Bästa vagga för baby 2022: Bäst i test vaggor för de minsta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En vagga kan ge ro även åt barn som annars kan ha väldigt svårt att somna. För vissa föräldrar är vaggan en riktig livräddare. Det finns många sorters vaggor, och många olika varumärken. I den här artikeln går vi igenom många varianter och rekommenderar de bästa vaggorna för bebisar!

Bästa vaggorna för bebisar att sova i

Vilken vagga är bäst i test?

Bäst bland hängvaggorna enligt oss är Moonboon ekologisk hängvagga. Läs även vår längre recension från vårt test av Moonboon.

En mycket populär babyvagga som vi verkligen kan rekommendera är BabyBjörns vagga i mesh. Den är helt tyst, mjuk och säker för det lilla barnet.

Vill du ha en klassisk trävagga måste du kolla in fina Oliver Furniture Seaside Collection. Vill du ha en lite billigare liknande variant kan vi rekommendera JLY Dream vagga.

Läs vidare för tips på fler fina vaggor. Om du har stora barn som vill vaggas ute i sommarsolen så måste du ta en titt på årets bästa hängmattor!

En titt på 11 fina vaggor

Här kommer en mer ingående titt på hela 11 olika vaggor för bebisar att sova och vaggas till ro i. Vi har kikat på både hängvaggor, trävaggor och flera andra modeller, från många olika tillverkare.

Om du vill hitta sängar för äldre barn så rekommenderar vi att kolla in dessa loftsängar eller våningssängar!

Moonboon Ekologisk Hängvagga

Moonboon Ekologisk Hängvagga

Kolla priset hos:

Denna hängvagga från Moonboon är en exklusiv variant som finns att köpa i fyra naturinspirerade färger: Ocean, Seagrass, Desert och Nature. Den är GOTS-certifierad och tillverkad i ekologiskt material som bomull, kapok och valnötsträ. Vaggan levereras med madrass, förvaringspåse, tvärpinne, fjäder och matchande fjäderöverdrag.

Beroende på hur och var vaggan ska användas finns det flera praktiska tillbehör som går att köpa till. Vill man inte hänga vaggan i taket kan man montera den på ett stativ eller köpa till en klämma för smidig upphängning i dörröppning. Även väggmotor, madrasskydd och myggnät finns som tillbehör.

Madrassen är behaglig och fylld med allergivänlig kapok. När bebisen är riktig liten och mjuk i kroppen kan man köpa till en förstyvningsbotten som gör att barnet ligger mer plant i vaggan. Den är tillverkad i kokosnötsskal och skapar även större liggutrymme.

Vaggan är ergonomiskt utformad och hyllas av såväl barnmorskor som nyblivna föräldrar. Den är 90 cm lång och håller för en maxvikt på 15 kg vilket innebär att den kan användas även när barnet blivit lite större. Moonboon hängvagga är det perfekta valet för den miljömedvetna familjen som prioriterar hög kvalitet och säkerhet. Se även hela vår recension och test av Moonboon!


BabyBjörn Vagga Mesh

BabyBjörn Vagga Mesh

Kolla priset hos:

En nätt och fin vagga från välkända BabyBjörn i vitt, luftigt nättyg med stabila ben i matchande bokträ. Vaggan gungar skönt och låter inte när man vaggar den. Fötterna har ordentliga glidskydd och vaggan är lätt att hålla ren och fräsch. En specialsydd madrass med madrassöverdrag som kan tvättas i 60 grader medföljer. Även sidornas nättyg går att ta av och tvätta i maskin.

BabyBjörn är ett svenskägt familjeföretag som tillverkat babyprodukter sedan början av 60-talet. Deras fokus ligger på säkerhet och kvalitet, och många av deras varor har blivit riktiga storsäljare. Prismässigt ligger BabyBjörn lite högre men produkterna har ett bra andrahandsvärde.

Denna vagga fälls enkelt ihop när man behöver förvara den. Ihopfälld är den bara 13 cm hög och går lätt in under sängen, i garderoben eller i bilens bagageutrymme. Den väger 6 kg och är perfekt att ta med på resan.

Tack vare nätsidorna är vaggan sval även sommartid, och genom tyget kan man som förälder ha god uppsikt över det sovande barnet. Vaggan kan användas till dess att barnet väger 8 kg eller har lärt sig att dra sig upp till sittande eller stående. BabyBjörns vagga är testad och godkänd enligt EN 1130 och dessutom oerhört smidig och lättanvänd.


Oliver Furniture Vagga Seaside Collection

Oliver Furniture Vagga Seaside Collection

Kolla priset hos:

En hållbar vagga från danska Oliver Furniture som garanterat håller för att ärvas vidare till syskon och kusiner. Varumärket satsar på skandinavisk stil och enkel design. Denna vagga ingår i serien Seaside Collection och är tillverkad i massiv björk och MDF av hög kvalitet. Den är vit och målad med vattenbaserad, miljövänlig lackfärg som inte släpper ifrån sig hälsoskadliga ämnen.

Denna lätta och smidiga vagga kan användas till dess att barnet lär sig att sätta sig upp. Den har spjälor på långsidorna, täckta kortsidor och står på fyra stabila ben. Medarna har stoppklossar som förhindrar stora gungningar och som enkelt kan justeras så att vaggan står stilla. Den är säkerhetstestad och godkänd.

Oliver Furniture vagga är ett utmärkt val när man vill ha en stabil och säker vagga som håller länge och passar i de flesta hem. Den hör till de lite dyrare varianterna men beskrivs av köpare som väl värd pengarna.


JLY Dream Vagga med madrass

JLY Dream Vagga med madrass

Kolla priset hos:

Denna snygga vagga med traditionella spjälor från JLY har en skandinavisk design och är tillverkad helt i trä. Huvud- och fotända är lite högre än sidorna och mjukt rundade för en modern look. Enligt JLY erbjuder de högkvalitativa och stilrena barnmöbler till bra priser, och i deras sortiment finns allt från spjälsängar till lekhagar.

Vaggan Dream går i vitt och beskrivs som stabil och prisvärd. Den har två ben och en praktisk låsfunktion som kan användas när man inte vill vagga bebisen. Många tycker att vaggan är i lagom höjd och smidig att ha bredvid sängen när man som förälder vill ha barnet nära under natten. Den går lätt och tyst att vagga och är dessutom en fin inredningsdetalj i sovrummet.

JLY Dream Vagga väger 15 kg och bäddmåttet är 85 x 45 cm. Den medföljande madrassen är tillverkad i bomull och polyuretanskum, ett material som gör att luften kan cirkulera genom madrassen för bästa komfort. Madrassöverdraget är tillverkat i frotté och är enkelt att ta av och tvätta i maskin. Många föräldrar är nöjda med både kvalitet, funktion och pris.


Moweo Vagga

Moweo Vagga

Kolla priset hos:

Från Moweo kommer denna fina vagga i modern utformning. Enligt Moweo tillverkar de högkvalitativa, smarta och bekväma barnprodukter i stilren nordisk design. Denna vagga hör prismässigt till de billigare alternativen. Den är grå till färgen och väger totalt 7,9 kg. Upptill har den en skyddande sufflett som enkelt kan fällas upp och ned vid behov, och som kan användas för att skapa en mer ombonad känsla för barnet.

Vaggan står på en stabil ställning med sex hjul som gör den enkel att flytta från rum till rum. Långsidorna består av vitt meshtyg som ger en luftig och behaglig sovmiljö för bebisen. Som förälder har du god uppsikt över barnet genom tyget även när du ligger ner.

Under sovdelen har vaggan en stor förvaringskorg med gott om plats för blöjor, tvättlappar och annat som man som förälder vill ha nära till hands under natten. Förvaringskorgen kan enkelt fällas ihop och fästas vid sovdelen om man inte vill använda den.

Till Moweo vagga medföljer en 2,5 cm tjock madrass och bäddmåttet är 41 x 76 cm. En nackdel med denna produkt är att den inte går att vagga.


Leander Classic vagga med madrass

Leander Classic vagga med madrass

Kolla priset hos:

En vagga i tidlös och annorlunda utformning från Leander, ett lite dyrare varumärke som står för klassisk skandinavisk design. De marknadsför sig som ett företag som utgår från barnets verklighet och kombinerar estetik med funktionalitet. Denna vagga finns i vitt eller mörkgrått bomullstyg med silverfärgade detaljer och ger sovrummet en exklusiv touch.

Vaggan består av en korg av astma- och allergivänligt tyg som hängs upp i fästrep med en medföljande krok. Det går också att köpa till ett stativ på tre ben om man inte vill eller kan hänga vaggan i taket.

I och med upphängningen kan vaggan gungas i alla riktningar och fästrepen kan enkelt justeras beroende på takhöjd. Barnet vilar fritt i luften och vaggan stimulerar bebisens balanssinne när den rör sig. För föräldern är det enkelt att gunga vaggan med bara en hand.

Till vaggan medföljer en bekväm madrass som kan tvättas i 60 grader. Den håller för en vikt på 10 kg och kan användas till dess att bebisen lär sig att sätta sig upp själv. Vaggans yttermått är 50 x 83 cm och den väger 5,2 kg.

Leander Vagga är säkerhetstestad och godkänd enligt EN1130. I recensioner lovordas vaggan för både utseende, kvalitet och funktion.


Childhome Vagga Rotting

Childhome Vagga

Kolla priset hos:

Childhome tillverkar baby- och barnprodukter och marknadsför sig som ett varumärke med stort urval och med fokus på hög kvalitet och säkerhet. Denna vagga är helt tillverkad i vacker rotting som skapar en mysig atmosfär. Den är oval till formen och underredet är konstfullt designat. Vaggan blir en bekväm och trygg sovplats såväl som en fin inredningsdetalj i sovrummet.

Vaggan står på fyra ben som enkelt kan placeras på medar för en behaglig gungfunktion när man vill kunna vagga bebisen till sömns. Tack vare det lätta materialet är vaggan smidig att flytta från rum till rum. Designen med spjälor gör att man som förälder hela tiden kan ha uppsikt över sitt barn samtidigt som bebisen själv kan utforska omgivningen när den börjar vända på sig och lyfta huvudet.

Med Childhome vagga följer en mjuk madrass i bomull och polyester, och det går att köpa till ett praktiskt spjälskydd för optimal säkerhet och komfort. Bäddmåtten är 40 x 80 cm och vaggan håller för 9 kg. En nackdel är att madrassen bara tål att tvättas i 30 grader.


Nonomo Hängvagga

Nonomo Hängvagga

Kolla priset hos:

En populär variant av hängvagga som är ett praktiskt och prisvärt alternativ till både traditionell vagga och babysitter. Denna produkt kommer från Nonomo och finns att köpa i olika färger och mönster, vilket gör den till en läcker detalj som är lätt att matcha med övrig inredning. I den här bekväma vaggan kan bebisen enkelt gungas till en naturlig och behaglig sömn.

Vaggan är ergonomiskt utformad för att fördela bebisens vikt jämnt och avlasta rygg, huvud och svanskota på ett skonsamt sätt. Vaggan hängs upp i en takkrok med kedja och fjäder som följer med. Det är enkelt att justera höjden tack vare förlängningskedjan, och med delaren i trä kan man också anpassa storleken på liggytan.

I den här vaggan kan den nyfödda bebisen ligga tätt omsluten med en känsla av att fortfarande ligga i magen. I fotändan finns tryckknappar som kan stängas. Vaggan rekommenderas speciellt till barn som har kolik eller svårt att komma till ro. Allt eftersom barnet växer kan liggytan justeras så att barnet kan röra sig friare och se mer.

Produkten är tillverkad i ekologisk bomull som tål maskintvätt och den håller för en vikt på max 15 kg. Madrassen finns i varianterna syntetfiber och naturlig fårull.

Nonomo Vagga levereras i en praktisk förvaringsväska som gör den enkel att ta med på resan. Det går också att köpa till ett fäste och stativ för upphängning i dörröppning.


Nonomo Hängvagga Junior

Nonomo Hängvagga Junior

Kolla priset hos:

För de lite större barnen som föredrar att gungas till sömns har Nonomo utvecklat en mysig och läcker hängvagga som kan fästas i tak, dörröppning eller på stativ. Den håller för en maxvikt på hela 30 kg vilket gör den till ett prisvärt alternativ som kan användas under lång tid. Vaggan finns i olika färger och är dessutom en snygg inredningsdetalj i sovrummet.

Produkten är tillverkad i ekologisk bomull och levereras med madrass, förvaringsväska, kedja med fjäder och takkrok. Madrassen är gjord av mjuk mikrofiber och tål maskintvätt för enkel rengöring. Storleken på liggytan kan justeras med den medföljande delaren i valnötsträ. Även hänghöjden går smidigt att anpassa tack vare förlängningskedjan. I fotändan finns knappar som kan stängas och öppnas beroende på om man vill att barnet ska ligga tätt omslutet eller kunna röra sig friare.

Förvaringsväskan gör att vaggan är lätt att ta med sig som resesäng. Vaggan blir en trygg sovplats som barnet är van vid, något som bidrar till god sömn även när man är på resande fot. Nonomo Hängvagga Junior har fått höga betyg i flera oberoende undersökningar och den rekommenderas varmt av föräldrar.


Membantu Cozy Cradle Hängvagga

Membantu Cozy Cradle Hängvagga

Kolla priset hos:

Cozy Cradle är en hängvagga från det danska företaget Membantu. Det är ett litet företag startat av två föräldrar som utvecklade en produkt de själva såg ett behov av. Hängvaggan plus lite olika tillbehör är deras huvudsakliga produkt, och den har blivit otroligt populär i Skandinavien.

Vaggan kan köpas separat, eller i ett paket med motor. Det finns även möjlighet att köpa ett stativ om du inte har tillgång en bra plats att hänga upp din vagga.

Motorn har flera inställning som gör det möjligt att anpassa vaggningen till ditt barns preferenser. Den har fem färdiga hastigheter samt en timer som låter dig ställa in hur länge den ska vara igång.

Vaggan från Membantu är tillverkad i ekologisk bomull och är både snygg och skonsam mot barnet. När du köper den får du med:

  • 1 vagga
  • 1 myggnät / baldakin (tygstycke som kan skärma av från intryck)
  • 1 tvärstång i trä som håller vaggan öppen
  • 1 fjäder
  • 1 bärpåse
  • 1 mjuk och fin madrass med överdrag
  • 1 lakan i ekologisk bomull

Just nu finns denna hängvagga endast i vitt, men det kanske kommer fler färger såsmåningom. Vaggan Cozy Cradle hängvagga kan användas upp till en maxvikt på 15 kg och är ett riktigt fint alternativ för dig som vill ha en mysig hängvagga till ditt barn.

Hos Membantu finns även lite andra tillbehör som en dörrklämma som gör att du kan hänga vaggan i karmen ovanför en dörr, lite olika fjädrar anpassade för barn i olika storlekar, samt möjlighet att köpa en tvillingvagga för dig med två små bebisar.

Membantu Cozy Cradle är ett populärt alternativ och fler och fler föräldrar även här i Sverige har börjat hitta deras produkter vilket är kul!


Troll Vagga Lux

Troll Vagga Lux

Kolla priset hos:

En stilren och rymlig vagga från Troll i klassisk skandinavisk design som finns i vitt och mörkgrått. Den är tillverkad i solitt europeiskt björkträ av hög kvalitet och beskrivs som stabil och säker. Vaggan står på två ben och har stadiga fötter för maximal säkerhet. Troll marknadsför sig som ett miljövänligt varumärke med höga krav på kvalitet. De garanterar lång hållbarhet på sina produkter.

Denna vagga har en liggyta på 40 x 89 cm och den är designad med rejäla spjälor på både lång- och kortsidorna. Madrass och spjälskydd ingår inte. Som förälder har man god uppsikt över barnet genom spjälorna även när man ligger ner med vaggan intill sängen. Likaså kan den nyfikna bebisen ha full kontroll på omgivningen när den börjar vända på sig och lyfta huvudet.

Troll Lux Vagga har en säkerhetsplugg som enkelt dras ur när man mjukt vill kunna gunga bebisen till ro. När pluggen sätts tillbaka låses vaggan. Den klassiska looken gör vaggan till en tidlös inredningsdetalj som matchar de flesta stilar och kan ärvas vidare utan att bli omodern. De material som använts i form av färg och lim är vattenbaserade och garanterar en trygg sovmiljö för barnet även när vaggan börjar ha några år på nacken.


Är det värt att köpa en vagga?

Under barnets allra första tid i livet kretsar det mesta kring när och var bebisen ska sova. De flesta blivande föräldrar frågar sig vilken typ av sovplats som är bäst, och om det är värt att köpa en vagga.

En stor fördel med vagga är att den tar mindre plats än en vanlig spjälsäng eller barnvagn och oftast har hjul som gör att den enkelt kan flyttas från rum till rum. Som förälder kan man ha barnet bredvid sig oavsett om man lagar mat, sorterar tvätt eller vilar.

De allra flesta moderna modeller har dessutom ben som går att låsa fast om man inte vill använda vaggfunktionen. En annan fördel är att vaggan är behaglig och trygg för bebisen, speciellt när hen har svårt att komma till ro.

Ett skönt gung och lite utrymme uppskattas av de allra flesta nyfödda och det är enkelt att kunna vagga sin bebis till sömns och samtidigt ha famnen fri.

En nackdel med vagga är att det kan bli lite väl trångt efter någon månad när bebisen börjar röra sig mer och vända på sig. Visserligen sover de flesta fortfarande gott i vaggan men att komma till ro kan bli lite bökigare när utrymmet är litet.

Överlag kan vaggor anses ha relativt kort användningstid och det handlar vanligtvis inte om speciellt många månader. När bebisen kan börja dra sig upp mot kanten är risken stor att hen trillar ur vaggan och man bör därför fundera på nästa alternativ långt i förväg.

Många bebisar föredrar också att sova i barnvagn utomhus, vilket också är praktiskt när man som förälder vill ta sig ut, och vaggan tenderar att hamna i skymundan.

Vad är skillnaderna mellan en vagga och en bedside crib?

En bedside crib, även kallad sidosäng, är en mindre version av en spjälsäng som fästs ihop med föräldrarnas säng. Det finns modeller som kan användas fristående men grundtanken är att man ska kunna ha bebisen vid sängen under natten för att underlätta vid matning eller när man behöver lyfta upp bebisen.

Till skillnad från en vagga kan en bedside crib inte gungas eller flyttas omkring men den kan däremot ofta användas under lite längre tid än en vagga.

Det finns modeller som håller för upp till 20 kg men eftersom längden sällan är mer än strax under metern kan det också här bli trångt när bebisen växer och börjar röra sig mer. När barnet börjar kunna dra sig upp mot kanten måste man byta ut sidosängen mot ett annat alternativ.

Vad är bäst – vagga eller babysitter?

Liksom vagga, sidosäng och spjälsäng är babysitter en vanlig avlastningsplats när barnet är litet. Det finns många olika modeller att välja bland. De flesta är smidiga och enkla att flytta omkring och som förälder kan man alltid ha barnet intill sig.

En babysitter kan ofta ställas in så att man kan välja om man vill kunna gunga den eller ha den stilla. Det går också att justera sittvinkeln. Mindre bebisar vill man ofta placera mer liggande i babysittern medan större barn föredrar att sitta mer upprätt för att kunna hålla koll på vad som händer runt omkring dem.

Vagga är ett bättre alternativ när barnet är litet och sover oftare och längre. I en vagga gör det inget om barnet somnar medan det rekommenderas att bebisar inte ska sitta i babysitter i mer än en timme i sträck. När barnet blivit lite större föredrar många babysittern framför vaggan i och med att vaggan blir trång och barnet kan sitta upp och aktiveras på ett annat sätt i babysittern.


Här hittar du fler artiklar relaterade till barnsömn!