Bästa termos 2024: Till barn eller utflykter med familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Något du gärna slipper på familjeutflykten är termosar som läcker. Att ha en termos som håller tätt och håller drycken varm är verkligen en nödvändighet vid skol- och familjeutflykter. Dessutom ska termosen vara snygg och enkel att öppna. I den här artikeln rekommenderar vi våra favoriter och utser den bästa termosen för barn- och äventyrliga familjer.

Termos bredvid ryggsäck i skogen

Vilken termos blev bäst i test?

Vår absoluta favorit och bäst i test blev Thermos Light & Compact. En riktig kvalitetstermos i rostfritt stål.

Thermos Light & Compact

Kolla priset hos:


Tätt efter kommer Stabilotherm Thermos, en riktig svensk klassiker med läcker design i skogstema.

Stabilotherm Steel Thermos

Kolla även in den söta och funktionella Primus Pippi Termosen! Söt med Pippi Långstrump som motiv. Liten, lätt och perfekt för barn!

Primus Termos Pippi

Kolla priset hos:


Fler termosar hittar du längre ned i artikeln! Se även våra tips på mattermosar, för att hålla mat och soppa varm under utflykten!

Ska ni ut och vandra? Kolla in våra tips på vandringskängor för barn!

Recension och genomgång alla 10 termosar

Här följer en närmare genomgång av alla 10 termosar vi tittat på.

Thermos Light & Compact (Bäst i test)

Thermos Light & Compact

Kolla priset hos:

Om du vill ha en termos som kommer att hålla drycken varm, går att maskindiska och dessutom är ett bra alternativ för miljön måste du titta på Thermos Light & Compact.

Det här är vår absoluta favorit av termosarna vi tittat närmare på. Den håller högsta kvalité med rostfritt stål in- och utvändigt. Drycken hålls varm eller kall med hjälp av två olika lager av stål som skapar ett vakuum. Drycken kan hållas både varm och kall, ända upp till 24 timmar!

Företaget Thermos har gjort snygga och pålitliga termosar sedan 1904. Utseendet på termosen pryds av snyggt stål med svarta detaljer. Designen passar alla åldrar och är unisex.

Thermos Light & Compact har snabböppning vilket innebär att du kan öppna termosen med en hand. Dock kan en snabböppning på termos ofta innebära att det är enklare att spilla, var därför försiktig när du använder snabböppningen. Självklart kan du använda locket till att dricka ur.

Företaget tror på sin produkt och ger därför hela 10 års garanti vilket är unikt bland produkterna vi jämfört. Termosen finns i flera olika storlekar och är därför lätt att anpassa efter behov.

Kvalitén, den goda värmehållningen, den simpla designen, den långa garantin och det låga priset jämfört med många termosar på listan, gör Thermos Light & Compact till vår solklara favorit och bäst i test!


Stabilotherm Steel Thermos

Stabilotherm Steel Thermos

Kolla priset hos:

Här är en termos med fint skogstema som design. Stabilotherm Thermos är en smal ståltermos som finns tillgänglig i både 0,5 och 0,7 liters storlek.

Termosen har ett lock som du skruvar av och därefter vrider på vridproppen för att dricka ur. Självklart kan du dricka ur locket om du är på språng. Märket Stabilotherm har funnits sedan 1980-talet och gör många olika produkter till utflykter och vildmarksliv.

I Testfaktas undersökning höll Stabilotherm omkring 80% av värmen under de första 3-4 timmarna, vilket är ett mycket bra resultat. Skulle du vara missnöjd med termosens kapacitet är det dessutom 5 års garanti vid fabriksfel.

Ett litet minus är att det kan vara svårt att avläsa när korken är öppen eller stängd på termosen vilket kan leda till onödigt spill.

Det fina skogstemat som pryder termosen finns i färgerna vit, orange och rosa. Kort sagt finns det en färg för alla smaker.

Stabilotherms ståltermos har en tjusig smal design och vi uppskattar den unika designen och de fina färgerna. Den är dessutom praktisk, funktionell och håller värmen riktigt bra. Överlag är Stabilotherm Steel Thermos definitivt en av våra favoriter på listan.


Urberg Thermo Bottle

Urberg Thermo Bottle

Kolla priset hos:

Urberg Thermo Bottle är en simpel termos som gör jobbet. Den är tillverkad av rostfritt stål på in- och utsidan. Delarna av termosen som är gjorda av plast, är BPA-fria vilket innebär att inga skadliga kemikalier finns materialet. För övrigt är alla termosar på den här listan som innehåller plast, fria från BPA.

Kapaciteten att behålla dryckens temperatur är lägre jämfört med tidigare termosar. Kokande vatten som hälls i termosen är efter 6 timmar, 68 grader, och efter 24 timmar, 40 grader Celsius. Termosen finns i storlekarna: 350 ml, 500 ml och 750 ml.

Designen på Urbergs termos är stilren, simpel och passar alla åldrar och kön. Den finns att köpa i både svart och silverfärg (stål).

Jämfört med tidigare termosar som vi tittat på är värmekapaciteten snäppet lägre. Det är inte ovanligt att en billigare termos har en något sämre värmehållning, men allt sammantaget är Urbergs termos väldigt bra för sitt pris.

Urberg Thermo Bottle är lätt, har en simpel design och är prisvärd med tanke på den höga kvalité du får för pengarna.


Klean Kanteen Insulated TKPro

Klean Kanteen Insulated TKPro

Kolla priset hos:

Klean Kateen Insulated TKPRO är ett snäpp högre i prisklass och kvalité mot termosarna vi gått igenom ovan. Termosen är gjord av rostfritt stål både in- och utvändigt. Designen finns tillgänglig i borstat skinande stål eller med ett svart hölje.

Termosen är 100% fri från plast och innehåller istället silikon som ger en förbättrad värmehållning. På tal om värmehållning kan Klean Kateen Insulated TKPRO hålla din dryck varm i upp till 20 timmar och kall i hela 75 timmar!

Det går att maskindiska hela termosen. Vi rekommenderar dock generellt att du handdiskar din termos, då maskindisk kan innebära onödigt slitage. Termosen finns i storlekarna 0,5 liter till 1 liter.

En egenskap vi verkligen uppskattar med Klean Kanteen är att termosen har 360 graders upphällningsvinkel. Du skruvar på korken och därefter kan du hälla upp drickan från alla vinklar. Samtidigt kanske en 360 graders öppning inte är optimalt för mindre barn som lätt kan bränna sig.

Klean Kanteen Insulated TKPRO är verkligen kvalité rakt igenom. Samtidigt är det förmodligen endast värt att ha en så pass påkostad termos om du faktiskt ska iväg på längre äventyr i vildmarken. För barn och familjeutflykter är detta kanske en lite väl avancerad modell. Då föredrar vi vår favorit Thermos Light & Compact, som är både billigare och lite enklare att använda.

Allt sammantaget så är kvalitén högre på Klean Kanteen Insulated TKPRO men så även prislappen. Det blir helt enkelt en fråga om vilka behov just du har, och vad du är ute efter.


Blafre Termos

Blafre Termos

Kolla priset hos:

Här är en termos för barn som vill ha roliga motiv! Blafre Termos finns i en massa olika fräcka designer. Termosen finns i söta små skogsvänner och olika djur, det finns teman med frukt och bär och en design helt i blåbär eller apelsiner. Dessutom finns det en design med en söt kanin och en design med bondgårdstema.

Termosen är gjord i rostfritt stål med kork och kopp av plast fritt från BPA. Koppen ser ut som en liten kaffemugg med ett användbart handtag.

I upp till 6 timmar kan din dryck hållas varm i Blafre Termos vilket är något lägre, jämfört med många andra termosar vi tittat på. Du kan fylla termosen med upp till 0,35 liter varm eller kall dryck. Den tål inte att maskindiskas utan här gäller handdisk.

I sin helhet är termosen helt okej, och ganska prisvärd men det finns bättre alternativ på den här listan. Vill du ha en simpel och barnvänlig termos är det dock ett helt ok val. Om ditt barn dessutom gillar någon av designerna starkt är det definitivt en termos som är värd att införskaffa. Blafre Termos är en enkel men bra barnanpassad termos helt enkelt!


Twistshake Hot or Cold Termos 420 ml

Twistshake Termos

Kolla priset hos:

Twistshake Hot or Cold Termos är en slimmad termos som passar perfekt i skötväskan. Designen är väldigt simpel och passar alla smaker och åldrar.

Insidan är i rostfritt stål precis som utsidan. Termosen omges på utsidan av ett supermjukt gummihölje. Den finns tillgänglig många olika färger, bland annat pastellgrön och rosa i 420 ml storlek.

Drycken kan hållas varm i upp till 10 timmar i termosen vilket är ett riktigt bra resultat som vi är mycket nöjda med.

Twistshake Hot or Cold Termos har en stor öppning där du skruvar av korken. Det är alltså viktigt att tänka på att där inte är något lock efter att du skruvat av korken. Sedan är korken inte till för att drickas ur, vilket är lite ovanligt och faktiskt drar ner betyget för vår del. Termosen går inte att diska i diskmaskin.

Det här är en slimmad, trevlig och prisvärd termos i sin prisklass. Twistshake Hot or Cold Termos har ingen spännande design utan fokuserar istället på insidan av termosen.


Design Letters Termos

Design Letters Hot & Cold Termos

Kolla priset hos:

Här är ännu en termos som likt Twistshake Hot or Cold Termos har en väldigt slimmad design. Design Letters Termos i 500 ml storlek finns i olika designer med ord i fokus. Till exempel kan det stå Hello, Hot eller Love på termosen.

Färgerna du kan välja mellan på termosen är bland annat grå, beige och stålgul.

Design Letters termos är gjord av hållbart och rostfritt stål med en plastkork fri från BPA. Termosen kan hålla drickan varm i upp till 12 timmar och kall i upp till 24 timmar.

Termosen tål endast handdisk alltså ingen maskindisk. Öppningen är likt Twistshake Hot or Cold Termos stor utan något lock efter att korken är avskruvad.

Om du gillar den tjusiga designen med stora tydliga ord på termosen är Design Letters termos perfekt för dig. Om du istället snarare värdesätter funktion före design, rekommenderar vi i första hand vår absoluta favorit Thermos Light & Compact.


Primus Trailbreak Vacuum Bottle

Primus TrailBreak Vacuum Bottle

Kolla priset hos:

Primus Trailbreak Vaccum Bottle är gjord av rostfritt stål med händiga grepp för att lättare hålla termosen. Primus kan verkligen sin grej och har utvecklat och sålt produkter för vildmarksliv och resa sedan 1892.

Termosen finns i tre olika storlekar: 500 ml, 700 ml och 1 liter. Designen finns i svart och skinande stål.

En fin detalj är att du får två olika korkar när du köper termosen. Den ena är en vanlig skruvöppning som har bäst värmehållning. Den andra är en clickclose-kork med lite sämre värmehållning men som du kan dricka direkt ur utan att skruva av korken.

Primus Trailbreak är en kvalitetstermos som uppfyller alla våra önskemål på vad en bra termos innebär:

  • Snygg design
  • Bra värmehållning
  • Praktisk funktion

I sin helhet en väldigt fin termos med och unik funktion med de två olika locken. Det enda direkt negativa vi kan säga om termosen är priset som ligger något i överkant. Vill du ha något som håller längre och kan användas på många äventyr genom åren, är det dock en investering du kommer att få användning av.

Kortfattat är Primus Trailbreak Vaccum Bottle en kvalitetstermos från en erkänd tillverkare som du sällan blir besviken på!


Stanley Classic Bottle

Stanley Classic Bottle

Kolla priset hos:

Här är en termos med retrodesign som varit med i många år. Stanley Classic Bottle behåller sitt klassiska koncept med ett handtag på sidan och kvalité rakt igenom.

Termosen är gjord av rostfritt stål in- och utvändigt med en kopp i BPA-fri plast som går att dricka ur. Plus i kanten för att termosen kan diskas i maskin.

Det här är en robust termos som har storlekar från 750 ml till 1,9 liter. I vår recension fokuserar vi på 1 liters flaskan som väger 810 gram.

Stanley Classic Bottle kan hålla din dryck varm eller kall i upp till ett helt dygn vilket är väldigt imponerande.

Som med Klean Kanteen Insulated TKPro är frågan här hur länge du vill att drycken ska hålla sig varm eller kall. Stanley Classic Bottle har funnits länge och ger dig kvalité rakt igenom med löftet att den till och med inte kommer kunna läcka.

Vi kan varmt rekommendera Stanley Classic Bottle om den faller dig smaken både kvalité, pris- och designmässigt.


Primus Vacuum Bottle Pippi

Primus Termos Pippi

Kolla priset hos:

Här har vi likt Blafre Termos, en design som verkligen tilltalar barn. Primus Vacuum Bottle Pippi är termosen för alla som älskar Pippi Långstrump. Om du läst recensionerna ovan känner du förmodligen igen märket Primus från Primus Trailbreak Vacuum Bottle. Det är ett riktigt kvalitetsmärke som vi har stort förtroende för när det gäller den här typen av produkter.

I den här termosen med kapacitet på 350 ml får du en termos med rostfritt stål invändigt och en härlig Pippidesign på utsidan. Termosen är väldigt lätt på endast 280 gram och perfekt för alla små barn på äventyr.

Primus Vacuum Bottle Pippi kommer med en click-close öppning och ett lock som går att dricka ur. Termosen kan du få i grön, röd eller grön och alla har olika Pippimotiv.

Det här är väldigt prisvärd termos med ett bra märke och framför allt en fräck design. Om ditt barn gillar Astrid Lindgrens klassiska karaktär, är Primus Vacuum Bottle Pippi ett givet val.


Hur länge håller sig vätska varm i en termos?

Det varierar givetvis mellan modell och tillverkare. Alla termosar vi tittat på klarar åtminstone att hålla värmen i 6 timmar, vilket är tillräckligt för de flesta vanliga dagsutflykter.

Vår testvinnare Thermos Light & Compact kan hålla vätskan varm i upp till 24 timmar, och lika mycket när det gäller att hålla vätska kyld. Det är ett imponerande resultat.

Ett annat exempel är Urberg Thermo Bottle, en av de mest prisvärda termosarna vi tittat på. Om du häller kokhett vatten i den, kommer det att vara:

  • 68 grader efter 6 timmar
  • 40 grader efter 24 timmar

Generellt sett får du vad du betalar för och de bästa termosarna håller värmen bättre. Ska du iväg på äventyr, vandring och liknande är det definitivt värt att satsa på en premium-termos. För enklare familjeutflykter duger samtliga termosar vi tittat på.

Kan man diska en termos i diskmaskinen?

I de allra flesta fall bör det undvikas, då det kan slita eller repa termosen i onödan. Vanlig handdisk räcker oftast gott och väl. Om det uppstår lukt eller avlagringar finns det en mängd husmorsknep att ta till för att få bort lukt ur en termos.

Samtidigt går det att diska termosar från vissa tillverkare i diskmaskin. Se specifikationer för varje enskild termos för mer information. Vår erfarenhet är dock att det inte är nödvändigt och inte heller rekommenderat att använda diskmaskin för att rengöra en termos.


Du kanske även vill läsa om vattenflaskor för barn, eller se våra tips på nappflaskor för bebisar!