Bästa vattenglidbana 2022: Bäst i test för vattenlek i trädgården

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En så kallad Slip ’N Slide är en klassisk amerikansk trädgårdsleksak. På svenska kallas den för lite olika saker: vattenglidbana, vattenrutschkana eller vattenslide. Det är en fartfylld och rolig lek för både barn och vuxna som passar utmärkt när sommaren är som varmast. I den här artikeln kollar vi in många olika modeller och utser bästa vattenglidbanan!

Barn åker vattenglidbana och får vattenstänk i ögonen

Vilken vattenglidbana är bäst i test?

Vi gillar verkligen Intex Racing Fun Vattenglidbana. Den är fartfylld och ger många timmars nöje. Det är en stabil produkt och verkligen helt perfekt. I princip alla barn älskar den här varianten.

En något simplare variant som vi gillar är Bestway H2OGO och deras standardmodeller. Framförallt gillar vi den breda Bestway H2OGO! Vattenslide trippel. Den är enkel men väldigt kul och de brukar hålla ett bra tag.

Sist men inte minst måste vi bara rekommendera Exit Interaktiv Lekmatta med vattenspridare. Det är inte direkt en vattenglidbana, men det är en riktigt kul och unik leksak för dig som gillar när det sprutar vatten!

Recensioner och omdöme kring 13 olika vattenglidbanor (och lite andra vattenleksaker)

Här kommer lite mer ingående bedömning och information om 13 modeller och varianter som vi tittat på.

Se även våra tips på badkläder för barn, såsom baddräkter, badbyxor och UV-kläder!

Intex Racing Fun Vattenglidbana

Intex Racing Fun Vattenglidbana

Kolla priset hos:

En fartfylld actionspäckad vattenglidbana från populära varumärket Intex, som även är kända för sina fina badmadrasser. Racing Fun heter denna och temat är just racerbilar. Med i paketet får du två uppblåsbara bilar som du sedan kan åka nedför banan med. Det går fort, det blir blött och fantastiskt kul!

Till den här produkten rekommenderar vi verkligen att du även har en elektrisk pump!

Banan är uppblåsbar och starten är upphöjd för att barnen ska kunna kasta sig utför och glida ner för banan på en av bilarna. Det är en riktigt kul leksak som inbjuder till mycket rörelse och inte minst en hel del skratt när barnen tar sig fram på banan. Du ansluter racingbanan till en vanlig trädgårdsslang och den passar ihop med de flesta standardmodeller.

När banan är uppblåst är den hela 5,5 meter lång. Det är en rejäl leksak och lådan väger omkring 11,5 kg när du får hem den. Den är tillverkad i ett kraftigt vinylmaterial och du får även med lite material för lagning om det skulle behövas.

Själva bilarna du åker med är som sagt uppblåsbara och har handtag på sidorna som hjälper dig att åka stadigt.

Den här vattenglidbanan tar lite plats, men är fantastiskt kul att blåsa upp och ställa ute i trädgården under varma sommardagar. Vi kan verkligen rekommendera Intex Racing Fun vattenglidbana om du gillar action och inte är rädd för att bli blöt!


Bestway H2OGO! Vattenslide – Vattenrutchkanor i olika storlekar

Varumärket Bestway har många modeller i sin H2OGO-serie. De håller väldigt hög kvalitet och vi gillar flera av modellerna. Vi har en förkärlek för de breda varianterna. Dels går de att åka flera på samtidigt, men de är även lättare att bara slänga sig ut på, utan att riskera att hamna i gräset efter halva åkturen.

Bestway H2OGO! Vattenslide singel

Bestway H2OGO Vattenslide Singel

Kolla priset hos:

Den smalaste varianten av Bestways standard vattenglidbanor. Den här är cirka 5,5 meter lång och 0,81 meter bred. Precis som deras andra modeller kopplar du ihop den med trädgårdsslangen så sipprar det ut vatten längst framme vid målet.

Det är en bra och trevlig vattenglidbana men kanske något smal, då det är mycket lättare att våga ta fart ordentligt om banan är lite bredare enligt våra erfarenheter. Oavsett vilket så är Bestway H2OGO! Vattenslide Singel en rätt kul och väldigt prisvärd vattenrutschkana att glida fram på när du behöver svalka dig i värmen.


Bestway H2OGO! Vattenslide dubbel

Bestway H2OGO Vattenslide Dubbel

Kolla priset hos:

Har har vi nästan samma modell men med två banor. Den här varianten är istället cirka 5,5 meter lång och 138 cm bred. I övrigt är Bestways dubbla vattenglidbana i stort sett likadan, med sprinklers framme vid mål som drivs med hjälp av trädgårdsslangen.

Vill du ha en lite bredare bana, eller kunna glida fram med en vän så är dubbelvarianten rätt val. Längst framme vid mål finns en liten pool med vatten för ett plaskigt avslut.

Rekommenderad! Bestway H2OGO! Vattenslide dubbel är en kul och väldigt prisvärd vattenglidbana med lagom bredd.


Bestway H2OGO! Vattenslide trippel

Bestway H2OGO Vattenslide Trippel

Kolla priset hos:

Självklart måste vi även rekommendera trippelmodellen från Bestway. Den är lika lång som de andra på ungefär 5,5 meter men är hela 207,5 centimeter bred! Med plats för upp till tre barn samtidigt som tävlar om att komma fram till mål. Eller en lyxigt bred yta för en eller två personer som vill åka fritt utan att riskera att krocka eller glida av banan. Ju bredare desto bättre är vår uppfattning efter mycket vattenglidande genom åren.

Med en trädgårdsslang får du givetvis njuta av en härlig vattendusch från alla håll på Bestway H2OGO Triple Slide. Den kostar inte många kronor mer och har du plats så skulle vi helt klart hellre ha denna än en smalare variant.

Vill du ha en stor och härlig lekyta att glida på så är det Bestway H2OGO! Vattenslide trippel som gäller!


Bestway H2OGO! Vattenslide Speed Ramp Trippel

Bestway H2OGO Vattenslide Speed Ramp Trippel

Kolla priset hos:

En annan kul variant av Bestway H2OGO-modellerna är deras Speed Ramp Trippel vattenslide. Det är en av deras nyare modeller och den är rekommenderad för barn mellan 5–12 år. Att den heter Speed Ramp beror på den upphöjda starten, i form av en uppblåsbar del. När du kastar dig utför rampen får du lite extra fart som tar dig fram hela vägen i mål.

Speed Ramp Triple Slider är cirka 5,5 meter lång och 2 meter bred. Den rymmer upp till tre barn samtidigt som rejsar nedför banan. Du kopplar ihop den till din trädgårdsslang och får njuta av vatten från de inbyggda sprinklarna som finns både vid start och mål på vattensliden. Längst fram finns en minipool med upphöjda kanter så att du landar säkert och med ett härligt plask.

Det som är värt att tänka på när det gäller denna är att vattnet i de flesta fall inte kommer att spruta ut ur sprinklarna som på bilderna, utan snarare sippra ut lite långsamt. Det ger en blöt vattenslide och fyller sin funktion, men ser inte lika häftigt ut som på produktbilderna. Det vi också vill varna för är att vi har läst flera recensioner om att den uppblåsbara delen spricker och går sönder. Det slipper man med en vanlig trippel vattenslide, utan själva rampen.

Hur som helst är Bestway H2OGO! Vattenslide Speed Ramp Trippel en bred och häftig vattenglidbana som inbjuder till mycket kul för flera barn samtidigt.


Slip’n Slide XXL – 10 meters vattenrutschbana

Slip’n Slide XXL – 10 meters glidmatta

Kolla priset hos:

Om du är ute efter en riktigt lång vattenglidbana så måste du kolla in den här Slip’N Side XXL som är hela 10 meter lång! Den är fantastiskt kul och passar utmärkt både för barn från cirka 4 år, och för vuxna.

Glidbanan är tillverkad i ett starkt PVC-material som ger bra glid när det är blött och som är väldigt hållbart. Banan är 1 meter bred och med lite fart kan du enkelt glida över hela banan. När du inte använder den är det lätt att rulla ihop och förvara den. Den håller sig bra i förvar och kan lätt användas flera somrar.

Det som är värt att tänka på här, är ju att denna vattenglidbana inte kopplas till någon vattenslang utan du häller helt enkelt på vatten och håller den blöt, för bästa glid. Ett smart alternativ är ju att ha någon rolig vattenspridare i närheten, så har du nästan en egen vattenpark hemma i trädgården. Det går också att köpa den här varianten i ett paket med en extra halkig såpa som är anpassad just för att glida bra på mattan.

Har du yta för en lite större vattenglidbana som kan vi definitivt rekommendera Slip’ N Slide XXL. Det är barnsligt kul att glida fram hela vägen över mattan!


Vattenbana Face-off

Vattenbana Face-off

Kolla priset hos:

Det här är en blöt och svalkande vattenglidbana för två personer. Den är gjord för att båda ska kunna åka samtidigt och tävla om vem som först når flaggan som står i mitten. Självklart går det att leka med den hur du vill, precis som en vanlig vattenrutschbana också.

Face Off Racing Slide kopplas till trädgårdsslangen och ger då en härlig vattenspridareffekt som går över själva glidbanorna. Det är svalkande och ger en actionfylld känsla för den som glider fram längs banan.

Face-Off vattenbana är väldigt kul och blir snabbt populär bland barnen. Ju fler ni är desto roligare, när de bredvid står och hejar på medan ni turas om att glida fram på vattenbanan. Produkten rekommenderas från cirka 5–12 år.

Den här vattenglidbanan är unik i sin utformning och garanterar många timmars skoj i trädgården. Om ni är tävlingssugna och vill svalka er i sommar så är Vattenbana Face-Off ett fantastiskt kul alternativ!


Bestway H2OGO! Vattenglidbana Splashy Shark

Bestway H2OGO Vattenglidbana Splashy Shark

Kolla priset hos:

Det här är en trevlig och ganska bred vattenglidbana från Bestway H2OGO! Den har en hajmun längst fram och när du kopplar den till en trädgårdsslang så sprutar den vatten längs ena sidan.

Det vi framförallt gillar med denna är bredden, då den är hela 2 meter bred. Det går att åka upp till tre personer samtidigt för att tävla om vem som når hajhuvudet först. När ni når målet finns där som en liten minipool och det blir ett härligt plask i landningen.

Splashy Shark är 488 cm lång och faktiskt en riktigt trevlig bana att glida fram på. När du fyllt den med vatten så ligger den stabilt och är lätt att slänga sig fram på.

Trots att den här vattenrutschkanan är hyfsat simpel så är den trots allt bättre än många andra modeller vi tittat på. Den är stadigare, ger bättre glid och vi uppskattar verkligen att den är väl tilltagen i sin bred.

Sammanfattningsvis är Bestway H2OGO! Vattenglidbana Splashy Shark en stadig, rejäl och riktigt kul produkt. Den håller måttet och fungerar som det ska och ger garanterat många timmars skoj i trädgården.


Banzai Sharkbite Vattenbana

Banzai Sharkbite Vattenbana

Kolla priset hos:

Banzai Sharkbite är en 488 cm lång vattenglidbana med den extra finessen att du glider igenom en båge som ser ut som en hajmun. Det är en ganska simpel produkt men samtidigt väldigt kul att leka med.

Du kopplar Banzai Sharkbite vattenbana till trädgårdsslangen så sprider den vatten längs kanterna. Har du inte så högt tryck kommer det dock inte se ut som på produktbilden, utan snarare vara små strålar. Men det viktigaste är att de håller banan blöt så att det går att glida fram.

Allt som allt är detta en ok vattenglidbana, men inte en av de bästa. Det finns mer prisvärda modeller och vi hade i ärlighetens namn valt till exempel någon av Bestway eller Intex modeller framför denna. Men om du gillar stilen på denna och vill glida fram genom en hajmun så är Banzai Sharkbite trots allt ett helt ok alternativ.


Bestway H2OGO! Slide-N-Splash Bowling

Bestway H2OGO! Slide-N-Splash Bowling

Kolla priset hos:

En festlig vattenglidare med en rolig twist. Längst fram kan du ställa de 6 medföljande uppblåsbara bowlingkäglorna, så har du något att sikta på när du glider fram mot mål. För att lyckas gäller det att ta ordentlig fart, så den här produkten är förmodligen allra roligast för barn runt 7 år eller så. Men även yngre barn har förstås roligt och älskar att glida och leka på den härliga vattenglidbanan.

Bowlingkäglorna är lätta att blåsa upp och har lite tyngd i botten som gör att de står stadigt. Det är inte helt lätt att slå omkull dem, utan kräver lite fart och precision.

Bestway H2OGO Slide-N-Splash Bowling är cirka 5,5 meter lång och 138 cm bred. Det är en väl tilltagen bana med gott om utrymme för splashande

Som alla andra Bestway-mattor kopplas denna till trädgårdsslangen och sprutar vatten genom inbyggda sprinklers längs sidorna och framme vid den lilla poolen vid målet.

Det här var faktiskt en överraskande rolig vattenlekmatta. Den är rekommenderad för åldrarna 5-12, men är förmodligen allra roligast för barn från 7 år och upp. Vi gillar Bestway H2OGO! Slide-N-Splash Bowling och rekommenderar den som ett kul alternativ med en unik design!


Sprinkle and Splash Lekmatta med vattenspridare

Sprinkle and Splash Lekmatta med vattenspridare

Kolla priset hos:

Det här är inte någon klassisk vattenglidbana, men det är någon sorts mellanting mellan en uppblåsbar pool, lekmatta, vattenslide och vattenspridare. Det är hur som helst en riktigt rolig leksak som är väldigt plaskig och uppskattad både bland små och lite större barn.

Med i paketet får du en adapter som du använder för att enkelt koppla ihop sprinklermattan med din trädgårdsslang. Det är effektfull och härligt svalkande när vattnet skjuter upp runt om på den här lekmattan.

Mattan mäter cirka 170 cm i diameter vilket ger en stor och härlig yta. Det går även att ta mindre skutt och glida fram på knäna för den som vill ha lite fartfylld action. Det finns utrymme för kreativitet med den här vattenspridarprylen. Du kan ha den i studsmattan, låta hunden leka och svalka sig, eller bara ha som en härlig trädgårdspool.

Sprinkle and Splash lekmatta är har en rundad kant som håller vattnet inne. Produkten är tillverkad i ett slitstarkt PVC-material och den tenderar att hålla väldigt bra.

Vi gillar verkligen Sprinkle and Splash lekmatta och väljer att ta med den här, även om det inte är en typisk vattenglidbana. Det är en härlig pryl att ha hemma i trädgården för barnen att svalka sig i och vi vill verkligen rekommendera den som ett kul alternativ.


Exit Interaktiv Lekmatta med vattenspridare

Exit Interaktiv Lekmatta med vattenspridare

Kolla priset hos:

Det här är en väldigt unik och innovativ uteleksak för den som gillar vatten. Vi ska dock säga att den egentligen inte är någon vattenglidbana alls, men vi vill även lyfta fram den här för vi tycker den är så pass häftig och intressant.

Det är en stor lekmatta på 250 x 250 cm med 25 plattor. Den finns även i en lite mindre modell hos vissa återförsäljare. Nio av plattorna har vattensprutare och det finns flera olika lekar och spel som följer med. Det finns en kontrollbox som aktiveras med fötterna, men även en app som kan användas för att styra spelet. Appen finns både till iOS och Android. Några av lekarna som ingår är:

  • Försöka undvika att bli träffad av vattenstrålarna.
  • Försöka fånga en vattenstråle.
  • Jaga vattenstrålar.

Det här är en väldigt ny leksak och den är smart konstruerad. För säkerheten är den utrustad med anti-halkyta på alla plattor och en mjuk färgglad ram som täcker alla hörn och kanter. I kontrollboxen finns möjlighet att anpassa vattenstrålarnas höjd, så att den kan vara lämplig även för små barn. Tillverkarnas rekommenderade ålder är från 3 år.

En annan kul detalj är att du kan flytta om plattorna och forma de på annat vis om du skulle vilja, till exempel som en hopphage. Dessutom kan de små brickorna som formar siffror plockas loss och byggas om med din egen design.

Det här är en otroligt genomtänkt produkt som passar utmärkt för att låta flera barn leka samtidigt. Den är säker, rolig och väldigt innovativ. Vi vill verkligen slå ett slag för Exit Interaktiv Lekmatta med vattenspridare som en av de roligaste uteleksakerna med vatten just nu!


Vilken ålder passar en vattenglidbana?

De flesta modeller vi tittat på är rekommenderade för barn från 5–12 år. Det är bra om du som förälder är med och har uppsyn, särskilt för de mindre barnen. Små barn kan ha kul och uppskattar att lägga sig och känna på vattnet, men kan ha svårt att få fart och glida ordentligt.

Roligast brukar det vara för barn omkring 6–8 år. Men i ärlighetens namn är det kul för de flesta, även för vuxna att slänga sig ut och svalka av sig på en blöt vattenrutschkana.

Sunt förnuft gäller och det är bra att använda dessa leksaker ansvarsfullt. Det är vanligt att stora barn försöker åka på fötterna till exempel, men det ökar risken för att skada sig.

Vad ska man tänka på när man använder en vattenglidbana?

Vanligtvis är det bäst om du har den på gräsmattan och att gräset är hyfsat nyklippt. Var noggrann med att se till att det inte finns några stenar, kottar eller andra föremål under banan som kan komma att kännas igenom materialet.

Vanligtvis kopplas vattenglidbanor till trädgårdsslangen, ofta med en medföljande adapter. Det brukar gå ganska enkelt att få till med de flesta vanliga slangar.

Tänk också på säkerheten när du åker. Det bästa är att ta sig fram på mage, på knäna, eller på medföljande åkleksaker. Som vuxen är det alltid bara att vara med och ha uppsyn när barnen leker på vattenglidbanan.


Du kanske även vill ha tips på badmadrasser, eller läsa om solskydd för barn!