Att göra på sportlovet med barn: 30 roliga aktiviteter

Sportlovet närmar sig, men kanske har du slut på både pengar och idéer. Vad kan du då hitta på tillsammans med ditt barn? Vi ger dig 30 tips på saker ni kan göra!

Många av dem väcker fantasin hos ditt barn eller får honom eller henne att testa något nytt. Det kan vara början på något roligt som fortsätter även efter lovet!

Tips på aktiviter till sportlovet

Om ni vill göra något helt unikt kan ni även boka en upplevelsepresent.


1. Testa vintersporter

Barn åker skidlift

Det de flesta förknippar med sportlovet är vintersporter som att åka skidor, skridskor, eller varför inte åka pulka? Bor du i en del av landet där det faktiskt är kallt och snö är det perfekt läge för ditt barn att testa de här sakerna.

Har ni inte skidor eller skridskor kan det finnas möjlighet att låna det gratis på en fritidsbank eller ett liknande ställe. Annars kan det vara möjligt att låna utrustning ett par dagar från vänner eller släktingar.

2. Prova på-aktiviteter

Barn klättrar på klättervägg inomhus

Under lovet kan många som har aktiviteter för barn eller ungdomar ge intresserade möjlighet att prova deras sport eller aktivitet. Det kan vara allt från dans till fotboll eller att åka skateboard i en ramp. Finns det inget som ordnas i närheten?

Då kan du ordna liknande aktiviteter själv. Kanske känner du några som har barn som är ett par år äldre än ditt barn, och som sysslar med något spännande?

Det kan vara att han eller hon spelar gitarr, är bra på basket eller kan ge en introduktion till något annat. Bara att få vara med någon som är äldre och tar sig tid en stund kan vara värdefullt och göra att ditt barn blir inspirerat, och för det äldre barnet kan det vara roligt att få känna sig vuxen och kunnig.

3. Uppdrag utomhus

Familj på promenad i skogen på vintern

Att gå ut på en promenad kan kännas svårt för ett barn, eftersom det inte händer så mycket och lätt kan kännas långtråkigt. Ett sätt att göra det roligare är att ge ditt barn ett uppdrag eller en utmaning, så förvandlas promenaden till något mer aktivt.

Till exempel kan ni plocka skräp tillsammans – kanske efter att ha läst en bok om hur djur kan skadas av allt skräp som sprids i naturen. Eller så kan barnet ha i uppdrag att lägga märke till så många olika sorters träd som möjligt.

Under sportlovet har träden inga löv, så det kan vara klurigt att se skillnad på dem. Därför har ni en chans att tillsammans lära er mer om hur olika träd ser ut, hur man ser skillnad på olika stammar och liknande. Det kan vara kul även för dig som är vuxen.

4. Använd en app

Pokemon GO på telefon i hande, vinterbakgrund

Beroende på hur gammalt ditt barn är kan du också välja att använda en app för att uppmuntra till aktivitet utomhus. Det finns appar som är gjorda för att man ska kunna lära sig mer om naturen, men även till exempel Pokémon GO kan vara bra för att öka aktiviteten och göra det roligare att vara ute.

Ditt barn kanske inte har en egen mobil, eller inte en mobil som är tillräckligt bra för ett sånt spel. Därför kan det bli lite speciellt att få låna din mobil för att kunna spela när ni är ute tillsammans under lovet.

5. Utse bästa lekplatsen

Lekplats ute på vintern

Ett annat sätt att få ditt barn att vara mer utomhus och att gilla att vara aktiv ute är att du ger ett uppdrag som varar under hela veckan. Ni kan tillsammans ha som uppgift att utse den bästa lekplatsen.

Alla som är med kan få sätta betyg på olika saker, till exempel hur många leksaker det finns att på lekplatsen, hur kul det känns att leka där, hur lekplatsen ligger och om det finns något som är speciellt och inte finns på de andra lekplatserna.

Att ta sig till en lekplats kan alltid vara roligt, men är det tråkigt grått väder kan det ändå ta emot. Att besöka olika lekplatser varje dag och att behöva undersöka dem och jämföra dem med varandra kan vara en bra motivation för att komma ut och leka.

6. Ha ett pyjamasparty

Två barn med pyjamas

Det kan alltid vara roligt för ditt barn att få bjuda hem en kompis, eller flera kompisar samtidigt. Har du någon gång ordnat ett barnkalas vet du att det kan bli mycket jobb och allt annat än lugnt. Ett alternativ som fungerar bra när det är lov är att ha ett pyjamasparty.

Då krävs det inte lika många aktiviteter eftersom det räcker långt att det är spännande att få sova över tillsammans med sina kompisar. Kanske blir det inte så mycket sömn, men det gör inte så mycket eftersom det är lov – och det kan bli en minnesvärd upplevelse.

7. Reflexpromenad

Ficklampa lyser i gräset på kvällen

Vill du ordna något som händer på pyjamaspartyt kan en reflexpromenad passa perfekt. På sportlovet kommer mörkret fortfarande ganska tidigt på kvällarna, och du kan göra en tipsrunda där man hittar vägen genom att lysa med ficklampor och följa reflexer.

Det blir mycket mer spännande än en tipsrunda när det är ljust! Är det inte tillräckligt många barn för att ha en tipsrunda med flera lag kan du strunta i det där med att det ska finnas frågor, egentligen är det viktigaste att följa reflexerna och att det är läskigt att vara ute i mörkret – även om det bara är en runda i en mörk trädgård.

I slutet av promenaden kan det vänta en skatt. Till exempel kan det vara godispåsar, vilket passar om barnen ska komma hem till en filmkväll.

8. Skapa ett LAN

Datorspelande ungdom

Har du ett barn som är intresserat av datorer eller spelande kan det vara roligt att fixa ett litet LAN. Det viktigaste är då inte att barnen har tekniskt avancerade datorer, utan mer att de får testa något som de egentligen är lite för unga för.

De flesta barn tycker att det är roligt att få känna sig mer vuxna än de egentligen är, åtminstone för en kväll. Ert hemma-LAN kan bli ett spelmaraton där alla får stanna uppe och spela så länge de vill på sina datorer eller surfplattor.

För att få till rätt känsla kan du köpa hem några energidrycker och olika sorters chips. Bäst är det om de kan få ett helt rum för sig själva, då kan ni få till en bra stämning genom att bara några små lampor är tända, så att rummet framför allt blir upplyst av skärmarna. Det kan också passa att lägga ut madrasser eller luftmadrasser på golvet, eftersom man kan bli rätt trött av spelande.

9. Byt barn med någon

Ett allmänt tips för skolloven är att komma överens med några andra föräldrar om att ni kan byta barn. Då tar du hand om deras barn en dag medan de tar hand om ditt barn en annan dag.

På det sättet kan barnen få två roliga dagar när de har sällskap av varandra, medan ni föräldrar får paus. Kanske behöver du jobba en dag på lovet eller så behöver du bara hinna andas ut och vila lite innan det är dags att hitta på saker med ditt barn igen.

 10. Bygg en koja

Träkoja i skogen, barn med kikare tittar ut

En enkel men rolig lek är att bygga en koja. Den går att göra både utomhus och inomhus. Ska ni bygga ute och inte har någon egen trädgård är det ett bra tillfälle att lära ut lite om allemansrätten.

Man får ju till exempel använda pinnar som ligger på marken, men inte bryta pinnar från träd eller buskar. Inomhus kan det vara möjligt att skapa mer eller mindre avancerade kojor, beroende på barnets ålder och hur uppslukad han eller hon blir av projektet.

För mindre barn kan det räcka långt att lägga en filt över ett bord och inreda med kuddar, medan det kan krävas mer avancerade byggen för större barn. För att kojan ska kännas extra lyckad kan ni fika i den när den är färdig. Även den enklaste koja kan kännas väldigt bra när man fikar i den.

11. Hitta på en fantasivärld

Flicka med enhörning

Blev ni trötta av att bygga en koja, eller känns det helt enkelt som en dålig idé? Är vädret bara slask och bostaden liten kan en koja kännas övermäktig att orka med. Ett alternativ kan då vara att hitta på en saga tillsammans – eller varför inte en hel fantasivärld?

Ni kan börja med att hitta på några personer eller figurer. Kanske kan ni rita hur de ser ut eller bara beskriva dem. Sen kan ni gå vidare och fundera ut hur de bor och vad de tycker om att göra. Kanske har figurerna vänner eller någon de bråkat med?

Det här är en aktivitet som kan anpassas efter barnets ålder och som också kan göras med lite olika ambitionsnivå. Det går göra allt från att fantisera tillsammans en stund till att hitta på komplicerade intriger. Ni kan också bygga en modell av fantasivärlden av tomma toalettrullar och annat ni har hemma.

12. Besök biblioteket

Flicka läser bok på biblioteket

På biblioteket kan det finnas särskilda aktiviteter på lovet – som är gratis och gjorda för barn som är hemma på lovet. Det kan vara sagostunder, pysseldagar eller någon liten konsert. Kolla upp programmet på ditt närmaste bibliotek, det kan finnas fler aktiviteter där än du väntar dig.

Händer det inget särskilt kan det ändå vara mysigt att besöka biblioteket tillsammans. Där finns massor av böcker och det kan också finnas filmer och tv-spel som går att låna gratis eller väldigt billigt.

13. Skapa en sagoplats

Känns det svårt att orka hitta på en hel fantasivärld? Ett enklare alternativ kan vara att ni skapar en sagoplats. Gör en särskild plats som ni har under lovveckan, där ni läser en bok tillsammans varje kväll.

Det kan vara ett hörn med mjuka filtar och extra kuddar där det blir mysigt att krypa upp och lyssna på en bok. Vill du skapa en mer speciell stämning kan ett doftljus eller lite rökelse bidra till känslan av att det är en plats som befinner sig lite bredvid den vanliga vardagen – även om den finns i ett hörn av vardagsrummet eller sovrummet.

Ett tips är att leta upp en bok från biblioteket som är tjock nog att räcka för högläsning under hela veckan.

14. Skapa en konstutställning

Barn målar med pensel

En kreativ aktivitet som kan kännas rolig är att ditt barn får skapa en konstutställning. På det sättet kan teckningarna göras med större allvar och det kan bli en del av arbetet att välja ut vilka som är bra nog för att visas upp.

Det krävs inga riktiga ramar, men för att öka känslan av att det är ett seriöst projekt kan du köpa hem några större svarta papper och fästa bilderna på. Då upplevs de som inramade. Sätt upp utställningen någonstans i hemmet (till exempel på köksskåpen, som brukar tåla lite tejp) och bjud hem ett par vänner eller släktingar på vernissage!

15. Besök en utställning

Barn på konstmuseum

Tillsammans med ditt barn kan du besöka en utställning, antingen som inspiration inför den utställning han eller hon själv ska skapa, eller bara för att det är roligt. Känner ditt barn sig intresserad av tavlor finns det gallerier som visar upp konst helt gratis.

Det kan dock krävas att barnet är lite större för att det ska vara möjligt att uppskatta det. På museer kan man behöva betala inträde, men där brukar det också finnas utställningar som är speciellt utformade så att de ska passa barn. Det kan också finnas andra aktiviteter, till exempel skapande verkstäder, visningar för barn eller liknande.

16. Ta foton till sociala medier

Barn poserar för kamera på vintern

Är ditt barn såpass litet att han eller hon inte får ha sociala medier själv kan det vara en rolig utmaning att få ta foton som du visar på dina sociala medier. Även om du har ett konto som bara följs av den närmaste kretsen kan det kännas spännande att få ta plats i den digitala världen.

Om du vill kan du hitta på ett tema som bilderna ska handla om. Till exempel kan det vara ”Vad händer under en dag?” eller ”Det här vill jag visa”.

Anpassa det så det passar efter åldern. Förutom att det är roligt och kreativt kan det vara ett perfekt tillfälle att prata lite mer om sociala medier och hur det fungerar – och varför det inte är dags med ett eget konto riktigt än.

17. Byt spel med någon

Det är lätt att man tröttnar på de saker man har. Andras känns ofta mycket roligare. Därför kan det vara en bra idé att byta spel med någon. Kanske har barnet en kusin eller kompis som kan tänka sig ett tillfälligt byte.

På det sättet kan ni få nya spel under lovet, som är roliga att utforska tillsammans. När ni får tillbaka era vanliga spel efter att lovet är slut kan de kännas extra roliga för att de varit borta ett tag. Att byta spel kan fungera bra både för dator- och tv-spel och också för brädspel av olika slag.

18. Hitta på ett eget spel

Gillar ditt barn att spela brädspel kan det vara kul att hitta på ett eget spel. De enklaste spelen är tärningsspel där man har var sin pjäs och går på olika rutor tills man kommer i mål.

På vissa av rutorna kan det hända särskilda saker, till exempel ”börja om från början”, ”backa tre steg”, ”ät tre bitar godis”, ”flytta någon annans pjäs tre steg bakåt” eller ”gör tio armhävningar”. Vilka saker som passar beror på barnets ålder och vad han eller hon tycker är kul.

Att göra den här sortens enkla tärningsspel kräver egentligen bara att ni har ett papper, pennor, fantasi, en tärning och något som kan fungera som spelpjäser.

19. Gör en skattjakt

Skattjakt utomhus, barn med karta

Vill du att vägen till lördagsgodiset ska vara lite speciell när det är lov? Då kan du göra en skattjakt! En skattjakt passar inte små barn, men är spännande när barn börjar bli bra på att förstå ledtrådar. Du ger barnet den första ledtråden i handen.

Den ska leda till en annan plats där nästa ledtråd är gömd. Så håller det på ända tills man kommer till den sista platsen där det inte ligger en ledtråd utan en skatt – en skål med godis!

Ledtrådarna kan vara som gåtor, men de kan också vara beskrivningar som är enkla att förstå eller bilder som visar var nästa ledtråd finns. Du kan också välja att göra enkla kartor. Vilket som passar bäst beror på ditt barn.

20. Res med Google maps

Telefon med Google Maps på en stor karta

Det kan vara tråkigt att inte ha råd eller möjlighet att resa – speciellt om många andra i skolan eller förskolan gör det. Det är svårt att hitta sätt att kompensera för det. Även om ni gör roliga saker hemma blir det inte samma sak.

Är ditt barn nyfiket på världen går det däremot att ta tillvara på det intresset och uppmuntra det. Ett sätt är att ni tillsammans gör en resa med hjälp av Google maps.

Ett annat populärt sätt att se och uppleva världen, är genom spelet GeoGuessr. Där ska man lista ut var i världen olika platser ligger, genom bilder från Google Streetview.

Kanske ska ni åka till Paris, gå runt på gatorna och se var Eiffeltornet egentligen ligger. De flesta har nog sett en bild på det, men hur ser gatorna bredvid ut? Det går att utforska en stad ganska mycket även om man stannar i soffan.

21. Skapa en temakväll

Vill du spinna vidare på Google maps-resan kan ni fixa en hel temakväll. Eller så väljer ni var sin stad och har flera temakvällar under veckan.

Till kvällen kan ni leta upp musik på språket som talas i staden, laga någon mat som är typisk att äta där och titta på en barnfilm som kommer därifrån. Det behöver inte bli så avancerat (om du inte vill). Till ett Paris-tema kan det räcka långt med baguetter och ost. Det är att det blir en helhet som spelar roll!

22. Besök ett nytt ställe

Det kan vara roligt att åka till ett nytt ställe, även om det bara är en annan ort som egentligen ligger rätt nära. Finns det något ställe där ni aldrig varit, och finns det något där som skulle vara värt att besöka?

Kanske finns det en särskild lekplats, ett museum, ett bibliotek eller en fin park med fågeldamm? Har du möjlighet att låna ett busskort och om ni tar med er fika kan det bli i stort sett gratis. Och det kan kännas som ett litet äventyr att ta bussen till en annan plats, även om ni inte gör något mer avancerat än att besöka en annan lekplats än den som ligger närmast er bostad.

23. Gör ett eget recept

Barn med mamma bakar

Många barn tycker att det är roligt att leka i köket och själva försöka baka något. Får ditt barn helt fria händer är det risk att resultatet inte blir särskilt gott – men det kan vara roligt på vägen dit.

Ett alternativ är att ni till exempel gör en muffinssmet tillsammans, och att barnet sen får fria händer att smaksätta halva smeten, och att sticka ner bitar av frukt och annat i sina muffins.

Att det bara ska gälla för halva smeten beror på att det är bra om några kakor verkligen blir goda och inte bara handlar om att det är kul att vara kreativ.

Kolla även in dessa gulliga kakformar, perfekt för enkel bakning med barnen!

24. Picknick inomhus eller utomhus

Picknick mat utomhus vintertid

Det kan vara roligt att göra en picknick, att planera och packa en matsäck och ge sig iväg ut. Sportlovet är tyvärr under en årstid när vädret kan vara allt annat än inbjudande. Kanske finns det ett vindskydd så att det kan vara mysigt att ha picknick utomhus även om det är kallt och regn, eller så har ni tur och får en fin dag som passar för en picknick.

Ett alternativ är att planera så att picknicken kan bli både inomhus och utomhus. Det kan faktiskt vara riktigt mysigt att lägga ut picknickfilten på golvet i vardagsrummet eller i sängen och ha picknicken där istället.

25. Testa nya lekar

Det är lätt att hamna i att alltid göra samma saker. Du känner ju ditt barn och vet vad han eller hon brukar tycka är roligt, och ditt barn förväntar sig att ni gör de saker ni brukar göra. I längden kan det bli lite oinspirerande, så därför kan det passa bra att testa nya lekar under lovet.

Det går att hitta beskrivningar av olika lekar på nätet eller i böcker som går att låna på biblioteket. Välj ut några av lekarna och testa att göra  dem – kanske hittar ni nya favoriter!

26. Gör trolldeg

Barn leker med röd trolldeg

Trolldeg är en enkel lera du kan göra genom att bland ihop:

  • 1 del vatten
  • 1 del vanligt salt
  • 2 delar vetemjöl

Rör ihop det och tillsätt lite matolja för att leran ska bli smidigare. Vill du ha lera i flera färger kan den färgas med karamellfärg.

Trolldeg är kul att leka med, och även mindre barn kan vara med eftersom den är ofarlig att äta. Blir några figurer extra fina kan de torkas på låg temperatur i ugnen. De kan också målas efter det. Ni kan välja att göra till exempel ljusstakar eller värmeljushållare som ni torkar i ugnen, så får ni fina prydnader att använda även efter lovet.

27. Gör eget slajm

Barnhänder leker med rosa slajm

Något annat som kan vara roligt att testa är att göra eget slajm. Det finns olika recept online och de enklaste innehåller bara vatten, potatismjöl, matolja och karamellfärg.

Det finns också mer avancerade recept där det till exempel ingår raklödder, linsvätska eller lim. Även enkelt slajm kan vara kul att testa att göra, även om det kanske inte håller sig läskigt slajmigt lika länge.

28. Klipp och klistra

Barn klipper och pysslar raketer i färgglatt papper

Många barn tycker om att pyssla och det behöver egentligen inte vara så komplicerat eller kräva dyra material. Med papper, pennor, lim och limstift kan man komma långt. Ni kan klippa ut fina bilder ur tidningar att använda, eller kanske testa att använda mat.

Riskorn kan ge en bild en särskild känsla, och makaroner finns i många olika former. Ta en eftermiddag när ni ägnar er åt kreativiteten genom att klippa och klistra och se vad ni får ihop.

29. Yoga och spa

Barn och mamma tränar yoga

Blir ditt barn lite speedat av att det är lov, eller gillar han eller hon bara att få känna sig vuxen? Då kan det passa att testa yoga och spa.

Välj ut några enkla yogaövningar ni kan göra tillsammans. Efter det kan ni fixa smoothies, en ansiktsmask och ett varmt bad med skum. Det kan bli en lugn kväll med nedvarvning och avkoppling – och en möjlighet för ditt barn att få känna sig lite stor.

30. Gör mat till fåglarna

Fåglar äter i fågelholk på vintern

Ett sista tips är att göra fågelmat. Även om våren börjar närma sig när det är sportlov kan det fortfarande vara svårt för fåglar att hitta mat. En snäll hjälp till fåglarna är att hänga ut mat till dem.

Du och ditt barn kan fixa egen fågelmat genom att smälta kokosfett i vattenbad. Sen rör ni ner frön eller nötter. Häll blandningen i muffinsformar och lägg i ett snöre innan det stelnat. Kokosfettet kan blandas med smör eller matolja och det går att använda olika sorters nötter och frön. Till exempel fungerar solrosfrön och jordnötter bra.

Tänk bara på att det ska vara naturella nötter, inte rostade, saltade eller kryddade. Det går också att blanda ner torkad frukt. När fettet stelnat kan ni ta ut maten ur formarna och hänga upp den i ett träd. Har ni ingen trädgård kan ni hänga den i skogen eller i en park, det viktigaste är att det är en plats där det finns fåglar som kan hitta maten.


Här hittar du fler föräldratips!