kläderna varje gång. Många som blir föräldrar får ofta lite kläder från nära och kära, och det kan lätt bli mer än vad man faktiskt använder. Vi rekommenderar att åtminstone ha ett par plagg av varje sort, och sedan fylla på allt eftersom behovet uppstår.

Kläder för kalla höst- och vinterdagar

Det är alltid viktigt att hålla barnet varmt, särskilt på under höst- och vintermånaderna. Bra kläder och en åkpåse gör det möjligt att ta med barnet ut på underbara promenader och resor tillsammans utan att barnet fryser. Även regnkläder, och gummistövlar när barnet blir lite större, är bra att så att ni kan vara utomhus och leka i alla tänkbara väder. När vintern kommer behövs ofta en overall, vantar och mössa.

Kläder för sommar och sol

Under soliga dagar är det viktigt att hålla barnet skyddat från farlig UV-strålning. Det finns särskilda UV-kläder som är designade för just detta. Solhatt eller keps och liknande, samt svala luftiga kläder är bra att ha under årets varma månader.

Hygien – Håll hemmet rent, säkert och luktfritt

Det blir givetvis en hel del att tvätta och hålla rent där hemma med små aktiva barn. Blöjor måste bytas och det blir fläckar och smuts, från till exempel mat, på alla möjliga otänkbara ytor. Som tur är finns det en del bra hjälpmedel för att hålla god hygien i hemmet med små bebisar.

Potta

För den tidiga träningen att gå på toaletten själv, är det värt att skaffa en bra potta så fort som möjligt. Det finns många olika modeller att välja mellan. Alltifrån simpla låga pottor, till pottor med högre kant, eller pottor som är tänka att efterlikna riktiga toaletter. Oavsett vilken variant du väljer, är det en stark rekommendation att skaffa det tidigt så att barnet kan få möjlighet att prova själv när hen är redo.

Blöjhinkar

Det går inte att komma ifrån att en babys blöjor ger av sig en lukt som kan ta över ett helt rum. Genom att ha en särskilt avsedd blöjhink kan man få undan lukten på ett praktiskt sätt utan att behöva springa ett oändligt antal vändor till soptunnan eller sopnedkastet.

Blöjhinkar är designade med en särskild förslutning som gör att blöjan och lukten stängs inne och inte sprider sig i hemmet. Ett bra tips till oerfarna föräldrar, för att slippa onödigt doftrelaterat lidande.

Ett alternativ är att istället använda tygblöja. Dessa kan tvättas och med en uppsättning byten kan du tvätta och återanvända samma blöjor under större delen av småbarnsåren!

Badstunden

Att bada sitt barn är ofta en mysig stund som förälder. Om barnet tycker om vatten är badet perfekt läge att kombinera lek och tvätt av barnet. Att tidigt ha en bra balja gör det enkelt att hålla barnet rent och är en trygg och bekväm badplats för ett litet barn.

Tänk bara på att inte lämna små barn ensamma, även om de kan redan kan sitta upp!

Köp en bra anpassad barntvål, kanske något roligt badskum, och kanske en lite badleksak så kommer ni ha många mysiga stunder tillsammans i badrummet. För att säkerställa rätt badtemperatur, kan du investera i en badtermometer!

Hygienprodukter

Vi rekommenderar att redan innan barnet fötts ha en uppsättning hygienprodukter. En enkel lista på saker du behöver skaffa innan du får barn innehåller följande:

Sammanfattning

Trots att det är en hel del saker att tänka på, och införskaffa, när du ska få barn, behöver du inte känna någon panik. Många av sakerna är tänkta att underlätta i vardagen och är sådant som vi uppskattat under våra år som småbarnsföräldrar. Det går utmärkt att bara köpa in det allra mest nödvändiga först. Därefter kan du fylla på allt eftersom, och du märker med tiden vilka behov just du och ditt barn har. Fokusera främst på:

  • Säkerhet
  • Hygien
  • Mat
  • Värme

Då ska du se att allt kommer att gå bra. Detta, samt din kärlek, är allt barnet behöver för att överleva och må bra sin första tid i livet.