Bästa träningsbyxor för barn och ungdom 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att vara aktiv och träna eller idrotta är riktigt roligt, fantastiskt bra för hälsan och något som de allra flesta föräldrar vill uppmuntra sina barn till att göra. Ett sätt att stötta och ställa sig bakom denna typ av aktiviteter är att investera i bra och ändamålsenliga träningskläder till barnet. Detta kan göra träningen ännu roligare. I denna artikel kommer vi därför att kika närmare på just träningsbyxor för barn och ungdom.

Flicka med svarta träningsbyxor springer

Vilka träningsbyxor för barn och ungdomar är bäst i test?

Mest populära bland tonåringar är Nike Sweatpants NSW Tech Fleece. Hög komfort, stilren design och mycket populära.

Bra kvalitet till rimligt pris hittar du hos Craft Sportswear. De har flera snygga och praktiska träningsbyxor för barn i de flesta åldrar.

Bäst för de yngre barnen är Lindex byxor med förstärkta knän. Gjorda för att hålla i fartfyllda lekar.

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln! Se även vår lista på sköna träningsjackor för barn, samt vår liknande lista på mjukisbyxor av olika slag.

Många olika varianter

Som du säkert märkt om du letat efter träningsbyxor till ditt barn finns det många olika varianter och modeller på marknaden. Det kan helt enkelt vara svårt att veta vad som blir bäst för just ditt barn.

I guiden nedan kikar vi närmare på en uppsjö av olika modeller. Vi tittar på allt från pris, till kvalitet och funktionalitet. Utöver detta försöker vi också ge en bild av vilken typ av aktivitet de olika varianterna kommer att passa allra bäst för.

Vi hoppas att denna guide ska vara till nytta och att den ska kunna hjälpa dig att hitta ett par riktigt bra träningsbyxor till ditt barn.

För inomhusidrott, eller ute på sommaren, är det populärt med ett par sköna shorts till barnen istället för träningsbyxor.

Nike Träningsbyxor Dri-FIT Academy 21

Nike Träningsbyxor Dri-FIT Academy 21

Kolla priset hos:

Vi börjar med ett par riktigt bra träningsbyxor från Nike. Det här är en modell som passar utmärkt om du är på jakt efter något lite mer mångsidigt som kan användas till mer eller mindre alla typer av träning.

Byxorna är helt tillverkade i polyester. Materialet leder bort svett, är oerhört lätt och andas. Det här gör att dessa byxor passar riktigt bra till många olika typer av kanske framför allt lite lättare träning.

De har en passform som hamnar någonstans mellan ett par vanliga byxor och ett par tights. Tack vare detta är de riktigt bekväma och kan också med fördel användas hemma när man vill ha något bekvämt att strosa runt i på vardagarna.

Prismässigt är det här också ett riktigt bra val, byxorna kommer till ett mycket bra pris som inte matchas av speciellt många produkter på marknaden. Ska du köpa på dig ett lite större lager till ditt barn kan en modell som denna därför vara helt perfekt.


Nike Sweatpants NSW Tech Fleece

Nike Sweatpants NSW Tech Fleece

Kolla priset hos:

Här kommer ytterligare en modell från Nike. Denna byxa kan användas både till enklare träning, men är framför allt ett mycket bra alternativ för den som vill ha något bekvämt att gå runt i hemma.

Materialet på dessa byxor är lite varmare och de är att betrakta som ett par klassiska mjukisbyxor. De har dock en lite tightare passform som gör att de  allra flesta kommer tycka att dessa känns lite snyggare och lite sportigare än många andra liknande modeller.

Byxorna kan användas till lättare fysiska aktiviteter, men de är ganska tunga, vilket till exempel gör att de inte är optimala för saker som löpträning. Men för promenader, enklare styrketräning och andra aktiviteter där man inte svettas allt för mycket kan en modell som denna vara perfekt.

Värt att nämna är dock att det här är en något dyrare modell jämfört med den ovan och denna placerar sig runt eller strax över mitten rent prismässigt. Med det sagt är det här en riktigt bra och mångsidig byxa för lata dagar eller lättare träning.


Adidas Träningsbyxor Tiro 21

adidas Träningsbyxor Tiro 21

Kolla priset hos:

Detta är kanske de allra mest klassiska träningsbyxorna på marknaden. Denna modell från Adidas fungerar lika bra till de flesta typer av träning som att ha till skolan eller på fritiden. Dessutom kommer den till ett riktigt bra pris.

Modellen har en ganska smal passform som gör att den sitter tight runt benen. Det här i kombination med att den har ett fuktavledande och lätt material gör att dessa byxor fungerar utmärkt även för mer intensiva fysiska aktiviteter. En byxa som denna kan till exempel vara ett alternativ för fotbollsträningen när det börjar bli lite mer kyligt utomhus.

En annan sak som är riktigt bra med just denna byxa från Adidas är att den såklart är riktigt snygg och  väldigt populär bland ungdomar och barn idag. Utöver detta är den även tillverkad delvis av återvunna material vilket såklart är att betrakta som ett plus.

Som sagt är priset också riktigt bra och denna får räknas till de billigare modellerna i denna guide. Ett perfekt val för den förälder som inte vill lägga ut allt för stora summor, eller för dig som ska köpa in riktigt många träningsbyxor till laget eller föreningen.


PUMA Träningsbyxor teamLIGA

PUMA Träningsbyxor teamLIGA

Kolla priset hos:

Denna modell på träningsbyxa är mer eller mindre identisk med varianten ovan, men kommer från ett annat märke. Om du hellre har utrustning från Puma än från Adidas kan det här alltså vara ett bra alternativ.

Även denna byxa passar alldeles utmärkt för saker som fotbollsträning när det är lite kallare och inte längre sommarvärme. Byxorna kan såklart också funka perfekt som överdragskläder inför en match eller tävling. Dessutom är de riktigt snygga och kan med fördel användas till vardags, eller som ett bekvämt plagg att ha på sig till skolan.

Priset skiljer sig inte heller speciellt mycket från modellen ovan. Kort sagt kan man säga att denna tillsammans med byxorna från Adidas utgör två riktigt bra alternativ för dig som vill ha mångsidiga, lätta och snygga träningsbyxor till ditt barn.


Craft ADV Warm XC Tights Jr

Craft ADV Warm XC Tights Jr

Kolla priset hos:

Det här är ett par tights som passar alldeles utmärkt för lite mer seriös träning under vintern eller när vädret helt enkelt är kallt. Ett något dyrare alternativ som dock är rejält och värmande.

På framsidan har dessa tights ett vindtätt och vattentätt lager som ser till att skydda barnet mot kyla och fukt. Oavsett om det blåser och är kallt kommer ditt barn alltså kunna träna utan problem. Tightsen har också en speciell design för att ditt barn ska kunna röra sig så obehindrat som möjligt trots det lite tjockare tyget och passar därmed utmärkt för lite mer seriös och intensiv träning.

Craft ADV Warm XC Tights är speciellt framtagen för att fungera bra för idrotter som längdskidåkning. Men även för det barn som vill kunna löpträna eller ägna sig åt andra fysiska aktiviteter på vintern kan en modell som denna vara perfekt. Tightsen är tillverkade i en värmande, borstad nylon.

Med tanke på att det här är ett lite mer rejält alternativ är det heller inte så konstigt att priset ligger lite högre och denna produkt hör till de lite dyrare i denna guide. Med det sagt så är det här en prisvärd modell på tights som passar alldeles utmärkt för dig som har barn som vill ta sin idrottssatsning seriöst även på vintern.


Craft Core Soul Zip Sweatpants Jr

Core Soul Zip Sweatpants Jr

Kolla priset hos:

Här har du ett par mer klassiska mjukisbyxor som har en ganska loose fit och inte sitter så tight på benen. Om du är på jakt efter något riktigt bekvämt till ditt barn att ha i vardagen eller till enklare träning kan denna modell vara ultimat.

Som sagt är det här ett par riktigt bekväma mjukisbyxor. Den lite lösare passformen och det ganska tjocka tyget gör att de inte lämpar sig speciellt bra för mer intensiva aktiviteter som exempelvis löpning. Med det sagt kan det här vara de perfekta byxorna för promenader, enklare teknikträning på basketplanen, eller att bara ha som ett bekvämt alternativ till vardags.

Priset ligger någonstans i mitten, modellen hör inte till de dyraste men heller inte till de billigaste. Om du vill åt ett par vanliga mjukisbyxor som är riktigt bekväma kan det här vara ett alternativ att kika närmare på.


Craft PROGRESS Pant JR

Craft PROGRESS Pant JR

Kolla priset hos:

Detta är en träningsbyxa i funktionsmaterial som passar perfekt för inomhusidrott, såsom idrottslektionerna i skolan. En bra byxa som också kan vara ett alternativ för dig som vill undvika de allra dyraste modellerna.

Craft PROGRESS har en något mer lössittande form än många andra modeller och liknar till passformen ett par klassiska mjukisbyxor. Men det lätta funktionsmaterialet gör att byxorna fungerar utmärkt att röra sig och ha även till mer ansträngande aktiviteter. Om ditt barn inte vill ha tighta byxor utan tycker det är mer bekvämt med något mer löst sittande ger denna modell alltså en bra lösning.

Byxorna kan också med fördel användas som överdragsbyxor. Att de inte sitter åt så tight gör att de enkelt kan dras över ett par shorts eller tights inför tävling eller träning när vädret är lite kallare. En dragkedja längst ned gör också att de är lätta att ta på och av sig utan att behöva ta av skorna.

Som vi nämnde tidigare kommer de också till ett bra pris och de ligger inte speciellt mycket högre än de allra billigaste varianterna. Ett bra och mångsidigt alternativ som också är prisvärt helt enkelt.


Lindex Sweatpants med förstärkt knä

Lindex Sweatpants med förstärkt knä

Kolla priset hos:

Här kommer ett alternativ för de lite mindre barnen. Det här är en bekväm byxa att använda till vardags och något som många föräldrar skulle kunna ha nytta av i garderoben.

Som du ser i rubriken är det här en modell med förstärkt knä. Det här gör att ditt barn utan problem kan leka och ha roligt med byxorna på sig utan att du behöver oroa dig för att de ska gå sönder.

De är tillverkade i ett lite tjockare tyg vilket också ännu mer gör dessa byxor till ett mer rejält alternativ. Det här gör dock att de kan bli lite väl varma och tunga för tuffa fysiska aktiviteter.

Annars är det här en mycket mångsidig produkt som med fördel kan användas hemma och till vardags, men också på idrotten i skolan. För enklare fysiska aktiviteter som fotboll eller innebandy med kompisarna kan det här också vara ett riktigt bra val.

Det är även en av de allra billigaste varianterna i denna guide. Byxorna kommer till ett riktigt lågt pris. Vill du ha en bekväm, lite tjockare byxa till ditt barn kan det här vara något värt att kika närmare på.


Lindex Sweatpants med borstad insida

Lindex Sweatpants med borstad insida

Kolla priset hos:

Ibland kan alla olika alternativ och modeller verka krångliga och man vill helt enkelt bara ha något enkelt. Här är därför en helt vanlig mjukisbyxa för barn som kommer i flera olika färger och kan användas till det mesta.

Byxan är tillverkad mestadels i bomull, vilket gör att den är mjuk och bekväm att ha på sig. Den kan dock bli lite väl varm och tung för saker som löpträning eller en riktigt intensiv fotbollsmatch. Men för saker som enklare träning eller bara att ha till vardags kan denna modell vara perfekt.

En stor fördel är att den delvis är tillverkad av återvunnen bomull. Trots att det här är en ganska billig produkt kan du alltså här göra ett mer resurssnålt och smart val för klimatet.

Priset är lågt och detta är en produkt som får räknas till de billigare. Perfekt för dig som är på jakt efter något enkelt och mångsidigt till ditt barn och som dessutom vill ha olika färger att välja bland.


Calvin Klein Vart Reflective Monogram leggings

Calvin Klein Vart Reflective Monogram leggings

Kolla priset hos:

Detta är ett par snygga leggings från märket Calvin Klein. Trots det kända och eftertraktade märket kommer de till ett förvånansvärt lågt pris. Det här är också ett plagg som kan användas hemma, till skolan, på gymmet eller på löprundan.

Plagget är tillverkat till 95 procent av bomull. Ett lite varmare val med andra ord som kan vara perfekt att plocka fram för löprundan när sommaren är över. Med en snygg logga på benet kommer denna produkt troligen uppskattas av de flesta ungdomar och vara något som man gärna bär även när man inte tränar.

Som sagt är priset förvånansvärt lågt. Calvin Klein är ett populärt och eftertraktat märke och det här är alltså ett perfekt alternativ för det barn som är intresserat av märkeskläder, men där du som förälder inte vill bränna hela kassan på svindyra produkter. Ett mycket bra och prisvärt alternativ helt enkelt.


Adidas Performance Leggings

Adidas Performance Leggings Junior

Kolla priset hos:

Här är ytterligare ett par snygga tights som passar perfekt såväl till vardag som träning. Denna modell liknar till stor del den ovan och är ett mycket bra för de lite äldre barnen.

Designen är riktigt snygg, med Adidas klassiska tre ränder längs båda benen. Det här är helt enkelt ett plagg som med glädje kommer att bäras av de flesta. Tightsen är smidiga och kan användas lika gärna till idrotten i skolan som ett bekvämt plagg att ha till vardags.

De kanske inte riktigt är anpassade för elitidrott eller de allra mest intensiva fysiska aktiviteterna dock. Till exempel är de inte speciellt framtagna eller optimerade för löpning och det finns andra produkter som passar bättre för denna typ av träning.

Priset är något högre än hos produkten ovan, men ligger inte på några orimliga nivåer. Även detta är att betrakta som ett märkesplagg och vi tycker att produkten är minst sagt prisvärd och ett bra alternativ värt att kika närmare på.


Ellesse Fabi Leggings Jr

Ellesse Fabi Leggings Jr

Kolla priset hos:

Detta är en lite tjockare modell på tights eller leggings som kan passa perfekt om du vill ha något en smula mer rejält till ditt barn. De är tillverkade nästan helt i bomull vilket gör att tyget blir mjukt och följsamt och att de är bekväma att ha på sig.

Tightsen är också riktigt snygga. Den lite mer färgglada loggan gör sig riktigt bra på den grå basen och även det här är en modell som många ungdomar gärna har på sig såväl till gymmet som till skolan.

Prismässigt är de även lite av ett kap och de hör definitivt till de billigaste produkterna i denna guide. För dig som vill ha ett par bra och snygga leggings till ditt barn, till ett mycket bra pris kan det här vara precis rätt produkt. 


Hummel HML Kick Sweatpants

Hummel HML Kick Sweatpants

Kolla priset hos:

Det har blivit allt mer populärt bland unga killar idag att ha en dress med snygg mönster där överdel och byxa matchar. Här har du byxan till en riktigt snygg sådan dress som också kan användas till lättare fysisk aktivitet och träning.

Med en svart bas och ett pilformat mönster i vitt som löper längs utsidan på båda benen på dessa byxor är de ett riktigt snyggt val. Oavsett om du väljer att komplettera med tillhörande tröja är det här ett par byxor som utan problem kan användas till skolan eller i andra sammanhang.

De har en lagom åtsittande form med en resår i midjan som gör att de är smidiga och enkla att röra sig i. Även om de kan bli något varma när det kommer till riktigt intensiv träning som löpning på sommaren eller en tuff fotbollsmatch kan dessa utan problem användas till idrottslektioner, gymmet och så vidare.

Att de inte sitter allt för tight gör också att denna byxa kan fungera som en överdragsbyxa inför träning eller tävling. En nackdel är dock att de inte har den dragkedja längst ned på benet som en del andra modeller har, vilket gör att de inte är fullt så smidiga att dra på och av som en överdragsbyxa helst ska vara.

När det kommer till priset är det helt okej, även om det finns billigare produkter på marknaden. Märket är heller inte det allra mest etablerade i Sverige och det går att hitta liknande produkter till samma pris från mer populära märken. Men om ditt barn lockas av det snygga mönstret och möjligheten att matcha med en överdel av samma slag kan detta vara något väl värt att kika närmare på.


Champion Rib Cuff Pants

Champion Rib Cuff Pants

Kolla priset hos:

Champion är ett märke som varit en av de ledande aktörerna när det kommer till fritidskläder och träningskläder i Sverige under lång tid. Här har du ett par klassiska, snygga mjukisbyxor från just detta märke som är riktigt bekväma.

Modellen sitter ganska löst runt benen och har en luftig design. Det här i kombination med det mjuka tyget gör att byxorna är oerhört bekväma att ha på sig. Den klassiska designen med Championloggan på benet gör också att dessa går utmärkt att inte bara ha hemma till vardags utan också till skolan.

När det kommer till träning är detta ett alternativ i första hand anpassat för lättare träning. De kan vara lite tunga och varma att springa i, men fungerar utmärkt när ditt barn vill lira fotboll eller basket med kompisarna, eller ta en promenad.

Att de ligger någonstans strax under medel rent prismässigt är också riktigt bra med tanke på att det är en lite mer rejäl produkt. Ett bekvämt och lite varmare alternativ, som också är att betrakta som prisvärt.


Gant Archive Shield Sweat Pants Jr

Gant Archive Shield Sweat Pants Jr

Kolla priset hos:

Detta är kanske den allra snyggaste varianten i denna guide när det kommer till vanliga mjukisbyxor. Den kommer också från Gant, vilket är ett oerhört populärt och eftertraktat märke bland ungdomar idag. Tyvärr gör detta också att priset sticker iväg en del.

Mudd både i midjan och vid anklarna gör att byxorna sitter bekvämt på kroppen. De är tillverkade i ett lite tjockare, men mjukt tyg till största del i bomull. Passformen är något tightare än på en hel del liknande modeller och de sitter riktigt snyggt och ger en lite mer classy känsla än ett par löst sittande mjukisbyxor.

Med den snygga Gant-loggan på höger ficka är det här helt enkelt en byxa som de allra flesta ungdomar och barn kommer att tycka att är riktigt snygg. Men den kanske inte är den allra bästa när det kommer till idrott och sport. Återigen har vi här en modell som blir för varm vid tuffare fysisk aktivitet.

Att den sitter lite tightare runt benen gör dock att den blir lite smidigare och när det kommer till inte allt för allvarlig idrott kan en modell som fungera bra. Många kanske dock vill undvika sport och annat som kan slita på plagget eftersom det här som sagt är en ganska dyr byxa.

Märket gör att de här till de allra dyraste varianterna i denna guide och det här är därmed en modell för dig som är redo att investera lite extra i ett par mjukisbyxor till ditt barn.


Att tänka på när du köper träningsbyxor till ditt barn

Som du säkert märker när du går igenom alternativen ovan finns det ganska många olika typer av byxor att välja bland när det kommer till träningsbyxor för barn. Att veta vilken sorts byxa du ska välja kan vara svårt och här kommer några tips som kan hjälpa dig att sålla bland alternativen.

Det allra första du bör tänka på är att fundera över i vilka sammanhang byxorna kommer att användas. Om det är mer intensiv fysisk aktivitet vill du ha en tunnare byxa, som leder bort svett och som är smidig att röra sig i. En allt för tjock byxa kommer att göra att det blir alldeles för tungt och varmt vid aktiviteter som exempelvis löpning.

Många föräldrar har barn som spelar fotboll eller ägnar sig åt någon annan idrott och vill ha en långbyxa för barnet att träna i när sommaren är över. En lite tjockare modell i funktionsmaterial som också sitter relativt tight är då att rekommendera. Det är bättre att välja en sådan byxa och komplettera med exempelvis underställ, än att ta en allt för tjock variant som blir svår att röra sig snabbt och springa i.

Är du ute efter komfort till ditt barn i första hand och vill ha en produkt som är riktigt bekväm att ha till vardags eller till skolan är det de lite tjockare mjukisbyxorna, eller sweat pants som är det allra bästa valet. Här kan du oftast välja mellan de som sitter lite mer löst och de som har en något tightare passform, beroende på vad ditt barn tycker är mest bekvämt.

Vi hoppas att dessa tips ska vara till nytta och att du fått en bättre bild av vad som finns på marknaden när det kommer till träningsbyxor för barn. Vi hoppas även att guiden ovan ska hjälpa dig att hitta de träningsbyxor som blir allra bäst för just ditt barn.


Här hittar du fler tips på barnkläder!