Bästa tågbanan för barn 2024: Klassiska leksakståg och tågspår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många av oss minns tågbanorna från vår barndom. Man byggde upp hela världar och fascinerades över att se tågen åka fram och tillbaka på sin bana. En tågbana kan vara en fantastisk present att ge vidare till ditt eget barn. Här är några av de bästa tågbanorna i trä för barn just nu!

Tågleksak och tågspår, grön park i bakgrunden

Vilken tågbana är bäst i test?

Det främsta märket på marknaden är det klassika BRIO. De har många varianter att välja på. De mest imponerande seten hittar du i BRIO World Deluxe-serien.

✅ Bäst av de stora tågseten

BRIO World 33766 World Deluxe Järnvägsset

Kolla priset hos:


BRIO har förstås många bra mindre set, till exempel det här tågsetet med brandmanstema. Prisvärt och mysigt tågset som är väldigt populärt!

✅ Populär och prisvärd

BRIO World 33815 Tågset med Brandmanstema

Kolla priset hos:


Bortom BRIO finns andra märken som tillverkar unika och intressanta tågleksaker. Kolla in de häftiga tågseten från KidKraft! Flera fantasifulla designer, bland annat med dinosaurietema!

✅ Unikt alternativ

Kidkraft Tågbana Bucket Top Dinosaur Train Set

Kolla priset hos:


Vill du ha något billigare kan du kolla in VIGA tågset. De liknar BRIOS spår, och kan ofta användas tillsammans med äkta BRIO. Det finns inte lika mycket alternativ, och kvalitén är inte riktigt den samma, men ett helt ok alternativ för dig som letar billigare tågspår i trä!

✅ Billigaste tågseten

VIGA Tågset 90 delar

Kolla priset hos:


Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra tips på fina tågspår från LEGO Duplo!

En titt på många olika tågbanor för barn

Vissa kanske tror att tågbanor är en gammal typ av leksak som man bara lekte med för många år sedan och att utbudet därmed är mycket begränsat. Även om det stämmer att denna leksak kanske var ännu mer populär förr så är det inte sant att det inte finns mycket att välja bland.

I guiden nedan hittar du en mängd olika tågbanor och vi tror att det finns något som kan passa för alla barn. Allt från skapelser som bygger upp en spännande fantasivärld, till modeller som är mycket realistiska och naturtrogna och bidrar till att ditt barn får se hur tågen ser ut på riktigt och i verkligheten.

BRIO World 33815 Tågset med Brandmanstema

Brio World tågset med brandmanstema

Kolla priset hos:

Här är en mycket genomtänkt leksak som i första hand passar för de lite mindre barnen. Om ditt barn tycker om att leka saker som brandman och polis kan en produkt som denna vara det perfekta valet.

Med i detta set får du bland annat ett rött, fint tåg med två vagnar och en stege på taket som susar fram över spåret för att hinna fram till elden. Det ingår också en slang i detta tåg som kan rullas ut, så att barnet kan leka att brandmännen gör sig redo när det kommer till platsen.

Förutom detta tåg ingår också en brandbil. Denna åker på spåret bakom tåget och kan också hjälpa till att släcka elden. I brandbilen kan barnet placera den brandman som följer med i setet.

Flera bitar räls som kan läggas på olika sätt, med bland annat en järnvägsövergång är också sådant som ingår i detta spännande tågset. Dessutom får ditt barn med en stationsbyggnad där brandmännen kan bo och ta det lugnt när ingen brand är på gång. En eld i trä gör också att det blir enklare att simulera att det brinner på olika ställen.

Kort sagt är det här en mycket bra byggsats som innehåller det mesta man kan önska sig av ett tågset för mindre barn. Perfekt för alla de barn som gärna vill ha lite action och spänning i leken.


Brio world deluxe järnvägsset

Brio world deluxe järnvägsset

Kolla priset hos:

Om du verkligen vill att ditt barn ska kunna låta fantasin flöda och bygga coola skapelser med mycke detaljer är den här produkten svårslagen. Denna modell har extremt många delar och gör att ni enkelt kan bygga upp en hel värld av tåg, vagnar och människor.

I setet ingår bland annat många delar räls som gör att ni kan bygga stora och häftiga banor. Det finns också speciella delar som gör att ni kan bygga broar, så att tågrälsen kan passera sig själv på flera ställen.

Om du köper detta set till ditt barn får du även med saker som en snygg tågstation där människor kan vänta på sitt tåg. Setet innehåller en kran som kan användas på stationen för att flytta gods från en vagn till en annan. Ett stort containerfartyg är ett annat exempel på något som medföljer, utöver de vanliga tågen och vagnarna. Detta och mycket mer gör de här till ett av de set med flest möjligheter till fantasifull lek i denna guide.

När det kommer till själva tågen och vagnarna råder det ingen brist på det området heller. I setet ingår tre olika typer av tåg med vagnar som gör att ditt barn i leken kan frakta allt från människor som ska resa till en annan stad, till olika typer av varor och gods.

Två lastbilar som också kan åka på spåret ingår även i detta tågset. Inte mindre än fem olika figurer i trä som kan agera som allt från lokförare till resenärer är också något du får med om du köper detta set till ditt barn.

Till sist ska också nämnas att denna produkt innehåller en hel del ljusfunktioner och ljudfunktioner som gör leken ännu mer verklig. På så kan detta set passa även det barn som kan tycka att en vanlig leksak i trä är lite tråkig och vill ha något lite mer teknologiskt.


BRIO 33887 Tågset för frakt med hiss och broar

BRIO 33887 Tågset för frakt med hiss och broar

Kolla priset hos:

En av de saker som många små barn tycker är allra roligast när det kommer till tåg och tågbanor är att få se tågen åka av sig självt. Att få titta på när de swishar fram över banan är roligt och spännande och med detta set får dina barn möjligheten till detta, utan att  någon elektricitet är inblandad.

Basen i denna modell är ett högt torn med en hiss. I detta kan ditt barn hissa upp tågen och se till att de får en bra höjd. Tågbanan utgår sedan från detta torn och kan byggas på många olika sätt för att slingra sig ned mot marken. Med hjälp av ett set som det här blir leken rolig och interaktiv och ditt barn får leka och har roligt på samma gång.

Flera delar med bland annat en mycket snygg röd bro gör detta tågset både snyggt och häftigt och det är något som många barn nog skulle uppskatta att få bygga med.I övrigt är delarna till tågbanan tillverkade i trä samt grön plast och speciella böjda delar gör att tågen kan ta sig igenom kurvorna i hög fart.

Banan kan antingen byggas så att den leder in i hissen igen, eller fortsätter någon annanstans. I setet ingår ett tåg som passar perfekt på banan. Du får också med en liten figur med en egen bil som kan tänkas jobba vid rälsen. Dessutom ingår en gaffeltruck som ditt barn kan använda för att frakta olika typer av gods och varor som tåget ska ha med sig.


BRIO 33209 Tågset – bil och persontåg

BRIO 33209 Tågset - bil och persontåg

Kolla priset hos:

Här är ett tågset som passar perfekt om ditt barn tycker om att rodda och fixa och se till så att allt löper på smidigt. Med denna modell får barnet bland annat se till att tågtrafiken och biltrafiken kan samarbeta på ett bra sätt, utan att krockar eller andra olyckor sker.

Setet består både av en tågbana i trä och en väg med två filer, också den i trä. Vägen korsar tågbanan vid olika järnvägsövergångar och ditt barn måste helt enkelt se till så att ingen är i vägen och så att tågen och bilarna inte krockar.

Med denna byggsats får du bland annat med ett modernt tåg, med två lok och en vagn. Tåget liknar till stor del de vi kan se på rälsarna idag och det här gör att leken blir ännu lättare att koppla till verkligheten för ditt barn.

En station där människor kan vänta på tåget samt flera olika figurer i trä är också sådant som medföljer. Dessutom får ditt barn med två olika bilar som kan åka på vägen. Även saker som skyltar och annat är detaljer som du får med om du investerar i detta tågset i trä till ditt barn.


BRIO 33028 Klassisk järnväg figur 8 set

BRIO 33028 Klassisk järnväg figur 8 set

Kolla priset hos:

Få designer på tågbanan är så klassiska som denna. Banan går i två cirklar som tillsammans bildar en 8 och tåget kan gå varv på varv utan att behöva stanna eller vända. Ett stort plus med en tågbana som denna är också att den blir enkel att bygga och på så sätt är något som även de minsta barnen kan klara av.

Nackdelen är såklart att man inte har riktigt samma utrymme för kreativitet eftersom det bara finns ett sätt att bygga på. Men övriga tillbehör förutom själva rälsen öppnar ändå upp för en kreativ och rolig lek.

Du får i detta set med ett klassiskt och snyggt tåg med två röda vagnar och ett svart lok. Tillsammans med flera träd och ett fint stationshus i grönt innehåller detta set det mesta som ditt barn kan tänkas vilja ha för att få till en både rolig och givande lek.

Vill du att ditt barn ska kunna bygga en mer spännande och originell bana finns det såklart möjlighet till det också. Brio har som du ser i denna guide en mängd olika tågbanor för barn och det finns både räls, tåg och annat att köpa till för att utöka bygget.


BRIO World 33766 World Deluxe Järnvägsset

BRIO World 33766 World Deluxe Järnvägsset

Kolla priset hos:

Här är ett byggset från Brio som kan passa om du verkligen vill ha något maxat och stort för ditt barn att få bygga med. Modellen innehåller hur många delar som helst och det finns mer eller mindre obegränsade möjligheter när det kommer till att bygga ihop tågbanan.

Med detta set kan ditt barn bygga upp en helt egen liten värld. Delarna till själva banan är riktigt många och setet innehåller bland annat mängder med olika förgreningar, broar och andra specialbitar. Detta gör att ditt barn kan bygga en stor och avancerad tågräls med häftiga och komplexa system.

Modellen innehåller inte mindre än 4 olika tåg där vissa har tillhörande vagnar. Även ett stort antal bilar kommer med, med tillhörande vägar som är gjorda för att kunna korsa tågrälsen.

Fem stycken olika minifigurer, djur, träd och skyltar är andra exempel på saker som ingår i detta set och kommer att göra leken riktigt rolig. En annan sak som kan nämnas är att du får med ett flygplan med tillhörande landningsbana samt en båt.

Massor med olika byggnader som en fyr, tågstation och en mängd annat ingår. En kran för att kunna lyfta och på olika sätt hantera gods är också exempel på saker som gör detta set till ett komplext och spännande bygge.

Detta är ett av de allra mest avancerade seten i denna guide och vill du ha en tågbana till ditt barn som aldrig får slut på alternativ och nya sätt att leka är denna variant svårslagen.


VIGA tågset 90 delar

VIGA Tågset 90 delar

Kolla priset hos:

Här är ett tågset med en rejäl tågbana som har en snygg design. Med flera olika tåg och vagnar är det här en produkt som passar alldeles utmärkt om du vill ha något spännande med många olika variationer för ditt barn att leka med. Priset är dessutom bra och detta är enligt oss en av de mest prisvärda produkterna i denna guide.

Med denna tågbana får du med inte mindre än 8 stycken tåg och vagnar som kan kombineras på många olika sätt. Detta är mer än hos de flesta andra produkter i denna guide.

Ett annat stort plus är att det ingår en massa olika buskar och träd. Det här bidrar till att bygga upp en spännande, men också mer verklig miljö där en massa saker kan hända i barnets lek.

Du får också med flera olika fordon som polisbilar och brandbilar. Inte mindre än 5 olika hus ingår också och en hel del olika djur som gör leken ännu mer spännande.

När det kommer till själva banan består den av många olika delar och är en av de större i guiden. Broar och korsningar ger också möjligheten att bygga flera olika spår som korsar varandra.

Trots allt detta innehåll är det här en produkt som har en bra bit upp till de dyraste när det kommer till priset. Enligt oss är det här en av de mest prisvärda tågbanorna i denna guide och något väl värt att ta sig en lite närmare titt på.


Alex’s garage lekset tågbana

Alex's garage lekset tågbana

Kolla priset hos:

Här kommer en något enklare bana som kan passa dig som har barn som inte är i behov av det allra mest avancerade. Denna modell är perfekt om du vill åt något som inte är så krångligt att sätta ihop och som går enkelt och snabbt att plocka isär.

Till skillnad från de flesta andra produkter i denna guide är den här tågbanan tillverkad i plast istället för trä. Detta kan förvisso ses som en liten nackdel och kan bland annat göra att den riskerar att gå sönder lite fortare och inte hålla för riktigt lika mycket.

Ett plus är dock att denna bana är färgglad när det kommer till de allra flesta delar. Själva rälsen går i starka och glada färger och tillbehör som färgglada och roliga kaktusar gör att detta set blir extra kul att leka med.

En annan sak som är minst sagt positiv är att modellen kommer med flera olika glada figurer. Banan går i en 8, men en bro på mitten ger variation och gör också att tåget kommer att åka av sig självt på delar av denna bana.


BRIO 33989 Central Station Set

BRIO 33989 Central Station Set

Kolla priset hos:

Något av det mest spännande för många barn när det kommer till tåg är att se tåget åka in till och lämna stationen. Med detta häftiga set får ditt barn chansen att simulera just detta och att uppleva spänningen när tåget swishar fram och tar sin in mot just stationen.

Stationen är stor och i flera våningar. Tåget tar sig heller inte in på denna station i markplan utan åker upp en bit ovanför marken, innan det tar sig fram till rätt ställe på stationen. Detta gör också att det får en skjuts och en hel del fart när det åker ut på banan igen.

En häftig tunnel som tåget kan passera genom gör att banan känna ännu mer modern och framtidslik. Detaljer på stationen som till exempel en klocka med ett snöre att ringa i kommer att göra leken ännu mer realistisk och på många sätt ännu roligare.

Med setet ingår två olika tåg, ett rött och modernt och ett gult tunnelbanetåg. En hel del andra detaljer som en järnvägsövergång samt små och roliga figurer är också exempel på detaljer som ingår.


Kidkraft tågbana

Kidkraft tågbana

Kolla priset hos:

Här är ett mycket häftigt bord och en uppsättning med en tågbana där endast fantasin sätter gränser. Denna mycket coola produkt är en av de allra mest satsade av de som förekommer i denna guide.

Till att börja med har den här tågbanan enormt många detaljer och delar. Den består egentligen av två olika spår som slingrar sig på den stora ytan. Ett spår går längs hela ytterkanten på bordet och det andra åker i krokiga banor kors och tvärs över hela bordet.

Massor med tunnlar, grottor, vattenfall och broar gör det här till en mycket häftig uppsättning. Totalt har denna tågbana inte mindre än 112 delar.

Inbyggt i det bord som tågbanan byggs upp på finns också speciella behållare. I dessa kan ditt barn alltså stoppa alla delar när banan inte används under en längre tid och se till att allting håller sig på rätt plats och inte kommer bort.

Miljön som byggs upp är mycket häftig och i mitten av allt är ett stort vattenfall, vars vatten ringlar sig ut över hela kartan. På bordet finner du också saker som brandstation, poisstation och en stor lyftkran.

Flera olika tåg och andra fordon följer också med och gör leken ännu roligare. Den maxade designen och det fruktansvärt många detaljerna gör såklart att detta bord kostar lite mer, men vill du ha något riktigt ordentligt som bjuder in till enorm många timmar av lek kan detta alternativ vara väl värt att ta en liten extra titt på.


Kidkraft vattenfall tågbana och lekplatta med berg

Kidkraft vattenfall tågbana och lekplatta med berg

Kolla priset hos:

Här är en tågbana som både är rejäl och rolig att både bygga och leka med. Modellen är perfekt för dig som är på jakt efter något lite större och kan vara ett bra inköp till exempel till en förskola.

Precis som en av produkterna ovan är det här ett lekbord, det vill säga att banan kommer på ett bord med en häftig miljö. I detta bord finns också lådor för förvaring som gör att det blir lättare att hålla ordning och att se till att inga delar kommer bort.

Själva banan är rejäl och häftig, med en hel del broar och tunnlar medan den ringlar sig fram genom landskapet. Miljön består bland annat av ett stort vattenfall och en målad väg där bilarna som också kommer med setet kan åka.

Något annat som får nämnas som ett plus med detta set är de många byggnader som finns runtomkring själva banan. Med allt från brandstation till flygplats är det inte bara tågen som är i centrum, utan barnen kan bygga upp en helt egen, liten värld där vad som helst kan hända och de får ett helt eget litet samhälle att ta hand om.


Biltema tågbana i trä

Finns i din lokala Biltema-butik

Biltema har här tagit fram en tågbana som kan passa alldeles utmärkt om du inte vill lägga ut allt för mycket pengar, men ändå vill ha ett set med många delar. Med hela 70 delar till ett lågt pris är denna produkt något vi verkligen kan rekommendera.

Setet innehåller en tågbana med räls i trä. Du får med flera kurvor, korsningar och till och med en bro som gör att tågbanan kan korsa sig själv.

Utöver detta innehåller denna produkt två tåg och fyra vagnar. En annan sak du får med ganska gott om när du köper detta set är olika djur, träd och skyltar. Med andra ord en hel del för att bygga upp en spännande miljö.

Även saker som ett hus och olika fordon som en ångvält och bilar ingår i detta set. Kort sagt en bra och gedigen uppsättning speciellt lämplig för dig som handlar leksaker på en lite tightare budget.

Till sist är rälsen också kompatibel med de flesta andra trärälsar från stora märken. Med andra ord är det med största sannolikhet inga problem att bygga ihop detta set med de tågbanor ni eventuellt redan har hemma.


I vilken ålder leker barn med tågbanor?

De flesta tågbanor rekommenderas från cirka 3 år. Därifrån är det vanligt att barn tycker om att leka med tågen upp åtminstone till 6-7-årsåldern. Det varierar dock från barn till barn och vad som fångar deras intresse. Det finns ju även vuxna som gillar att bygga och hålla på med modelltåg!

Många barn tycker att det är roligt att leka med tågen och att bygga häftiga banor långt upp i åldrarna. Det är spännande och roligt att få bygga och som de flesta av oss känner igen är det givande att få vara kreativ och skapa med sin fantasi.

När det kommer till den undre åldersgränsen rekommenderar de flesta återförsäljare att man inte köper produkten till barn under tre år. Detta beror på att de allra flesta tågbanor innehåller smådelar och att risken för saker som kvävning helt enkelt är för stor.

Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du lärt dig lite mer om några av alla de riktigt fina tågbanor som finns på marknaden. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du ska kunna hitta den modell som passar just ditt barn allra bäst.


Här hittar du fler tips på träleksaker!