Bästa UV kläder för barn 2022: Skydd mot solen hela sommaren lång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn har känsligare hud än vuxna och behöver skydd mot solen. När barnen är under 1 år bör de undvika direkt solljus, särskilt mitt på dagen. För lite större barn är det klokt att välja kläder som skyddar mot solen, särskilt på stranden eller swimmingpoolen. Vi har kollat in de bästa UV-dräkterna just nu för bästa möjliga skydd mot solen!

Tips: Kolla även in våra favoriter bland årets solglasögon för barn!

Barn i UV-dräkt på stranden en solig dag

Vilka UV kläder är bäst i test?

Våra absoluta favoriter är Polarn O. Pyrets dräkter. Både den med separat UV-tröja och byxor, samt varianten med en sammanhängande dräkt.

Rent designmässigt gillade vi verkligen Reimas dräkter, som också är fantastiskt bra både vad gäller solskydd och bekvämlighet.

Vi har kollat närmare på hela 10 olika UV-plagg för barn. För att göra det enklare att hitta har vi delat upp dem i långärmade och kortärmade varianter. Läs mer för att se alla 10 UV-dräkter vi kollat in!

För småbarn är det praktiskt att använda badblöja och badskor. Det finns många fina sorter som dessutom har UV-skydd!

Bästa långärmade UV-kläderna för barn

Här är 6 av de allra finaste långärmade UV-dräkterna för barn vi har hittat.

Du kanske även vill läsa om konventionella badkläder, som baddräkter eller badbyxor för barn! För små simmare kan det även vara bra med armpuffar som simhjälp!

Polarn O. Pyret UV-tröja och byxor

Polarn O Pyret UV Tröja
Polarn O Pyret UV Byxa

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

Ett av det allra främsta märkena när det kommer till snygga och funktionella UV-kläder är Polarn O. Pyret. Tröjan är långärmad för bästa skydd och du kan köpa till både långärmade byxor och shorts.

Tyget är tillverkat av ett rejält och hållbart material i 78% polyamid och 22% elastan. Polyamiden är noga utvald och återvunnen från gamla fiskenät, vilket är viktigt eftersom denna typ av material tillverkas av källor som inte är förnyelsebara.

UV-tröjan sitter otroligt bekvämt och har inga skavande sömmar eller skavanker som skapar obehag. Den är tjock och ger ett riktigt bra solskydd, samtidigt som den ändå är lätt och känns smidig att ha på sig.

Det är en riktigt snygg UV-tröja med randigt mönster, tillgänglig både i marinblå och turkos färg. Den finns tillgänglig i storlekar som passar barn från cirka 1 år upp till 6–7 år.

Både byxorna och shortsen är enfärgade och tillverkade i samma UV-material som tröjan. De långa byxorna ger ett bättre skydd, men samtidigt kan vissa barn känna sig instängda med både långbyxa och tröja. Det gäller att göra en avvägning där och hålla kolla på hur länge de vistas i solen.

Om du vill ha UV-kläder till ditt barn som du vet kommer med en kvalitetsstämpel, är Polarn O. Pyret ett självklart val. Detta är våra solklara favoriter och vi utnämner utan att tveka Polarn O. Pyrets UV-kläder till bäst i test av alla sorter vi tittat närmare på.


Polarn O. Pyret UV-dräkt med lång ärm

Polarn O Pyret UV Dräkt

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

En utomordentligt bra UV-dräkt med långa ärmar och dragkedja på framsidan. Om du föredrar att ha dräkten som ett enda sammanhängande plagg så är denna dräkt i övrigt precis lika bra som Polarn O. Pyrets UV-kläder med separat byxa och tröja.

Precis som deras andra dräkt så är denna tillverkad i material som består av 78% polyamid och 22% elastan. Den har samma kvalitéer som Polarn O. Pyrets andra dräkt och finns i ungefär samma storlekar, förutom de allra största.

Det är en tjusig UV-dräkt med snygga färger och härligt randigt mönster. Passar dessutom utmärkt med Polarn O. Pyrets egen UV-keps i samma färger.

Vår rekommendation är att en sammansatt dräkt som denna passar bäst för de små barnen som behöver hjälp att få på sig och ta av kläderna. Då är det smidigare att kunna öppna dräkten på framsidan och kliv i. Den enda nackdelen är att den endast finns tillgänglig med korta byxben. Det är samtidigt väldigt otympligt med långa byxor för små barn, då de kan vara svåra att trä på, särskilt när de är blöta.

Hur som helst ger Polarn. O Pyrets UV-dräkt ett riktigt bra skydd och är en fantastiskt funktionell och smidig dräkt. Barn brukar tycka de är riktigt bekväma och vi kan verkligen rekommendera även den här modellen.


Swimpy UV-dräkt

Swimpy UV-dräkt Bamse Familjemys.se

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

De här UV-dräkterna från Swimpy är heltäckande långärmade plagg med många olika motiv och teman. Deras UV-dräkter finns med många olika välkända figurer från sagor och filmer såsom Bamse och Babblarna, men även med stilren helfärgad design eller andra roliga bilder.

Swimpy UV-dräkt är tillverkad i material som följer Oeko-Tex 100 standard-certifiering vilket innebär miljöomtanke, socialt ansvar och kläder utan gifter. Materialet består av polyester och elastan. Det ger en elastisk, lätt och snabbtorkande dräkt som är bekväm att leka med och ger ett mycket gott solskydd.

Swimpy UV-dräkt Babblarna

Dräkten finns tillgänglig i flera olika storlekar och passar barn från under 1 år upp till omkring 4 år och allt däremellan. Simpys UV-dräkter har även matchande solhattar som går att köpa till, för ett snyggt och komplett solskydd.

Den här UV-dräkten går utmärkt att tvätta i maskin i 40 grader och är lätt att hålla ren. Det är en riktigt fin produkt och vi gillar verkligen materialet och den heltäckande designen. Dräkten är lätt även när den blir blöt, vilket kan vara förvånande eftersom det är så mycket tyg.

Om ditt barn är förtjust i någon av dessa figurer så kan säkert Bamse eller Babblarna UV-dräkt från Swimpy vara ett bra val. Det är en bra dräkt och vi kan helt klart rekommendera den som ett utmärkt solskydd och dräkt att leka i.


Nordbjørn Vrångö UV-dräkt & Hatt

Nordbjorn Vrångö UV Dräkt Med Solhatt

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

En riktigt snygg UV-dräkt som dessutom kommer i ett komplett paket med solhatt. Tillgänglig i flera storlekar som passar ungefär från 2 år upp till 7–8 års ålder.

Nordbjørn UV-dräkt finns i många stilar, de flesta i randigt mönster och rena klara färger. Det är en väldigt snygg dräkt som dessutom blir otroligt prisvärd tack vare att solhatten är inkluderad i priset.

På framsidan har dräkten en dragkedja som börjar ganska högt upp över midjan. Detta är standard för de flesta UV-dräkter för barn, eftersom det minskar risken för olyckor hos pojkar som kan fastna i blixtlåset. Samtidigt innebär det att dräkten kan bli lite svårare att få på sig och ta av, särskilt när den är fuktig. Det är dock sällan ett problem och när den väl är på sitter den riktigt bra.

Nordbjørn UV-dräkt är tillverkad i 85% polyester och 15% elastan. Den är certifierad enligt Oeko-Tex Standard 100 och fyller kraven på giftfria material lämpade för barn. Dräkten är tvättbar i maskin och är väldigt lätt att sköta om. Ska dock ej torktumlas, men torkar väldigt snabbt i luften.

Vår samlade bedömning är att Nordbjørn är en av de mest prisvärda UV-dräkterna med snygg matchande hatt. Den är klockrent designad, har utmärkt passform och är riktigt bekväm. Barnen älskar den här dräkten och vi kan verkligen rekommendera den som ett av de bästa och mest prisvärda alternativen.


Lindberg Barcelona UV-dräkt UPF 50+

Lindberg Barcelona UV Dräkt Barn

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

UV-dräkten Barcelona från svenska märket Lindberg är ett riktigt fint och heltäckande plagg. Den har en smidig passform och finns i storlekar som passar även små barn från cirka 6 månader upp till omkring 6 år.

Lindberg Barcelona är tillverkad i ett material som består av 83% polyamid och 17% elastan. Det ger ett smidigt plagg som är lätt och bekvämt att röra sig i. Passformen är tight men eftersom dräkten har bra elasticitet är den aldrig begränsande. Materialet är både snabbtorkande och andas bra vilket är bekvämt vid både utomhuslek hemma på trädgården och på stranden.

Dräkten är prydd med ett riktigt läckert mönster och Lindberg är verkligen att lita på när det kommer till designen på barnkläder. Snygga färger, enkel men sofistikerad stil som verkligen sticker ut. Den finns både i blå och läckert rosa.

Lindbergs UV-dräkt har en dragkedja framtill för att underlätta att sätta på och ta av dräkten. En mycket bra finess är det skydd med platta sömmar som täcker blixtlåset för att den inte ska skava mot kroppen. Det gör att dräkten obehindrat kan bäras långa dagar på stranden utan att bli besvärlig för barnet.

Överlag är detta en oerhört fin dräkt och bland de långärmade dräkterna med blixtlås är detta en av våra absolut favoriter. Lindberg Barcelona är ett sol- och badplagg för barn av allra högsta kvalitet och passformen är verkligen perfekt för de allra flesta barn. Stark rekommendation från oss!


Reima Galapagos

Reima Galapagos UV Dräkt Barn

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

Den allra snyggaste designen av alla UV-dräkter för barn kanske ändå hittas hos Reima och deras Galapagos variant. Den finns i ett antal olika färger med olika mönster. Det är en riktigt fin dräkt med många goda kvalitéer.

Dräkten är av kortärmat snitt, men har ändå något längre ärmar och ben än andra kortärmade UV-dräkter. Ärmarna räcker ner till armbågarna och benen ner till knäna ungefär. Den har ett bra solskydd på UPF 50+ och är dessutom riktigt bra på att få bort fukt från huden under dräkten.

Materialet i Reima Galapagos består av 80% polyamid och 20% elastan. Materialen är dessutom Oeko-Tex Standard 100 certifierade. UV-dräkten kan tvättas i 40 grader i tvättmaskin.

På framsidan har dräkten en dragkedja och den är väldigt smidig att klä av och på. Dragkedjan har ett skydd som gör att den inte skaver och extra mjuk är den vid hakan när den är fullt uppdragen. Det ska vara bekvämt, lätt och ledigt att ha på sig en UV-dräkt. Det har Reima förstått och deras plagg sitter verkligen utomordentligt bra.

Vi fullkomligen älskar designen på Reima Galapagos UV-dräkter för barn. Om du har samma smak som oss så måste du kolla in dessa. De är både funktionella och oerhört läckra dräkter som kommer till nytta hela sommaren lång.


Bästa kortärmade UV-kläder för barn – 4 fina dräkter för små badälskare

Här är 4 av de finaste kortärmade UV-dräkterna för barn vi har hittat.

Reima Odessa – Snygg UV-dräkt för de små barnen

Reima Odessa UV Dräkt Barn

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

En annan superläcker UV-dräkt från underbara Reima är deras Odessa. Den finns i storlekar som passar de mindre barnen, redan från cirka 2–4 månader upp till ungefär 3 års ålder.

Dräkten är välanpassad för småbarn och har platta sömmar som inte skaver och en lagom lös och bekväm passform som barnet lätt kan röra sig i. Den ger ett gott solskydd.

Ofta passar en kortärmad dräkt bäst för småbarn eftersom de har svårt att klä sig själva. En långärmad dräkt är svårare att klä på och av när barnen är små, särskilt när den är lite fuktig. Det är viktigt att komma ihåg att små barn inte ska utsättas för direkt solljus särskilt långa stunder. Men en UV-dräkt ger i alla fall ett gott skydd så att det kan bli lite badande och strandlek även för de minsta barnen.

Reima Odessa är precis som deras Galapagos-modell för större barn, en riktigt läckert designad UV-dräkt. Den finns i många fina färger och mönster att välja på och vi är riktigt imponerade av Reimas känsla för stil. Det är gulligt, sött och vackert på samma gång. Helt klart våra favoriter när det gäller utseende och design.

UV-dräkten har en dragkedja på framsidan som underlättar när den ska kläs på och av. Materialet består av 80% polyester och 20% elastan, precis som Reimas andra dräkt.

Allt som allt är detta en bra, smidig och lättanvänd UV-dräkt som är riktigt bra för små barn. Vi uppskattar att Reima tagit fram en modell just med de små badarna i åtanke. Det är extra viktigt med solskydd tidigt i livet och Reima Odessa är ett bra alternativ som både är snyggt och funktionellt.


Kuling Whitsunday

Kuling Whitsunday UV Dräkt

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

De här UV-dräkterna från Kuling har ett par stora fördelar. Framförallt är de väldigt billiga och det är ett prisvärt solskydd att köpa till barnen inför sommaren. Utöver det så skiljer de sig ifrån många andra UV-dräkter i materialets känsla och i de matta fina färgtonerna.

Kuling Whitsunday UV-dräkter är tillverkade i 80% nylon och 20% elastan. Nylon är i grund och botten samma material som polyamid. Det är en lätt och elastisk dräkt som sitter väldigt bekvämt. Det är lätt att klä på tack vare dragkedjan på framsidan.

Trots att den här UV-dräkten är ganska billig i pris, har ingenting offrats när det gäller kvalité. Materialet är slitstarkt och solskyddsfaktorn är god. Dräkten har långa armar och ben och ger riktigt bra skydd åt hela kroppen. Det är kanske främst designen som gör att priset kan hållas lågt, då det är en väldigt simpel enfärgad stil på dräkten. Vissa gillar den, medan andra tycker den liknar en pyjamas. Vi tycker hur som helst att det är en fin dräkt och den är i allra högsta grad funktionell.

Vill du ha något simpelt men väldigt användbart är Kuling Whitsunday en mycket fin och billig långärmad UV-dräkt för barn. Vi är mycket förtjusta i den och den är tillgänglig i flera fina färger.


Lindberg Bali UV-dräkt UPF 50+

Lindberg Bali UV Dräkt Barn

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

När vi säger Bali kommer du säkert att tänka på stranden, solen och inte minst vågor och surfing. Den här UV-dräkten symboliserar allt det som så härligt förknippas med det indonesiska semesterparadiset.

Lindberg Bali är en UV-dräkt för barn som har samma design som deras Barcelona, men med korta ärmar och ben. Under kortare perioder vid stranden, där ni har möjlighet att sitta i skuggan stora delar av tiden, kan en kortärmad dräkt vara smidigare. Många barn känner sig mer fria och rörliga i kortärmad, samtidigt som de ändå ger bra skydd för axlar och rygg som annars är mest utsatta för solens UV-strålar.

Precis som Lindbergs andra dräkt är det här en riktigt fin variant i 83% polyamid och 17% elastan. Den tål maskintvätt och är allmänt lättskött och snabbtorkande. Den finns i tre olika färger, även om utbudet skiljer sig mellan olika butiker.

Långärmade dräkter ger bättre skydd, men vissa barn har svårt för dessa och känner sig lätt instängda. Vill du ha en kortärmad variant så är Lindberg Bali ett riktigt toppen-alternativ. En superfin kortärmad UV-dräkt för barn som är både bekväm och snygg helt enkelt!


Lindex UV-dräkt UPF 50+

Lindex UV Dräkt Baby

Kolla priset hos:

Solskydd:UPF 50+

Den här söta UV-dräkten är perfekt för de minsta barnen, upp till ett par års ålder. En riktigt charmig dräkt med blixtlås, perfekt för soliga dagar utomhus.

Materialet är riktigt mjukt och har en härlig stretch som gör det oerhört bekvämt att ha det på sig. Det passar utmärkt för all möjlig lek och stoj, både i vattnet och på land. Ärmarna är långa för att ge extra bra solskydd, men benen är korta för att underlätta rörelse.

UV-dräkten från Lindex är tillverkad i 80% polyester och 20% elastan, för den där elastiska känslan. Polyestern är återvunnen och miljösmart. Hela dräkten går att tvätta i maskin.

De här dräkterna finns i flera olika mönster och utformning dels finns den söta dräkten med dragkedja, i ett par olika stilar. Utöver den så har Lindex även UV-dräkter med separat tröja och byxa. Dessa finns i många storlekar och passar även lite större barn. Slutligen finns även en variant där den övre delen är en heltäckande UV-tröja och den undre delen är utformad som en vanlig baddräkt. En lite ovanligare stil som är perfekt för små flickor som gillar att leka vid stranden till exempel.

Vi är väldigt glada att vi hittade de här dräkterna från Lindex. De uppfyller alla våra krav på solskydd och är ett mycket fint alternativ med många trevliga UV-dräkter. Kolla in Lindex UV-dräkt och se om den faller dig i smaken lika bra som den gjorde för oss!


Vanliga frågor om UV-dräkter och material

Här svarar vi på några vanliga frågor som konsumenter brukar ställa sig om UV-dräkterna och de material de tillverkas av.

Vad är UV-kläder?

UV-kläder är funktionella plagg som är avsedda att skydda mot solen. Ibland kallas de helt enkelt för solskyddskläder.

UV står för ultraviolett och syftar på den strålning från solen som vi utsätts för, särskilt under sommaren här i Sverige. Alla människor bör skydda sig från alltför mycket solljus, men barn är särskilt känsliga för UV-strålning. Därför är det vanligt att ge sina barn UV-kläder att använda både under utelek på land och i samband med strand- och poolbad.

Vad betyder UPF?

UPF är en engelsk förkortning och står för Ultraviolet Protection Factor. Det är ett standardiserat mått för att mäta hur effektivt tyget i kläderna skyddar mot solen. Kläder med UPF-skydd ger både skydd mot solens UVA- och UVB-strålning.

En UPF på 50 släpper bara igenom 1/50 av solens strålar, vilket ger ett solskydd på 98 procent.

Vad är polyamid?

Polyamid är även känt som nylon. Det är ett material med många fördelar, bland annat att det är slitstarkt och väldigt hållbart. I just UV-kläder hjälper det till att hålla solstrålarna borta, samtidigt som det är ett material som stöter ifrån sig vatten på ett annat sätt än till exempel bomull som lätt blir tungt att bära i vattnet.

Nackdelen med polyamid är att det inte är så bra för miljön då det är ett syntetiskt material baserat på olja. Det används dessutom ofta en del kemikalier i produktionen till fibrerna till de tyg som är baserade på polyamid. Kläderna i sig är dock bra och innehåller inga gifter eller liknande och när det gäller UV-dräkter så är detta det absolut främsta materialet som används, i samband med elastan.

Hur bra skyddar en UV-dräkt från solen?

Samtliga UV-dräkter vi har tittat på har en UPF på 50+, vilket ger ett solskydd som håller borta 98% av strålningen. Det kan jämföras med andra plagg för att få en bättre uppfattning om skyddet som ges.

En vanlig t-shirt i bomull ger ungefär UPF 10–15. Om den är vit ger den lite sämre skydd, färgade kläder lite mer. Saker som spelar in är plaggets:

  • Storlek
  • Färg
  • Täthet

UV-dräkter har en väldigt hög täthet och ger därför väldigt gott skydd. Långärmade dräkter ger förstås det allra bästa skyddet. Tillsammans med en bra solhatt och en smörjning med solkräm är barnet väldigt gott skyddat mot solen. Det är förstås bra att fortfarande vara försiktig och inte vistas längre perioder i direkt solljus, särskilt viktigt är detta när barnet är litet.

Kolla om vi har några intressanta kampanjer eller erbjudanden på sajten just nu!