Påsklovet närmar sig. Har du slut på idéer på vad du kan göra med barnen? Inga problem – här kommer 35 tips på saker att göra med barnen på påsklovet!
Innehåll
Unika upplevelser att prova i påsk
Innan vi börjar listan, kommer här en kort lista på unika och specifika upplevelser, eller så kallade upplevelsepresenter, att ge bort eller vara med om i påsk!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Liveit, Upplevelse.com, Taysta och Greatdays.
Upplevelse (länk) | Var? | För vem? |
---|---|---|
Mordgåta i Gamla Stan (läs mer) | Stockholm | 2-4 pers, från 8 år |
Besök Junibacken (läs mer) | Stockholm | Alla åldrar |
Testa Wingsuit (läs mer) | Stockholm | Från 7 år |
Gå på chokladprovning (läs mer) | Många orter | Äldre barn och vuxna |
Gå en glasskurs (läs mer) | Stockholm | Hela familjen |
Delta i fotojakten (läs mer) | Hela landet | Hela familjen |
Spela Agent X (läs mer) | Hela landet | Från 7 år |
Prova ett Escape Room (läs mer) | Många orter | Från cirka 10 år |
Gå på glassprovning (läs mer) | Stockholm, Malmö | Hela familjen |
Gå en äventyrsbana (läs mer) | Många orter | Från 12 år |
1. Gör påskgodis
Godiset är en viktig del av påskfirandet, och de flesta barn har sina favoriter i godisaffären. Vill ni ha en pysslig dag kan ni testa att göra godis själva. En av de enklaste sakerna att göra är att forma ägg av marsipan, som ni sen doppar i choklad eller rullar i strössel.
Ni kan också göra trillingnötter där ni smälter choklad och lägger i hasselnötskärnor. Efter det fiskar ni upp nötterna tre och tre och lägger dem på ett bakplåtspapper tills chokladen stelnat. Det går också att doppa frukt eller mandlar i smält choklad.
Vill ni göra godis som ser ut som stekta ägg går det att göra godisets äggvita genom att blanda florsocker och vatten med lite ättika och mintarom, och sen använda gula chokladlinser för att det ska se ut som äggula.
Verkar inte just de här godissorterna lockande? Det finns många andra recept online!
2. Göm påskägg
En av de mest populära lekarna till påsk är äggjakten. Den kan ordnas på olika sätt, men det vanliga är att gömma påskägg som är fyllda med godis antingen inne i bostaden eller i trädgården.
Har ni möjlighet till det kan ni också gå ut i naturen och använda de gömställen som finns där. Är det flera barn kan det vara viktigt att förklara hur det fungerar först, så att det inte blir missförstånd och någon till exempel tror att man får allt man hittar, medan det i själva verket finns ett påskägg per barn.
Det finns även påskägg med godis som tilltalar vuxna, så bjud in din partner eller annan närstående att vara med på äggjakten!
3. Gör en skattjakt
Vill du göra äggjakten lite mer avancerad kan du göra den i form av en skattjakt. Då får barnet en ledtråd som leder till ett visst ställe där nästa ledtråd är gömd. I slutet av skattjakten leder den sista ledtråden till skatten – alltså till det godisfyllda påskägget.
Är det flera barn som är med och leker kan du välja att skattjakten slutar till exempel i ett visst rum, en skogsdunge, eller en särskild del av trädgården, där det sen kan finnas flera ägg gömda på olika ställen.
4. Anordna äggpickning eller äggrullning
Traditionerna skiljer sig åt och beroende på var du bor är du nog van vid att göra vissa saker medan andra påsklekar istället är vanliga någon annanstans i landet. Det kan vara roligt både att göra det ni brukar göra och testa något nytt.
Två av de vanligaste påsklekarna är äggpickning och äggrullning. För båda behövs kokta ägg, gärna också målade så de har fina mönster och färger. Speciellt vid äggrullning är det bra med målade ägg eftersom det då lättare går att hålla reda på vilket ägg som tillhör vilken person.
Äggpickning går till så att två personer håller var sitt ägg i handen och så slår man äggen mot varandra. Det ena äggets skal kommer spricka, vilket gör att den personen förlorade duellen.
Är ni många personer pickas ägg tills bara en enda person har ett helt ägg kvar – eller åtminstone en sida som inte spruckit. Tänk på att ett ägg brukar ha en spetsigare och en rundare sida och att det blir mest rättvist om båda använder samma sida.
Äggrullning går istället ut på att man rullar ägg nedför en backe eller möjligen en planka eller något annat som lutar. Målet kan vara att helt enkelt att ens ägg ska komma längst, men det finns också traditioner där man ska försöka träffa varandras ägg.
5. Testa en tradition från ett annat land
Ibland kan man bli trött på sina egna traditioner och de saker som görs likadant år efter år. Ett sätt att blanda ut de gamla traditionerna med något nytt är att testa en påsktradition från ett annat land.
Det finns en hel del traditioner som verkar rätt rejält konstiga för oss, som att man äter leguaner i Colombia, slänger ut krukor genom fönstren i Grekland eller använder Ku Klux Klan-liknande kläder i Spanien. Det kan vara bättre att testa något som inte verkar fullt lika konstigt.
Till exempel brukar man flyga drake på Bermuda, i Polen har man vattenkrig under annandag påsk och i Luxemburg äter man enorma kringlor med glasyr och mandlar.
Om ni har tid och ekonomin tillåter, kan en all inclusive-resa med familjen vara ett mycket trevligt alternativ! Kolla in de här färdiga resepaketen till resorter med vattenland!
6. Påskdeckare
I vårt grannland Norge finns det en tradition med påskekrim, när man läser deckare eller kollar på kriminalfilmer på tv. Anledningen är att påsken är en högtid när många åker till sina stugor, och då passar det bra att ha en deckare att slappna av med.
Vill du testa påskekrim med ditt barn kan ni leta upp en lagom läskig bok på bibblan eller hitta en barndeckare att läsa, eller som film att kolla på tillsammans. Ett alternativ är att ni tar en dag när ni själv försöker vara som detektiver, till exempel genom att spela ett spel med det temat.
Det finns även en spännande mordgåta i Gamla Stan att boka, för den som är i Stockholm. Det är förberedda äventyr med ledtrådar. Passar från cirka 8 år och uppåt, och är anpassat för 2-4 personer.
7. Hitta på en egen spännande historia
Känner ni för att vara kreativa kan ni använda påskekrim-temat för att själva hitta på en spännande historia. Ett sätt är att börja med att tänka ut vem skurken är.
- Hur ser han eller hon ut?
- Hur gammal är personen?
- Vad har hen för kläder?
- Vad är det som hänt för spännande brott?
- Och varför?
När ni kommit så långt kan ni gå vidare och tänka ut vem det är som ska lösa fallet.
- Kanske är det ett barn som råkar märka att något är skumt?
- Hur ser han eller hon ut?
- Vad gillar hen att göra?
- Vad fanns det för tecken som gjorde att det blev en misstanke om att något hänt – och hur gick det att komma på vem som var skurken?
Det gör inte så mycket om ni inte orkar få ihop en sammanhängande historia eller inte skriver ner den. Det kan vara roligt bara att tänka ut karaktärer och hur de är som personer också. Och brott förstås, annars blir det ju inte krim.
8. Dela ut påskkort
En gammal tradition är att barn går runt och delar ut påskkort till grannar och bekanta, helst utklädda till påskkärringar. Det kan vara färdigköpta kort, men det är också möjligt att göra egna påskkort.
Traditionellt är det på skärtorsdagen påskkärringarna ska vara ute och som tack för korten ska barnen få lite godis. Eftersom det inte är en lika vanlig tradition längre kan man förändra den lite så att den passar de förhållande ni har.
Idag är det till exempel många som har grannar de inte känner och då kan det kännas otryggt att låta barnen ringa på där. Kanske är det möjligt att dela ut påskkort till några särskilda grannar eller släktingar?
Att själv skapa påskkort och klä ut sig till påskkärring kan vara det viktigaste. Utklädningen gör att dagen blir speciell även om det är väldigt få kort som delas ut. Och ni kan ju alltid köpa lite godis på vägen hem om ingen bjuder på det som tack för kortet.
9. Gör en riktigt fin dukning
Som vuxen är det lätt att få för sig att det är man själv som vet hur en del saker ska gå till. Till exempel hur man ska göra för att duka bordet fint till påsk. I år kanske ditt barn kan få ta över och bestämma?
Du kan hjälpa till med idéer, till exempel kan ni gå ut och leta efter blommor som kan passa på bordet, och du kan visa vad ni har för olika tallrikar, ljusstakar, servetter och annat som kan behövas vid dukningen.
Om ditt barn får bestämma kan det bli annorlunda än det brukar – men kanske bättre och roligare!
10. Hur firade man påsk förr?
Man har firat påsk i Sverige sen mitten av 1800-talet, men hur har det egentligen firats? Ett sista tips på aktivitet som handlar om själva påsken är att du och barnet tillsammans kan googla och lära er mer om hur man brukade fira påsk.
Vill ni veta ännu mer kan det finnas böcker på biblioteket. Kanske finns det något av det gamla som ni inte brukar göra men blir nyfikna på att testa.
Du kan också berätta om hur ni brukade fira påsk när du var liten. Gör ni inte likadant längre kan du välja någon lek eller maträtt som var tradition då och som ni testar tillsammans nu.
11. Gissa vad det är
Förutom typiska påsklekar finns det många andra lekar man kan ha roligt med under påsken. Något som kan vara lite skrämmande och därför blir extra roligt är att gömma saker i en mörk påse.
Sen får barnet ta ner handen i påsen och gissa vad det är genom att bara känna på saken, utan att se den.
Ett tips är att börja med enkla saker och sen ta något klurigare. Det kan också vara roligt att ta något som kan vara lite obehagligt att känna på när man inte vet vad det är, till exempel gelégrodor.
12. Lek charader
Charader är en klassisk lek som kan passa nästan när som helst. Den som ska göra charaden får eller hittar på ett ord som den sen ska visa utan att använda ord. Man visar genom att göra rörelser med kroppen.
Alla andra får gissa och den som gissar rätt blir nästa att göra en charad. Är ditt barn lite äldre och har testat charader tidigare går det att göra charader med hela meningar istället för ord. Man kan också ta ett tema, till exempel låttitlar. Tänk då på att det måste vara låtar som alla känner till.
13. Testa en musiklek
Är ni fler som firar påsk ihop finns det en enkel musiklek som kan passa för alla åldrar (utom de allra minsta barnen).
Man delar upp personerna i två lag och en person blir lekledare. Lekledaren säger en bokstav och sen ska de tävlande börja sjunga en låt där antingen vers eller refräng börjar på den bokstaven.
Det lag som hinner först får en poäng. Sen säger lekledaren en ny bokstav. Man kan hålla på tills det inte känns roligt mer, eller så kan man redan från början bestämma att det till exempel är först till 10 poäng som gäller.
14. Spela brädspel
Det finns en hel del saker som kan vara svåra att hinna med när vardag, jobb, fritidsaktiviteter och annat ska pusslas ihop. När det är lov har du och ditt barn chans att göra just de sakerna tillsammans. Att spela brädspel tar lite tid, men det är också väldigt mysigt att göra ihop.
Vilket spel som passar bäst beror på vad ditt barn gillar och vilken ålder han eller hon är. Är ni trötta på de spel ni har hemma kanske ni kan låna hem ett par nya över lovet, ni har säkert vänner och bekanta som har andra spel än ni själva har.
Ni kan även passa på att lära barnen något av de klassiska brädspelen, som schack, backgammon och så vidare.
15. Besök en öppen förskola
Har du små barn kan det vara värt att kolla om det finns en öppen förskola som håller öppet under lovet.
På en sån plats slipper du vara den som hittar på aktiviteterna, barnen får träffa andra i samma ålder och det finns andra leksaker än de ni har hemma. Att gå dit kan vara en skön paus från att vara hemma.
16. Gå till ett museum
De flesta museer har utställningar som är interaktiva och skapade för att fånga barns intresse. Dessutom kan de ha skapande verkstäder och andra aktiviteter – speciellt under skollov.
Därför kan det vara en bra idé att gå till ett museum. Många museer har dessutom kafé eller restaurang där ni kan fylla på kraft innan ni ska gå vidare därifrån.
17. Gå till biblioteket
Bibliotek handlar inte bara om böcker, utan det kan också finnas tidningar, tv-spel och annat som går att låna. Dessutom har många bibliotek olika arrangemang som kan passa för barn.
Det kan vara allt från små konserter eller teaterföreställningar till kreativa aktiviteter där ni kan pyssla eller skapa saker.
Kolla upp vad som händer på ert närmaste bibliotek under lovet, det kan vara något som passar ditt barn helt perfekt. Det kan såklart också vara värt att gå dit bara för böckernas skull, att läsa tillsammans är väldigt mysigt.
18. Finns det gratis påskaktiviteter?
Förutom bibliotek och museer kan det finnas föreningar och andra som har aktiviteter under lovet.
Till exempel kan friluftsfrämjandet eller sportorganisationer erbjuda korvgrillning, prova på-tillfällen eller andra aktiviteter. Kolla vad som finns i ditt område, kanske finns det något som ditt barn skulle tycka var roligt.
19. Besök en 4h-gård
De flesta barn blir glada av att träffa djur, och på många håll finns det 4h-gårdar där just det är möjligt. Vilka djur som finns och vad som är möjligt att göra kan skilja sig åt mellan olika gårdar, men de flesta har öppet så barnen kan klappa och prata med åtminstone några djur.
Ibland går det också att hjälpa till att ta hand om dem eller mata dem. Det kan också hända att det organiseras särskilda aktiviteter under lovet, till exempel ponnyridning eller möjlighet att lära sig mer om djur och natur.
20. Bada i simhallen
Har ditt barn överskottsenergi efter en lite för lång påskmiddag med släkten? Då kan ett besök i simhallen vara ett sätt att få lite rörelse och att göra något helt annat.
Förutom att det går att simträna i simhallen brukar det finnas grundare barnbassänger där man kan leka, och ibland också badleksaker att låna.
På vissa håll finns det dessutom vattenrutschbana eller annat som gör att besöket kan bli ännu roligare.
21. Åk skidor eller skridskor
Bor du i en del av landet där det fortfarande är vinter under påsken kan ni passa på att ge er ut och åka skidor eller skridskor. Har ni inte egen utrustning kan det vara möjligt att låna från bekanta, eller så kanske det finns en fritidsbank som lånar ut sportutrustning av olika slag.
Det är lätt att det blir mycket lugn tid och tid inomhus när det är lov. Även om vila behövs kan det vara ett bra avbrott i lugnet att bege er ut och ägna er åt vintersport någon av dagarna.
22. Testa frysta såpbubblor
Något som kan vara roligt att testa om ni har minusgrader under påsken är att blåsa såpbubblor. För det mesta gör man ju det på sommaren.
Just därför kan det vara roligt att prova att blåsa bubblor när det är riktigt kallt ute. De kan nämligen frysa och se annorlunda ut än de gör vid mildare väder.
23. Gör en tipspromenad eller ett quiz
Beroende på om du vill ha en utomhusaktivitet eller vill skapa något som går att göra inomhus kan du fixa en tipspromenad eller ett quiz.
Båda sakerna är roligast om det är några stycken som deltar så att det kan bli tävling mellan olika lag eller åtminstone mellan olika personer. Tipspromenaden eller quizet kan ha ett särskilt tema, till exempel något ditt barn är intresserat av och kan mycket om.
Har du ett lite större barn kan du låta barnet stå för att fixa frågor till tipspromenaden eller quizet. Det kan vara roligt för ditt barn att känna att han eller hon klarar att organisera något som vuxna och andra barn sen får delta i.
24. Testa geocaching
Geocaching är en slags digital skattjakt som pågått i ganska många år nu. Runt om både i Sverige och i världen finns det små behållare gömda, och för att veta var de finns kollar man i en app där de är utmärkta på en karta. Vissa är enkla att hitta medan andra är svårare.
För varje cache går det att läsa ledtrådar som gör dem lättare att hitta, och du kan läsa kommentarer från andra som redan hittat den. När du och ditt barn hittar en cache skriver ni ert användarnamn i en lista som finns i den gömda behållaren och registrerar också att ni hittat den i appen.
Det roliga med geocaching är att leta upp det som någon annan gömt, att läsa ledtrådar och försöka hitta dem. Vissa cacher innehåller dessutom små bytessaker. Då ska ni lägga i någon liten sak och får istället ta en av de saker som redan finns där.
Det kan vara nästan vad som helst, som en liten leksak eller nyckelring. Det finns också en del cacher som är helt digitala där man ska hitta till rätt plats men inte måste hitta en gömd behållare. Geocaching kan vara ett bra sätt att ta er ut och röra er antingen i en stad eller i ett naturområde där det finns gömda saker.
25. Baka
Förutom att det går att göra eget påskgodis finns det massor av saker som ett barn kan hjälpa till att baka – eller faktiskt baka själv.
För mindre barn är det viktigt att du har koll och är den som egentligen gör jobbet, men lite större barn kan må bra av att få känna att de klarar av att göra något som känns lite vuxet.
Då kan du hjälpa till att välja ut ett recept och finnas i närheten om barnet behöver hjälp. Sen kan du förstås ta del av de smaskiga bakverken.
Saker som är enkla att baka är till exempel scones, chokladbollar, muffins, äppelpaj eller kladdkaka.
Se även våra tips på roliga kakformar för barn, något som brukar vara uppskattat och göra bakningen enkel!
26. Ha en picknick
När ditt barn bakat något är det bra läge för att packa ihop de rester som finns kvar dagen efter, koka varm choklad och göra en picknick. Det kan vara ganska kyligt under påsklovet, så ta på er ordentligt med kläder.
Det kan också vara bra att tänka ut någon aktivitet med rörelse, eftersom det kanske inte funkar att bara åka till något fint ställe och sitta stilla och fika där.
Picknick kan kombineras med nästan vad som helst som ni vill göra i naturen. Har ditt barn inte bakat något eller om det inte skulle finnas några rester kvar går det såklart bra att köpa något att ha som matsäck.
Packa kylväskan eller picknickkorgen och njut av solen under påskveckan!
27. Besök en plats där ni aldrig varit
De flesta dagar gör man samma saker som man alltid gör. Det är inte så konstigt. Man åker till jobbet, hem från jobbet, följer barnen till skola eller förskola, till fritidsaktiviteter eller till kompisar. Men ibland kan det vara roligt att komma till en helt ny plats.
Det krävs inte att ni åker på en charterresa eller tar er långt hemifrån, det kan faktiskt räcka att ni åker till närmaste stad och besöker en stadsdel där ni aldrig varit förut.
Där kanske finns en lekplats som är annorlunda än de ni brukar besöka, en butik som säljer något annat än det ni alltid brukar se eller en utsiktsplats med en utsikt ni aldrig förut tagit del av.
28. Leta vårtecken
I stora delar av landet börjar våren komma igång lagom till påsken. Därför kan ni bege er ut och leta efter vårtecken. Gillar ditt barn inte lugna aktiviteter kan du lägga upp det som en tävling där ni får poäng för varje ny sak ni hittar som kan räknas som ett vårtecken.
Typiska vårtecken kan vara att snö smält bort, olika vårblommor som kommit upp, hängen eller blad på träden, eller att det är ljust längre på kvällarna.
29. Påbörja en liten odling
Är det snålt med vårblommor och växtlighet utomhus kan det gå att kompensera med att så några frön och se hur det börjar växa hemma i köksfönstret. Det behöver inte vara så komplicerat.
En avklippt mjölkkartong kan fungera som kruka. Fyll den med lite jord och peta ner några frön. Blomman för dagen brukar komma upp snabbt och växa fort, vilket gör att den kan passa för barn.
Det går också att så krasse eller annat som kan ätas redan när det är litet – så blir inte tiden man måste vänta på att det ska växa färdigt så lång.
Har ni trädgård kan ni kombinera några snabbväxande projekt med några som tar lite längre tid på sig. Det kan vara fascinerande att följa till exempel hur ett frö gror, växer sig till en tomatplanta och till slut får tomater ni kan plocka och äta.
30. Åk till ett lekland
Lekland är sällan den plats vuxna tycker bäst om att besöka, men många barn älskar det. Lekland är gjorda för att barn ska röra sig och bli stimulerade till att testa olika saker.
Exakt vad som finns där kan skilja sig åt mellan olika ställen, men det brukar stå på deras hemsidor eller i sociala medier om du vill veta det i förväg.
Saker som kan finnas i lekland är till exempel klätterställningar, bollhav, studsmattor, cyklar, rutschkanor och tunnlar.
31. Fika på kafé
Lov är en perfekt tid för vardagslyx, och att gå med ditt barn på kafé kan kännas just som lyx. Vill du göra det extra bra låter du barnet välja precis vad som helst som finns i utbudet – även den största bakelsen om den verkar godast.
Fika på kafé kan kännas speciellt och fint, men de flesta barn har svårt att sitta stilla någon längre tid, så det kan vara bra att planera in så att kafébesöket kan kombineras med något som inte kräver att man sitter still.
32. Fixa en mysig filmkväll
De flesta barn vill framför allt ha tid tillsammans med dig, vilket kan vara viktigt att komma ihåg under ett lov när det lätt blir stressande att hitta på saker att göra tillsammans. Allt måste inte vara så stort eller märkvärdigt.
Ibland blir de bästa stunderna de som faktiskt är enklast att fixa. Att ha en filmkväll kan bli uppskattat av både vuxna och barn.
Plocka fram mjuka filtar, extra kuddar – eller bädda med madrasser framför tv:n. Poppa en skål popcorn och välj ut en film som ni kan tycka om att titta på tillsammans.
33. Testa en TikTok-utmaning
Appen TikTok är väldigt populär bland större barn och ungdomar. Det finns många filmklipp som är roliga att titta på och det finns också ofta utmaningar man kan testa att göra.
Ibland får TikTok-utmaningar uppmärksamhet i media, då är det alltid utmaningar som är farliga eller riskabla på ett eller annat sätt. Visst finns det utmaningar man bör undvika, men de allra flesta är ofarliga.
En trend som kan vara kul är att prova så kallade lemon snacks, en sorts sur minicitron som kan ätas med skalet på.
Du och ditt barn kan både leta upp och testa TikTok-utmaningen tillsammans. För dig som är vuxen kan det vara en chans att bli insläppt i barnets värld på sociala medier.
Förutom att det är roligt att testa en utmaning ihop kan det vara ett bra tillfälle att prata om sociala medier och hur man ska vara försiktig och tänka efter innan man hoppar på det som trendar.
34. Låt en kompis sova över
Tänk på att du inte måste vara ensam med ditt eller dina barn hela tiden. Även om många är bortresta eller har mycket inbokat när det är lov är det inte alla som har så mycket planerat. Det är helt ok att bjuda hem en kompis för att leka.
Även om dina barn tycker om att vara med dig blir det något annat att vara social med jämnåriga. Vill du göra något lite mer speciellt kan du ordna en övernattning. Du kan fixa lite påskgodis, förbereda med en film och bädda med madrasser på golvet.
De första gångerna man sover borta är det såpass spännande att det inte behövs några särskilda aktiviteter. Alltså inget mer än att ligga och viska till varandra långt in på natten istället för att somna.
35. Möblera om
Det finns saker som kan vara svåra att hinna med till vardags men som det finns tid för när det är lov. En sån sak är att möblera om i barnets rum.
Barn utvecklas snabbt och det är viktigt att rummet inte känns för barnsligt, att lekytor, arbetsplats och annat som kan finnas där är anpassat till barnets storlek och ålder.
Det spelar också stor roll att rummet har en stil som barnet gillar. Att möblera om behöver inte kosta något alls, men vill ni ändra mer kanske det finns en loppis eller second hand-affär ni kan besöka för att se om det finns några fina tavlor, mysiga kuddar eller någon mindre möbel som kan förändra rummet på ett sätt så det blir mer som ditt barn önskar.
Se fler smarta föräldratips!