Bästa D-vitamin droppar för bebis 2023: Viktig vitamin för spädbarn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få i sig D-vitamin är viktigt – särskilt för växande kroppar. D-vitamin påverkar tänder och skelett, och du kan få i dig det via solljus eller mat. För att vara säker på att du och ditt barn får i sig tillräckligt mycket kan det vara bra att ge ett tillskott. D-droppar rekommmenderas till alla barn under två år. Här är några av de bästa D-vitamindropparna för din bebis!

Bebis får droppar med d vitamin

Vilka D-vitamindroppar för baby är bäst i test?

Ett av de absolut främsta alternativen är Semper D-vitamin droppar. De kan ges till småbarn från 0 år, men även till vuxna vid behov. De innehåller även mjölksyrebakterier som främjar god maghälsa. Dropparna är utvecklade i samarbete med det marknadsledande svenska företaget BioGaia.

Semper D-vitamin droppar

Kolla priset hos:


Om du vill ha ett rent vitamin-D tillskott för bebisar, är de billigaste alternativen antingen Apofri D-vitamin eller ACO D-vitamin olja. Det är snarlika produkter med Vitamin-D och solrosolja för bra ett bra upptag.

Apofri D-vitamin Olja

D-vitamin Olja ACO

Kolla priset hos:


Se fler alternativ längre ned i artikeln!

Se även våra rekommendationer kring fiskolja och omega 3 för barn, samt vår guide till multivitamintillskott för barn och ungdomar!

En titt på utbudet av D-vitamin droppar

6 olika produkter med d vitamin för bebis

Här går vi igenom de olika D-vitamindroppar på marknaden som är lämpliga för spädbarn. Produkterna skiljer sig lite i smådetaljerna, men samtliga är väldigt enkla att använda och dosera.

Semper D-vitamin droppar

Semper D-vitamin droppar

Kolla priset hos:

Semper erbjuder en variant av D-vitamindroppar som också innehåller bakterier som är bra för magen. Med bara fem droppar får ditt barn alltså både en tillräckligt stor dos D-vitamin och mjölksyrabakterier som kan vara till hjälp om din bebis har en orolig mage.

Har du äldre barn också, eller vill du själv använda ett D-vitamintillskott? De här dropparna fungerar bra för alla åldrar och gör att D-vitaminbrist kan undvikas. 

Semper är ett varumärke som faktiskt var först i världen med modersmjölksersättning. De har funnits ända sen 1930-talet och tar fram produkter som riktar sig till småbarnsfamiljer. I sortimentet finns bland annat gröt och välling, men också kosttillskott, magdroppar och glutenfria produkter. Deras produkter är gjorda utan onödiga tillsatser och passar för alla åldrar – även de allra minsta.


BioCare Bebis & Barn D3-vitamin

BioCare Bebis & Barn D3-vitamin

Kolla priset hos:

Om du väljer D-vitamin för bebis och barn från BioCare får du ett flytande tillskott som är lätt att ge ditt barn. Det går bra att använda hur litet ditt barn än är, så det funkar fint till bebisar. En dos ger 10 mikrogram D-vitamin, vilket är lagom för att vara säker på att ditt barn alltid får i sig tillräckligt med D-vitamin.

BioCare är ett företag som riktat in sig på näringstillskott, och med sin nästan 30 år långa erfarenhet är de riktigt bra på det de gör. Till sina produkter väljer de alltid de bästa ingredienserna och de använder modern teknik för att tillskotten ska kunna hålla hög kvalitet. För att alla ska kunna använda BioCares produkter undviks allergener och tillsatser.


BioGaia Protectis Droppar Vitamin D

BioGaia Protectis Droppar Vitamin D

Kolla priset hos:

Protectis Droppar Vitamin D från BioGaia ger dig en kombination av vitamin D och mjölksyrabakterier. Eftersom det är droppar är det ett tillskott som kan ges även till mycket små barn.

För att få ut rätt dos skakar du flaskan och sen trycker du på tuben tills det kommit fem droppar. D-vitamin är bra bland annat för skelett, tänder och immunförsvar och mjölksyrabakterier kan lindra problem med en orolig mage. I en dos får du 100 miljoner levande bakterier av typen L. reuteri Protectis och 10 mikrogram D-vitamin.

Det svenska företaget BioGaia har funnits sen 1990. Deras specialitet är probiotiska kosttillskott, alltså tillskott med mjölksyrabakterier. De använder sig alltid av samma typ av bakterier, eftersom det är en bakteriestam det forskats mycket på.


BioGaia Pharax Kids D-droppar & Mjölksyrabakterier

BioGaia Pharax Kids D-droppar & Mjölksyrabakterier

Kolla priset hos:

BioGaias Pharax Kids är ett D-vitamintillskott som kan användas till barn från 6 månader och uppåt. Tillskottet är flytande och förpackningen är en liten flaska med droppfunktion, så att du lätt kan få ut rätt antal droppar.

En bonus med de här D-vitamindropparna är att de inte bara innehåller D-vitamin utan också mjölksyrabakterier. Bakterierna kan hjälpa oroliga magar, eftersom de kan återställa balansen i tarmen och på det sättet minska symptomen.

Att just BioGaia erbjuder D-vitamin i kombination med mjölksyrabakterier är inte särskilt konstigt. Som företag har de valt att rikta in sig just på tillskott med mjölksyrabakterier. Deras olika tillskott med bakterien Lactobacillus reuteri är av högsta kvalitet och är en favorit för människor i hela världen. De rekommenderas också av vårdpersonal i mer än 100 olika länder.


D-vitamin Olja ACO

D-vitamin Olja ACO

Kolla priset hos:

ACOs D-vitaminolja är ett alternativ som passar när du vill vara säker på att ditt barn får i sig tillräckligt med D-vitamin. Med D-vitamin kan ditt barn få rätt förutsättningar så att skelett och tänder kan utvecklas normalt.

Tillskottet kommer i en glasflaska med droppfunktion, så att du enkelt kan få ut rätt dos. För barn under två år är den rekommenderade dosen 5 droppar per dag. Med 5 droppar blir det 400 IE, vilket är detsamma som 10 mikrogram.

ACO har funnits sen 1939 och det är ett varumärke som framför allt utvecklar hudvårdsprodukter och hudläkemedel, även om de också har en del annat i sitt sortiment. I utbudet av hudvård finns allt från produkter för aknebesvär till olika sorters återfuktande lotions och hudkrämer.


Apofri D-vitamin Olja

Apofri D-vitamin Olja

Kolla priset hos:

Den här D-vitaminoljan från Apofri är ett flytande tillskott som är skapat för att passa barn mellan 0 och 2 år. En normal dos är 5 droppar, och då får ditt barn 10 mikrogram D-vitamin.

Det är tillräckligt för att undvika D-vitaminbrist, även under vinterhalvåret när det är mindre sol här i norr. D-vitamin gör bland annat så att kroppen kan ta upp kalcium och så att tänder och skelett kan utvecklas normalt. Den smarta flaskan gör att du lätt kan få ut rätt antal droppar.

Varumärket Apofri erbjuder receptfria läkemedel till ett lågt pris. De har funnits sen 2010 och har med tiden blivit ett av de märken som säljer bäst på apotek runt om i Sverige. I sortimentet finns till exempel huvudvärkstabletter, nässpray, hostmedicin och allergimedicin.


Varför är D-vitamin viktigt för barn?

D-vitamin är ett vitamin som stärker immunförsvaret, verkar antiinflammatoriskt och det viktigaste är kanske att kroppen använder det för att kunna ta upp kalcium och bilda tänder och skelett.

Eftersom barn växer är det extra viktigt att de får i sig tillräckligt med D-vitamin, så att kroppen kan växa och bli stark. D-vitaminbrist hos barn kan till exempel visa sig genom att tänderna kommer sent eller utvecklas dåligt. Skelettet kan också påverkas, så att benstommen blir mjuk och böjlig. Det kan göra att skelettet blir felställt på olika sätt.

Räcker det inte med solljus?

Kroppen kan bilda D-vitamin genom huden när man är i solsken. Tyvärr är Sverige ett land där det är brist på soltimmar under vinterhalvåret, och under vintern är det också ett svagare solsken. Därför är det svårt att få tillräckligt med D-vitamin bara genom att vara i solen.

Den som har mörk hy, använder täckande kläder eller undviker att vistas i direkt solsken har ännu svårare att få i sig D-vitamin så det räcker med solens hjälp.

Vilken mat innehåller mycket D-vitamin?

Fisk är den mat som naturligt innehåller mest D-vitamin. Till exempel innehåller en barnportion av lax 7 mikrogram D-vitamin. På grund av detta rekommenderas det att man ska äta fisk 2-3 gånger i veckan. Ägg innehåller också relativt mycket D-vitamin, med 2 mikrogram per ägg.

Det är mest i animaliska livsmedel det finns D-vitamin naturligt, men förutom den naturliga förekomsten finns det olika livsmedel som berikats med D-vitamin. Det är något som görs för att det ska bli enklare att få i sig tillräckligt av vitaminet.

Till exempel berikas all mjölk, växtmjölk, fil och yoghurt som har en fetthalt under 3%. Matfetter måste också berikas. Det är inte krav på att smör och matolja ska berikas med D-vitamin, men det görs ändå ibland. Det finns även andra produkter som kan vara berikade med D-vitamin.

Mängden D-vitamin är reglerad för de livsmedel som måste vara berikade. Till exempel innehåller berikat smörgåsfett 2 mikrogram D-vitamin per 10 gram. Berikad mjölk och växtmjölk innehåller 1 mikrogram D-vitamin per deciliter. Tidigare har det inte varit tillåtet att berika ekologisk växtmjölk, men sen några år är det istället obligatoriskt.

Hur mycket D-vitamin behöver man egentligen?

Både vuxna och barn behöver 10 mikrogram D-vitamin per dag. Det kanske verkar konstigt att barn och vuxna behöver lika mycket, men medan vuxna har större kroppar befinner sig barn i en fas där de växer och utvecklas, och därför behöver mycket D-vitamin i förhållande till sin storlek.

Det rekommenderade är att ge alla barn under två år tillskott som motsvarar 10 mikrogram. Har du ett äldre barn som antingen inte äter fisk, inte äter berikad mat eller inte är i solen, är det också bra om du ger ett tillskott på 10 mikrogram.

Detsamma gäller för dig som är vuxen. Vuxna och barn som är äldre än två år kan ta tillskott på 20 mikrogram om de varken äter tillräckligt med mat som kan ge dem D-vitamin eller vistas tillräckligt mycket i solsken. För mindre barn behöver du inte fundera lika mycket, eftersom det alltid är bra att ge dem tillskott. 

Rekommendationerna för olika preparat kan variera, så tänk på att alltid läsa på förpackningen innan du börjar ge ditt barn ett tillskott med D-vitamin.

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Även om D-vitamin är helt nödvändigt för skelett och tänder är det viktigt att inte få i sig för mycket. Får du eller ditt barn i sig för mycket D-vitamin kan kalciumbalansen i kroppen påverkas. När kroppen får för mycket kalcium kan det börja lagras i njurarna eller leda till njursvikt.

Det är ingen risk att få i sig för mycket D-vitamin bara genom mat och solljus, men med tillskott går det att överdosera.

Vilka är fördelarna med att använda D-vitamindroppar?

Vill du ge ditt barn tillskott av D-vitamin är droppar det bästa alternativet, framför allt när det är ett litet barn. Det är helt enkelt lättare att få ett barn att svälja droppar än att få i dem tabletter eller kapslar.

Andra fördelar är att du med ett tillskott vet att ditt barn får i sig D-vitamin, och hur mycket det blir varje dag. Det är ett bra sätt att undvika D-vitaminbrist  och vara säker på att ditt barn får rätt förutsättningar för att skelett och tänder ska kunna utvecklas normalt.

Källa: Livsmedelsverket – D-vitamin till barn


Se fler guider till vitaminer!