Bästa ullvantar för barn 2023: Varma händer under vintern

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När vinterkylan kommer vill vi såklart att våra barn ska slippa frysa. Att hitta ordentliga jackor eller en bra mössa brukar inte vara något problem, men att få tag på riktigt varma och bekväma vantar är inte alltid lika enkelt. I den här artikeln kommer vi därför att titta på varma och rejäla ullvantar som kommer göra att ditt barn kan ta sig igenom vintern utan att frysa om fingrarna.

Bruna ullvantar hänger på klädstreck

Vilka ullvantar för barn är bäst i test?

Ett bra standardval för de flesta, är Polarn O. Pyrets vantar. De är tillverkade i merinoull och återvunnen polyester. Prisvärda och praktiska för de flesta små barn 0-6 år. Fungerar under kalla höstdagar till milda vinterdagar.

✅ Fingervantar och tumvantar

Polarn o. Pyret ullvantar

Vill du ha något ännu lite varmare kan vi rekommendera de dubbelstickade vantarna från Melton. De består av två lager varav det yttre är en ull/akryl-blandning, och de inre består av bomull. Finns främst i storlekar för små barn 0-4 år.

✅ Varma dubbelstickade

Melton Vantar Ull Bomull Dubbel

Är du ute efter något ännu mer rejält, är det Hestra Kid’s Wool Terry Mitt du ska kolla in. Det här är ett par rejäla ullfodrade vantar med ett yttre skal i polyamid. Funkar utmärkt för både lek i snön och skidåkning med mera.

✅ Tuffa vantar av hög kvalitet

Hestra Kids Wool Terry

Ännu fler förslag hittar du längre ned i artikeln! Du kan även se vår artikel om vinterhandskar för barn, för mer inspiration kring klassiska barnvantar!

Skillnader mellan modeller

Som du ser nedan finns det ett ganska stort utbud av olika produkter på marknaden när det kommer till ullvantar. Det skiljer också mer mellan olika modeller, än man kanske först väntat sig.

Saker som material och täthet mellan maskor kan avgöra hur varma vantarna är, hur smidiga de är att ha på sig och om de står emot vatten bra eller inte. Med hjälp av guiden nedan hoppas vi att du ska kunna hitta ett par vantar som passar som bäst för just ditt barn.

Polarn o. Pyret ullvantar

Polarn o. Pyret ullvantar

Kolla priset hos:

Om du vill ha en enda återförsäljare att köpa flera olika typer av ullvantar av kan Polarn O Pyret vara ett bra val. På sin hemsida har de en uppsjö av olika modeller  och det finns troligen något som passar alla.

Du hittar till exempel ett par rejäla tumvantar i merinoull. En mycket bra produkt som kommer att kunna hålla små barns händer varma under vintern, speciellt om ni går till och från skolan, eller om barnet är ute och leker i snön.

Totalt har man 11 olika modeller på vantar tillverkade i ull och på hemsidan finns också smidiga fingervantar. Även om dessa är lite tunnare är de varma och gör att ditt barn inte blir lika klumpigt som med ett par tumvantar.

Vantarna finns i många olika färger och bland annat med snygga randiga mönster. Om du funderar på att köpa vantar i ull till ditt barn är Polarn O Pyret en butik väl värd att besöka.


Hestra Kids Wool Terry

Hestra Kids Wool Terry

Kolla priset hos:

Det här är på många sätt den perfekta vinterhandsken för barn som gillar att vara aktiva och gärna är ute och leker när snödrivorna pryder landskapet.

Ytskiktet på vantarna är tillverkat i ett kraftfullt polyamidmaterial som både är vattentätt och har en ventilerande vävning. Därtill finns ett PU-material på handflatan, som håller tätt och ger bra grepp.

Handskarna är isolerade och håller värmen tack vare fiber-isolering samt ett mycket behagligt innerfoder i ullfrotté. Det är en en mycket fin barnhandske som är både bekväm och håller värmen otroligt bra.

Handskarna kan dras åt runt om längs handleden för perfekt passform. Längst upp mot ärmen finns en resår som bidrar till att täta och förhindra insläpp av snö. Rent design- och materialmässigt, är Hestra Kids Wool Terry en fenomenal handske som är ypperlig för barnen om du bor i en del av landet där kylan biter lite extra.

Hestra är ett svenskt varumärke med långa anor inom handsktillverkning, som sträcker sig ända tillbaka till 1936. Deras produkter tillverkas i egna fabriker och huvudkontoret ligger än i dag i Hesta, i Småland där allt en gång startade. Detta är ett äkta kvalitetmärke inom handskar för hela familjen. Hestra Kids Wool Terry är en av våra absoluta favoritmodeller för vardagsbruk för barn!


Lindex FIX Magisk fingervante i ullblandning

Lindex FIX Magisk fingervante i ullblandning

Kolla priset hos:

Om du letar efter ett par smidiga fingervantar till ditt barn kan denna modell från FIX vara ett bra alternativ. Materialet är en blandning mellan ull och polyester och vanten består till 74% av ull. Den höga halten ull gör att den håller värmen bra och ser till att ditt barn inte fryser om fingrarna.

Vantarna är stretchiga och formar sig bra efter handen. En bre ribbad mudd längst upp mot handleden gör också att den sitter på bättre, samtidigt som den hindrar att snö tar sig in den vägen när barnet är ute och leker.

Denna produkt kommer i två olika snygga färger som passar till det mesta. Ett annat plus är att vanten kan tvättas i maskin, vilket inte alltid är fallet med vantar tillverkade i ull. Till sist kommer den också till ett bra pris och får räknas till en av de mest prisvärda produkterna i denna guide.


Marius Kids Woolmix Mittens

Marius Kids Woolmix Mittens

Kolla priset hos:

Här är en snygg och bra tumvante från Marius Kids som passar alldeles utmärkt om du är på jakt efter något lite mer rejält. Vanten består av en blandning mellan ull och akryl och den totala andelen ull är 50%.

Det som framför allt gör att dessa vantar sticker ut är det snygga mönstret. Vanten är inspirerad av den typ av mönster på tumvantar man ofta kan se i Norge och med färger i rött och blått passar den för dig som siktar på en lite mer klassisk stil.

En fördel med denna vante är också den mycket breda och långa mudd som går upp över armen. Denna gör inte bara att vanten sitter på bra, utan kommer också överlappa kanten på jackan en hel del och se till att varken kyla eller snö tar sig in.

En sak som kanske kan nämnas som en nackdel är tyvärr priset. Denna vante kostar mer än de flesta andra i guiden. Men vill du ha en rustik modell med en klassisk och snygg design kan den såklart vara värd att betala några kronor extra för.


Reima Kids’ Gloves Knitted Rimo

Reima Kids' Gloves Knitted Rimo

Kolla priset hos:

Detta är en lite tunnare fingervante som kanske passar allra bäst under kyliga höstdagar, eller de dagar under vintern då vädret inte är alldeles för kallt. Denna modell består av en blandning mellan ull och andra syntetiska material och har ett totalt innehåll av ull på lite mindre än hälften.

Vanten är relativt varm. Den kommer i en snygg blå färg som är ganska neutral och kan passa de allra flesta barn. Materialet är elastiskt och smidigt, men också skönt och behagligt mot huden.

En mycket bra sak med dessa vantar är att de fungerar perfekt att använda på en pekskärm. Detta är ett stort plus eftersom många barn använder sin mobil dagligen och att slippa ta av sig vantarna för att svara eller ringa upp någon är mycket smidigt och praktiskt.

Vantarna kommer till ett helt okej pris även om de inte hör till de allra billigaste i guiden. Med tanke på att de går att använda på pekskärmar tycker vi att produkten är prisvärd. Är du på jakt efter det allra varmaste finns det dock andra vantar som har lite mer att erbjuda.


Hestra Wool Terry Liner Mitt Junior

Hestra Wool Terry Liner Mitt Junior

Kolla priset hos:

  • Liner (innervante) som passar till de flesta av Hestras vantar i tummodell.

Vill du ha ett par riktigt varma vantar till ditt barn kan det här vara något att sikta in sig på. Dessa tumvantar är tillverkade till hundra procent i ull och kommer att klarar av även riktigt kyliga dagar. En bra vante, där priset dock tyvärr sticker iväg en hel del.

Designen på denna vante är ganska speciell och faller kanske inte alla i smaken. Med tydliga sömmar mellan de olika delarna på vanten får den ett rustikt och lite gammaldags utseende som vissa kommer tycka är charmigt, medan andra inte riktigt förstår poängen med.

Vantarna är vita och inte de allra mest stretchiga eller tänjbara. Att hitta rätt storlek är därför ganska viktigt om du köper dessa. Skaftet på vanten är relativt långt och kan se till att barnet håller händerna varma och torra under lek i snön.

Denna modell får räknas till de allra dyraste i guiden. Med tanke på att den är tillverkad helt i ull är det kanske inte så förvånande och vill du köpa en riktigt varm och skön vante kan den absolut vara värd pengarna.


Hestra Kids’ Pancho Baby Mitt

Hestra Kids' Pancho Baby Mitt

Kolla priset hos:

Här är ett par varma vantar som passar för de allra minsta barnen. Produkten finns i små storlekar och är du på jakt efter något till minstingen i familjen kan denna modell vara något.

Vantarna är gråa med en snygg och rejäl design. De är tillverkade i 83% ull vilket gör att de kan hålla händerna varma när det är kallt, men också släpper ut en del värme om det blir för varmt tack vare de naturligt tempererande egenskaper som ull har. Förutom går kommer dessa vantar också i flera andra färger såsom rosa och vit.

Med en bred ribbad mudd längst upp ser de också till att ditt barn inte fryser om armar eller handleder, samt att saker som snö inte tar sig in den vägen. Vantarna kommer till ett bra pris för att ha ett så högt innehåll av ull och letar du efter något till den minsta tycker vi defintivt att du ska ta dig en närmare titt på dessa.


Lindberg Sundsvall Glove 2 Pack

Lindberg Sundsvall Glove 2 Pack

Kolla priset hos:

Är det något som är gemensamt för de flesta vantar, kanske speciellt fingervantar är det att de liksom strumpor har en tendens att försvinna på ett eller annat sätt. Att investera i ett tvåpack med vantar för att täcka upp för denna typ av situationer kan därför vara en bra idé.

Dessa fingervantar kommer som sagt i tvåpack. De är tillverkade med ungefär hälften ull och har olika färger där du bland annat kan välja mellan svart eller rosa.

Det ska nämnas att detta inte är de allra varmaste vantarna på marknaden. Men under hösten, på mildare vinterdagar, eller som ett komplement under ett par tjockare vantar kan de fungera alldeles utmärkt.

Priset är också mycket lågt speciellt med tanke på att du får två par vantar i denna uppsättning. Vill du köpa på dig ett litet lager av enklare vantar till ditt barn kan en modell som denna alltså vara perfekt.


Lindberg Sundsvall Mitten 2 Pack

Lindberg Sundsvall Mitten

Kolla priset hos:

Här är en annan variant av modellen ovan. Istället för fingervantar är det här dock tumvantar som även de kommer i tvåpack. Ett bra och prisvärt alternativ.

En skillnad mellan dessa tumvantar och fingervantarna ovan är att denna modell innehåller mer ull. Med 70% ger den en ganska bra värme, även under lite kallare dagar. Det ska dock nämnas att vantarna är lite tunnare och för riktigt kalla dagar kan det vara bra att komplettera med en rejälare vante utanpå.

Även dessa kommer i tre olika färger och de har en ribbad mudd som ser till att värma handleden och hindra kyla eller snö att ta sig in. Precis som modellen ovan kommer dessa till ett mycket lågt pris och med tanke på att de är i tvåpack är det här en av de absolut billigaste vantarna i denna guide. Ett både prisvärt och bra val för dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar.


Lindberg Kids’ Handlight Mitten

Lindberg Kids' Handlight Mitten

Kolla priset hos:

Det här är en bra vante som på många sätt har lite speciellt egenskaper som gör att den sticker ut. En rejäl och varm tumvante som kan användas även när vädret är rätt så kallt.

Om vi ska börja med en nackdel så innehåller denna vante endast 30% ull vilket är ganska mycket mindre än de flesta andra modeller i denna guide. En sak som dock ska nämnas är att de är fodrade med ett extra foder på insidan, vilket gör att kylan har fler lager att ta sig igenom och att vantarna helt enkelt blir extra varma.

En sak som gör att dessa vantar sticker ut är att de delvis stickats med ett reflexgarn. Det här kan göra att ditt barn syns bättre i mörkret och i kombination med vanliga reflexer kan dessa vantar ge en god synlighet. Ökad säkerhet för ditt barn och trygghet för dig som förälder helt enkelt.

Trots att de är rejäla och fodrade, samt har reflekterande egenskaper sticker inte dessa vantar iväg speciellt mycket i pris. En bra och prisvärd deal för dig som är på jakt efter ett par varma tumvantar till ditt barn helt enkelt.


Joha Ull vantar

Joha Ull vantar

Kolla priset hos:

Joha har en mängd olik vantar tillverkade i ull och bland annat många som passar de allra minsta barnen. Denna typ av vantar är perfekta för dig som letar efter något till minstingen i familjen och de har också för de mesta en mycket söt och gullig design.

Vantarna från Joha är bland annat ganska ofta tillverkad i så kallad merinoull. Detta är ett material som har många bra egenskaper, det är bland annat naturligt tempererande och ser till att stänga in värme när det behövs, men släppa ut överskottsvärme. Ett annat plus med detta material är att den andas och ser till att transportera bort fukt, vilket är en stor fördel när ditt barn är aktivt utomhus och svettas.

Många av vantarna för de minsta är modeller utan tumme där en rem runt handleden ser till att hålla dem på plats. Inte det smidigaste för att leka i snön, men bra för mycket små barn eftersom fingrarna då kan värma varandra.

Vantarna kommer i en mängd olika utformningar och designer där de allra flesta faktiskt är riktigt snygga. Priserna är bra även om det finns billigare produkter på marknaden.


CeLaVi Vantar Ull/Nylon 2-pack

CeLaVi Vantar Ull Nylon

Kolla priset hos:

Om du är på jakt efter ett par lite mer rejäla tumvantar till ditt barn men till ett lågt pris kan den här produkten vara något att kika närmare på. Dessa vantar kommer i tvåpack och trots att de är billiga har de en hel del att erbjuda.

Vantarna är tillverkade i 70% ull vilket är en ganska hög halt jämfört med många andra modeller. Materialet är både mjukt och skönt mot huden och ett par vantar som dessa kommer väl till pass, även under lite kallare dagar.

Designen är enkel men snygg och dessa tumvantar finns i både grått och svart. Som sagt är priset också mycket bra med tanke på att du får två vantar per beställning. En bra och prisvärd tumvante och något väl värt för de flesta att ta en lite närmare titt på.


Melton Vantar Ull/Bomull Dubbel

Melton Vantar Ull Bomull Dubbel

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med den vante som vi kanske ser som den allra mest prisvärda i denna guide. Den här produkten är riktigt varm, men trots detta hör den inte till de allra dyraste utan kommer till ett ganska lågt pris.

Den stora hemligheten med denna vante är att den är tillverkad i två lager. Ett yttre lager med en blandning mellan bomull och syntetiska material, samt ett inre lager som är gjort nästan helt i bomull. Det här ger oerhört bra värmeegenskaper och gör att den kan klara av även riktigt kalla dagar.

Designen är också snygg. Vanten är svart och med en logga på en läderliknande detalj kommer den att gå hem hos de flesta barn. En rejäl mudd som kan vikas ned runt handleden gör att vanten är både bekväm och varm att ha på sig.

Som sagt är det här en av de produkter i guiden som vi ser som allra mest prisvärd. En vante som vi tycker att mer eller mindre alla bör ta en lite närmare titt på, men speciellt du som är på jakt efter något till de allra kallaste vinterdagarna till ditt barn.


Varför är ull ett bra material i vantar?

Många undrar säkert varför ull anses vara ett så bra material när det kommer till vantar. Man hör ofta att ett par vantar i riktig ull är bra och håller hög kvalitet, men inte alla vet varför det är så. Här kommer därför några anledningar till varför just ull är ett mycket bra material att tillverka vantar i.

Den stora anledningen är att ull är naturligt tempererande. Fårens ull är uppbyggd på ett sätt som gör att den ska kunna hålla värmen när det blir kallt, utan att fåren blir överhettade på varma dagar. Ullen håller därför kvar den värme som behövs, medan den släpper ut överbliven värme.

Detta gäller även när man använder ullen i olika typer av plagg såsom vantar. Den värme som blir över släpps ut, medan den vantarna på kallare dagar kommer att hålla kvar värmen. På så sätt kommer vantarna att hålla händerna lagom varma, oavsett om man stå stilla ute i kylan, eller om man springer runt och genererar en massa värme från kroppen.

Till sist är också ull ett mycket mjukt och behagligt material som känns skönt mod huden. Det här gör att vantar tillverkade i ull är både bekväma och sköna att ha på sig, många gånger mycket skönare än vantar som är tillverkade i syntetiska material.

Vi tror och hoppas att denna artikel ska kunna vara till nytta och att du ska hitta ett par ullvantar till ditt barn som gör att leken i snön kan fortsätta, utan att händerna blir kalla.


Här hittar du flera artiklar om vinterkläder!