Bästa böckerna om graviditet och förlossning 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att vara gravid och att föda ett barn är stora och omvälvande händelser, och det händer väldigt mycket i kroppen. Att läsa på och lära sig mer kan vara ett sätt att handskas med förändringarna, och det kan också lugna eventuell rädsla och oro.

Det finns en lång rad böcker som handlar om graviditet och förlossningar, så du har alltid möjlighet att hitta en bok som passar dig och som handlar om det du vill lära dig mer om.

Vissa böcker fokuserar på fysiska förändringar och vad som händer i kroppen, medan andra istället tittar närmare på de känslomässiga delarna av en graviditet. Här listar vi några av de bästa böckerna om graviditeten, förlossningen och den första tiden därefter!

Gravid kvinna sitter ned och läser en bok

Vilken är det bästa boken om graviditet och att föda barn?

En av de mest populära böckerna på temat är Praktika för blivande föräldrar : gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund. Precis som den låter innehåller den mycket bra kunskap, lättsamt presenterat, understödd av fakta. Storsäljare som fått mycket goda omdömen!

Mycket populär bok för blivande föräldrar!

Praktika för blivande föräldrar gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Boken finns hos:

Finns även som ljudbok. Prova gratis hos (gäller nya kunder):


En lite mindre känd bok som är fenomenalt bra som stöd för att förstå vad som händer dig och din kropp efter förlossningen, är Mammaroll & Snippkontroll. I den får du svar på många frågor som ofta oroar mödrar efter förlossning.

Mycket bra information kring livet efter förlossning

Mammaroll & Snippkontroll

Boken finns hos:

Finns även som e-bok. Prova gratis hos (gäller nya kunder):


Slutligen vill vi även lyfta fram den fina boken Gravid med kropp och själ. Denna kommer att tilltala dig som är intresserad av mindfulness, att känna lugn i kroppen genom att vara närvarande och förstå dig själv, din kropp och barnet som växer inuti. Jättefint skriven bok som är väl värd att läsa!

Hitta lugn och trygghet i dig själv under graviditeten

Gravid med kropp och själ

Boken finns hos:

Finns även som e-bok. Prova gratis hos (gäller nya kunder):


Se ännu fler fina böcker på temat längre ned i artikeln!

Du kanske även vill se våra tips på böcker om föräldraskap och livet som förälder!

Lista på 20 böcker om graviditet, förlossning och moderskap

Massor av böcker om graviditet och förlossning

Här är en lång lista på böcker fyllda med kunskap, insikter och tips kring allt vad det innebär att bli förälder. Vi har tagit med båda nya och gamla böcker, med olika teman och inriktningar.

Gravid : en fyll-i-bok om nio månaders väntan

Gravid en fyll-i-bok om nio månaders väntan

Kolla priset hos:

När du är gravid händer det mycket, både i dina tankar, känslor och i kroppen. I efterhand kan det vara svårt att minnas precis hur det var, och därför kan det vara fint att skriva ner vad som händer efter hand.

Med hjälp av Jenny Ekmans Gravid : en fyll-i-bok om nio månaders väntan får du möjlighet att spara minnena, både för din egen och för barnets skull. Boken ger plats för anteckningar varje vecka, och den innehåller också fakta som kan vara bra att känna till och kan sätta upplevelserna i sitt sammanhang.

Med mycket färg och många illustrationer ramas resan fram till förlossningen in på ett fint sätt. Du har också möjlighet att sätta in egna bilder, som en del av att spara minnen av det som händer under din graviditet.

Jenny Ekman driver Glimra Förlag tillsammans med Hanna Bühlmann. Hon är utbildad lärare och har dessutom examen i medie- och kommunikationsvetenskap, förutom att hon själv är förälder.

Med Glimra Förlag vill hon bidra till att de viktigaste minnena i livet ska kunna bevaras, i form av snygga och minnesvärda böcker.

Jenny Ekman har skrivit en lång rad fylla-i-böcker, både själv och tillsammans med Hanna Bühlmann. Hon har också skrivit lättillgängliga faktaböcker, till exempel om sorg, vänskap, öl och whiskey.


Gravid! : barnmorskans och psykologens guide till känslorna i gravidkarusellen

Gravid! barnmorskans och psykologens guide till känslorna i gravidkarusellen

Kolla priset hos:

Erika Baraldi och Sara Dellner har med sina utbildningar en stor kunskapsbas att utgå från. Med både barnmorskans och psykologens perspektiv kan de förstå och bemöta det mesta som handlar om känslolivet under graviditeten.

Trots att psykisk ohälsa är vanligt finns det inte så mycket skrivet om det, men den här boken tar just de frågorna på allvar. Här tar de upp vanliga funderingar och problem som gravida ofta söker hjälp för, som förlossningsrädsla, oro för anknytningen, ångest och nedstämdhet.

Förutom tiden som gravid omfattar boken den första tiden som förälder, eftersom det kan ses som en förlängning av själva graviditeten. Boken innehåller evidensbaserade fakta som återges på ett lättillgängligt sätt, och också berättelser från verkligheten.

Den kan ge igenkänning, tröst och förståelse, och även kunskap, perspektiv och verktyg som kan göra att graviditeten blir mer harmonisk.

Sara Dellner är barnmorska och har ett stort engagemang för att skapa trygghet kring graviditeten med pedagogisk information.

Hon har blivit känd via Instagram och vill bidra till folkbildningen till exempel genom att faktagranska graviditetsråd och göra det lättare för människor att skilja mellan vetenskap och flum – och lära sig vad det är rimligt att vara rädd för.

Erika Baraldi är psykolog och forskare, med erfarenhet av att vara psykolog inom BUP, kriminalvården och neonatalvården, också hon med ett stort engagemang som rör gravida och föräldrar med små barn. Båda har också egna barn.


Gravid med kropp och själ

Gravid med kropp och själ

Kolla priset hos:

Som gravid påverkas både kroppen och själen. Författarna Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom menar att du kan påverka hur du mår i stor utsträckning. Genom att göra medvetna och aktiva val kan graviditeten bli en mer positiv upplevelse.

Med boken Gravid med kropp och själ guidar de dig genom graviditeten och visar vilka holistiska metoder du kan använda dig av för att må så bra som möjligt. De berättar om hur du kan hitta lugn och energi, och hur du ska kunna ta hand om den rädsla och den förväntan du kan känna när du är gravid.

I boken finns fakta om graviditeten och barnets utveckling, men också övningar i mindfulness och yoga som är anpassade så att de passar när du är gravid. Du får också en guide som handlar om kost, välgörande örter, och hur du kan hitta alternativ som är miljövänliga och fria från kemikalier. Allt för att du och ditt barn ska kunna må så bra som möjligt genom graviditeten.

Författarna bakom Gravid med kropp och själ, Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom, har även skrivit boken Föd på dina villkor. Båda arbetar som doula, och Victoria Häggblom är författare och översättare.

Hon har översatt författare som Bruno K. Öijer och Elisabeth Rynell. Maria Bengtsson Lenn är utbildad journalist och förutom att hon ger stöd till födande kvinnor som doula har hon en verksamhet där hon säljer ekologiska och hållbara produkter.


Smart graviditet : en handbok för gravida

Smart graviditet en handbok för gravida

Kolla priset hos:

Bony Arkinsson har skrivit en handbok för gravida, och boken är som en kortfattad och intensiv kurs som passar för dig som är gravid, eller som funderar på att bli det.

Boken är skriven på ett enkelt och tydligt sätt, så att det är lätt att ta till sig informationen, och den innehåller information om det mesta som kan vara viktigt att veta när du är gravid.

Med hjälp av den här boken kan du läsa på så att du har koll på allt redan innan du blir gravid, eller så kan du läsa lite i taget. Du får en chans att hela tiden ligga steget före, så att förändringarna i din kropp och dina reaktioner på dem inte blir lika chockartade som när de bara dyker upp.

Boken kan också hjälpa dig att komma ihåg vad som egentligen är bra och mindre bra för dig och ditt barn medan du är gravid. Den ger dig svar på de flesta vanliga frågor och kan med sin enkelhet och tydlighet göra det lättare att få ordning i dina egna tankar, och lugna din stress.


Gravid på dina villkor : självmedkänsla för en blivande mamma

Gravid på dina villkor självmedkänsla för en blivande mamma

Kolla priset hos:

En graviditet är en omtumlande period i livet. Elin Borg som skrivit den här boken vill att boken ska göra att du lättare kan möta både de fysiska förändringarna och de psykologiska sidorna av graviditeten.

Boken hjälper dig att träna på självmedkänsla – att vara lika inkännande, snäll och varm mot dig själv som du kan vara mot andra. Den medkänsla som kommer bli ditt bästa verktyg när du ska ta hand om ditt barn kan du också använda för att ta hand om dig själv.

Ju tryggare du blir i dig själv, desto lättare kan du bli trygg även för barnet. Boken kompletteras med ljudfiler där du kan ta del av övningar som rör självmedkänsla, självuppskattning, mindfulness och mindful eating. Till boken finns det dessutom en app som också heter Gravid på dina villkor. Elin Borg har skrivit boken utifrån de erfarenheter hon fick när hon själv var gravid.

Elin Borg är en författare och föreläsare som driver företaget Well-Aware-ness. Fokus i verksamheten ligger på mindfulness, compassion och mindful eating. Förutom boken Gravid på dina villkor har hon skrivit Dagbok för medvetet ätande och Mindful Eating – Lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande.

I grunden är hon socionom och hon har också utbildning som kostrådgivare, mindfulnessinstruktör och inom mindful eating. Hon föreläser i många olika sammanhang och utbildar skolpersonal i en metod för medveten närvaro och resiliens.


Handbok i jämställt föräldraskap – Att bli gravid

Handbok i jämställt föräldraskap - Att bli gravid

Kolla priset hos:

Att hitta jämställdhet i sitt förhållande kan vara som allra svårast när man väntar barn och tar hand om en liten bebis. Det finns många normer och idéer om hur det ska vara, men i själva verket är kvinnor och män förmodligen både lika glada och lika vilsna inför ett nytt föräldraskap.

Marie Lok Björk fokuserar i den här boken på relationen mellan föräldrarna, och hur den kan bli mer jämställd. Det handlar i första hand om heterosexuella parrelationer, men den är skriven på ett sätt så att även andra kan känna igen sig och använda sig av den.

Det är inte heller nödvändigt att läsa den inför att första barnet ska födas, utan den kan också vara till hjälp  om ni redan har barn och känner att relationen behöver bli mer jämställd. Boken erbjuder konkreta tips och råd, analyser av olika situationer och personliga berättelser från andra föräldrar. Den visar hur det är möjligt att nå jämställdhet på många olika sätt.

Författaren Marie Lok Björk är journalist och författare till flera böcker. Förutom Handbok i jämställt föräldraskap har hon skrivit romanerna Att välja ett liv, Jag blundar tills jag finns och Jag vill riva upp himmel och jord.

Hennes feminism och engagemang för jämställdhet syns i böckerna, inte minst i Handbok i jämställt föräldraskap. Ambitionen är att göra frågor som rör jämställdhet tillgängliga och att inkludera så många som möjligt i dem.


Praktika för blivande föräldrar : gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Praktika för blivande föräldrar gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Kolla priset hos:

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska har satt ihop en praktika för blivande föräldrar. En praktika är en text som handlar om vad som ska hända vid en viss tid. För det mesta är det knutet till årets månader, men i den här tappningen följer praktikan istället graviditetens olika faser.

Något av det viktigaste med den här boken är att den på ett effektivt sätt tar upp råd du kan få, och förklarar vilka som har någon grund och vilka som faktiskt bara är myter. Det är en bok som är baserad som fakta, och som vill hjälpa dig att lyssna på just fakta i den djungel av råd som du kommer få när du är gravid eller nyligen fått barn.

Eftersom båda författarna är läkare har de bra kunskap om hur kroppar fungerar och kan visa till exempel hur olika råd strider mot varandra, eller bara är ologiska. Boken tar också upp vad som faktiskt är sant och värt att tänka på.

Författarna till Praktika för blivande föräldrar är Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold. Agnes Wold är den mest kända av de två, eftersom hon ofta syns i media. Hon är läkare och bakteriolog och hon är också mycket engagerad i att försöka avliva hälsomyter.

Cecilia Chrapkowska är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin och är särskilt intresserad bland annat av hälsokommunikation och kvinnors och barns hälsa. Hon driver en stor informationssajt om barnhälsa.


Stora boken om barn : att vänta och föda : barnets första sex år

Stora boken om barn att vänta och föda barnets första sex år

Boken ges inte längre ut. Kan finnas som begagnad.

Här får du en bok som är mer heltäckande än de flesta andra, eftersom den inte bara handlar om graviditeten och den allra första tiden, utan också sträcker sig över hela förskoletiden.

Med Stora boken om barn har Lena Lidbeck, Kristina Hofsten och Mia Coull skapat en omfattande bok som ibland kallats för ”en bibel för föräldrar”. Boken innehåller fakta om allt du behöver veta, ända från befruktningen upp tills barnet är sex år.

Det tar upp till exempel graviditet, förlossning, utveckling och mognad, men också annat som det är bra att förstå sig på, som försäkringar, familjerätt, sjukdomar, konsumenträtt, vilken utrustning du kan behöva och så vidare.

Texterna är faktagranskade av experter och för varje upplaga har boken utvecklats och uppdaterats. Den första upplagan kom 1995.

Kristina Hofsten är journalist och under 25 år har hon skrivit i tidningen Vi föräldrar. Hon är väldigt engagerad i frågor som rör barn och deras utveckling, och har förutom Stora boken om barn också skrivit Barnhandboken, Barnbarnsboken och Trotsboken. Lena Lidbeck är en journalist som skrivit om barns behov, graviditet och förlossningar under många år.

Förutom Stora boken om barn står hon bakom böcker som Bebishandboken och Spädbarnsmassage, en handbok. Den tredje författaren är Mia Coull, som arbetat som reporter på Vi föräldrar. Även hon har skrivit flera andra böcker, som Syskon, Vi ska ha barn, Matlust och Graviditetshandboken.


Graviditet, hälsa och träning

Graviditet, hälsa och träning

Kolla priset hos:

Att träna när du är gravid kan ha många positiva effekter både på din och barnets hälsa, men hur du tänker om träning och vad som är viktigt kan behöva anpassas under en graviditet. Med Graviditet, hälsa och träning försöker författarna Cecilia Fridén, Birgitta Nordgren och Susanne Åhlund ge den vägledning som kan behövas.

Boken tar upp olika anpassningar du kan behöva göra, så att du kan träna även när kroppen förändras. Du får också information om hur olika graviditetsrelaterade besvär kan förebyggas eller lindras med träning, till exempel problem med ländryggen, bäckenbesvär eller inkontinens.

Författarna vill kunna bidra till att kunskapen ska öka med den här boken, och har riktat sig till alla yrkesgrupper som möter gravida kvinnor i sitt arbete. Även om du inte har den sortens utbildning eller jobb kan du läsa boken på egen hand och lära dig mycket om hur kroppen fungerar vid en graviditet, hur träning kan användas och vilka positiva effekter den träningen kan ha.

De tre författarna har delvis olika kunskapsområden. Cecilia Fridén är en idrottslärare som forskar om att använda fysisk aktivitet och träning som prevention och behandling för olika tillstånd. Hon undervisar också på fysioterapeutprogrammet.

Birgitta Nordgren är legitimerad fysioterapeut med inriktning på arbetsterapi och fysioterapi. Susanne Åhlund är legitimerad barnmorska och har bland annat varit projektledare för projektet Goda levnadsvanor under perioden 2012-2020.


Föd på dina villkor

Föd på dina villkor

Kolla priset hos:

I den här boken fokuserar författarna Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom på förlossningen. Boken förbereder dig på vad som kommer hända, och berättar om dina valmöjligheter och rättigheter.

Båda författarna har erfarenhet av att arbeta som doula, ett arbete där de finns med som stöd till kvinnor som ska föda. Genom den verksamheten har de sett hur viktigt det är att förbereda sig inför förlossningen – och betydelsen av att få föda på sina egna villkor.

Det finns inget sätt som är rätt, utan det viktiga är att utgå från dig själv. I boken Föd på dina villkor finns fakta som kan hjälpa dig att förstå vad du kan göra för att få en trygg förlossning.

Det finns meditationer, stöd som handlar om hur du kan bearbeta din rädsla, information om naturliga metoder, förlossningsberättelser som kan fungera som inspiration, och en hel del annat. Boken kan bli en vän som hjälper dig att förbereda dig för att föda.

Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom har skrivit två böcker tillsammans, Föd på dina villkor och Gravid med kropp och själ. Båda har ett holistiskt perspektiv på födande och de vill bidra till att förlossningen blir en trygg upplevelse.

Maria Bengtsson Lenn är utbildad journalist och arbetar också med ekologiska produkter, förutom att hon är författare. Victoria Häggblom är en svensk författare och översättare som idag bor i Berkeley i Kalifornien.


Mammaroll & Snippkontroll

Mammaroll & Snippkontroll

Kolla priset hos:

Mia Fernando och Louise Winblad har tillsammans skapat boken Mammaroll & Snippkontroll. Den handlar om tiden efter förlossningen och vad som egentligen hänt med kroppen. Framför allt tar den upp vad som är normalt och vad som inte är det.

Du får svar på massor av frågor och med Winblads bilder blir informationen lättillgänglig och ofta rolig. Boken tar upp hur du kan kolla din snippa, vad framfall är, sexliv efter förlossningen, hemorrojder, ont i rumpan, urinläckage och annat som kan vara aktuellt efter en graviditet.

Mycket är saker som kan kännas pinsamt att ta upp med vännerna, och hur ska man då veta om något är normalt eller inte?

I boken finns det inga frågor som är tabu, och du får många tips och boken kan fungera som ett hjälpande stöd till dig som nyligen fått barn. Boken passar perfekt efter att du fått ditt barn, men kan också fungera som en förberedelse – eller en present till någon som väntar barn. 

Mia Fernando är fysioterapeut och specialist inom gynekologi, urologi och obstetrik. Tillsammans med Joseph Fernando driver hon en sajt som handlar om föräldralivet, men också ger svar på många frågor du kan ha om det fysioterapeutiska.

Hon håller dessutom i webbkurser och föreläsningar. Louise Winblad är illustratör och serietecknare, som gjort sig känd via bloggen Hejhejvardag, där hon i sina serier skildrar livet med småbarn. Hon har också illustrerat böcker till olika författare och är poddare.


Föda barn : barnmorskornas guide till din förlossning

Föda barn barnmorskornas guide till din förlossning

Kolla priset hos:

Det här är en bok skriven av tre erfarna barnmorskor, som vet det mesta om förlossningar.  Författarna Hanne Fjellvang, Hanna Ulfsdottir och Linn Richter är övertygade om att förlossningen kan bli tryggare och lättare att handskas med om den som ska föda vet vad det är som händer i kroppen och varför det känns på ett visst sätt.

Arbetet som barnmorskor har också gett författarna erfarenheter om vad som kan gå fel och hur olika förlossningar kan vara. I boken tar de upp hur kroppen fungerar och vad som händer under olika delar av förlossningen.

Det är inte förskönat och handlar inte om att de säger att allt är normalt, utan de försöker ge svar på allt man kan vilja veta om födandet. Du får också konkreta råd och det finns tips om till exempel smärtlindring, partners roll och mental träning.

Det finns också personliga förlossningsberättelser i boken. Tidigare har författarna skrivit Förlossningshandboken, detta är en ny, omarbetad och uppdaterad utgåva.

De tre författarna är allihop barnmorskor. Hanne Fjellvang och Linn Richter har även skrivit boken Vänta barn, och Hanna Ulfsdottir har bidragit till boken Reproduktiv hälsa : barnmorskans kompetensområde.

Hanna Ulfsdottir  är dessutom ledamot i Svenska Barnmorskeförbundets etiska råd sen 2022. Hon arbetar på Karolinska Universitetssjukhuset, forskar och utbildar  personal.

Hanne Fjellvang är chefsbarnmorska på Södersjukhuset och har tidigare arbetat med mödrahälsovård. Linn Richter arbetar på BB och med specialistmödravård.


Grattis, ni ska bli föräldrar : Praktisk guide till barnets tre första år

Grattis, ni ska bli föräldrar Praktisk guide till barnets tre första år

Kolla priset hos:

Samtidigt som man kan bli knäpp på alla oombedda råd är den första tiden med barn väldigt speciell. Man kan ofta känna sig lost och behöva vägledning och svar på olika frågor.

Detta har författarna Cyril Jost och Nils Holmegaard förstått, och därför har de skrivit boken Grattis, ni ska bli föräldrar. Det är en guide som ger svar på många vanliga frågor som rör allt från amning, sömn, barnsjukdomar och allergier till skärmtid, VAB, bilbarnstolar och föräldraledighet.

Med korta sammanfattningar får du enkelt en bild av vad det finns för alternativ och vad forskningen egentligen säger. Boken gör det möjligt för dig att få överblick och den kan fungera som ett referensverk att återkomma till vid behov.

För att göra den extra lättillgänglig finns det många teckningar och exempel hämtade från verkligheten, så att det blir lättare att ta till sig det författarna berättar om.

Cyril Jost är i grunden statsvetare, och han har bland annat arbetat som journalist och varit chef på tidningen L’Hebdos ekonomiska redaktion.

Förutom Grattis, ni ska bli föräldrar står han bakom en av de mest populära läroböckerna i Schweiz på området ekonomi, och det är han dom sammanfattat Schweiz historia, kultur och samhällsskick på den officiella hemsidan.

Nils Holmegaard har också skrivit boken Den kompletta guiden till Högskoleprovet, tillsammans med Lukas Holmegaard.


Föda utan rädsla

Föda utan rädsla

Kolla priset hos:

Det blir vanligare och vanligare att gravida känner skräck inför förlossningen. Författaren Susanna Heli vet att rädslan inte behöver vara det som dominerar, och med sin bok Föda utan rädsla hoppas hon kunna bidra till att graviditeten och förlossningen blir tryggare för dig.

Heli är doula och har funnits med vid hundratals förlossningar genom åren. I boken går hon igenom de fyra verktyg hon tycker är mest effektiva när det gäller att undvika stress och rädsla vid förlossningen. Det är andning, avspänning, rösten och tankens kraft. Verktygen är enkla och finns alltid tillgängliga, och de går att använda under alla olika delar av förlossningen.

Boken kan hjälpa dig att hitta lugn inför förlossningen, och göra att du känner dig förberedd på vad som kommer hända. Det finns också instruktioner till den partner som följer med, så att att du kan få extra stöd som utgår från de olika verktygen.

Susanna Heli är inte bara doula utan också sjukgymnast med förlossning och graviditet som sina specialistområden. Metoden hon beskriver i boken har hon skapat själv och hon har även skrivit boken Trygg förlossning.

Hon driver ett företag som tar avstamp i metoden, och utvecklar den successivt. Hon arbetar också som föreläsare, utbildar andra, håller kurser och liknande. Dessutom undervisar hon på doulautbildningen och ger kurser i profylax.


Föda : en handbok i mentala och fysiska förberedelser

Föda en handbok i mentala och fysiska förberedelser

Kolla priset hos:

Systrarna Asabea och Opokua Britton har skrivit en bok om att förbereda sig inför förlossningen. Att föda är en omvälvande upplevelse som ibland kan vara skrämmande. Samtidigt är det inte alltid så lätt att veta vad man behöver eller vad man kan göra för att förbereda sig.

Föda är en bok som stöttar och peppar, och som ger dig förutsättningar så att förlossningen ska kunna bli en så positiv upplevelse som möjligt. Den innehåller konkreta råd på saker du kan göra och tankeövningar som kan fungera som förberedelse.

Du får också info till exempel om hur det fungerar att föda i vatten och hur man gör för att komma igång med amningen. Det är verkligen en handbok, men också en källa till inspiration och lugn.

Opokua Britton är sjuksköterska och doula, och ger ofta stöd vid förlossningar för POC (people of color). Att vara svart kvinna gör att hon mött många fördomar och kan förstå varför situationen för POC kan vara extra utsatt vid en förlossning. Hon är också gärna doula för de som saknar eller valt bort att ha en medförälder.

Asabea Britton är barnmorska och influencer, och har valt att satsa mycket på folkbildning. Via sitt instagramkonto lär hon ut massor om graviditet, förlossning, amning och annat på området reproduktiv hälsa.

Asabea Britton har även skrivit barnboken Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? Systrarna driver dessutom en podd tillsammans.


Mammapraktika : graviditeten vecka för vecka

Mammapraktika graviditeten vecka för vecka

Kolla priset hos:

När du letar efter en bok som beskriver graviditeten steg för steg, kan Leni Ekendahl-Söderbergs Mammapraktika vara rätt val för dig. Det här är en ny utgåva av boken, där ny forskning, statistik och information tagits med, så att allt ska vara uppdaterat.

Boken går igenom vad som händer i din kropp och hur barnet utvecklas, en vecka i taget. Dessutom får du ta del av andras erfarenheter och upplevelser, barnmorskors kunskap och forskarnas rön.

Boken innehåller råd om hur du kan göra för att både du och barnet ska må så bra som möjligt, och tips om till exempel mat och träning. Du kan också läsa om problem som ofta uppstår under en graviditet. Boken har utrymme för egna anteckningar, så att du kan spara minnen av hur det var för dig.

Det kan kännas värdefullt att ha, och om du får fler barn kan det vara intressant att jämföra hur det varit under de olika graviditeterna. Det kan också vara fint att ha sparat dina anteckningar så att du kan visa barnet när hen blir större eller själv ska få barn.

Leni Ekendahl-Söderberg är journalist och har tidigare varit aerobicinstruktör och drivit flera träningsinstitut. Som författare har hon riktat in sig på frågor som rör graviditet och förlossning.

Hennes Mammapraktika kom först ut 1996 och efter det har hon skrivit Jag vill få barn, Hela dig och Rädd att föda.


Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet

Vänta barn en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet

Kolla priset hos:

Hanne Fjellvang och Linn Richter har gjort ett ambitiöst försök att sammanfatta allt som kan vara bra att veta om graviditet, födande och den första tiden med ditt barn.

Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet kan läsas i sin helhet, men fungerar också bra att använda som en uppslagsbok när det är något särskilt du vill få information om.

I boken finns det bland annat avsnitt som tar upp kroppens och psykets förändringar under graviditeten, hur fostret utvecklas vecka för vecka, förlossningens olika faser och vilka sorters smärtlindring som kan vara aktuella.

Du får kost- och träningsråd, och tips om övningar som kan hjälpa dig medan du är gravid eller efter att du fått ditt barn. Boken har blivit en klassiker och omtyckt av väldigt många blivande och nyblivna föräldrar.

Den version av boken som säljs nu är den fjortonde upplagan, och vissa moderniseringar och ändringar har gjorts sen tidigare upplagor. En del avsnitt har utökats eller reviderats och boken har fått ny layout, nytt omslag och nya bilder.

Både Hanne Fjellvang och Linn Richter är legitimerade barnmorskor. Linn Richter arbetar med specialistmödravård och på BB medan Hanne Fjellvang arbetar på Södersjukhuset, som chefsbarnmorska. Tidigare har hon även jobbat med mödrahälsovård. Tillsammans med Hanna Ulfsdottir har de också skrivit boken Föda barn : barnmorskornas guide till din förlossning.


Ebbas gravidbok : den enda guiden du behöver

Ebbas gravidbok den enda guiden du behöver

Kolla priset hos:

Ebbas gravidbok är Ebba Kleberg von Sydows personliga berättelse om att vara gravid, men den är mycket mer än så. Boken ger dig information i form av en livsstilsguide och duckar inte för att berätta om det ständiga illamåendet eller hur en graviditet kan påverka förhållandet.

Du får svar på frågor som hur du bygger upp en stilmässigt fungerande gravidgarderob, vilken träning som är bäst när du väntar barn, och du får ta del av allt från sömnlöshet till gravidlycka och gråtattacker.

I boken är det inte bara von Sydow själv som berättar om sin graviditet, utan hon har lyft in berättelser från mammor i olika åldrar och med olika livssituationer. Ledande experter hjälper dig med områden som hälsa, hudvård, gravidyoga, träning och mycket mer.

Du får läsa om husmorsknep och lära dig vilka saker som bara är myter. Boken ger också utrymme för att göra egna anteckningar om dina tankar och upplevelser.

Ebba Kleberg von Sydow är journalist, författare, programledare och chefredaktör. Hon har jobbat bland annat på P3, Expressen och Veckorevyn. På Veckorevyn blev hon chefredaktör och ansvarig när tidningen tog steget ut på nätet.

Hon har gjort programmet Ebbas stil på SVT, varit programledare för SVT:s sändningar av Nobelfesten och Det kungliga bröllopet. Hon driver podden Säker stil tillsammans med Emilia de Poret och har också podden Ebbas gravidpodd, som är en variant av Ebbas gravidbok.


Vattnet går : att vänta och föda barn och den första omtumlande tiden med din bebis

Vattnet går att vänta och föda barn och den första omtumlande tiden med din bebis

Kolla priset hos:

Med boken Vattnet går vill författarna Gudrun Abascal och Nina Campioni svara på alla frågor du kan ha om graviditet och förlossning.

I boken kan du lära dig mer om olika problem och krämpor som kan uppstå under en graviditet, och hur det fungerar att träna medan du väntar barn och efter förlossningen. Här får du svar på vad du gör om du inte hinner till sjukhuset i tid, men också vilka graviditetsplagg som verkligen kan vara bra att ha.

Vattnet går tar upp de allra första dagarna med ditt nyfödda barn och hjälper dig att se hur du kan vårda relationen till din partner när barnet tar all din uppmärksamhet. Boken kan vara en bra hjälp både för dig som ska föda och för den som är partner eller närstående på andra sätt. Den ger dig mycket kunskap och förbereder dig inför denna speciella tid.

Gudrun Abascal är en barnmorska med mer än 45 års erfarenhet från förlossningsvården. Hon har också arbetat med att förändra och förbättra vården för gravida och födande, till exempel genom att öppna förlossningskliniker.

Som författare har hon vänt sig både till föräldrar och vårdpersonal, och förutom Vattnet går har hon till exempel skrivit Att föda och Att möta förlossningssmärtan.

Nina Campioni är journalist, författare och programledare. Hon har bland annat jobbat på P3 och Aftonbladet och varit med och startat tidningen Sofis Mode. Hon står också bakom podden Vattnet går.


My Baby Book : en nybliven mammas (helt ärliga) bekännelser om graviditet och att föda barn

My Baby Book en nybliven mammas (helt ärliga) bekännelser om graviditet och att föda barn

Kolla priset hos:

Michaela Forni har skrivit My Baby Book, en personlig och öppenhjärtig bok där inte bara de lyckliga och harmoniska sidorna av graviditeten finns med. Här kan du också läsa om oro för missfall, humörsvängningar, foglossning och andra mindre roliga delar av att vara med barn.

Forni skriver om sånt hon önskar att hon fått reda på i förväg, som till exempel att man blir förstoppad, och hon resonerar om hur man kan beskriva det som händer. Vilka ord passar egentligen när man till exempel vill säga hur det känns när barnet i magen sparkar?

Tanken är att det ska gå att känna igen sig och hitta styrka i att man inte är ensam om sina upplevelser. Förutom den personliga berättelsen finns det ett faktaavsnitt.

Där finns grundläggande info och expertråd som kan vara bra att ha. Boken har även utrymme för egna anteckningar, så du kan använda den som ett sätt att spara minnen och upplevelser från din egen graviditet.

Författaren Michaela Forni är också influencer, bloggare och poddare, och hon drivet ett digitalt livsstilsmagasin. Varje vecka delar hon med sig av texter och bilder från sitt eget yrkes- och mammaliv, något som blivit en inspirationskälla för många unga kvinnor.

Detta är hennes femte bok och tidigare har hon bland annat skrivit Om att älska, Jag är inte perfekt, tyvärr, och På andra sidan natten.


Hitta fler tips som rör graviditeten!