Bästa våtdräkt för barn 2024: Funktionella simkläder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En våtdräkt har många funktioner och gör bland annat att barnet bättre kan tåla lite kallare vatten, men ger även ett utökat solskydd när det är relevant. Det finns fler fördelar med våtdräkt som vi går igenom närmare i denna artikel, där vi även utser de bästa våtdräkterna för barn!

Barn med våtdräkt springer på strand

Vilken våtdräkt för barn är bäst i test?

Mest prisvärda alternativet är Watery våtdräkter för barn. De har kortärmade varianter i många färger, samt en riktigt bra långärmad modell. Mycket bra kvalitet i förhållande till priset!

Watery uv våtdräkt barn Calypso Shorty Lila

Watery våtdräkt barn Hedgehog

Ett premium-alternativ som är värt att titta närmare på om det nalkas begynnande surfträning, eller andra actionpackade vattensporter, är Ripcurls våtdräkter för barn. Även de har både lång- och kortärmade alternativ!

Rip Curl Jnr. Freelite FL Spring

Rip Curl Jnr. Freelite 32 FL STMR

Fler våtdräkter hittar du längre ned i artikeln.

Om det bara är den UV-skyddande funktionen du behöver, kan en praktisk UV-dräkt vara ett enkelt alternativ. Kombineras med fördel med en bra UV-keps!

En titt på många olika våtdräkter för barn

Utbudet av våtdräkter för barn är relativt stort, och du kan både hitta lekfullt mönstrade dräkter och dräkter som har en avskalad sportig stil. Här tittar vi närmare på några av de bästa dräkterna för barn som finns på marknaden just nu.

Att låta ditt barn använda våtdräkt kan ha flera olika fördelar. Blir barnet lätt fruset kan det vara en hjälp som gör att det blir lättare att leka eller träna i vatten. Dessutom skyddar dräkterna mot UV-ljus och gör att solens skadliga verkan hindras. Som en extra bonus gör materialet som våtdräkterna är gjorda av att ditt barn får lättare att flyta. Det kan vara en fördel och ett stöd till exempel när man försöker lära sig simma.

Aquasphere våtdräkt barn Stingray

Aquasphere våtdräkt barn Stingray

Aquaspheres våtdräkt Stingray är ett ett alternativ där en snygg blå färg kombineras med mörkare fält på ett sportigt sätt. Dräktens olika färger är inte bara en snygg design, utan designen handlar också om att kombinera två olika material.

De blå fälten är en 2 millimeter tjock neopren som håller värmen och gör att ditt barn lättare flyter, medan de svarta fälten är gjorda av lycra. Det är en kombination som gör Stingray till en smidig våtdräkt som både håller värmen och är lätt att röra sig i. Dessutom ger lycran ett bra skydd mot solen.

Dräkten har korta ärmar och ben, som slutar ovanför armbågarna och knäna. Känner du inte att blått är en färg som passar dig? Inga problem, Stingray finns även i färgerna grön och rosa, och den finns i storlekar för barn mellan 1 och 12 år.

Aquasphere är ett varumärke som inte är så känt, trots att du kanske redan köpt deras produkter. Till skillnad från de företag som får mer uppmärksamhet fokuserar Aquasphere nämligen på motionssimmare och barn.

De har också en välutvecklad produktion av simglasögon – de står bakom 40% av alla simglasögon som säljs. Aquasphere fokuserar mycket på kvalitet och komfort, vilket gör att produkterna håller länge och lätt blir omtyckta.


 Watery uv våtdräkt barn Calypso Shorty

 Watery uv våtdräkt barn Calypso Shorty

Calypso Shorty är en kortärmad våtdräkt från Watery, som också har korta ben. På det sättet blir det en våtdräkt som är smidig att använda i de flesta sammanhang. Materialet är också mycket flexibelt och bra att röra sig i. Calypso Shorty är till större delen mörkblå och gjord av neopren, som håller värmen bra.

Över axlarna har Calypso shorty istället polyamid lycra. Det är ett material som är mer flexibelt och blir lättare att röra sig i, men det är också ett material som skyddar väldigt bra mot solens UV-strålar.

På det sättet kan axlar, nacke och övre delen av armarna skyddas från solens skadliga verkan. Dräktens design utgår också från de olika materialen, där delen med Polyamid Lycra har en ljusare och starkare blå färg. Calypso Shorty finns för åldrarna 1-15 år.

Watery är en butik online som också har sitt eget varumärke. Genom sin kollektion erbjuder de simutrustning av olika slag, både för barn och vuxna. I sortimentet finns till exempel badkläder, badmössor, simglasögon, väskor, handdukar och våtdräkter.

Watery har funnits sen 2016 och startades i liten skala i Danmark. Butiken blev snabbt populär och är idag den största butiken för vattensport i Skandinavien. Förutom sitt eget varumärke finns 40 av de bästa varumärkena för vattensport i sortimentet.


Watery uv våtdräkt barn Calypso Shorty Lila

Watery uv våtdräkt barn Calypso Shorty Lila

Watery har tagit fram våtdräkten Calypso Shorty, som är en dräkt där två olika material kombineras på ett smart sätt. Större delen av dräkten är mörklila, medan den över axlarna och överarmarna har en ljusare lila färg.

Det skapar en snygg sportig stil, men det visar också uppdelningen mellan de olika materialen. Över axlarna är det polyamid lycra som används, eftersom materialet är väldigt smidigt och dessutom ger ett bra skydd mot solens UV-strålar. Den mörkare delen av dräkten är gjord av neopren, som är det vanligaste materialet för våtdräkter.

Det håller värmen bra och gör det dessutom lättare att flyta. Dräkten slutar ovanför knäna och har också korta ärmar. Förutom att den finns i lila kan du välja samma dräkt i blått, rosa, grönt och svart, grått och svart, och mörkblå och orange. Calypso Shorty finns i storlekar för 1-15 år. Den tvättas för hand i kallt vatten.

Varumärket Watery är webbshoppen Waterys egna varumärke, där de säljer sin kollektion av simprodukter. Watery startades av en engagerad simmare redan när han var 17 år.

Idén uppstod när han och hand kompisar pratade om att det inte fanns någon häftig simbutik i Danmark, inte som de i USA som hade allt man kunde önska. Watery startades med ambitionen att bli just det – en vattensportbutik som både har allt för dig som sysslar med simning och vattensport.


Watery våtdräkt barn Hedgehog

Watery våtdräkt barn Hedgehog

Hedgehog är en riktigt snygg våtdräkt som fått sitt namn av det prickiga mönstret på överarmarna, som också finns vid höfterna. Förutom prickarna och några loggor går dräkten helt i svart, vilket ger den en sportig stil som kan tilltala många.

Den har långa ärmar och långa ben, så den kan hjälpa ditt barn att hålla värmen bättre än en kortärmad dräkt kan göra. Hedgehog är gjord av 3 millimeter tjock termisk neopren, för att du ska få den bästa kombinationen av värme och flexibilitet.

Våtdräkten är figurnära för att kunna hålla värmen bra, och knäpps enkelt med en dragkedja i ryggen. Den finns i storlekar som passar för 4-16 år.

Watery är ett företag som började i liten skala. Det startades av en 17-åring som till en början skötte verksamheten från sin pappas garage. Han var själv simmare och eftersom det inte fanns någon butik som erbjöd allt inom simsport valde han att starta en.

Det blev ett lyckat projekt. Idag är Watery störst i Skandinavien när det kommer till produkter för vattensport. De har också sitt eget varumärke med samma namn som webbutiken. Genom varumärket kan de erbjuda en egen kollektion med simutrustning och tillbehör.


 Arena våtdräkt för barn i neopren Friends

 Arena våtdräkt för barn i neopren Friends

När du vill ha en färgglad våtdräkt kan Friends från Arena vara ett alternativ att titta närmare på. Större delen av dräkten är klart gul, medan ärmarna och sömmarna är ljusblå. På ryggen finns en stor tecknad figur, och på framsidan finns några mindre tecknade inslag.

Stilen är väldigt barnvänlig och Friends är också en våtdräkt som skapats speciellt för barn. Den finns i storlekar för barn mellan 1 och 10 år. Dräkten är framför allt gjord i polyester, men ärmarna har istället en blandning av nylon och elastan.

Polyestermaterialet är värmande och gör dessutom att ditt barn får lättare att flyta. Designen är gjord så att kroppstemperaturen ska kunna hållas, även när vattnet är ganska kallt. På det sättet kan barnet lättare vara länge i vattnet och leka eller träna. Gillar du inte kombinationen med gult och blått finns Arenas Friends även i rosa med vita ärmar.

Arena är ett välkänt varumärke som är bland de största och bästa märkena i världen när det kommer till produkter för simning, och då kanske framför allt för tävlingssimning. Arena har funnits sen 1970-talet, och förutom att de skapat simkläder för världseliten har de ett brett sortiment med badkläder, simglasögon, våtdräkter och annat du kan behöva när du ska simma eller träna inom någon annan vattensport.


iELM Neoprene Thermal Wetsuit

iELM Neoprene Thermal Wetsuit

För yngre barn kan den sportiga och avskalade stilen kännas tråkig. Med ett snyggt mönster kan våtdräkten kännas mer okej att använda, därför har iELM tagit fram Neoprene Thermal Wetsuit. Dräkten är ljust blå med ett mönster med blommor och blad.

Den har kort ärm och benen slutar strax ovanför knäna. Den finns i storlek 56-158, så den kan passa för barn från 1-2 månader upp till 12-13 år. Materialet är 100% polyester, och mellan de två lagren finns neoprenmembran som skapar en isolerande och värmande effekt.

Neoprene Thermal Wetsuit är bekväm att ha på sig eftersom fyrvägsstretchen gör den väldigt följsam . Med sin snygga design passar den lika bra om du vill ha ett träningsplagg till vattensport som när du letar efter en dräkt som kan ge solskydd under badsemestern. Dräkten ska handtvättas och tål inte torktumling eller sköljmedel.

Varumärket iELM är ett svenskt familjeföretag som utformar färgstarka och snygga kläder för barn. Deras designidé utgår från uppfattningen att barn ska få vara just barn. Även företagets namn har anknytning till barn, eftersom familjens barn heter Ida, Elin, Livia och Marcel.

Första bokstaven i varje barns namn fick skapa varumärkets namn. IELM låter tillverka sina kläder i EU och de erbjuder rättvisa arbetsvillkor i alla fabriker de använder sig av.


iELM Neoprene Thermal Wetsuit Unicorns and Rainbows

Neoprene Thermal Wetsuit Unicorns and Rainbows

IELMs Neoprene Thermal Wetsuit är utformad med tanke på barn och deras lekfullhet. Med mönstret Unicorns and Rainbows får du en dräkt med ett färgglatt mönster. Den finns i storlekarna 56-158, så den går att skaffa till barn i alla åldrar.

Materialet är neopren som görs av polyester, och dräktens flera lager gör att ditt barn kan känna sig varmt även om det tillbringar lång tid i vattnet vid träning, lek eller vattensport.

Neoprene Thermal Wetsuit är kortärmad och har korta ben – ärmarna slutar ovanför armbågen och benen ovanför knäna. Längs med framsidan går en dragkedja som gör att den blir enkel att ta på sig även om den sitter tight. Neoprene Thermal Wetsuit ska handtvättas.

Företaget iELM har funnits sen 2013. Deras ambition är att skapa unika kläder för barn, som ska vara hållbara och snygga men ändå inte kosta för mycket. Både design och tillverkning sker inom EU, eftersom det är lättare att garantera rättvisa arbetsvillkor här.

En fördel är att det också blir kortare transporter på det sättet. För iELM är både funktion och utseende väldigt viktigt, och också hur det känns att ha på sig klädesplaggen. De flesta plagg är gjorda som unisexplagg, så att varje barn lättare ska kunna välja fritt mellan olika färger och stilar.


Rip Curl Jnr. Freelite 32 FL STMR

Rip Curl Jnr. Freelite 32 FL STMR

Se tabellen nedan för en ungefärlig guide till storlekar från Rip Curl, gällande deras våtdräkter för barn.

StorlekBarnets längd (cm)Barnets vikt (kg)
29111-13
410415-17
611820-25
813025-30
1014230-35
1215235-40
1416240-50
1617250-60

I Rip Curls junior-sortiment hittar du Jnr. Freelite 32 FL STMR, en våtdräkt med långa ärmar och ben. Materialet är slitstarkt så den tål mycket användning, och dessutom har den en snabb absorption. Genom att den är gjord i ett mjukt och stretchigt material fungerar den bra för alla sorters träning i vatten och den är smidig och skön att ha på sig.

Dräkten knäpps genom en dragkedja i ryggen. Knäna har en extra förstärkning som fungerar som knäskydd.

Rip Curls sortiment för juniorer finns i storlekar som anges efter ålder, och de finns för åldern 10-16 år. Utseendet är i en avskalad snygg stil och Jnr. Freelite 32 FL STMR är helt svart. Dräkten är gjord för vattentemperaturer på 16-20 grader.

Rip Curl är ett märke för surfare, men produkterna kan också passa bra för andra som vill ha snygga och avslappnade kläder till vardags eller som gillar att vara i vattnet. Förutom våtdräkter erbjuder Rip Curl till exempel badshorts, badskor, t-shirts och hoodies.

Allt har en surfarstil som för tankarna till sommaren och stranden – även när du använder dem under vintern. Rip Curl har kläder och tillbehör både för vuxna och barn.


Rip Curl Jnr. Freelite FL Spring

Rip Curl Jnr. Freelite FL Spring

Letar du efter en våtdräkt med korta ärmar och ben kanske Jnr. Freelite FL Spring kan passa. Dräkten kommer från Rip Curls junior-sortiment och finns för åldrarna 10-16 år. Det är en svart dräkt i en enkel stil, som ger en väldigt bra rörelsefrihet.

Eftersom ärmarna slutar mitt på överarmen och benen ovanför knäna blir det lätt att träna i den. Materialet stretchigt och fungerar också bra för träning, oavsett vad det är för vattensport du är intresserad av. Jnr. Freelite FL Spring är gjord i en figurnära modell, för att den ska kunna hålla värmen så bra som möjligt.

Materialet består av  80% Neopren och 20% Polyamid. Du knäpper dräkten med en dragkedja i ryggen.

När du köper något från Rip Curl kan du räkna med att få något som både är slitstarkt och tål att användas, och som är riktigt snyggt. Deras stil är somrig och avslappnad, och inspirerad av surfingmodet. Du kan hitta det mesta du behöver för långa dagar på stranden hos Rip Curl.

De har också mycket användbart om du är intresserad av vattensport. Även om de utgår från surfing kan det mesta passa även vid andra vattensporter. I sortimentet finns våtdräkter, badshorts, t-shirts och hoodies, men också accessoarer och tillbehör som väskor, klockor och handdukar.


Varför har man våtdräkt?

Man använder framför allt en våtdräkt för att kunna vara varmare när man simmar eller utövar olika vattensporter. Den kan passa vid vanligt bad och simning, men också till exempel vid paddling, surfing, snorkling eller när man åker SUP eller vattenskidor.

Det viktiga att tänka på är att en våtdräkt ska sitta åt, om det blir ett lager luft mellan kroppen och dräkten kommer för mycket vatten tränga igenom dräkten och den blir inte så värmande.

När använder barn våtdräkt?

Att låta ditt barn använda våtdräkt kan vara bra i flera olika situationer. Är det kallt i vattnet kan en våtdräkt göra badet behagligare, och det kan vara lättare att delta i vattensporter eller simskola.

En bonus är att våtdräkten ger lite simstöd genom att den gör det lättare att flyta, så den kan fungera som ett stöd medan barnet tränar upp sin teknik och lär sig att simma. Våtdräkten kan dessutom fungera som skydd mot solen, och som ett skydd mot maneter och annat som kan finnas i vattnet.

Vad är skillnaden mellan våtdräkt och torrdräkt?

Både våtdräkt och torrdräkt är dräkter du kan ha när du ska göra saker i vattnet, och båda fyller funktionen att du blir varmare. Med en våtdräkt kommer det in vatten genom dräkten, så har du badkläder på dig under kommer de bli våta.

Dräktens isolerande effekt och kroppens värme gör tillsammans att du kommer bli betydligt varmare i en våtdräkt än om du bara använder vanliga badkläder. En torrdräkt är gjord i ett annat slags material som inte släpper igenom vattnet.

Under den här sortens dräkt har du på dig ett underställ, till exempel ett underställ i ylle. Understället kommer inte bli blött, och tillsammans med själva dräkten gör det att du kommer hålla värmen väldigt bra.

Hur tvättar man en våtdräkt?

Olika våtdräkter kan ha olika tvättråd, så det är viktigt att du kollar på just din våtdräkt vad som gäller för den.

Det normala är att man tvättar en våtdräkt genom att skölja av den i kallt eller ljummet vatten. Vid behov kan det gå att använda ett milt tvättmedel, men våtdräkter tål för det mesta inte sköljmedel. Det är handtvätt som rekommenderas.

Kan barn ha våtdräkt på sig i simskolan?

Simskolor bestämmer själva sina regler, så det kan variera vad som gäller. Med det sagt är det generellt okej att ha våtdräkt i simskolan.

Det kan vara viktigt att tänka på att en del av simskolans syfte är att barn ska lära sig att hantera miljön som finns både vid och i vattnet, och med en våtdräkt blir det en annan upplevelse som skiljer sig mer från situationer när barnet kan hamna i vattnet av misstag.

Eftersom våtdräkter är gjorda i ett material som gör att man lättare flyter kan det fungera som ett stöd medan man lär sig att simma, men det kan vara bra att också träna på att simma utan det stödet.


Se fler tips på olika badkläder för barn.