Bästa våtservetter för baby 2022: Bäst i test baby wipes

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Våtservetter är en förbrukningsvara som brukar gå varm i de allra flesta barnhushåll. Känsliga små rumpor ska rengöras, kladdiga fingrar ska tvättas rena och måltidsrester ska torkas bort från mun och ansikte. Vi vågar gå så långt att påstå att våtservetter är en förälders bästa vän. Här är de bästa tvättservetterna för bebisar!

Bästa våtservetter baby

Vilka våtservetter är bäst i test?

Vi fastnade för den naturliga produkten WaterWipes som är helt fri från såväl kemikalier som konserveringsmedel. Istället innehåller dessa våtservetter 99,9% renat vatten och resterande ingredienser består av naturliga fruktextrakt. Produkten är även certifierad som allergivänlig.

WaterWipes är inte det billigaste alternativet på marknaden, men med tanke på dess imponerade ingredienslista, samt det faktum att servetterna är biologiskt nedbrytbara, anser vi ändå att det är ett prisvärt alternativ

Ett annat bra liknande alternativ är Pampers Aqua Pure, som är till huvudsak vattenbaserade och dessutom ofta finns i prisvärda storpack.

En annan favorit är Waterful Plastfria Våtservetter som utöver en imponerande och skonsam naturlig formula också gör en stor insats för miljön. Dessa våtservetter är ekologiska, biologiskt nedbrytbara och komposterbara – till och med förpackningen går att återvinna.

Vi uppskattar också att Waterful plastfria våtservetter är större än den genomsnittliga våtservetten samt att varumärket är allergicertifierat och att produkten kategorieras som cruelty-free.

Inte heller dessa tvättservetter kvalificerar sig som ett billigt alternativ, men vi anser att kvaliteten på dessa väger upp det relativt höga styckpriset. 

Vår budgetfavorit är Apotek Hjärtats Våtservetter Baby som är skonsamma, återfuktande och dessutom riktigt billiga. Förpackningen är liten och smidig, trots det generösa antalet om hela 72 stycken tjocka servetter. Dessa våtservetter är miljömärkta och certifierade av Astma- och Allergiförbundet.

Hjärtats våtservetter baby har dessutom utmärkta kundomdömen – det är alltså inte bara vi som är nöjda med dessa!

Recenioner av 12 tvättservetter som håller rent

Nedan tittar vi närmare på 12 olika våtservetter som finns tillgängliga på marknaden och bedömer allt från innehåll till funktionalitet.

Alla våtservetter på den svenska marknaden är godkända enligt EU:s föreskrifter över tillåtna ämnen. Åsikterna går dock isär, och vissa anser att många av de vanligt förekommande ämnena i våtservetter inte bör vara i kontakt med barns känsliga hud.

Genom denna informativa guide hoppas vi kunna hjälpa dig att få en god och rättvis överblick av marknadens utbud. Förhoppningsvis kan vi bidra till välinformerade beslut som känns rätt för för dig och din familj.

Vi har alltså scannat av marknadens utbud av våtservetter i hopp om att kunna kora våra favoriter.

Passa även på att kolla in våra tips på bästa babyoljorna och schampona för bebisar och lite större barn!

WaterWipes

WaterWipes Våtservetter

Kolla priset hos:

WaterWipes består av 99,9% vatten och 0,1% fruktextrakt. Det är alltså en naturlig produkt helt utan kemikalier och konserveringsmedel. Dessutom är dessa våtservetter tillverkade av 100% nedbrytbara och förnybara växtbaserade fibrer.

WaterWipes tillåter effektiv rengöring men är samtidigt oerhört skonsamma mot känslig och ömtålig hud och kan användas på nyfödda och till och med prematura barn.

Dessa våtservetter innehåller inga ämnen som motverkar blöjutslag men å andra sidan innehåller de heller inga ämnen som kan orsaka eller förvärra blöjutslag. Produkten är certifierad av AllergyUK som en allergivänlig produkt.

Det kan vara bra att veta är att man kan behöva vända förpackningen upp och ner och trycka lätt på den ett par gånger för att omfördela vattnet. Detta beror på att WaterWipes inte innehåller ämnen som binder vätskan vilket kan resultera i att vattnet lägger sig i botten av förpackningen.

Eftersom WaterWipes inte innehåller vattenbindande kemikalier så behåller dessa servetter inte fukten lika länge som många andra våtservetter. Produktens hållbarhet är därmed relativt kort och bör användas upp inom fyra veckor.

WaterWips har rönt stora framgångar i bland annat USA där produkten fått flera prestigefyllda utmärkelser och har exempelvis röstats fram som konsumenternas favorit bland våtservetter.

En förpackning WaterWipes innehåller 60 stycken våtservetter.

Se även vår artikel om blöjhinkar!


Pampers Aqua Pure Våtservetter

Pampers Aqua Pure Våtservetter

Kolla priset hos:

Pampers Aqua Pure består av 99% rent vatten och 1% av Pampers beprövade formula som består av milda skonsamma ingredienser och är dermatologiskt testad. Formulan bidrar till att bibehålla hudens naturliga pH-balans och motverkar irritation. Själva tvättservetterna är tillverkade av ekologisk bomull.

Dessa parfym- och alkoholfria våtservetter är särskilt utvecklade för att möjliggöra skonsam rengöring av allt från små rumpor till händer och ansikte.

Priset på Pampers Aqua Pure är högre än Pampers övriga våtservetter.

En förpackning innehåller 48 stycken våtservetter och Pampers Aqua Pure finns ofta att köpa i prisvärda storpack!


Pampers Sensitive Baby Wipes

Pampers Sensitive Baby Wipes Våtservetter

Kolla priset hos:

Dessa våtservetter är skonsamma mot barnets hud och berikade med en unik  pH-balanserad formula som skyddar mot irritation. Det är dessutom klinksikt bevisat att denna formula skyddar hudens naturliga pH-värde bättre än bomull och vatten.

Våtservetterna innehåller varken parfym eller alkohol och är dermatologiskt testade samt godkända av dermatologer på Skin Health Alliance. Detta är en uppdaterad kopia av tidigare produkt där våtservetterna har ersatts av ett tjockare material som möjliggör bättre rengöring.

Pampers sensitive våtservetter är tillverkade av plantbaserade fibrer och fungerar lika bra till blöjbyten hos nyfödda som för att torka av kladdiga små fingrar på förskolebarn.

Pampers har tidigare blivit kritiserade för att använda det allergiframkallande ämnet benzylalkohol, men försäkrar att nuvarande formula är framtagen tillsammans med hudläkare och inte innehåller några skadliga ämnen.

Vi hade dock önskat bättre transparens gällande innehållsförteckningen då en del ämnen är angivna i kemiska beteckningar som är svåra att förstå sig på.

Styckpriset per servett är relativt lågt och definitivt överkomligt.

En förpackning innehåller 80 stycken våtservetter.


Libero Våtservetter

Libero Wet Wipes Tvättservetter

Kolla priset hos:

Liberos tvättservetter är både parfym- och plastfria och rengör och återfuktar känslig hud på ett milt och skonsamt sätt. Den unika formulan innehåller bland annat E-vitaminrik nordisk rapsolja. Våtservetterna är mjuka och behagliga mot känslig hy och lämpar sig för såväl nyfödda som äldre barn.

Våtservetterna är dermatologiskt testade, Svanenmärkta och rekommenderade av Asthma Allgery Nordic.

Vi hade uppskattat en närmare redogörelse för formulan, annat än att den innehåller nordisk rapsolja, då innehållsförteckningen är relativt lång. Detta behöver inte nödvändigtvis vara något negativt men som förälder är man naturligtvis noggrann med vilka ingredienser man låter komma i kontakt med sitt barns hud.

Liberos våtservetter vilar stadigt i mellanprisklass.

En förpackning innehåller 64 stycken våtservetter.


Neutral Baby Wipes

Neutral Baby Wipes

Kolla priset hos:

Neutral Baby Wipes är såväl oparfymerade som parabenfria och passar utmärkt för spädbarns känsliga hud. Formulan är mild och skonsam och rengör effektivt vid såväl blöjbyten som vid måltider och efter lek.

Produkten är fri från hudirriterande tillsatser och särskilt utvecklad för känslig hud. Dessutom är Neutral Baby Wipes Svanenmärkta och rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet.

Våtservetterna är tunna och ganska små i storleken så vid mer omfattande blöjbyten kan det krävas en hel del servetter. Prismässigt så ligger dessa våtservetter lite över medelprisklass.

En förpackning innehåller 63 stycken servetter.


Huggies Pure Våtservetter

Huggies Våtservetter

Kolla priset hos:

Huggies våtservetter är mjuka och skonsamma och fria från parfym, alkohol och parabener. De är speciellt framtagna för barns känsliga hud och rengör ordentligt utan att irritera.

Dessa våtservetter består av 99% vatten och verkar både lugnande och återfuktande och ger barnet en behaglig upplevelse vid blöjbyten och andra rengöringstillfällen. De är dessutom dermatologiskt testade och innehåller inga hudirriterande ämnen.

Huggies våtservetter är ett av de billigaste alternativen och priset per servett är lågt.

En förpackning innehåller 56 stycken våtservetter.


Hjärtats Våtservetter Baby

Hjärtats Våtservetter Baby

Kolla priset hos:

Apotek Hjärtats våtservetter baby är särskilt anpassade för barns känsliga och ömtåliga hud. De rengör utan att irritera och innehåller varken alkohol eller parfym. Dessa våtservetter verkar återfuktande och torkar inte ut känslig babyhud. Dessutom fungerar de lika bra för rumpor som händer och ansikte.

Vi hade önskat att förpackningen hade ett lock över öppningen då tejpremsan lätt går upp och tappar sin funktion.

Hjärtats våtservetter baby, som är Svanenmärkta samt godkända av Astma- och Allergiförbundet, är det billigaste alternativet av de våtservetter som ingår i detta test. Trots ett stort antal servetter är förpackningen liten och smidig.

En förpackning innehåller 72 st våtservetter.


Gunry Baby Tvättservetter

Gunry Baby Tvättservetter

Kolla priset hos:

Dessa oparfymerade babyservetter är skonsamma och särskilt anpassade för barns känsliga hud. De lämpar sig för såväl blöjbyten som till att torka av kladdiga små fingrar med. Servetterna är mjuka och lena och dessutom helt fria från mikroplast.

Prismässigt kvalar dessa våtservetter in i mellanprisklass, men kommer man över storpack, innehållandes 72 stycken servetter, så kommer man ner i ett mycket fördelaktigt pris per servett som också är bland det allra lägsta på marknaden.

Gunry Baby tvättservetter är Svanenmärkta och dermatologiskt testade.

En förpackning innehåller 30 stycken våtservetter.


Kaxholmen Våtservetter Baby Zoo

Kaxholmen Våtservetter Baby Zoo

Kolla priset hos:

Dessa milda tvättservetter i lite tjockare material verkar både rengörande och pH-balanserade och är dessutom dermatologiskt testade för känslig hy. Produkten är parfymfri och kan användas till såväl händer och ansikte som vid blöjbyten.

Ett extra plus är den roliga förpackningen med små söta djurillustrationer som kan fungera som avledning vid krångliga blöjbyten.

Kaxholmens våtservetter är mycket prisvärda men har tyvärr begränsat med återförsäljare.

En förpackning innehåller 72 stycken våtservetter.


Bamse Brummas Vänliga Våtservetter

Bamse Brummas Vänliga Våtservetter

Kolla priset hos:

Bamse Brummas vänliga våtservetter är skonsamma men tar effektivt bort kladd, smuts och orenheter. Produkten är oparfymerad och innehåller inga onödiga tillsatser. Dock är dessa servetter främst avsedda för ansikte och händer och bör därför inte användas vid blöjbyten.

Förpackningen är liten och smidig och lämpar sig utmärkt för exempelvis utflykter. Den söta Bamse-figuren Brumma pryder dessutom förpackningens framsida. Dessa våtservetter är Svanenmärkta samt certifierade av Asthma & Allgery Nordic.

Förpackningen saknar lock och försluts enbart med en tejpremsa, vilket ökar risken för att förpackningen går upp och att servetterna torkas ut.

Med tanke på att förpackningen innehåller relativt få servetter blir styckpriset ganska saftigt.

En förpackning innehåller 24 stycken våtservetter.


Waterful Plastfria Våtservetter

Waterful Plastfria Våtservetter

Kolla priset hos:

Waterfuls plastfria våtservetter är ekologiska, biologiskt nedbrytbara och komposterbara – till och med förpackningen går att återvinna!

Tvättservetterna är utvecklade efter babyns känsliga hud fungerar att använda på nyfödda, och även prematura barn. De är alkohol- och parfymfria, allergivänliga samt dermatologiskt testade. Dessutom är Waterful certifierade av Allergy UK och Leaping Bunny.

Dessa våtservetter är i genomsnitt 33% större än övriga våtservetter på marknaden vilket gör att färre antal går åt vid rengöring. Tvättservetterna består av 99,9% renat vatten. Resterande 0,01% består av naturligt fröextrakt från grapefrukt samt natriumbensonat – viket är ett naturligt salt som finns i tranbär, katrinplommon, kanel och äpplen.

Styckpriset per servett är ganska saftigt, men miljövänlig produktion och ekologiskt märkning innebär naturligtvis också högre produktionskostnad.

En förpackning innehåller 60 stycken våtservetter.


Natracare Ekologiska Babywipes

Natracare Ekologiska Babywipes

Kolla priset hos:

Natracares ekologiska våtservetter består av 100% ekologisk bomull och innehåller vårdande naturliga oljor av aprikos, kamomill och lind. Bomullen är dessutom ekologiskt certifierad av ICEA/IMO.

Våtservetterna är framtagna för att möjliggöra skonsam rengöring och är speciellt anpassade för känslig hud. Dessa tvättservetter innehåller varken kemiska ämnen eller konserveringsmedel och är heller inte klorblekta. De är dessutom biologiskt nedbrytbara.

Natracares ekologiska våtservetter ligger i det övre prisspannet och är en av de dyrare produkterna på marknaden.

En förpackning innehåller 50 stycken våtservetter.


Våtservetter vs. tvättlappar – vilket alternativ är bäst?

Ur miljöperspektiv är tvättlappar naturligtvis bättre då de kan återanvändas, men användning av tvättlappar är också mer omständigt jämfört med våtservetter eftersom dessa behöver maskintvättas efter användning. Dessutom kräver tvättlappar att man har tillgång till vatten och/eller olja att fukta upp textilen med.

Bebisens hud är bara hälften så tjock som hos en vuxen person och därmed också mycket känsligare. Särskilt rumpan är extra känslig eftersom den kommer i kontakt med kiss och bajs vilket ökar risken för hudirritation. Även vårt nordiska klimat bidrar till torr och irriterad hud och man bör vara uppmärksam på hur barnets hud reagerar vid användande av olika produkter.

Hur huden reagerar är individuellt hos olika barn och även om tvättlappar generellt sett är skonsammare mot huden så kan avsaknaden av återfuktande ingredienser också torka ut känsliga små rumpor. Man får helt enkelt testa sig fram mellan metoder och varumärken för att hitta det som fungerar bäst.

Tvättlappar har länge varit ett skonsammare alternativ, men idag finns ett brett utbud av våtservetter med naturligt, allergivänligt och skonsamt innehåll som både lugnar och återfuktar känslig hud. Därför är det svårt att avgöra vad som egentligen är bäst – faktum är att det nog mest är en fråga om tycke och smak.

Många varumärken inom våtservetter fokuserar numera dessutom på biologiskt nedbrytbara material för att minimera miljöpåverkan, men det går inte att komma ifrån att engångsprodukter aldrig är bra ur klimatperspektiv. De varumärken som har ett genomarbetat hållbarhetstänk brukar dock också använda sig av naturliga, milda ingredienser som är skonsamma mot barnets känsliga hud.

Många föräldrar använder både tvättlappar och våtservetter då tvättlapparna främst kommer till användning hemmavid medan våtservetter är smidigare när man är på språng. Kanske är det en lösning att inspireras av?

Nedan presenterar vi två bra alternativ när det kommer till tvättlappar.

MuslinZ Bamboo Cotton Terry Wipes

MuslinZ Bamboo Cotton Terry Wipes

Kolla priset hos:

Dessa återanvändabara tvättlappar i en mjuk bambu- och bomullsblandning är inte bara skonsamma för känslig bebishud, utan även återanvändbara. Det oblekta tyget är mjukt och lent och har bra absorberingsförmåga. Dessutom tål tvättlapparna att maskintvättas om och om igen.

Vi anser att dessa tvättlappar ligger inom en rimlig prisklass då vi talar om premiummaterial samt att en förpackning innehåller hela 12 stycken tvättlappar.

MuslinZ Bamboo Cotton Terry Wipes är ISO-märkta och OEKO-TEX®-märkta.

En förpackning innehåller 12 stycken tvättlappar om 20×20 cm. 


Virgel Tvättlapp Bambu

Virgel Tvättlapp Bambu

Kolla priset hos:

Virgel Tvättlapp Bambu är en ekologisk och mångsidig tvättlapp tillverkad i bambutextil. Bambu är en miljövänlig textil som odlas naturligt utan kemiska tillsatser, vilket innebär att materialet är fritt från skadliga ämnen och dessutom återvinningsbart.

Vidare är bambu ett material med oerhört mjuka fibrer, vilket gör att det har en väldigt bra uppsugningsförmåga och dessutom torkar snabbt.

Virgel tvättlapp bambu lämpar sig utmärkt för känslig och ömtålig hud och har ett brett användningsområde som sträcker sig från blöjbyte till bad. Tvättlapparna kan maskintvättas om och om igen, vilket innebär att produktens hållbarhet är lång.

Dessa tvättlappar är lite dyrare än ovan nämnda alternativ, men de är också större i måtten. Även här talar vi om premiummaterial.

En förpackning innehåller 10 stycken tvättlappar om 28×28 cm.


Tips!

Liksom alla babyprodukter i textil rekommenderar vi att tvätta tvättlapparna innan första användningstillfället för att eliminera risken för reaktion på eventuella restämnen från produktionen.

Tvättlapparna från båda dessa varumärken är dock helt ofarliga för barnet men vi rekommenderar ändå maskintvätt innan användning, framförallt för att uppsugningsförmågan i tyget ökar efter första tvätten.


Du kanske även vill ha tips på skötbord och skötbäddar!