Bästa UV-keps för barn 2022: Solhattar och solskydd för små huvuden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När solen skiner som starkast är solskyddet för barn oerhört viktigt. Ju högre upp på kroppen, desto mer utsatta för sol är vi. Därför är det rekommenderat att barn bär någon form av skyddande huvudbonad när de leker ute på sommaren. Vi har kollat in en mängd riktigt bra UV-kepsar och lite andra varianter, i jakt på den bästa solhatten just nu!

Två barn med UV-kläder och solhatt leker på stranden

Vilken UV-keps är bäst i test?

Vår absoluta favorit blev Polarn O. Pyret UV-keps. För de allra flesta barn är denna typ av solhatt den som ger bäst skydd och sitter kvar på huvudet allra bäst. Vår favorit är Polarn O. Pyrets variant och denna är klart bäst i test!

Vår andra favorit är Geggamojas fina solhattar. Det är en klassisk solhatt för barn med knytband. Finns i många vackra färger och ger ett mycket bra solskydd.

Slutligen kan vi rekommendera Swimpy UV-kepsar och mössor. Detta är vårt främsta budgetval för dig som vill ha en mycket praktiskt, snygg och billig UV-hatt till ditt barn.


Läs gärna även vår andra artikel där vi kollar in de bästa UV-kläderna för barn, och glöm inte ett par snygga solglasögon!


Alla solhattar och UV-kepsar vi tittat på

Här hittar du en kort genomgång av 8 olika UV-kepsar och andra sorters solhattar för barn som vi valt ut och tittat närmare på. Efter recensionerna hittar du även en storleksguide, då det kan vara svårt att ha koll på måtten runt barnens huvud.

Polarn O. Pyret UV-keps – Bäst i test solhatt för barn

Polarn O Pyret UV-keps Solskyddshatt

Kolla priset hos:

Det här är en klassiker när det gäller solskyddskläder för barn. Polarn O. Pyrets solskyddskeps är snygg, funktionell och sitter perfekt på barnets huvud.

Tyget på UV-kepsen har UPF 50 och ger ett skydd på runt 98 procent mot UV-strålningen från solen. En av egenskaperna som vi gillar bäst med den här kepsen är att den sitter så otroligt bra. Tyget har lagom elasticitet och runt om har den resårband vilket gör att den anpassar sig väl till huvudets form.

Baktill på hatten finns ett väl tilltaget tyg så att skydd ges för hela bakhuvudet och nacken. Polarn O. Pyrets UV-keps passar utmärkt både för vanlig utomhuslek och vid vattnet. Tyget är snabbtorkande och går utmärkt att bada med. Den här UV-kepsen matchar även utmärkt till Polarn O. Pyrets UV-dräkter i samma färger.

Ett stort plus till Polarn O. Pyret för att tyget är återvunnet. Det är ett polyamidmaterial som tyvärr tillverkas genom användning av källor som inte är förnyelsebara. Men till denna, och deras andra produkter med polyamid används gamla fiskenät. Ett mycket smart sätt att återvinna material och spara på jordens resurser.

Vi har många års erfarenhet av denna solhatt, som skyddat många barns huvuden genom åren. Vill du ha en UV-keps som garanterat håller måttet och sitter utmärkt i vått och torrt, är Polarn O. Pyret UV-keps den sort som är klart bäst i test just nu!


Swimpy UV-hatt – Bästa budgetalternativ, bra billig UV-keps

Swimpy UV-hatt Bamse

Kolla priset hos:

De här UV-hattarna och kepsarna från Swimpy är riktiga klassiker och ett mycket populärt val. De är otroligt prisvärda och finns med många härliga välkända motiv och designer.

Swimpys UV-hattar och kläder är omtyckta bland barn för att de har många av barnens favoritfigurer på trycket. Swimpy UV-hatt finns till exempel med:

  • Bamse
  • Babblarna
  • Pippi Långstrump

UV-skyddet är UPF 50+ vilket håller borta 98 procent av de skadliga UV-strålarna från solen. Det går även att köpa paket med både dräkt och solhatt tillsammans.

Swimpy UV-hattar är bra produkter och de fyller helt klart sin funktion. De får ett stort plus för snygga designer och de populära motiven. Ska vi jämföra dem med våra favoriter från Polarn O. Pyret till exempel så är skillnaden i passformen. Dessa sitter lite lösare och har inte samma följsamhet. I värsta fall kan de snurras runt på huvudet eller ramla av. I de allra flesta fall så fungerar de dock alldeles utmärkt, men vi vill ändå poängtera att det är där skillnaden i kvalitet ligger.

Priset är en annan stor fördel med Swimpy. Detta är en väldigt prisvärd UV-hatt och är något som de allra flest har råd med. Det uppskattar vi verkligen.

Allt som allt är Swimpy UV-keps en riktigt bra produkt som du med största sannolikhet kommer att bli nöjd med. Perfekt för en varm sommar med mycket utelek. Vill du ha något lite billigare så ser vi Swimpy som kandidat till bästa budgetalternativ!


Geggamoja UV-solhatt

Geggamoja UV-solhatt

Kolla priset hos:

Svenska märket Geggamoja har ett stort utbud av solhattar och UV-kepsar för barn. En riktigt trevlig produktlinje. Kolla in hela deras utbud här!

När det gäller solhattar för barn så är vi allra mest förtjusta i kepsmodellen med långt tyg bak i nacken. Men vi gillar även Geggamojas klassiska solhatt med knytband.

Storlekarna som finns tillgängliga varierar lite mellan deras olika hattar. Kepsarna och några av hattarna finns endast tillgängliga för små barn, upp till 2 år. Några modeller finns i storlekar som passar upp till ungefär 6 år.

Geggamoja UV-hatt keps
En annan av Geggamojas fina UV-kepsar

Materialen varierar beroende på vilken modell vi kikar på, men Geggamoja är duktiga på att välja ut hållbara och fina material såsom ekologisk bomull.

En kort sammanfattning av vår bild av solhattarna från Geggamoja är att de är snygga, lätta och luftiga och ger ett bra solskydd. Vi rekommenderar Geggamoja UV-solhattar till dig som vill ha något lite annorlunda, från ett riktigt intressant svenskt märke på barnklädesmarknaden idag!


Molo – Nando UV-hatt

Molo Nando UV-hatt

Kolla priset hos:

Molo är ett danskt klädmärke för barn med en stil som verkligen sticker ut. De har ett stort fokus på mönster och färger och beskriver sig själva ha en ”färgstark funky design”. Deras kläder är verkligen unika och antingen älskar du eller så hatar du dem. Men sannolikt kommer du hitta något plagg från Molo som du gillar.

Solhattarna Nando UV-keps finns tillgängliga i flera fräcka motiv. Alltifrån undervattensmotiv med sköldpaddor till katter och fordon finns att välja mellan. De har oftast många färger och motiv med många detaljer. Om du gillar stilen måste du kolla in deras sortiment av badkläder!

Bortom designen så är detta givetvis funktionella plagg. De ger ett UV-skydd på UPF 50+ och har en skärm på framsidan och ett långt täckande släp i nacken. Kepsen sitter otroligt bra samtidigt som den ger ett klockrent skydd för huvudet från alla vinklar.

Detta är en lite dyrare designprodukt så det är förmodligen inte ett val för alla. Men vi tycker om den och ville ta med den som ett alternativ för dig som är modeintresserad och vill ha något som sticker ut även för barnen.

Vill du ha en originell UV-hatt med stil som verkligen är något extra kan vi varmt rekommendera Molo Nando UV-hatt!


Elodie Details Solhatt

Elodie Details Solhatt

Solhattarna från Elodie finns i ett brett utbud av olika mönster och designer. Om du är bekant med deras sortiment sedan tidigare kommer du att känna igen deras signaturdesigner såsom:

  • Kindness Cat
  • Playful Pepe
  • Powder Pink

Dessutom finns Elodie Details solhatt i många storlekar från nyfödd upp till ungefär 3 år. Det är en samling riktigt söta solhattar för de små barnen helt enkelt.

Förutom att vara vackra att se på har Elodie Details solhattar en mängd fördelar som vi verkligen gillar. Till exempel materialet. De är tillverkade helt och hållet i Öko-Tex certifierad bomull. Detta är både ett mjukt och skönt material att bära, samt ett material där hänsyn tagits till både sociala frågor och miljöaspekten.

En annan mycket uppskattad detalj med Elodies hattar är att du kan justera, vika, knyta och bära dem på många olika sätt. Det går att vika själva brettet för en uppvikt stil, du kan dra åt den dragsko som finns inne i hatten eller knyta snörena med mera. En väldigt versatil solhatt i både stil och funktion alltså.

Baktill har solhatten ett lite längre brätte för att skydda bakhuvudet och nacken lite extra, vilket en bra solhatt bör. Slutligen går hatten även att tvätta i 40 grader och även stryka, vilket gör den otroligt lättskött.

Vi är helt klart fans av Elodie Details och deras solhattar är underbara. Tänk på att den är anpassad för de mindre barnen och de bör hållas i skuggan så gott det går. Men detta är en underbar hatt att klä barnen i när de behöver lite extra skydd mot solen under sommaren. Perfekt hatt för både vardagliga turer, såväl som lek på stranden och semestern!


Reima Octopus & Turtle UV-kepsar

Reima Octopus UV-keps

Kolla priset hos:

Reima har ett par varianter riktigt snygga och mycket praktiska UV-kepsar. De kallar modellerna för Turtle och Octopus. Funktionen är samma men de har lite olika stil och finns i olika färger och mönster.

Reima UV-kepsar är bekväma och har inga sömmar som skaver eller sticker ut. De är tillverkade i ett stretchigt material som dessutom ger ett bra UV-skydd på hela UPF 50+. Längst fram finns en stadig skärm som skyddar ansiktet mot solen och baktill finns ett långt tygstycke som räcker ner längs nacken och övre ryggen. Det är en väldigt vältäckande keps som verkligen ger ett komplett skydd för huvudet.

Reima Turtle UV-keps

Reima gör fantastiska produkter för barn, både anpassade för vinter och sommar. Deras UV-kläder håller riktigt hög kvalitet. De här solhattarna är tillverkade i 80% polyamid och 20% elastan, precis som deras övriga UV-dräkter.

Vi gillar dessa UV-hattar från Reima ungefär lika mycket som Polarn O. Pyrets. Det enda som egentligen är lite negativt med dessa är att tillgängligheten hos butiker kan variera. Det brukar ibland vara svårt att hitta vissa storlekar till exempel.

Bortsett från detta är Reima UV-keps en riktigt bra solskyddshatt för barn till ett helt ok pris. En kvalitetsprodukt som fungerar precis som det är tänkt och sitter perfekt på huvudet. Vi kan i allra högsta grad rekommendera Reimas Octopus och Turtle UV-kepsar!


Molo Stråhatt

Molo Sun Hat Cream Solhatt Barn

Kolla priset hos:

Som en liten bonus måste vi även ta med en riktig semesterklassiker: stråhatten. Molo har tagit fram den här fräcka varianten som de kallar för Sun Hat Cream. Det är en moderiktig stråhatt som passar lite äldre barn som vill ha en accessoar och ett solskydd som både är funktionellt och riktigt stiligt.

Molo Sun Hat finns tillgänglig både för lite mindre barn mellan 3–6 år och för barn i skolåldern 7–12 år. Den har lite ruffiga kanter och är inte en helt mjuk och skön hatt. Enligt oss inte är detta inte den bästa för små barn, utan passar bättre för de lite äldre. Med solglasögon, en snygg t-shirt och ett par färgglada shorts är denna hatt pricken över i:et för den perfekta strandlooken.

Hatten har ett orange band runt om och är en ganska enkel men fin produkt. Vi har framförallt valt ut den för att den håller hög kvalitet och vi gillar det danska barnklädesmärket Molo. De är kända för sin läckra design och för den genomgående höga kvalitén på kläderna.

En hatt av den här typen ger faktiskt ett riktigt bra solskydd, men passformen gör att den inte är den bästa för vilda lekar, då den lätt kan ramla av. För vardagligt bruk och som moderiktig accessoar är den dock helt underbar. Så länge den sitter på huvudet ger den bra skugga och håller huvudet svalt.

Om ditt barn vill ha en skön stråhatt så kan vi verkligen rekommendera Molo Sun Hat Cream som ett utmärkt alternativ


Reima Tropical Solhatt

Reima Tropical Solhatt

Kolla priset hos:

De här solhattarna från Reima är otroligt söta och finns tillgängliga i många fina färger. Vi gillar verkligen de starka härliga färgerna. Hatten knyts med knytband och går att köpa i många storlekar för att passa såväl stora som små barn.

Det är en lätt och ofodrad hatt som sitter bekvämt utan att besvära. Den är luftig och materialet som består av 100% polyester andas bra. På sidan finns även hål för extra ventilering och detta är en utomordentligt väldesignad sommarhatt för barn.

Den bakre delen av hatten är lite längre vilket ger ett gott skydd för bakhuvud och nacke. Solskyddsfaktorn är genomgående hög och hela hatten har UPF 50+.

Materialets yta är behandlad med en särskild ytbehandling som är giftfri men håller borta smuts och vatten, vilket gör det till en perfekt solhatt att ha på stranden och kring vatten. Reimas patenterade SunProof är en garant för att den är både snabbtorkande och ger ett bra skydd mot solen, samtidigt som hatten är otroligt hållbar. Den är dessutom tvättbar i maskin i 40 grader.

Vi är verkligen förtjusta i den här solhatten från Reima. Gillar du den klassiska solhatts-stilen med knytband är det här vår främsta rekommendation. Det är en prisvärd och fin produkt som ni kommer få glädje av genom hela sköna sommaren.


Vilken storlek ska barn ha på en hatt?

Här är en tabell med rekommenderade mått när det gäller solhattar och UV-kepsar för olika åldrar (tänk på att måtten är ungefärliga):

ÅlderHuvudets mått (cm)
0-2 mån34/36
2-4 mån38/40
4-6 mån42/44
6-9 mån46
9 mån – 1,5 år48
1,5 – 3 år50
2 – 5 år52
4 – 7 år54
7 – 12 år56
12 – 14 år58

Kolla även in vår artikel där vi går igenom bästa UV-dräkterna för barn!

Glöm inte att kolla om vi har några intressanta kampanjer eller erbjudanden just nu!