Bästa växasäng 2022: Barnsängar att använda i många år

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du ska köpa en säng till din bebis så är en växasäng den bästa investeringen. Sängen kan växa på längden tillsammans med ditt barn och de flesta varianter fungerar som sovplats från 0 månader till 10 års ålder. Genom smarta designer kan sängarna anpassas utefter dina och barnets behov. Det bästa av allt är att ditt barn får behålla samma trygga sovplats under många år. Vi ska nu kika på marknadens bästa växasängar.

Växasäng i ett barnrum

Vilken växasäng för barn är bäst i test?

Den mest populära modellen är Sebra Baby & Juniorsäng. En otroligt flexibel säng som kan användas från spädbarn ända tills barnet väger runt 60 kilo!

En annan mycket fin växasäng som vi vill rekommendera, är Leander Classic. En vackert designad säng som kan användas från nyfödd upp till cirka 7 års ålder!

Sist men inte minst måste vi lyfta fram den unika Stokke Sleepi. Om du köper utbyggningskitet kan den användas från nyfödd ända upp till 10 års ålder!

Recensioner av växasängar

Här är mer ingående beskrivningar av hela sju olika växasängar från olika tillverkare, i olika prisklasser.

Se vår genomgång av vilken sorts säng som passar olika åldrar, eller läs våra tips på spjälsängar, loftsängar eller våningssängar för barn!

Sebra Baby- & Juniorsäng

Sebra Baby- & Juniorsäng

Kolla priset hos:

Sebra Baby- & Juniorsäng är det ultimata valet för dig som vill ha en modern säng med fokus på design. Här har du chansen att välja en vackert designad möbel som dessutom är mycket versatil och användbar. Med hjälp av Sebra Baby- & Juniorsäng kan du skapa ett riktigt fint barnrum. Priset ligger i linje jämfört med liknande moderna sängar, och du får en säng som håller i många år.

Sebra har mycket populära barnsängar och det här är den senaste modellen. Den finns i flera vackra, dova färger. Välj mellan vit, grå, beige, grön, blå och träfärgad. Det finns även olika tillbehör till sängen, bland annat spälskydd, sänglådor och madrasser.

Med en Sebrasäng behöver du bara en enda säng under barnets första år. Sängen kan förvandlas från spjälsäng till en juniorsäng i två längder. När du använder sängen som spjälsäng så kan sängbotten höjas. På så sätt når du enklare din lilla bebis. Den kan även sänkas när ditt barn börjar ställa sig upp i den, vilket gör den säkrare.

Den justerbara längden är 115-155 cm och maxvikten är 60-70 kr. Materialet beror på färg och varierar från björk till bok. Den här sängen är ett bra val för dig som vill kunna erbjuda samma sovplats till barnet från det att det är nyfött tills det är dags för vuxensäng.. Tack vare den höga kvalitén så kommer sängen att hålla sig fin under alla år den används.


Leander Classic Baby Juniorsäng

Leander Classic Baby Juniorsäng

Kolla priset hos:

Om du vill ha en växasäng med moderna snitt, då är det Leander Classic baby Juniorsäng som du ska spana in. Här får du en säng som är något utöver det vanliga gällande designen. Priset är något i överkant jämfört med liknande sängar, men den här sängen är inte heller ordinär.

Leander Classic är en säng som följer ditt barn från spädbarnstiden till juniortiden. Sängen är den perfekta sovplatsen för såväl små bebisar som mindre barn. Den är inte bara väldesignad, utan den är även trygg, säker och mysig.

Som spjälsäng är sängen oval och kan ställas in med en upphöjd botten. Då når du enkelt din bebis. När bebisen blir till ett litet barn som kan stå upp så kan du enkelt sänka sängbotten. Det är möjligt att ta av ena sidan så att barnet själv kan ta sig i och ur sängen.

Därefter, när barnet är redo för en juniorsäng, byts sidobitarna ut, de höga ändarna tas av och sängen kan förlängas och bli 120 cm eller 150 cm lång. Sängen är 70 cm bred och lämplig för barn från 0 månader upp till 7 år. Tack vare de fem inställningarna är sängen mycket anpassningsbar utefter dina och barnets behov.

Leander Classic finns i flera fina färger. Välj mellan vit, grå, vitpigmenterad och vacker valnöt. Det finns även olika tillbehör till sängen, bland annat en madrass, en sänghimmelhållare och ett sängskydd.


Stokke Sleepi Spjälsäng

Stokke Sleepi Spjälsäng

Kolla priset hos:

Stokke Sleepi Spjälsäng är en underbar oval säng för dig som vill ha en sovplats till en nyfödd bebis. Sängen är funktionell och kan förändras i takt med att barnet växer. Du kan enkelt anpassa ligghöjden så att du når bebisen när den är liten. Sedan kan du sänka sängbotten när bebisen börjar stå i sängen. Det ingår en tvättbar madrass i priset så att ditt barn kan ligga extra mjukt och skönt i sängen.

Det medföljer låsbara hjul som du kan montera på spjälsängen. På så sätt kan du enkelt flytta runt den i hemmet när bebisen är liten och vill befinna sig nära dig när du pysslar i hemmet. När barnet växer kan du ta bort hjulen och ta av ena sidan. Då kan barnet själv klättra in och ut ur sängen när det är sovdags.

Något som är riktigt smart med just Stokke Sleepi spjälsäng är att du kan köpa till ett förlängningskit. På så sätt kan du förvandla den lilla barnsängen till en juniorsäng när det är dags för en större säng.

Med ett förlängningskit kan juniorsängen användas upp till tio års ålder. Det gör sängen mycket prisvärd, samtidigt som du delar upp kostnaden. Stokke Sleepi finns i flera fina färger. Välj mellan vit, grå och träfärgad.


JLY Basic Växasäng

JLY Basic Växasäng

Kolla priset hos:

Om du är på jakt efter en växasäng, då är den här varianten från JLY Basic ett mycket bra val. Sängen har en mycket smidig design där du själv förlänger den genom att dra ut ena kortändan. Ju mer ditt barn växer, desto mer kan du dra ut sängen. Totalt finns det tre olika längder, vilket gör sängen riktigt funktionell.

Sängen har en stilren design och en klassisk vit färg som gör att den passar in i alla barnrum. Den är tillverkad av furu av hög kvalitet samt MDF. Med den här sängen kan du skapa en riktigt mysig sovplats.

Sängen är 80 cm bred och längden kan enkelt justeras med handkraft. Den kan ställas in som 137 cm, 168,5 cm och 200 cm. På så sätt känns sängen aldrig för stor för ditt barn, utan snarare trivsam. Sängen är också relativt låg och mäter bara 67,5 cm från golvet. Du behöver dock inte oroa dig för att ditt barn ska ramla ut, för på båda sidorna sitter en stödbräda som skydd.

Sängen passar för alla barn och är mycket prisvärd. De flesta väljer att köpa en växasäng när barnet är runt 2-3 år. Du får känna efter själv när ditt barn är redo för en JLY Basic. Eftersom sängen kan bli hela 200 cm så passar den i hur många år som helst. Ju äldre barnet blir, desto bättre blir det dock att byta till en 90 cm bred säng.


Pinolino Växasäng

Pinolino Växasäng

Kolla priset hos:

Pinolino är ett tyskt märke som tillverkar barnsängar och växasängar av hög kvalitet. Här kan du få en säng som håller i många år, vilket är perfekt eftersom sängen kan växa tillsammans med barnet.

En växasäng från Pinolino är inte bara fin att titta på, den är även tillverkad av vackra material. Du kan välja mellan an rad fina modeller för att skapa en trygg sovplats för ditt barn.

De modeller som finns är:

 • Pino
 • Emilia
 • Pan
 • Milk
 • Riva
 • Sky
 • Laura
 • Tuula
 • Nina
 • Florentina
 • Line
 • Jakob
 • Fagus

Alla modeller har sina egna karakteristiska drag. Välj den möbel som du tycker är finast och som passar bäst till inredningen i barnrummet. Modellerna har olika prisklasser men är alla prisvärda val för den medvetna föräldern.

Med en Pinolinosäng kan du både få en spjälsäng och en juniorsäng. Utformningen ser olika ut på alla sängar, men den mest övergripande designen ser ut som följer. Spjälsängen har ribbor som skyddar barnet från att falla ur sängen.

När barnet växer kan några ribbor plockas bort så att det kan klättra in och ut ur sängen på egen hand. Kortändorna har två nivåer. När spjälsängen ska bli en juniorsäng plockas ena nivån och alla spjälor bort. Kvar finns då en fin säng för barn upp till cirka tio år. Sängbotten kan oftast justeras i tre höjdlägen


Oliver Furniture Mini

Oliver Furniture Mini

Kolla priset hos:

Om du vill ha marknadens mest funktionella barnsäng, då ska du vända blicken mot Oliver Furniture. Detta företag har nämligen designat ett sängsystem som är otroligt mångsidigt. Sängsystemet är extra bra för dig som har eller planerar ett syskon till ditt barn.

Oliver Furniture har nämligen allt från spjälsängar till juniorsängar som kan förvandlas till våningssängar i olika konstellationer. Allt du behöver göra är att köpa till ett ombyggnadsset.

Oliver Furniture finns som spjälsäng med namnet Wood Mini+ i färgerna vit och vit/ek. Spjälsängen har justerbar botten och avtagbara spjälor. Sängen kan användas från 0 månader till 3 års ålder.

Spjälsängen Wood Mini+ kan sedan förvandlas till en juniorsäng, en loftsäng eller till en våningssäng med två sängar genom ett ombyggnadsset. Det finns även ett paket för Wood Mini+ där det ingår ett ombyggnadsset för en juniorsäng.

Den skandinaviska designen med rena linjer känns exklusiv och det finns fina detaljer som förstärker den känslan. Det här är ett mycket prisvärt sängsystem. Juniorsängen är 166 cm lång och kan ha en eller två sidor. De två juniorsängarna kan staplas på varandra med en stege emellan för att skapa en våningssäng. Den övre sängen kan då placeras i två olika höjder.


IKEA Busunge Växasäng

Kolla priset hos:

Om du vill ha en riktigt prisvärd säng, då ska du kika på Busunge från IKEA. Detta svenska företag är känt för att formge möbler av hög kvalitet, så varför inte satsa på en justerbar säng i stilren design.

Sovplatsen kan skänka ditt barn trygghet under många år. Sängen är justerbar i tre olika längder och passar därför utmärkt som sovplats från två års ålder till cirka tio års ålder. Längderna är 139 cm, 174 cm och 209 cm.

Den ena kortändan är extra hög och sidorna vid huvudändan något förhöjda, vilket ger en extra trygg känsla av att sova i en kokong. Sängen är 90 cm bred, vilket ger gott om plats till barnet.

Då får dessutom du som förälder rum när du ska läsa en godnattsaga. Maxbelastningen är 100 kilo, så båda två kan ligga i sängen.

Busunge finns både i vit och ljusrosa färg. Du kan köpa till både madrass och sängkläder som passar till sängens alla längder. Som du hör på namnet, ”Busunge”, så är designen lekfull med mjukt rundade hörn. Sängen är tillverkad av slitstarka material så att den ska hålla i många år. Sängribborna är i massiv furu för att ge ett fast stöd.


Vad är en växasäng?

En växasäng är en säng som växer på längden tillsammans med ditt barn. De flesta sängar börjar som en spjälsäng som sedan kan förvandlas i flera olika steg. Andra sängar börjar som en liten barnsäng vars längd sedan kan dras ut i en till tre olika längder för att anpassa sig till ditt barn.

En växasäng är ett bra köp för dig som vill att ditt barn ska kunna använda samma säng i flera år. Ofta har spjälsängen olika nivåer på sängbotten och ribborna kan plockas bort. Eftersom juniorsängen har flera storlekar kan barnet alltid känna sig tryggt och behöver inte sova i en för stor säng.

I vilken ålder använder man en växasäng?

En växasäng används vanligtvis fram till dess att barnet fyller tio år. Därefter är det dags för en större säng som tål mer vikt. Sängen kan börja användas vid 0 månader om den kan omvandlas till en spjälsäng och vid två års ålder om det är en vanlig juniorsängmodell. En riktigt bra säng kan alltså användas i tio år, vilket ger ett bra pris om man slår ut det på alla år den används.

Växasäng eller juniorsäng – Vad är bäst?

Du kan välja mellan att köpa en växasäng eller en spjälsäng + en juniorsäng. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

En växasäng kan vara ett dyrare alternativ, speciellt om det är en spjälsäng som förvandlas till en juniorsäng. Det positiva är dock att ditt barn kan få en trygg sovplats under många år. Dessutom slipper du köpa en ny säng och frakta hem.

Kvalitén är ofta hög och konstruktionen simpel att hantera, vilket väger upp för priset. Tänk på att du måste köpa en längre madrass om du förlänger sängen.

Om du väljer att köpa en separat babysäng och sedan en större juniorsäng så blir det lite krångligare. Ofta kan priset dessutom bli högre om du vill köpa en säng av hög kvalitet. Det positiva är att eventuella syskon kan ärva spjälsängen när din bebis har växt ur den.

Genom att köpa två separata sängar kan du dessutom byta både färg och design. Ett barn kan dessutom uppskatta spänningen i att få en helt ny säng när det växer.