Bästa tygblöjan 2022: Miljövänligt alternativ till blöja

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det går åt många blöjor under spädbarnsperioden. Att använda tygblöja är både miljövänligt och snällt mot plånboken. Här kollar vi in de bästa tygblöjorna som finns att köpa just nu!

Många tygblöjor i olika färger

Vilka tygblöjor är bäst i test?

För dig som vill komma igång med tygblöjor, är vårt bästa tips att köpa startpaketet från Imse Vimse! Då får du med allt som behövs för 8 blöjbyten från ett av de allra bästa märkena enligt oss!

Vill du testa en billigare sort är MuslinZ Tygblöja ett bra alternativ. Bra kvalitet, rimligt pris och tillgänglig i flera storlekar! Se till att köpa till inläggen också!

Se fler alternativ längre ner i artikeln!

Recensioner av 8 olika tygblöjor för bebis

Här går vi igenom detaljerna på 8 olika tygblöjor, eller paketlösningar med tygblöjor. Se även våra artiklar om våtservetter, babyolja och barntvål, för mer tips inom hygien för baby!

Blöjbyxa ALL-in-Two + Inlägg i ekobomull

Blöjbyxa ALL-in-Two + Inlägg i ekobomull

Kolla priset hos:

En smart design från märket Vimse som kan anpassas till ditt barns storlek under hela blöjperioden- passar till bebisar mellan 4–16 kg! Denna blöjbyxa är smidig och välsydd och går att använda 2–4 gånger innan den behöver tvättas.

Blöjbyxan Wildlife består av poluretanlaminerad polyester- förenklat kallat PUL, som är ett vattentätt material men som ändå släpper in luft till huden. PUL- skalet torkar snabbt och går att vid behov skölja upp för hand. De två inlägg i ekologisk bomull som ingår knäpps enkelt fast i det yttre PUL skalet. Till en liten bebis som väger under 8 kg kan det räcka med att man sätter i det lilla inlägget.

Att inläggen består av ekologisk bomull är en stor fördel för den ger en så ren produkt som möjligt mot ditt barns känsliga hud.

Blöjan har en skön passform med mjuka kardborreband och enkla tryckknappar. Resåren i midjan och benöppningarna är mjuka och bekväma för din bebis att använda. För extra trygghet finns det läckagebarriärer vid benen på blöjan men under natten kan man även lägga i ytterligare ett inlägg i blöjan för extra absorption.

Att använda sig av en tygblöja innebär att man sparar mycket både på miljön och sina pengar, det är ett mycket ekonomiskt alternativ!

I de omdömen som användare lämnat kring blöjan nämns det exempelvis att det känns så bra att bidra till ett minskat koldioxidutsläpp, men även att det är ett bra ekonomiskt val. Det nämns också att det blir tydligt att dessa blöjor ger mindre blöjeksem och inte ger några utslag på bebisens hud. 

Yttertyget på blöjan har mönstret wildlife, vilket innebär att den har olika färgglada vilda djur på sig som lejon, giraff, krokodil, noshörning och elefant. Men Vimses blöjbyxor finns i ett flertal olika stilar att välja mellan.

Blöjan tvättas i 60 grader och den har smarta tvättflikar som gör att kardborren inte fastnar i annan tvätt i tvättmaskinen.

Vimses tygblöja är certifierad enligt ÖKO-Tex 100 klass 1 för baby, vilket innebär att produkten uppfyller höga krav och inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga.


MuslinZ Tygblöja

MuslinZ Tygblöja

Kolla priset hos:

Denna blöja består av två delar- en tygblöja gjord i PUL material för att inte dra åt sig fukt och ett tillhörande absorberande inlägg. Inläggen är skapade av fin kvalitet i mjuk oblekt ekologisk bomull som har en mycket effektiv absorptionsförmåga.

MuslinZ tygblöja är extra säker mot läckage då den har dubbelsydd kant och elastisk midja. Dess storlek justeras med hjälp av tryckknappar och den har elastiska benslut för en skön passform. Tack vare designen så kan man vid blöjbytet byta inläggen men återanvända själva tygblöjan.

Inläggen viks omlott och placeras på plats i blöjan där fickor vid mage och rygg håller inläggen på plats. Att de viks omlott innebär att de efter en tvätt torkar snabbare än vad ett tjockare inlägg gör, vilket underlättar för snabbare återanvändning.

Kunder som köpt dessa blöjor nämner att de provat sig fram bland olika sorters tygblöjor men tycker att dessa med inlägg av bomull fungerar bäst mot läckage. Det nämns också att blöjorna känns som ett tryggt val och att de även är mjuka och sköna mot bebisens hud.

Att som förälder använda sig av tygblöjor är både ekonomiskt men är också snällt mot miljön. Vilket är en vinst för alla!

Dessa tygblöjor finns i olika färger och mönster exempelvis stjärnmönster eller som denna sort med figurer på som föreställer harar, igelkottar och ekollon. Storlek 2 betyder att den passar från ca 6 månaders ålder och framåt.

Det är viktigt att veta är att inläggen köpes separat. Tygblöjan och inläggen tvättas i 40 grader. Tygblöjan är från en Oeko-Tex -certifierad fabrik, vilket innebär att den inte innehåller några hälsofarliga kemikalier. Att inläggen består av ekologisk bomull betyder att du får en sådan ren bomull som möjligt mot ditt barns känsliga hud.


Bright Bots Potträningsbyxor

Bright Bots Potträningsbyxor

Kolla priset hos:

En potträningsbyxa är det perfekta hjälpmedlet för ditt barn i perioden mellan att sluta med blöja och klara av att hålla sig tills den kan uträtta sina behov på en potta eller toalett. För en olycka kan ju ske så lätt!

Men med Bright Bots på kommer det inte vara något problem, varken för barnet eller för dig som förälder. Det fuktskyddande tyget och ett väl absorberande lager under känns både tryggt och säkert.

Dessa potträningsbyxor är mjuka och sköna och de upplevs nästan som att ha på sig vanliga underbyxor. De har även en design och god passform som gör att de passar bra både till flickor och pojkar.

Allt detta är viktigt då potträning ska vara en givande och utvecklande tid för barnet, det behöver att få känna sig framgångsrikt och då ska inte ”små olyckor” få störa detta.

Kunder som köpt dessa Bright Bots anser att de är gjorda av bra kvalitet och har en bra uppsugningsförmåga. Det nämns dock att de kan vara lite små i storleken och kan upplevas som tighta vid låren, så att köpa en storlek större än barnet vanligen har kan vara en god idé.

Finns i flera färger så som röd, rosa och grön men denna sort är ljusblå. De finns även i flera olika storlekar, från Small till Extra Large. Dessa är i storlek Large vilket betyder att de passar barn som är upp till 30 månader gamla.

Bright Bots är av god kvalitet som tål många tvättar och de tvättas på 40 grader. Yttertyget består av 80% bomull och 20 % polyester. Inre lagret i grenen är PUL (poluretanlaminerad polyester) och fyllning av polyester. PUL är ett vattentätt material men som ändå släpper igenom luft.


Startbox/Dagpaket One Size blöja All-In-Two-Imse Vimse

StartboxDagpaket One Size blöja All-In-Two-Imse Vimse

Kolla priset hos:

En startbox/Dagpaket gör det hela enklare att som förälder ta steget till att börja använda tygblöjor på ditt barn. Denna box/paket innehåller blöjor till åtta stycken blöjbyten- det är två stycken One Size blöjbyxor samt åtta stycken vardera av små och stora blöjinlägg.

 Imse All-In-Two tygblöja växer tillsammans med ditt barn med hjälp av mjuka kardborreband och tryckknappar som går att anpassa efter barnet. Passar till bebisar från fyra kilo och ända upp till 16 kilo!

Ytterbyxan är gjord av två lager PUL, alltså polyuretan laminerad polyester. Det betyder att den är vattentät men har en andningsfunktion. Den har plats för två inlägg- ett stort och ett mindre. Inläggen är gjorda av 100% ekologisk bomull, vilket i sin tur innebär att du får den renaste bomullen som finns att lägga mot ditt barns hud.

För bebisar som väger ca 8 kilo och mindre räcker det oftast med det lilla inlägget. På natten kan man med fördel använda ett extra inlägg för ökad absorptionsförmåga.

Att välja att använda tygblöjor är ett mycket bra val, både för din baby och dess känsliga hud men även för din ekonomi och för miljöns skull. Alla tjänar på att du gör det valet!

Personer som köpt detta startbox/dagpaket anser att Imse All-In-Two blöjorna har bra uppsugningsförmåga och att de är mjuka och snälla mot barnets hud.  De anses mycket prisvärd då det ju går att återanvända blöjan väldigt många gånger.

Yttertyget på blöjan har mönstret wildlife, vilket innebär att den har olika färgglada vilda djur på sig som lejon, giraff, krokodil, noshörning och elefant.

Produkterna är certifierade enligt OEKO-TEX Standard 100 klass 1 för babyprodukter, vilket innebär att den inte innehåller några farliga substanser. Det står även för hög produktsäkerhet. Tygblöjorna från Imse Vimse och inläggen ska tvättas i 60 grader.


Bambino Mio tygblöjor komplett set mioduo, darlings

Bambino Mio tygblöjor komplett set mioduo, darlings

Kolla priset hos:

Detta är ett bekvämt och prisvärt komplett set för dig som vill börja med heltidsanvändning av tygblöjor på din baby. I köpet ingår det många av de tillbehör du behöver när ditt barn går från baby till småbarn.

Mioduo är en prisbelönt mjuk och stretchig tygblöja som är enkel och trygg att använda. Blöjbyxorna är både vattentäta och läckagesäkra med dubbla benmanschetter och de är lätta att torka av och återanvända. Allt för att du ska slippa tvätta dem efter varje användning. Då blöjbyxorna är mycket elastiska så passar de bra även till mycket rörliga barn.

I köpet ingår två olika storlekar på blöjbyxan gjorda av PUL- polyester laminerad polyuretan, vilket är ett vattentätt material men som ändå släpper igenom luft. Och de superabsorberande blöjinläggen är gjorda i 100 % andningsbar bomull.

Blöjbyxorna är mycket anpassningsbara på så vis att du kan använda dig av de blöjinlägg som passar just ditt barn bäst. Exempelvis kan du använda dig av en insats som är till just för nyfödda bebisar eller om du i stället vill kan du använda dig av en muslinduk, vilket är ett supermjukt och absorberande tyg.

Att det även ingår exempelvis två stycken tvättnät och en våtväska gör detta köp extra prisvärt! Ett tvättnät sätter du enkelt i din blöjhink vilket underlättar när du ska bära i väg och tvätta blöjorna. Och en våtväska är mycket praktisk att ha till att transportera exempelvis blöta tygblöjor i. Detta så inte blöjorna blöter ned dina andra saker, men även för att de inkapslar eventuella odörer.

I köpet ingår följande:

 • 8 stycken mioduo blöjbyxor i storlek 1
 • 8 stycken mioduo blöjbyxor i storlek 2
 • 16 stycken mioduo blöjinlägg
 • 3 stycken mioboost class ic absorberande pad
 • 100 stycken blöjfiltar
 • 1 styck blöjhink
 • 2 stycken tvättnät
 • 1 styck våtväska
 • 750 gram tillsats för barntvätt
 • 1 styck blöja guide

Personer som köpt detta kompletta set nämner att mioduo är ett pålitligt märke som känns tryggt att använda sig av.  Blöjbyxorna och blöjinläggen upplevs som mycket mjuka och sköna mot deras barns hud. De håller också torrt på ett betryggande sätt och torkar mycket snabbt efter tvätt.

Att blöjbyxorna är så pass anpassningsbara när det gäller vilka inlägg som går att använda till, anses som en stor fördel. Att det ingår exempelvis våtväska och blöjhink höjer helt klart värdet på köpet.

Det finns så du kan välja mellan olika designer. Ska tvättas på 60 graders tvätt. Blöjbyxor och dess inlägg har mycket kort torktid och kan därmed snabbt återanvändas. Viktigt att nämna är också att blöjorna bör tvättas även innan första användning för bästa komfort. Produkterna är certifierade enligt OEKO-TEX Standard 100 klass 1 för babyprodukter, vilket innebär att de inte innehåller några farliga substanser.


LULANDO Tygblöjor

LULANDO Tygblöjor

Kolla priset hos:

Dessa tygblöjor är tillverkade av 100 % ekologisk bomull i flanell och de är mycket praktiska då de även kan användas som exempelvis filt eller dregellapp till ditt barn. De har en mycket bra uppsugningsförmåga och är extra skonsamma mot ditt barns känsliga hud.

LULANDO tygblöjor är certifierade med Öko -Tex Standard 100, vilket betyder att produkten inte innehåller några kemikalier som kan skada ditt barn. Tygblöjorna är även vävda i tyg av högkvalitativa trådar som inte skadar eller irriterar huden. 

De är enkla att tvätta och har kort torktid vilket innebär att blöjorna snabbt kan återanvändas.

De flesta personer som köpt denna tygblöja rekommenderar den till andra och tycker att den är gjord av ett hållbart material som är mjukt och behagligt mot huden. Ett stort plus är att blöjorna har ett vackert mönster och att de är mycket praktiska att använda.

Det nämns att de exempelvis använder tygblöjorna som små handdukar att torka barnet torrt med, eller till små filtar att lägga ned sitt barn på. 

Fåtalet påpekar dock att de inte tycker att tygblöjan riktigt höll måttet efter tvätt, att tyget bleks lite och tappar formen.

LULANDO tygblöjor är av storlek 70 x 80 cm, vikt per blöja är 0,5 kg och de finns att köpa i 5 olika färger och mönster, som exempelvis vit/blå färg eller svarta kattungar. Blöjorna ska tvättas på 60 grader och bör tvättas innan första användning.


Kindsgard Tygblöjor bovbov 8-pack

Kindsgard Tygblöjor bovbov 8-pack

Kolla priset hos:

Dessa mjuka, sköna och följsamma tygblöjor från Kindsgard är muslindukar som är gjorda av dubbelvävt tyg i 100 % ren bomull. Att blöjorna är gjorda i 100 % naturfiber innebär att tyget både är mycket absorberande, men även att det andas och släpper igenom kroppsfukten vilket gör det svalt och luftigt att bära.  Vilket ju gör dem perfekta att användas mot din bebis känsliga hud. 

Dessa tvättåliga muslindukar i bomullsväv har en smart multifunktion, de går att använda som blöjor men fungerar även mycket bra att ha som exempelvis haklappar eller användas som en mjuk filt, när du matar eller byter på din bebis.

Av de åtta blöjorna i denna förpackning så är hälften enfärgade blåa eller vita, resterande består utav två stycken vita med blått tryck och två ljusblå med blått tryck. Själva trycket är på söta skogsdjur som harar, rävar och björnar. Förutom i blå färg så finns tygblöjorna även att köpa i färgerna rosa och mintfärg.  

De personer som köpt dessa tygblöjor ger dem överlag ett mycket högt betyg! Det nämns att de tycker att de är gjorda i en mycket bra kvalitet, att de är rejäla men ändå väldigt mjuka. Att dessa tygblöjor från Kindsgard är gjorda i 100% bomull känns tryggt och bra och mönstret på dem är så vackert!

Att de även är så mångsidiga i en bra storlek känns som ett stort plus. Många nämner att de tycker att detta är en bra present att ge bort till andra babyföräldrar just för de går att använda till så mycket.

Måttet på tygblöjorna är 65 x 65 cm, de tål 60 graders tvätt och de bör alltid tvättas före första användningen för bästa komfort. 


Littles & Bloomz Baby Tygblöjor

Littles & Bloomz Baby Tygblöjor

Kolla priset hos:

Littles and Bloomz är ett populärt märke som har prisvärda och trygga produkter för ditt barn. Deras tygblöjor är stilrena och miljövänliga gjorda i ett ekologiskt tyg. Mikrofiberinläggen, våt blöjväskan och bambufodret är effektiva och säkra att använda och kommer underlätta mycket för dig vid blöjbytena.

      Innehåller följande produkter:

 • 6 st tryckartygblöjor
 • 6 st mikrofiberinlägg
 • 1 st våt blöjväska
 • 1 rulle bambufoder (100 ark/rulle)

Dessa ekologiska blöjor i mockatyg är väldigt mjuka och bekväma för ditt barn att använda. De har justerbara korsade tryckknappar som tillsammans med höftknapparna gör blöjan säker och trygg och de är extra täta kring låren för att förhindra läckage. De är lätta att tvätta och är mycket snabbtorkande, viket underlättar mycket! Fickan till mikrofiberinläggen är specialdesignad för att enkel påfyllning och borttagning.

Yttre delen av blöjorna är gjorda av PUL- polyester laminerad polyuretan, vilket är ett vattentätt material men som ändå släpper igenom luft. Blöjorna är mycket justerbara och följer ditt barn från spädbarn till småbarn. Med hjälp av 3 x 3 med storleksknappar gör att blöjan klarar vikter mellan hela 3–15 kg!

Mikrofiberinläggen är tillverkade i tre lager och har ca mått 35 x 13,5 cm.  De är mycket mjuka, hållbara och lätta att använda sig av och har mycket hög absorptionsförmåga. De är maskintvättbara och torkar snabbt, vilket underlättar för ett snabbt återanvändande.

Våt-blöjväskan är tillverkad i ett vattentätt PUL- material och är i storleken 30 x 40 cm. Den klarar att hantera hela fyra stycken våtblöjor, vilket är mycket praktiskt när du är i väg hemifrån!

Rullen med bambufoder är infällbara foder som är utformade till att placeras inuti blöjan bredvid barnets hud. Det fungerar så att vätskor passerar igenom fodret medan fasta ämnen fångas upp. Det är tillverkat i 100 % bambufibrer och är engångs-, spolbart och biologiskt nedbrytbart. Måtten är 29 x 15 cm per ark och det är enkelt att använda, det gör att blöjbytena blir betydligt smidigare!

De flesta som köpt detta prisvärda paket nämner att blöjorna har söt design, är hållbara och trygga och har en bra passform. Några nämner dock att de upplever att blöjorna ibland kan läcka.

Det nämns att blöjorna och mikrofiberinläggen bör tvättas minst en gång innan användning och att man gärna ska ha dem blötlagda då och då. Detta för att passformen ska bli som bäst och för att öka absorptionsförmågan. Våta blöjväskan nämns som bra och praktisk att ha med när man inte är hemma.

Designen på blöjorna är mestadels olika djur, ett par blöjor har träd och ugglor i vitt och svart med en vit botten, ett annat har kattansikten i vitt och svart med en vit botten. Medan ett tredje par har vit botten med färgglada djur som kanin, katt och koala med partyhattar på och med flera olika sorters tårtbitar.

Våt blöjväskan är vit med svarta former i olika storlekar på. Blöjorna bör tvättas minst en gång innan första användningen.


Hur använder man en tygblöja?

Det finns olika sorters tygblöjor och därmed olika sätt hur man kan använda dem. Här följer några exempel:  Du kan använda dig av en vikblöja som du viker ihop och fäster ihop med exempelvis en blöjnål och för att den ska hålla tätt behövs en skyddande blöjbyxa utanpå.

En Formsydd blöja är sydd i flera lager och behöver en blöjbyxa utanpå. Finns både med och utan knappar och även som en dra-upp-modell.

Knytblöjan liknar de andra ovan nämda blöjorna men har snören som håller ihop blöjan.

En Pocketblöja har ett yttre skikt av PUL laminerat tyg, alltså ett vattentätt material som släpper igenom luft. Blöjan har en ficka mellan ytskikten där du stoppar in inlägg.

En Allt-i ett- blöja ( AIO, all in one) har ytterst ett ytskikt av PUL, insidan har absorberande lager av bomull, bambu eller microfleece. Mellan dessa lager finns ofta absorberande tyg fastsytt. 

Medan en Allt- i -två-blöja (Al2, all in two) består av två delar – en innerblöja i natur- eller syntetmaterial som sätts fast i en ytterblöja, ofta med hjälp av tryckknappar. Den yttre delen är en blöjbyxa som oftast är i PUL material men ibland är i ull.

Är det bättre med tygblöja eller vanliga blöjor?

Det finns vissa fördelar och nackdelar med de båda alternativen. Här tittar vi på några av dessa.

Fördelar med tygblöja

 • Miljön – från bebis till småbarn då barnet slutar använda blöjor så går det åt en otrolig mängd blöjor! Med att använda tygblöjor i stället för engångsblöjor kan man verkligen påstå att man gör en fin insats för miljön.
 • Ekonomi – tygblöjor blir billigare i längden att använda då blöjorna kan tvättas och användas åter många gånger.
 • Icke allergiframkallande – tillverkas oftast av naturliga fibrer och innehåller inga kemikalier och är därmed ett mycket bättre val mot din babys känsliga hud.
 • Passform/material – de är mycket mjuka och sköna mot huden, tyget andas och håller inte kvar fukt och värme.

Nackdelar med tygblöja

 • Underhåll – då de är återanvändningsbara kräver det ju att du tvättar dem noga, har plats och tid att låta dem hänga och torka och du behöver vika och förvara dem. Vilket tar tid och kräver visst utrymme.
 • Lukt/hantering– du behöver tömma och skölja ur blöjorna och det är ju mer krävande än att använda engångsblöjor som du viker ihop och slänger. Du behöver förvara blöjorna tills du kan tvätta dem. Det gäller att ha en tät väska som tål fukt att förvara dem i, för att minimera att lukt ska uppstå.
 • Förskolan – många förskolor tillåter inte tygblöjor, vilket är förståeligt då de har svårt att ha plats för att tvätta och torka alla blöjor.

Hur ofta ska man byta tygblöjan?

Byt minst innan eller efter varje matstund samt alltid när barnet har bajsat. Byt inte lika ofta på natten då det kan störa sömnen, om nu inte ditt barn kissar väldigt ofta. Spädbarn kissar ungefär 1 gång i timmen och större barn kissar ca var 3–4 timma. 

Hur många tygblöjor behöver man?

Det finns tygblöjor för nyfödda, men dessa kommer inte att passa på din bebis någon längre stund. Om barnet väger 3–4 kg vid födseln så är det mycket bättre att köpa blöjor i ”one size” som kommer att kunna passa barnet under hela användningsperioden. Detta gör ju att man inte behöver byta ut de minsta blöjorna och därmed inte behöver köpa lika många.

Det går åt många fler blöjor när det gäller ett spädbarn, då går det åt ca 24–30 stycken. Som regel går det åt färre ju äldre barnet blir, men om man köper 30 stycken så ska man ha ett bra underlag.

Tygblöjan börjar lukta ammoniak, vad kan man göra?

Om tygblöjorna luktar ammoniak kan man använda sig av ättika som man häller direkt i trumman på tvättmaskinen eller i sköljmedelsfacket. Detta fungerar bra då ättikspriten är en syra som neutraliserar ammoniaken som är en bas.

Hur mycket pengar kan man spara genom att använda tygblöja?

Den årliga besparingen blir ca 4 000 kronor. Totalt kan du spara mellan 10 000 – 12 000 kronor. Men du måste även räkna in elkostnaden för tvättmaskinen och även tvättmedlet och därmed kan det ju bli att du tjänar något mindre på att använda tygblöjor. Allt beror ju på hur ofta du tvättar samt hur dyrt tvättmedlet är.

Hur tvättar man tygblöjor?

Använd dig av en stor tvättpåse som du fyllt med tygblöjor och lägg in den i tvättmaskinen. Tygblöjor tvättas oftast på 60 grader i tvättmaskinen, men kissblöjor kan ibland tvättas på enbart 40 grader, för att skona miljön.

Använd dig av flytande tvättmedel som är miljövänligt. Använd dig aldrig sköljmedel för det försämrar uppsugningsförmågan på blöjorna!

För att förkorta torktiden kan man centrifugera tvättmaskinen på högsta varvtal. Man ska alltid tvätta nya tygblöjor innan användning för bästa komfort och funktion. Tygblöjor bör helst dropptorkas.


Här hittar du tips på bra skötbord och skötunderlägg!